Motivatie voor gewichtsverlies - 7 tips voor blijvend en effectief gewichtsverlies

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Motivatie is essentieel om duurzaam gewichtsverlies te bereiken . Het verschilt echter van persoon tot persoon hoe goed wij in staat zijn deze motivatie te behouden en hoe wij reageren als deze tijdens het proces plotseling verdwijnt.

In deze gids kunt u leren hoe u uw motivatie kunt behouden en uw doelen kunt bereiken. Wij helpen u ook om uw doel te bereiken, zelfs als u onderweg uw motivatie verliest. Kortom, wij helpen u bij het bereiken van gezond en blijvend gewichtsverlies.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Hoe kunt u uw doelen bereiken?

Vindt u het moeilijk om uw doelen te bereiken als u eenmaal begonnen bent met afvallen? Er kunnen veel factoren in het spel zijn. Maar het gaat erom gemotiveerd te blijven en vast te houden aan gezonde gewoonten.

In de onderstaande paragrafen kunt u meer lezen over hoe u stap voor stap uw startpunt voor het bereiken van uw gewichtsverliesdoelen kunt verbeteren.

1: Stel subdoelen - dit zal je helpen je doel te bereiken

In de eerste plaats is het belangrijk dat je jezelf niet alleen een algemeen doel stelt, maar ook enkele subdoelen. Op die manier zul je kleine overwinningen ervaren terwijl je naar je doel toewerkt. Dit zal u meer motivatie geven omdat u gaandeweg succes en resultaten zult ervaren.

5, 10, 20 kilo afvallen enz. kan een tijdje duren, dus een partieel doel geeft je de motivatie om door te gaan, omdat je dan het gevoel hebt dat je echt naar je einddoel op weg bent.

Wij raden u aan realistisch te zijn in uw keuze van subdoelen. Tenslotte moeten ze haalbaar zijn. Natuurlijk moet het niet zo'n gemakkelijk doel zijn dat je het in één dag bereikt - dat zou waarschijnlijk het tegenovergestelde effect hebben dan meer motivatie. Voorbeelden van deeldoelen kunnen zijn: X aantal kilo's in een maand, X cm van je taille binnen een bepaalde periode, dat je jezelf ten doel stelt 5 km hard te lopen, dat je altijd 10.000 stappen per dag loopt, enz.

Het is aan u welke subdoelen u wilt stellen, maar het is aan te bevelen dat het doel enigszins verandert in plaats van dat het altijd om verder gewichtsverlies gaat.

Afvallen heeft immers veel meer aspecten dan alleen maar kilo's kwijtraken - bijvoorbeeld een kleinere buik krijgen, slanker worden, een betere conditie krijgen, enz.

2: Besteed wat tijd aan het lezen over gewichtsverlies

U zult het verst komen met uw gewichtsverlies als u de principes achter gewichtsverlies begrijpt. Daarom loont het de moeite om wat tijd te besteden op het internet of met je hoofd in een boek om te begrijpen wat er nodig is om een gezond gewichtsverlies te voltooien.

Deze zal u waarschijnlijk goede raad geven over gewichtsverlies en hoe u het best voor uw lichaam kunt zorgen.

Wij hebben een aantal artikelen geschreven over gezond afvallen, waarin u inspiratie kunt opdoen als u meer wilt weten. Je vindt ze allemaal op deze pagina.

3: Motivatie brengt je op gang - maar niet daar

Er is één ding in het bijzonder dat belangrijk is om te begrijpen als je voor het eerst de vraag stelt "hoe kan ik afvallen?" - en bereid bent om veranderingen aan te brengen in je levensstijl.

Het is die motivatie die je op gang kan brengen op je reis naar gewichtsverlies, maar op zijn minst zal ze tijdens het proces af en toe verdwijnen.

Daarom kunt u voor gewichtsverlies niet alleen op motivatie vertrouwen. Er zitten emoties achter motivatie, en die verschillen van dag tot dag.

U moet dus een manier vinden om gezond te blijven eten en actief te blijven wanneer u de motivatie mist om door te gaan.

Je moet ook weten dat het oké is om soms je motivatie te verliezen - het belangrijkste is om niet op te geven! Houd u dus aan een gezond dieet en volg verschillende tips om uw calorie-inname laag te houden, ook als u niet de motivatie hebt om al uw energie aan gewichtsverlies te besteden. En als je af en toe een cheat day hebt, stap dan gewoon weer op het paard.

Het loont nooit de moeite om de hele verandering van levensstijl te laten vallen alleen omdat je interne of externe motivatie een tijdje achterblijft.

4: Laat het dieet idee vallen - denk in plaats daarvan aan verandering van levensstijl

Eén advies dat steeds terugkomt, is het idee van diëten te laten vallen en in plaats daarvan de beslissing te zien als een verandering van levensstijl. Dat komt omdat je dan niet elke dag de motivatie hoeft te hebben om af te vallen, maar alleen wanneer je begint met de verandering van levensstijl.

Want als je eenmaal een gezond dieet en een nieuwe levensstijl in je dagelijkse leven hebt ingevoerd, zal het niet meer zo verleidelijk zijn om "terug te keren" naar je oude leven

Zie ook onze aanbevelingen voor dieetplannen hier

Diëten kan ook heel goed zijn om je op weg te helpen en je te motiveren om af te vallen, maar als je vervolgens dezelfde hoeveelheden en hetzelfde soort voedsel blijft eten, zul je waarschijnlijk al je gewicht weer terug krijgen.

Er is ook een grotere neiging om het dieet op te geven, omdat het gewoon te moeilijk is om vol te houden wanneer je motivatie om af te vallen verdwijnt.

5: Denk na over wat je eet

Dieet doet er veel toe als het gaat om afvallen. Het gaat allemaal om de calorieën die je gedurende de dag verbruikt. Uw dagelijkse inname moet lager zijn dan wat uw lichaam verbrandt. Daarom begint u pas een verandering in uw gewicht te zien wanneer u het aantal calorieën dat u via uw dieet in uw lichaam stopt, vermindert.

Wij verwijzen u meteen terug naar punt 2 van deze gids. Omdat je jezelf vertrouwd wilt maken met de gezonde eetgewoonten die nodig zijn om in een calorietekort te blijven. Honger jezelf bijvoorbeeld niet uit en blijf niet elke dag hetzelfde eten eten.

Het vereist een gevarieerde en gezonde voeding met een goed evenwicht tussen de inname van vetten, koolhydraten en eiwitten om ervoor te zorgen dat je lichaam optimale energie heeft en je spijsverteringsstelsel blijft werken.

6: Meerdere keren per week sporten

Regelmatige lichaamsbeweging is een uitstekende manier om de motivatie voor gewichtsverlies te behouden. Over het algemeen geeft lichaamsbeweging je meer energie en kan het helpen negatieve emoties om te zetten in vreugde en positiviteit. Je zult je snel gezonder gaan voelen en het lijkt alsof je meer controle en doorzettingsvermogen in je leven hebt. Lichaamsbeweging helpt ook je metabolisme op gang te houden, zodat je meer vet kunt verbranden terwijl je spieren opbouwt.

Oefeningstips:

  • Overdrijf het niet - in plaats daarvan, laat uw lichaam zich langzaam aanpassen aan de belasting en de frequentie, dit zorgt voor de beste resultaten
  • Doe minstens een paar keer per week oefeningen die uw hartslag verhogen.
  • Zoek een soort oefening die je graag doet. Als u bijvoorbeeld een hekel hebt aan fietsen of hardlopen, zoek dan een vorm van lichaamsbeweging die beter bij u past
  • Kom elke dag in beweging - dit kan een wandeling zijn, een fietstocht, enz. Onthoud dat dit anders is dan je eigenlijke oefening
  • Zoek een trainingspartner - dit zal u motiveren om de deur uit te gaan en maakt uw oefening leuker

7: Vraag hulp van buitenaf als je dat nodig hebt

Heb je geen motivatie meer om je doel te bereiken? Misschien heb je moeite om de tijd te vinden om te koken en gezond te eten? Kun je geen opwindend eten bedenken? Of misschien ziet u geen resultaten van lichaamsbeweging? Wat de reden ook is dat u uw motivatie verliest om uw leven te veranderen en u aan uw gewichtsverlies te houden, aarzel dan niet om contact op te nemen met iemand die u kan helpen.

Als u bijvoorbeeld moeite hebt om in een calorietekort te blijven of niet genoeg succes boekt met uw lichaamsbeweging, neem dan contact op met een diëtist of personal trainer.

Als het niet realistisch voor u is om elke dag gezond voedsel te kopen, of als u geen tijd hebt om al uw voedsel zelf te bereiden zonder dat dit ten koste gaat van andere dingen in uw leven, kunt u overwegen gezonde maaltijdpakketten te gebruiken.

Op die manier sla je wat werk over en eet je toch gezond. En als je meer advies nodig hebt over het kiezen van gezonde maaltijden die kunnen leiden tot gewichtsverlies, kun je online verschillende recepten bekijken of een dieet/gewichtsverlies app gebruiken.

ZIE OOK: Hoe krijg je een gepersonaliseerd dieetplan?

Gebrek aan motivatie voor gewichtsverlies?

Bij gebrek aan motivatie om af te vallen, wordt het gemakkelijker om terug te vallen in slechte gewoonten. Voor velen staan het leven of emoties in de weg, zelfs als je de beste bedoelingen hebt om af te vallen. En als je niet steeds succes ervaart, kan dat je motivatie om af te vallen schaden.

Het is echter belangrijk de motivatie vast te houden, te begrijpen en te beseffen dat die er niet altijd hoeft te zijn.

Waarom is motivatie het belangrijkste middel om af te vallen?

Motivatie is een belangrijk instrument in de strijd tegen de extra kilo's - misschien zelfs het belangrijkste. Maar waarom? Wel, ten eerste, motivatie helpt ons bij het veranderen van levensstijl. Zonder dat zouden we misschien geen chocolade dumpen en niet op de fiets stappen van en naar het werk - of andere dingen doen om gewicht te verliezen, natuurlijk.

Als we ons gemotiveerd voelen, zijn we mentaal voorbereid om onze levensstijl te veranderen, op dieet te gaan, enz. Het is dus gemakkelijker om gewoonten te veranderen, gezonder te leven en af te blijven van ongezond voedsel als je daartoe gemotiveerd bent. Het probleem is dat motivatie zelden lang duurt.

Dus de meeste mensen stappen opzij en laten het idee van gewichtsverlies vallen omdat ze op een bepaald punt tijdens het gewichtsverliesproces hun motivatie verliezen. En dan krijg je vaak het gevoel dat je het net zo goed kunt opgeven.

Echte motivatie maakt het verschil

Er zijn verschillen in motivatie. In veel gevallen is het een vluchtige toestand/gevoel omdat je meer denkt aan wat je wilt vermijden dan aan waar je naartoe wilt werken. Bijvoorbeeld, u denkt dat u niet wilt aankomen, vet voedsel wilt vermijden, enz. Maar om de juiste motivatie te bereiken, is het belangrijk dat u zich in plaats daarvan richt op wat u wilt bereiken.

In dat geval zal de motivatie als een drijvende kracht werken en zal het gemakkelijker zijn om gemotiveerd te blijven, ook al wordt het na verloop van tijd moeilijk.

Wilskracht en zelfdiscipline zijn geen echte motivatie

Je zult ver komen met wilskracht en zelfdiscipline, omdat het je ervan weerhoudt op te geven of toe te geven aan je verlangens wanneer je emoties worden beïnvloed. Toch kan het moeilijk zijn om gedurende het hele leven een hoog niveau van wilskracht en zelfdiscipline te handhaven. En zoals eerder gezegd, het is oké om af en toe toe te geven.

Inderdaad, wilskracht en zelfdiscipline in de context van gewichtsverlies zijn goed om te hebben, maar ze kunnen geen vervanging zijn voor echte motivatie om het leven/de levensstijl te veranderen.

Motivatie voor blijvend gewichtsverlies - waarom is het belangrijk?

Afvallen kan gemakkelijk genoeg zijn, maar hoe bereik je gewichtsverlies dat een leven lang duurt? Volg allereerst het advies hierboven over hoe u de motivatie voor gewichtsverlies kunt behouden. Zorg er bovendien voor dat u uw nieuwe levensstijl niet volledig laat vallen zodra u het gewicht hebt verloren dat u wilt verliezen.

U kunt een blijvend gewichtsverlies alleen volhouden als u blijft nadenken over wat u in uw mond stopt en actief blijft in uw dagelijks leven. Dit is ook de beste manier om overgewicht en een te hoog vetpercentage in uw lichaam te voorkomen.

Uiteindelijk gaat het dus niet alleen om het afvallen of de motivatie om af te vallen, maar dat u daadwerkelijk bereid bent om een andere levensstijl te volgen.

FAQ

Hoe blijf ik gemotiveerd om af te vallen?

Ten eerste moet je erkennen dat je op een bepaald moment je motivatie zult verliezen - en dat is ok. Het zal echter terugkomen als je gedeeltelijke doelen stelt en eraan blijft werken, zelfs zonder motivatie.

Met wie moet ik contact opnemen als ik hulp wil bij het afvallen?

Het is gemakkelijk om contact op te nemen met een personal trainer of diëtist als u hulp nodig hebt om met uw nieuwe levensstijl te beginnen. Je kunt ook inspiratie opdoen via verschillende apps en websites.

Hoe je gemotiveerd raakt om gewicht te verliezen en je leven te veranderen

Je motivatie moet uit jezelf komen. En je houdt je motivatie het beste vast als je je concentreert op alle positieve punten in plaats van op wat je wilt vermijden. Denk aan het doel in plaats van waar je vandaan komt.

Wat moet ik doen als mijn motivatie faalt?

Dan ga je door. Niet opgeven! Dit geldt zelfs als je iets van het dieet/trainingsplan gaat afwijken. Je moet gewoon weer op het paard klimmen.