De 5 beste oefeningen voor een gezonder leven

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je weet het. Je krijgt grotere spieren van gewichtheffen, en iedereen wil grotere spieren, toch? De waarheid is dat het moeilijk kan zijn de juiste motivatie te vinden om allerlei oefeningen te doen.

Gelukkig is er één waarheid die iedereen zou moeten overtuigen om te beginnen: Krachttraining zorgt er niet alleen voor dat je er goed uitziet. Gewichten heffen verlengt je leven.

Daarom zal deze gids je kennis laten maken met de 5 beste oefeningen waarmee je gemakkelijk aan de slag kunt en die je een gezonder leven zullen garanderen. En je ziet er geweldig uit tot je 90 bent!

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Waarom lichaamsbeweging zo gezond voor je is

We hebben het er meestal over hoe gezond het is om te rennen, te wandelen, te zwemmen, aan zumba of yoga te doen, enzovoort. Aan de andere kant heeft krachttraining een beetje een slechte reputatie - alsof deze oefeningen alleen maar iets zijn wat je doet omdat je grotere spieren wilt en om voor je ego te zorgen.

Maar de waarheid is dat lichaamsbeweging absoluut cruciaal is voor uw vermogen om een bevredigend leven te leiden na de leeftijd van 50 jaar. Dat komt omdat je spieren beginnen te krimpen naarmate je ouder wordten zonder je spieren kun je zelfs de meest elementaire dingen in het dagelijkse leven niet doen.

Maar maak je geen zorgen! Met de juiste oefeningen hoef je niet langer dan 20 minuten per set te zweten en zul je binnen enkele weken zichtbare verbeteringen in je lichaam zien.

Oefening 1: Hurk

De eerste van de top 5 oefeningen is de squat. De "koning oefening", zoals velen het noemen.

De squat is een geweldige oefening die een ongelooflijk aantal spieren tegelijk bewerkt. Vrijwel de hele regio van de buik naar beneden wordt uitgedaagd, en uw dijen, heupen, knieën en kern in het bijzonder zullen grote verbeteringen zien.

Maar het zijn niet alleen je spieren die profiteren van de squat. U zult ook meer flexibiliteit en een beter evenwicht ervaren.

Je kunt hier meer lezen over hoe je de perfecte squat uitvoert.

De oefening zelf is eenvoudig, maar pas op: Als je deze oefening verkeerd uitvoert, kun je jezelf bezeren. Vooral je rug. Zorg er dus voor dat u de oefening altijd rustig en beheerst uitvoert en uw rug recht houdt.

Oefening 2: Deadlift

De deadlift gebruikt - net als de squat - ook de meeste spieren van je lichaam. Vooral je been- en rugspieren, maar ook je armen en buikspieren.

De deadlift is een beetje meer gevorderd dan de andere oefeningen, dus lees verder deze gids en leer hoe je de deadlift uitvoert op beginnersniveau.

Net als bij de squat oefening, is het cruciaal dat je je rug niet buigt of voorover buigt. Alleen de benen mogen buigen en als u de oefening op een rustige en beheerste manier uitvoert, voorkomt u letsel.

Oefening 3: Hurken

Ahh ja, van alle oefeningen in de wereld, is er één in het bijzonder waar je ofwel van houdt of die je haat: push-ups.

Maar er is eigenlijk een goede reden om van push-ups te houden. Natuurlijk train je vooral je armen, maar je traint eigenlijk ook je borst, onderrug, buik en benen. En voor de goede orde kunt u ook uw longfunctie verbeteren als u eraan denkt om bij elke beweging in en uit te ademen.

Deze gids laat je goed zien hoe je een goede push-up moet doen.

Nogmaals, het is belangrijk dat je lichaam perfect recht is, en dan moet je er ook voor zorgen dat je je armen niet te ver van je lichaam duwt.

Oefening 4: Hurken

Squats zijn niet alleen om dat begeerde six-pack te krijgen. Het hebben van goede buikspieren is ook volledig essentieel als je gezonder wilt leven. Je 'kern' zorgt er immers voor dat al het andere in je lichaam blijft werken. Dat je rechtop kunt blijven, je evenwicht kunt bewaren en zelfs de meest elementaire bewegingen kunt uitvoeren.

Je moet dus ook je buikspieren trainen, en dat kun je doen met deze eenvoudige oefening.

Hier is een link naar hoe je het meeste uit je buikspieroefeningen kunt halen.

Oefening 5: Lichaam opheffen

De laatste van de top 5 trainingen is een van de iets moeilijkere.

Het vereist dat je een stang of iets dergelijks hebt waarmee je je hele lichaam kunt optillen. En deze oefening vereist ook dat je al in redelijk goede vorm bent. Je moet je hele lichaamsgewicht kunnen tillen, wat voor de een veel meer kilo's kan betekenen dan voor de ander.

Het goede aan deze oefening is dat ze werkt voor je rug, schouders, armen en zelfs je vingers.

Deze gids zal je helpen je eerste body lift te bereiken.

Maak een programma met deze oefeningen

Eén ding is de 5 oefeningen kennen. Het is iets anders om te weten hoe je er het beste uit kunt halen. Deze oefeningen zijn universeel en raken vrijwel alle belangrijke spiergroepen, maar als je niet weet hoeveel je ze moet doen, kun je je bijvoorbeeld overbelasten en jezelf blesseren.

Gelukkig kan dit worden vermeden. Met onze complete gids over hoe u uw eigen trainingsprogramma kunt samenstellen, kunt u gemakkelijk en veilig aan de slag met de 5 beste oefeningen - en beginnen met een gezonder leven.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan