Dieet Plan - De ultieme gids voor een gezond leven
Je kent het vast wel.
Je kijkt elke ochtend in de spiegel en vraagt je af of je ooit gelukkig zult zijn met je lichaam. Misschien wordt dit gevoel veroorzaakt door een beetje te veel vet rond de taille. Misschien is het omdat je gewoon niet genoeg gewicht kunt krijgen.
Hoe dan ook, je bent niet alleen. Uit verschillende studies is gebleken dat een groot deel van de mensen ongelukkig is met hun lichaam.
Maar gelukkig zijn er remedies. Alles wat je nodig hebt is een goed dieet!
Omdat deze ontevredenheid over het lichaam zich heeft verspreid, is de belangstelling voor voeding en gezondheid nog nooit zo groot geweest. En dit heeft geleid tot de ontwikkeling van een overvloed aan gezonde dieetplannen. U kunt precies het maaltijdplan vinden dat het beste bij uw behoeften past.
Maar waar begin je?
In deze ultieme gids voor een gezond dieet plan, zul je leren:
- Waarom je zou moeten beginnen met een dieet plan
- De grondbeginselen van voeding
- Hoe bereken je je calorie-inname
- Tips voor een gezonde voeding
- Voorbeelden van goede dieetplannen
- Hoe stel je je eigen maaltijdplan samen?
- En hoe bereken je je BMI
Waarom beginnen met een gezond eetplan?
Zoals ik al zei, er kunnen veel redenen zijn om met een maaltijdplan te beginnen. Voor de overgrote meerderheid gaat het om een paar pondjes kwijt te raken. In feite is een dieetplan een uitstekend instrument om te controleren hoeveel voedsel u eet, en in welke mate dat gezond is.
Omgekeerd gebruiken veel mensen ook dieetplannen om meer gewicht te krijgen. Dit klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar het is volkomen logisch. Er zijn talloze gezonde dieetplannen met verschillende doelstellingen, en een van die doelstellingen kan zijn om meer calorieën te verbruiken dan je normaal doet. Het dieet helpt u het voedsel te vinden dat de meeste "goede calorieën" bevat in de vorm van de juiste eiwitten en gezonde vetten.
En dan is er nog een hele derde groep die kiest voor een gezond dieet . Deze groep bestaat meestal uit mensen die geen probleem hebben met afvallen of aankomen, maar die gewoon gezonder en meer gestructureerd willen leven. Hoe dan ook, gezonde eetplannen zijn een geweldige optie en de eerste stap op weg naar een beter, evenwichtiger leven. En een gezonder leven betekent ook een gelukkiger leven.
Lees meer: Gezonde recepten voor afslankkost
De essentie van een dieet plan
In principe kun je het idee van "dieetplan" zo uitleggen:
Er is goed voedsel, en er is slecht voedsel - kies het juiste, en in de juiste hoeveelheid.
Dat is ongeveer zo ingewikkeld als het kan worden. We weten allemaal diep van binnen wat lekker eten is. Goed voedsel is wat uit de natuur komt. Groenten, fruit, vlees, vis, eieren, noten en goede vetten.
En we weten ook wat slecht voedsel is. Het is wat - grappig genoeg - onnatuurlijk is. Bijvoorbeeld, al die snoepjes die vol zitten met toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen.
Dieetplannen schrappen het slechte voedsel en kiezen alleen wat je echt nodig hebt. Kortom, het is een plan om u te helpen gezonder en gevarieerder te eten.
Uw dieetplan moet uw inname in evenwicht brengen
Als je gezonder wilt leven, moet je ook de wetenschap achter voedingsplannen kennen. U moet de relatie tussen calorie-inname en calorieverbranding kennen, en weten hoe u gewicht kunt verliezen of juist kunt aankomen.
Kortom, afvallen is moeilijk, maar niet per se moeilijk. In feite is het idee van gewichtsverlies eenvoudig, terwijl de uitvoering lang en vermoeiend kan zijn.
Het eenvoudige gaat als volgt: Er moet een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid energie die je verbruikt en de hoeveelheid energie die je opneemt. Met andere woorden: Je moet evenveel calorieën verbranden (bewegen) als je binnenkrijgt (eten). Als u dat doet, zal uw gewicht stabiel blijven omdat u een evenwichtige inname hebt. Omgekeerd, als je ervoor kiest om minder calorieën te consumeren dan je verbrandt, zul je gewichtsverlies ervaren.
Wat zijn calorieën?
Calorieën zijn de meeteenheid die ons iets zegt over de inname en verbranding van het lichaam. Calorieën zijn een maatstaf voor de energie die het lichaam nodig heeft om al zijn vele functies uit te voeren. Dit kan van alles zijn, van het rondpompen van bloed tot bewegen en zelfs slapen. Het lichaam heeft een constante caloriebehoefte omdat het energie nodig heeft om door te gaan. U kunt hier meer lezen over calorieën.
Calorieën komen uit ons voedsel. Als je bijvoorbeeld een ei eet , krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Het aantal "kcal" dat op de achterkant van elk levensmiddel staat, vertelt ons hoeveel energie dat specifieke levensmiddel levert.
Als je bijvoorbeeld 2500 kcal op een dag verbrandt, moet je 2500 kcal eten om op gewicht te blijven. Het is dus logisch dat je lichaam gewicht verliest als je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt - of omgekeerd.
Dit betekent dat je moet weten hoeveel calorieën je op een dag verbrandt, en dan hoef je alleen maar minder te eten dan dat om gewichtsverlies te bereiken.
Hoe bereken je je calorie-inname
Hoeveel calorieën je lichaam op een dag nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Dat hangt onder meer af van uw geslacht, leeftijd en activiteitsniveau. Je kunt het aantal calorieën dat je nodig hebt berekenen met verschillende rekenmachines.
Een caloriecalculator kan je een idee geven van hoeveel calorieën je op een dag verbrandt. U kunt gemakkelijk online een caloriecalculator vinden - zoals deze caloriecalculator.
Lees meer: een caloriecalculator helpt u bij het afvallen
Als u eenmaal weet wat voor u de optimale calorie-inname is, kunt u gemakkelijker het beste dieetplan voor uw behoeften vinden. Dit geldt ongeacht of u een constante inname wilt handhaven, wilt aankomen of gewicht wilt verliezen. Het grote voordeel van het gebruik van een dieetplan voor dit doel is dat u dan niet bij elke maaltijd de calorieën hoeft te tellen om er zeker van te zijn dat u in calorietekort/overschot zit.
Voordat u het juiste dieetplan vindt: wees gemotiveerd!
Dus nu ben je klaar om het dieet plan te vinden dat perfect is voor jou. U weet of uw doel is om af te vallen, wat kilo's aan te komen of gewoon gezonder te leven. En je weet ook wat je gemiddelde calorieverbruik is, zodat je ofwel minder ofwel meer calorieën kunt eten dan dit.
Maar voordat je het beste dieetplan vindt, moet je eerst de juiste motivatie vinden.
Motivatie is van cruciaal belang. Iedereen kan op elk moment met een dieet beginnen, maar het vergt echte motivatie om zich gedurende langere tijd aan een dieetplan te houden. Dit geldt ongeacht of u een beroep doet op een diëtiste om het dieetplan op te stellen of online een gratis dieetplan vindt.
Hier zijn wat tips over hoe gemotiveerd te blijven voor het maaltijdplan:
- Stel concrete doelen: het is niet genoeg om "een paar kilo af te vallen". Je moet precies weten hoeveel kilo je binnen een bepaald tijdsbestek wilt hebben. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat je 4 kilo wilt afvallen in 4 weken
- Een einddatum met betekenis: waarom juist binnen 4 weken? Het kan bijvoorbeeld zijn omdat u daar op vakantie gaat. Of omdat je naar de bruiloft van je vriend gaat. Of omdat de schoolvakanties op die dag eindigen. Zorg er wel voor dat je jezelf genoeg tijd geeft om je doel te bereiken. 10 kg in 3 weken is bijvoorbeeld geen realistisch doel
- Controleer uwvooruitgang: maak een plan voor hoe vaak u uzelf in de spiegel controleert of op de weegschaal gaat staan. Als je wekelijkse of dagelijkse vooruitgang ziet, zul je de opwinding voelen. Bijvoorbeeld, een goed tijdstip zou 8 uur elke maandag kunnen zijn.
- Neem een foto: Je zult onderweg twijfels hebben, en dat is oké. Als je maar een beeld hebt van waarom je op dit dieet bent. Het kan een mentaal beeld zijn van hoe je eruit wilt zien. Maar het kan ook een fysiek beeld zijn van hoe je er ooit uitzag en hoe je weer wilt eindigen
- Vier jezelf:Geen enkel dieetplan of dieet is leuk als het allemaal om onthouding draait. Gun jezelf af en toe een snoepje, chocolaatje, glaasje wijn, enz. of vier je vooruitgang met een lekker etentje telkens wanneer je een mijlpaal bereikt
- Zoek hulp om gemotiveerd te blijven : je hoeft niet alleen te zijn. Als je een vriend hebt die hetzelfde dieet volgt als jij, zal het voor jullie beiden veel gemakkelijker zijn om gemotiveerd te blijven. Als je maatje niet in hetzelfde schuitje zit als jij, vraag dan toch om hulp. Laat hem/haar uw hand vasthouden of uw vooruitgang vieren in het gezelschap van uw buddy - dit zal resulteren in een grotere kans dat u het gewichtsverlies/-verhoging voltooit
- Ken uw eigen kracht: het kan moeilijk zijn om uit de buurt van de afbaksectie te blijven als u in de Fake Shop staat. Het is zowel goedkoop als lekker, maar het is niet goed. En je weet het. Kom niet te dichtbij of loop doelbewust voorbij, zodat je tanden niet uitlopen. Vergeet niet dat de snelle opwelling van smaak verbleekt in vergelijking met het langdurige geluk van een gezond lichaam en voedsel dat bevredigt
Dieetplan voor gewichtsverlies
Als je doel met een dieetplan is om gewicht te verliezen, is de wiskunde eigenlijk heel simpel. Ofwel moet je minder calorieën verbruiken dan je verbrandt. Of meer calorieën verbranden dan je binnenkrijgt. Je moet dus een afslankplan vinden dat zorgt voor een bepaald aantal calorieën minder dan je dagelijkse inname op dit moment.
500 calorieën is een goed idee. In feite, 500 calorieën is de beste gok. Als je 500 calorieën minder eet op een dag, is dat 3500 calorieën in een week.
Lees meer: 6 gezonde ontbijt recepten
En dat komt neer op een gewichtsverlies van ongeveer een halve kilo per week. Of nog beter: ongeveer 6 kg in 3 maanden. Een kilo vet komt overeen met ongeveer 7.000 calorieën.
Je moet niet proberen meer dan 1 kilo per week af te vallen met een vermageringsdieet
Natuurlijk is het begrijpelijk dat u snel veranderingen wilt zien als u eenmaal begonnen bent die extra kilo's kwijt te raken. Maar de grote meerderheid is het erover eens dat een gewichtsverlies van 1 kilo per week het ideaal is om naar te streven.
Een van de redenen hiervoor is dat de overgrote meerderheid van de mensen die te snel gewicht verliezen, het ook weer snel terug krijgen. Een andere reden is dat het lichaam gewoon niet ontworpen is voor overmatig gewichtsverlies. Als je lichaam voelt dat je jezelf uithongert, zal het spieren verbranden om genoeg energie te krijgen en vet opslaan in plaats van het te verbranden. Te weinig eten zal dus een averechts effect hebben.
Wij hebben een gedetailleerde gids geschreven over hoe u gewichtsverlies kunt bereiken, die u hier kunt lezen.
Een dieet samenstellen voor een gezondere levensstijl
Je haalt al je calorieën uit voedsel, maar het maakt niet uit waar ze vandaan komen. Dit geldt ongeacht of u gewicht wilt behouden, wilt afvallen of wilt aankomen. Dat komt omdat er een verschil is tussen eiwitten, koolhydraten en vetten. Ruwweg kun je dat zeggen:
- 1 gram eiwit = 4 kcal
- 1 gram koolhydraten = 4 kcal
- 1 gram vet = 9 kcal
Als het om een lager caloriegehalte gaat, is het dus zinvol om op deze manier een dieetplan samen te stellen:
15-20% calorieën uit eiwitten
Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Wanneer u traint, breekt uw lichaam spieren af, die u met eiwitten weer opbouwt en sterker maakt. Het is absoluut noodzakelijk om eiwitrijk te eten als u uw spiermassa wilt vergroten, maar ook als u gewicht wilt verliezen. Goede eiwitten zitten met name in kip, vis, eieren, bonen en noten.
45-65% calorieën uit koolhydraten
Er zijn veel diëten die zich uitsluitend richten op koolhydraten. Dat komt omdat er een verschil is tussen enkelvoudige en complexe koolhydraten. Kies voor de complexe soorten omdat het lichaam er langer over doet om ze te verteren en ze zorgen voor een langer verzadigd gevoel.
Je vindt de goede koolhydraten in groenten, havermout, volkoren pasta, rijst, aardappelen, roggebrood, bonen en granen.
25-35% calorieën uit vet
Het klinkt misschien paradoxaal, maar je moet ook zorgen dat je wat vetten binnenkrijgt. Want vet is eigenlijk best... nou ja, vet! Maar alleen het "goede vet". Je moet transvetten en verzadigde vetten vermijden, en in plaats daarvan genieten van de vetten die je vindt in vis, visolie, noten, avocado en olijfolie.
Eiwit, koolhydraten en vet omgezet in calorieën
Met deze cijfers kun je dus uitrekenen hoeveel calorieën uit verschillende soorten voedsel specifiek voor jou zijn. Als u bijvoorbeeld dagelijks 2500 calorieën binnenkrijgt, hoeft u slechts 2000 calorieën te verbruiken als u ongeveer een halve kilo per week wilt afvallen.
Van de 2000 kcal moet ongeveer 20% uit eiwitten bestaan, wat neerkomt op 400 calorieën. Als 1 gram eiwit gelijk is aan 4 calorieën, dan zou 100 gram eiwit gelijk zijn aan 400 calorieën. Evenzo zou 300 gram koolhydraten 1200 calorieën zijn en 45 gram vet 400 calorieën.
Sommige diëten, waarover u in het onderstaande gedeelte meer kunt lezen, werken met een andere verdeling van de hoeveelheden vetten, eiwitten en koolhydraten. Sommige maaltijdplannen richten zich bijvoorbeeld op het eten van minder koolhydraten, maar meer eiwitten en vetten.
De meest populaire dieetplannen voor gezond gewichtsverlies
Als het je doel is om af te vallen, zijn er een heleboel afslank-dieetplannen waar je je in kunt verdiepen. Sommige richten zich op specifieke voedselgroepen, andere op specifieke voedingsstoffen, en weer andere gaan zelfs over het wegblijven van voedsel voor een bepaalde tijd.
Hoe weet je nu welk afslankplan je moet kiezen? Het kan moeilijk zijn, vooral omdat er zoveel zijn. Eerst en vooral moet u begrijpen wat de verschillende diëten inhouden en tot welke resultaten ze kunnen leiden. Hier bij arono.nl vindt u een breed scala aan gidsen over de meest populaire dieetplannen.
Buiten dat, is het beste advies waarschijnlijk dit: Kies het dieet plan dat u voor een lange tijd kunt volhouden.
Een dieetplan moet niet worden gezien als een trend waar je zomaar een weekje op springt. Een dieet moet worden gezien als een manier van leven. Je moet zo toegewijd zijn aan je dieet dat je er uiteindelijk niet meer aan denkt. Het is gewoon een ingebakken deel van wie je bent.
Hier zijn enkele voorbeelden van goede dieetplannen:
Dieetplan 1200 kcal
Een dieet met een beperking van 1200 calorieën is ideaal voor de meeste vrouwen die willen afvallen. Dit komt omdat vrouwen met een normaal gewicht vaak een evenwichtsinname van ongeveer 1800 kcal hebben. Dit betekent dat u een tekort van ongeveer 500 calorieën zult hebben als u een dergelijk dieetplan volgt.
Als uw evenwichtsopname 1900-2000 calorieën is, moet u waarschijnlijk het 1500 kcal-dieet volgen, zodat uw lichaam niet in een defensieve houding gaat en het vet vasthoudt.
1500 kcal dieet plan
Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij een dieet met een limiet van 1500 kcal per dag. Het is over het algemeen een hanteerbaar dieet, omdat de meeste mensen de hele dag vol kunnen blijven als ze maar snacks en ongezonde dranken uit hun dieet schrappen.
Als u niet de gewenste resultaten behaalt met dit dieetplan, kunt u desgewenst wat extra calorieën schrappen.
Dieet 1800 kcal
U moet beginnen met een dieet van 1800 kcal per dag als u overgewicht heeft of veel beweegt in uw dagelijks leven. In dat geval heeft je lichaam net dat beetje meer energie nodig.
Als u erg zwaarlijvig bent, kunt u uw calorie-inname langzaam verminderen, zodat u na verloop van tijd steeds minder verbruikt. Uw lichaam heeft echter tijd nodig om aan de inname te wennen.
Als je veel sport of een baan hebt waarbij je lichamelijk actief bent, moet je deze verbrande calorieën optellen voordat je berekent wat je dieet moet zijn.
Het Paleo Dieet
Dit dieet wordt ook wel het "steentijddieet" genoemd, omdat het gebaseerd is op de eetgewoonten van onze voorouders. In principe moet je eten zoals de mensen in het stenen tijdperk.
U moet vooral mager vlees, vis, zeevruchten, gezonde vetten, eieren, noten, groenten en fruit eten. Tegelijkertijd moet u "moderne" transvetten, witte suiker en diverse E-nummers vermijden.
Dit dieet is vooral goed voor gewichtsverlies, stabilisering van de bloedsuikerspiegel en verbetering van de spijsvertering.
Het LCHF dieet
LCHF staat voor 'Low CarbHigh Fat ', en hier moet je weinig koolhydraten eten en veel (gezonde) vetten. Dit dieet zet de dieet piramide op zijn kop. Daarom moet u groenten/fruit, vlees, natuurlijke vetten, vette zuivelproducten en een paar noten eten.
Met het LCHF-dieet zult u aanzienlijk gewicht verliezen en uw insulinespiegel stabiliseren.
Het 5:2 dieet
Het 5:2 dieet is gebaseerd op 5 dagen per week normaal eten, terwijl de laatste 2 dagen wordt gevast. De twee vastendagen mogen niet opeenvolgend zijn. Gedurende de vijf dagen eet je gewoon wat je normaal ook zou eten. Tijdens de vastendagen mag u niet meer dan 500 calorieën eten.
Effecten van vasten zijn onder meer gewichtsverlies, stabilisering van de insulinespiegel en een positief effect op de hersenactiviteit.
Het ketogeen dieet (keto )
Bij het ketogeen dieet gaat het erom het lichaam in een soort "ketose-toestand" te brengen, waardoor je onmiddellijk grote hoeveelheden vet begint af te breken. Het gaat erom heel weinig koolhydraten te eten, zodat je lichaam in plaats daarvan vet verbrandt.
Keto diëten lijken erg op LCHF, maar hier is er een beperking van de eiwitinname. Bij dit dieet zult u vooral vlees, vis, eieren en natuurlijke vetten moeten eten.
Het keto-dieet kan je echt helpen om je gewichtsverlies een kickstart te geven. Maar je kunt het keto-dieet ook als een levensstijl gebruiken. Wat u ook kiest, u moet weten dat het even zal duren voor u het volledige effect voelt - en dat uw lichaam zowel bij het begin als bij het einde van het dieet kan reageren, omdat het nog aan de nieuwe toestand moet wennen.
De Zintuiglijke Kuur
Hier gaat het meer om gezond verstand dan om regels. Je moet alleen doen wat natuurlijk aanvoelt. Er zijn geen snelle sluipweggetjes of slimme trucjes. Bij een Sense-dieet draait alles om de natuurlijke en gezonde ingrediënten, en bij de Sense-recepten draait alles om het eten van minder koolhydraten.
Als je slank wilt zijn, is het Sense dieet iets voor jou. Maar je moet ook accepteren dat je alleen moet eten als je echt honger hebt. En dat je alleen moet eten wat je nodig hebt.
Het Dukan dieet
Dit is een zeer streng dieet. Je moet je beperken tot een lijst van voedingsmiddelen, maar je kunt er oneindig veel van eten. Je moet ook een aantal fasen doorlopen waarmee je volgens de Fransman Pierre Dukan tot 4,5 kilo per week kunt afvallen.
Deze omvatten het eten van specifieke eiwitten, zeer weinig koolhydraten, veel water drinken en elke dag 20 minuten wandelen.
Dit is een dieetplan voor de korte termijn dat tot snelle resultaten kan leiden.
Het Atkins dieet
Bij dit dieet worden serieuze beperkingen opgelegd aan de hoeveelheid koolhydraten die je mag consumeren. Als je geen koolhydraten meer eet, gaat je lichaam in plaats daarvan vet verbranden. Wanneer je een minimale hoeveelheid koolhydraten consumeert, begint je lichaam een bijproduct af te scheiden dat "ketonen" wordt genoemd, die het lichaam kan gebruiken als brandstof terwijl het extra lichaamsvet verbrandt.
In dit dieetplan zult u doorgaans veel eiwitten uit vlees, vis, kaas en eieren consumeren, evenals vetten uit boter en oliën.
Dit dieetplan is vooral goed als u een explosieve start van uw toekomstige gewichtsverlies routines wilt ervaren. Het Atkins dieet lijkt een beetje op het keto dieet.
Detox diëten
Deze diëten, ook bekend als "sap-diëten", bestaan meestal uit vasten en het consumeren van veel vloeibare groenten en fruit. Het idee is dat je op die manier allerlei gifstoffen uit je lichaam "spoelt".
Maak uw eigen dieet plan
Als je geen zin hebt in deze dieetplannen, vrees dan niet. In feite kunt u gemakkelijk uw eigen dieetplan samenstellen. Je kent je doelen, je calorie-inname en dan heb je een betere kans om rekening te houden met de vraag of het dieet veganistisch, vegetarisch, vlees-, zuivelvrij enz. moet zijn.
Hieruit kunt u een dieetplan samenstellen door deze principes te volgen die voor de meeste dieetplannen gelden:
- Eet veel fruit en groenten: dit komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Fruit en groenten zijn altijd een veilige keuze als het gaat om een gezonde voeding. En dit geldt zowel voor gewichtsverlies als voor spiertoename. U moet echter meer groenten dan fruit eten, want fruit bevat veel suiker
- Eet matige hoeveelheden vlees: Dit omvat varkensvlees, rundvlees, vis en gevogelte. Hoewel deze voedingsmiddelen veel eiwitten, ijzer en B12 leveren, is er een grens. U kunt 3-4 keer per week vlees eten, zolang het maar mager vlees is
- Drink melk en yoghurt: u krijgt niet alleen veel calcium binnen, maar u vult uw voorraad ook aan met eiwitten, riboflavine en B12. Zorg ervoor dat je vetarme producten kiest
- Kies voor de goede vetten: vet is niet slecht, zolang je maar voor "de goede vetten" kiest. Je vindt het bijvoorbeeld in olijfolie, avocado's en noten, en het kan je helpen je voller te voelen dan je eigenlijk bent. Maar kijk uit! Er zitten veel calorieën in een paar druppels olijfolie, dus overdrijf het niet.
- Hou het simpel: Dit komt niet als een verrassing, maar... Blijf weg van kant-en-klaar maaltijden en fast food. Kies in plaats daarvan voor eenvoudige ingrediënten en gerechten. U hoeft niet al uw middelen uit te geven aan ingewikkelde gerechten en exotische brouwsels. Bereid het eten zo eenvoudig mogelijk en kies de ingrediënten die je kent en vertrouwt.
- Drink veel water: dit moet worden benadrukt, of u nu op dieet bent of niet. Drink altijd veel water! Idealiter, ongeveer 8 glazen per dag. Het zou te uitgebreid zijn om alle voordelen van water op te sommen. Vertrouw ons en vul de kan weer.
- Plan een snack: Om ervoor te zorgen dat je overdag niet suikerkoud en te hongerig wordt, plan je verschillende tussendoortjes. Dit hoeft niet meer te zijn dan een paar wortelen, een stuk knäckebröd met vleeswaren, een handvol noten, enz.
Hoe bereken je je BMI
Kort gezegd is BMI een formule die aangeeft hoe je lichaamsgewicht zich verhoudt tot je lengte. En het kan je ook vertellen wat je ideale gewicht zou moeten zijn.
Een te hoge BMI is een indicator dat uw gewicht te hoog is. En als het te laag is, betekent het dat je ondergewicht hebt. Er zijn dus zeer specifieke maatstaven voor wat uw gewicht moet zijn, afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en lengte.
Wees u er echter van bewust dat de BMI niet altijd een accuraat beeld geeft van uw gezondheid. De BMI houdt geen rekening met uw activiteitsniveau, botstructuur, enz. Toch kunt u de BMI als een soort richtlijn gebruiken.
U kunt uw eigen BMI berekenen met deze formule:
BMI = uw lichaamsgewicht in kg / (uw lengte in m)2
U kunt dit cijfer vervolgens bijhouden met een tabel van normen voor wat een BMI voor een normaal gewicht zou moeten zijn. U kunt uw BMI gemakkelijk berekenen met de gratis BMI-calculator van Arono.
Hoe belangrijk is lichaamsbeweging voor gewichtsverlies?
Waarom zoveel aandacht voor dieet en niet voor beweging?
Ja, lichaamsbeweging is ook belangrijk. Uw hartslag dagelijks op peil houden is essentieel voor een gezond en evenwichtig leven. In Denemarken raadt de Deense gezondheidsautoriteit aan om elke dag minstens het equivalent van een 50 minuten durende fietstocht te doen . Als u jonger bent dan 18 jaar, moet dit cijfer worden verhoogd tot een vol uur per dag.
Maar een gezonde voeding is net zo belangrijk. Misschien nog belangrijker. Sommige deskundigen zijn van mening dat een gezonde levensstijl voor 75% uit voeding en voor 25% uit lichaamsbeweging bestaat. Voeding kan dus 3 keer belangrijker zijn dan lichaamsbeweging, wat betekent dat het dieetplan de eerste grote stap kan zijn naar een gezonder leven.
Lees meer: De 5 beste oefeningen voor een gezonder leven
Maar als u wilt afvallen, kan het goed zijn om lid te worden van een fitnessclub en/of contact op te nemen met een personal trainer. Op die manier kunt u een goede start maken met uw training, en misschien een speciaal trainingsprogramma krijgen zodat u weet wat u moet doen om door te gaan.
U kunt ook gewoon meer gaan bewegen in uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld een paar keer per week lopen, fietsen van en naar het werk, de trap nemen, enz. kan een groot verschil maken.
Arono kan voor u een dieetplan op maat maken
Wil je een dieet proberen? Maar geen van de bovenstaande zijn geschikt voor u? Dan heeft de godin van het geluk naar je gelachen!
Omdat je je snel en eenvoudig kunt aanmelden als gebruiker bij Arono, en onze app het perfecte dieetplan voor jou en je gewichtsverlies op maat maakt. U stelt uw eigen persoonlijke doelen - en wij zorgen ervoor dat u ze bereikt met een keur aan heerlijke en gezonde recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.
Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!