Dieet → Hier zijn de 10 beste (eenvoudige en effectieve gewichtsverlies)

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
Een mix van lichaamsbeweging en een dieet is de sleutel tot gewichtsverlies

Eet goed en val af! Het klinkt als een eenvoudige oplossing om overtollige kilo's kwijt te raken. Maar er komt veel meer kijken bij diëten dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Het duurt niet slechts een paar dagen, maar weken om tot een effectief dieet te komen.

In dit artikel richten we ons op hoe je een meerweeks dieet kunt doen dat echt werkt. Dus als je ons advies opvolgt, zul je de kilo's eraf zien vallen. En zonder voortdurend honger te hebben, naar voedsel te verlangen of de handdoek in de ring te willen gooien.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Vind het juiste dieet voor u en uw gewichtsverlies

Voordat we overgaan tot advies over hoe je effectief kunt diëten, willen we je graag kennis laten maken met drie geweldige dieetplannen. Deze diëten zijn gebaseerd op verschillende principes die zullen leiden tot snel gewichtsverlies, dus ze zijn zeker het proberen waard.

Het voordeel van de drie onderstaande diëten is ook dat je jezelf niet hoeft uit te hongeren terwijl je ze volgt. Dit maakt het gemakkelijker om zich aan het dieet te houden.

Als je echter niet het gevoel hebt dat een van de effectieve diëten hieronder iets voor jou is, zijn er gelukkig veel verschillende diëten om uit te kiezen - en je kunt er hier op Arono over lezen.

Het Atkins dieet

Je zou het Atkins-dieet praktisch de voorvader van de "koolhydraatarme vetrijke" diëten kunnen noemen. Het idee van Dr. Atkins om voorrang te geven aan eiwitten en vetten boven koolhydraten heeft geleid tot vele andere diëten met een soortgelijke aanpak.

Het Atkins-dieet is er echter niet op gericht koolhydraten volledig te elimineren - alleen totdat u ontdekt hoeveel uw lichaam kan "verdragen" voordat het reageert, bijvoorbeeld door aan te komen. Je begint dus met het consumeren van weinig koolhydraten, en daarna kun je langzaam meer koolhydraten toevoegen, afhankelijk van wat je lichaam kan afbreken.

Met het Atkins-dieet volgt u vier fasen waarin u gewicht kunt verliezen en de juiste balans kunt vinden tussen vet, eiwitten en koolhydraten.

Het Dukan-dieet volgt grotendeels de principes van het Atkins-dieet, maar met een nog grotere nadruk op eiwitten.

Het keto dieet

Ook bekend als het keto-dieet of ketose-dieet, eet je voedsel met veel vet en weinig eiwitten om je lichaam in een toestand te brengen die "ketogenese" (of gewoon "ketose") wordt genoemd.

In een dergelijke toestand zal het lichaam ketonen gebruiken als energiebron. Het bijzondere van dit dieet is dat je het meeste vet verbruikt. U moet een matige inname van eiwitten hebben, en koolhydraten bijna volledig vermijden.

Het keto-dieet is een eenvoudig dieet als je eenmaal de principes ervan begrijpt, want het gaat vooral om het elimineren van koolhydraten uit de maaltijden. Dit kan echter moeilijk zijn voor mensen die van brood, pasta, rijst, enz. houden.

Het LCHF dieet

"Low Carb High Fat" is het doel van dit dieet. Dit betekent dat u weinig koolhydraten moet eten, maar wel gezonde vetten in goede hoeveelheden. Dit dieet lijkt dus sterk op het Keto-dieet, maar het verschil is dat je bij het LCHF-dieet meer eiwitten moet consumeren - en dat het vet niet zomaar uit een bron hoeft te komen.

Het Paleo dieet

Het Paleo dieet heeft veel gemeen met de bovenstaande diëten. Bij dit dieet moet je ook je maaltijden plannen vanuit het oogpunt van "Low Carb High Fat".

Het verschil is echter dat het dieet bij het Paleo dieet iets eenvoudiger moet zijn. Het voedsel wordt verondersteld te lijken op wat onze voorouders aten. Om deze reden wordt het dieet ook wel het "steentijddieet" genoemd.

U moet dus veel vlees eten van koeien, varkens, kip, vis, enz. Daarnaast moet u veel groenten eten, maar een beperkte inname van fruit, noten en eieren.

Het 5:2 dieet

Dit dieet kan op verschillende manieren worden gedaan, 5:2 of 6:1 zijn waarschijnlijk de meest populaire en aanbevolen. De getallen geven aan hoeveel dagen je "normaal" moet eten en hoeveel dagen je moet vasten. Bij het 5:2 dieet "vast" je twee dagen per week, waarbij je onder de 500 calorieën blijft (er zijn dus geen dagen zonder eten). Op de andere dagen kunt u "normaal" eten, maar toch binnen de voor u aanbevolen calorie-inname blijven.

Het 8-uur dieet

Veel mensen krijgen uiteindelijk te veel calorieën binnen omdat de maaltijden over de dag verspreid zijn. Je kunt dit ondervangen met het 8-uurs dieet (ook wel 8:16, 16:8, intermittent fasting, intermittent vasten genoemd).

Als je dit dieet volgt, mag je maar 8 uur per dag eten - dus moet je de resterende 16 uur vasten.

U kiest wanneer de acht uren beginnen, maar het is belangrijk dat ze ononderbroken zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen om te eten tussen 10 uur 's morgens en 6 uur 's avonds. Als je het 8-uur dieet volgt, hoef je geen voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen.

Reinigen / detoxen

Er zijn tal van reinigingskuren, ook wel detoxen genoemd , die helpen het lichaam te reinigen. Verschillende daarvan kunnen ook het gewichtsverlies aanzwengelen - juist omdat u in die periode vervangende maaltijden eet of sterk bezuinigt op ongezond voedsel.

Reinigingsdiëten omvatten het sapdieet en diverse maaltijdvervangende diëten, zoals het C9-dieet.

Bij het sapdieet drinkt u gewoon sap gedurende het gekozen aantal dagen, terwijl u bij het C9-dieet bepaalde maaltijden vervangt door maaltijdvervangers en in het algemeen probeert de calorie-inname te beperken. Het C9 dieet duurt 9 dagen, terwijl het sapdieet 1 tot 10 dagen kan duren (langer kan ook, maar wordt niet aanbevolen!).

Het Soep Dieet

Men zou kunnen stellen dat het soepdieet ook een vorm van detox-dieet is.

Meestal volgt u het 7 dagen, maar u kunt het langer of korter doen, afhankelijk van uw behoeften. Als je dit dieet volgt, mag je alleen soep eten - afgezien van een beetje fruit.

De soep moet ook hoofdzakelijk uit groenten bestaan, zodat u zich kunt tegoed doen aan tomatensoep, aardappel-paprikasoep, groentesoep, enz.

Sensekur

Het Sense dieet is ideaal voor mensen die gezonder willen leven en misschien gewicht willen verliezen, maar niet al het lekkers uit het dagelijks leven willen opgeven.

Volg bij het Sense-dieet de volgende principes bij het plannen van uw maaltijden: twee handenvol groenten, een handvol eiwitten en een handvol fruit.

Bij dit soort dieet worden ook onnodige koolhydraten geschrapt. En het Sense dieet is gebaseerd op het principe dat het zo makkelijk mogelijk moet zijn.

Het FODMAP dieet

Je moet het FODMAP dieet proberen als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel en/of andere maagproblemen. Dit dieet kan uw darmflora "resetten", waardoor uw lichaam weer optimaal weerstand kan bieden.

Het FODMAP-dieet is verdeeld in twee fasen. In de eerste fase schrap je alle voedingsmiddelen met een hoog FODMAP-gehalte, zoals zuivelproducten, peulvruchten, granen, zoetstoffen, etc. In de tweede fase eet je langzaam steeds meer verschillende FODMAP-voedingsmiddelen om te zien wat je lichaam kan verteren.

10 tips voor effectief diëten om u te helpen gewicht te verliezen

Hebt u in het verleden geprobeerd op dieet te gaan of uw leven te veranderen, maar was dat niet succesvol?

Zo ja, dan heb je waarschijnlijk iets verkeerd gedaan tijdens het proces. Helaas haken veel mensen af of vinden ze het moeilijk om de "regels" van elk dieet te volgen, en zijn de resultaten niet significant.

Om u op weg te helpen naar effectief gewichtsverlies dat ook echt aanhoudt, hebben we hieronder 10 tips voor een effectief dieet samengesteld.

1) Eet minder calorieën dan gewoonlijk

Het is geen geheim dat je minder calorieën moet eten dan je op een dag verbrandt om af te vallen. Dit betekent ook dat je waarschijnlijk minder calorieën moet eten dan je gewoonlijk doet.

Als je op dit moment niet afvalt, is dat een teken dat je ofwel de juiste hoeveelheid calorieën eet om je lichaam op hetzelfde gewicht te houden - of dat je er te veel eet als je beetje bij beetje aankomt.

Het beste advies dat we kunnen geven voor effectief diëten is daarom universeel als het gaat om gewichtsverlies: eet minder calorieën.

En dit moet niet slechts voor één dag gelden, maar bij voorkeur over een langere periode. Je zult snel ontdekken dat alle diëten erop gericht zijn minder te consumeren tijdens de periode dat je op dieet bent.

Om uw gewenste gewicht te bereiken, kunt u uw inname bijhouden door calorieën te tellen. Op die manier richt je je niet alleen op gezond eten en het volgen van gezonde recepten, maar ook op de hoeveelheid calorieën.

Het hangt van ieders metabolisme af wat hij of zij werkelijk verbrandt op een dag - en dus hoeveel calorieën je moet aankomen als je afvalt. Het is daarom een goed idee om na te gaan hoeveel calorieën (energie) uw lichaam verbrandt voordat u begint.

2) Dieet zonder honger te hebben

We zeggen wel dat je minder calorieën dan gewoonlijk moet eten, maar dat betekent niet dat je jezelf moet uithongeren terwijl je op dieet bent. In feite, een succesvol dieet is een dieet waar je geen honger hebt. Want als je niet hongerig rondloopt, is het makkelijker om je aan je dieet te houden.

Het is dus van vitaal belang dat u een dieet kiest waarbij u voldoende vullend voedsel kunt eten. Daarom zijn diëten als LCHF en keto zo populair geworden, omdat je de juiste calorie-inname krijgt zonder hongergevoel.

3) Eet verschillende keren gedurende de dag

Het is vooral aan te bevelen uw maaltijden over de dag te spreiden. Verscheidene diëtisten, personal trainers, deskundigen en anderen bevelen aan vijf tot zes keer per dag te eten met drie tot vier uur tussen elke maaltijd.

Dit betekent dat u drie hoofdmaaltijden eet (ontbijt, lunch en diner), plus twee tot drie tussendoortjes. Dit houdt de spijsvertering de hele dag op gang en zorgt ervoor dat u vol blijft en alle voedingsstoffen binnenkrijgt die uw lichaam nodig heeft.

Eet eerst langzaam en gezond als er afwisseling op je bord ligt.

Op die manier eet je voldoende groenten en laat je je hersenen ook registreren dat ze bij elke maaltijd voldaan zijn.

Je kunt de hersenen ook een beetje "voor de gek houden" door je eten op een kleiner bord te serveren. Hierdoor lijkt de maaltijd meer, waardoor de hersenen denken dat ze meer eten dan in werkelijkheid het geval is.

4) Snel dieet met effectieve vetverbranding

Om een effectief dieet te kunnen volgen, moet u zorgen voor een efficiënte vetverbranding. Zoals in het vorige hoofdstuk is gezegd, kun je dit doen door regelmatig te eten, omdat dit je spijsverteringsstelsel aan het werk houdt en je bloedsuikerspiegel stabiel - en dus je metabolisme op peil houdt.

Bovendien kan regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen of hardlopen, uw metabolisme op gang houden.

De verbranding kan ook worden gestimuleerd door het eten van sterke specerijen of voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld, een beetje chili, kruiden, knoflook, gember, enz. kan helpen om de stofwisseling van uw lichaam te stimuleren. Maar overdrijf het niet - je zou je juist slecht kunnen voelen.

Het is ook aan te bevelen een flinke hoeveelheid citrusvruchten te eten om uw stofwisseling een impuls te geven (maar wel binnen de grenzen van de fruitinname te blijven).

Vermijd de consumptie van koolhydraten

Vermijd bovendien de consumptie van koolhydraten in grote hoeveelheden, vooral wit brood, witte rijst, pasta, enz. Deze koolhydraten worden "snelle" koolhydraten genoemd en zijn bronnen van energie, maar worden gemakkelijk verteerd. Dit betekent dat het lichaam niet genoeg binnenkrijgt van de consumptie ervan - het zijn dus geen "goede calorieën".

Als je absoluut koolhydraten moet eten, kies dan voor de complexe koolhydraten, zoals volkorenbrood en -pasta, zilvervliesrijst, kikkererwten, tofu, enz.

5) Geef prioriteit aan eiwitrijk voedsel

We hebben al gezegd dat effectief diëten betekent geen honger lijden. Om dat te doen, moet je de hele dag door wat meer consistente voedingsmiddelen eten dan alleen groenten (hoewel die natuurlijk wel vullend kunnen zijn).

Daarom wordt aanbevolen om veel eiwitrijk voedsel te eten. Dit kan van alles zijn: vlees, kip, zeevruchten, eieren, zuivelproducten, enz.

Eiwitrijke voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige, geven een goed verzadigd gevoel. Tegelijkertijd helpen eiwitten bij de opbouw van spiermassa, wat resulteert in een betere verbranding.

Kip is mager vlees, en daarom nemen veel mensen kip vaak op in hun lunch en avondeten als ze proberen af te vallen. Het vlees zorgt voor een goed verzadigd gevoel en dus kun je met kip veel verschillende gezonde recepten maken om het spannend te houden.

Als u voor andere vleessoorten kiest, zoals rundvlees, varkensvlees, lamsvlees enz., raden wij u aan te kiezen voor vlees met een laag vetgehalte, anders kan het eten van vlees "ongezond" worden.

Eieren zijn ook een voor de hand liggende bron van eiwitten - in feite hebben verschillende studies aangetoond dat het eten van eieren voor het ontbijt uw eetlust vermindert voor de komende 36 uur.

6) Verhoog uw groente-inname

Je kunt bijna niet te veel groenten hebben - zeker niet als je minder koolhydraten eet. Dat komt omdat groenten weinig calorieën bevatten, maar veel vitaminen en mineralen.

Ook al bevatten ze weinig calorieën, toch kunnen ze je een vol gevoel geven en ervoor zorgen dat je minder naar suiker en snacks verlangt. Dus ga je gang en eet je vol groenten als je wilt afvallen!

Het is aan te bevelen de verschillende groenten die u eet een beetje af te wisselen. Probeer zo nu en dan eens iets nieuws. Zo wordt het niet te saai en weet je zeker dat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Er zijn ook bepaalde soorten groenten waarvan je niet elke dag te veel moet eten, waaronder wortelen, dus het loont om een beetje te variëren.

7) Maak een maaltijdplan dat je kunt volgen

Een van de belangrijkste redenen waarom mensen stoppen met een dieet en uiteindelijk niet afvallen, is dat ze tijdens het proces hun motivatie en energie verliezen. Het duurt tenslotte een paar weken om het gewicht te verliezen.

Wij kunnen u aanraden een specifiek maaltijdplan te maken dat u volgt, waarbij u ervoor zorgt dat u de calorieën telt.

Zo krijgt u enige structuur in het dieet en zorgt u ervoor dat u in verhouding tot uw stofwisseling niet te veel calorieën binnenkrijgt.

Het geeft u ook een optimaal overzicht van uw vet-, eiwit-, koolhydraat- en vezelinname, zodat u kunt zien of u genoeg van de verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat u ook verwacht van een maaltijdplan, u vindt meer informatie over dieetplannen en wat ideaal is om te consumeren wanneer u een gezond dieet wilt volgen in een later gedeelte, dat u inspiratie kan geven voor de toekomst.

8) Geef jezelf de kans om te snoepen

Als je een manier kunt vinden om je handen volledig van snacks af te houden terwijl je op dieet bent, is dit natuurlijk te verkiezen. Maar het is echt moeilijk voor de meeste mensen. En velen laten hun dieet en het idee om af te vallen vallen omdat ze in één dag afvallen. Maar dat is niet nodig!

Het is veel beter om meteen weer op het paard te stappen en door te gaan met het door u gekozen dieet.

We zeggen niet dat je je om de paar dagen op ijs en zoetigheid moet storten om je motivatie op peil te houden. Het zal je gewicht geen goed doen om je tijdens het dieet vaak vol te proppen met ongezond voedsel.

Bedenk in plaats daarvan gezonde alternatieven die je kunt eten als je trek in suiker krijgt.

Dit kunnen stukjes fruit zijn, water met een smaakje (zonder suiker en zonder calorieën) of verschillende gezonde snoepjes. Maar wat zijn gezonde snoepjes? Het kan gaan om noten, gedroogd fruit of suikervrij ijs, repen, vetarme chips enz.

Als u eenmaal op dieet bent, moet u dit soort tussendoortjes natuurlijk niet elke dag van de week eten, maar ze kunnen u helpen het startsein te geven om door te gaan als u een beetje mag consumeren.

Maar onthoud: alles met mate. Overdrijf het niet, ook al is het suikervrij, vetarm, enz.

9) Vergeet niet veel water te drinken

Verlies gewicht door veel water te drinken als je probeert te diëten. Het water houdt je gehydrateerd, zorgt ervoor dat je minder andere drankjes wilt, houdt je metabolisme op gang en geeft je een voller gevoel.

Je zou dus kunnen zeggen dat veel water drinken tijdens een dieet je kan helpen gewicht te verliezen, omdat het je helpt van andere dingen af te blijven.

Verscheidene mensen raden aan om voor elke hoofdmaaltijd - dat wil zeggen bij het ontbijt, de lunch en het avondeten - ongeveer 0,5 liter water te drinken. Op die manier zul je je al een beetje vol voelen, waardoor je tijdens de maaltijd minder zult eten. Dit is nog maar één ding dat u zal helpen die extra kilo's te verliezen over meerdere weken.

10) Laat je niet misleiden door "gezonde" producten

In het algemeen raden wij aan dat u uw eigen eten kookt - vanaf nul. U hebt dan namelijk beter in de hand wat er werkelijk in uw voedsel zit, waardoor u gemakkelijker overtollige kilo's kwijtraakt als u op dieet bent.

Veel mensen springen overhaast te werk door smoothies, salades enzovoort van buitenaf te kopen. Maar je moet voorzichtig zijn. Er zijn verschillende van deze kant-en-klare maaltijden die meer calorieën bevatten dan goed is.

En zelfs als het product op zich niet te veel calorieën bevat, kan het gehalte aan suiker, koolhydraten, vetten, enz. te hoog zijn voor waar je je aan zou moeten houden. Wees dus voorzichtig wanneer je het jezelf gemakkelijker wilt maken - het kan een averechts effect hebben.

Wat mag je eten als je op dieet bent?

Je hoeft eigenlijk niet van veel voedsel af te blijven - alleen van de meest ongezonde. Effectief diëten gaat niet alleen over groenten en water. Zorg er in plaats daarvan voor dat je genoeg verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt.

Heb je inspiratie nodig over wat je in je maaltijden moet stoppen als je wilt afvallen? Zo ja, lees dan verder in de volgende hoofdstukken:

Eet deze voedingsmiddelen als je op dieet bent

 • Vlees, met inbegrip van rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, kip, enz.
 • Vis en zeevruchten, bij voorkeur vette vis zoals zalm, makreel, haring, enz.
 • Zuivelproducten, vooral skyr, yoghurt, kaas en andere eiwitrijke bronnen
 • Groenten - in overvloed! Veel verschillende, en bij voorkeur wat groentjes, want die bevatten weinig calorieën
 • Fruit met mate (liefst maar een paar stuks als je trek hebt in iets zoets)
 • Gezonde vetten zoals noten, olie, avocado, zaden, enz.

Blijf van deze voedingsmiddelen af als je op dieet bent

 • Wit brood
 • Pasta, rijst en aardappelen - hoewel u kleine hoeveelheden grove pasta kunt eten als u het moeilijk vindt om ervan af te blijven, aangezien dit soort pasta meer vezels bevat en dus gezonder is dan gewone pasta.
 • Snoep, chips, ijs, chocolade, enz.
 • Frisdranken, limonade en andere dranken met suiker
 • Te veel fruit, want dat kan op lange termijn ongezond zijn door het suikergehalte van het fruit

De bovenstaande voedingsmiddelen zijn slechts voorbeelden van wat goed kan zijn om te consumeren tijdens een dieet. Er zijn genoeg andere goede en gezonde voedingsmiddelen die je kunt eten als je probeert af te vallen.

Ontbijt

Als u de tijd kunt vinden om een omelet, spiegelei, gekookt ei of iets dergelijks te maken voor het ontbijt, kan dit een geweldig idee zijn. Eieren zijn zeer vullend en een goede bron van eiwitten. Eieren kunnen worden gecombineerd met een beetje knäckebröd of roggebrood en wat groenten - en je hebt een echt goed ochtendmaal.

Als u het tempo wilt opvoeren, kunt u in plaats daarvan kiezen voor een kom skyr met fruit en muesli (niet het soort met veel suiker erin!). Het is snel en makkelijk, en geeft je zowel vet als proteïne van de ochtend.

Lunch

Je lunch moet stevig zijn, maar zonder te veel te eten. Een goed idee voor een gezonde lunch is een salade met diverse groenten en kip of tonijn. Je kunt een beetje dressing gebruiken als je wilt, maar het moet vetarm zijn.

Als je meer van sandwiches houdt, kan je wegkomen met één van deze. Het moet echter bij voorkeur worden gemaakt van grof brood, roggebrood of knäckebröd - d.w.z. met veel voedingsvezels en complexe koolhydraten. Het moet ook salade, groenten en mager vlees bevatten.

Diner

Het is niet nodig om bij de avondmaaltijd te veel te eten. Als u regelmatig eet, hebt u immers een goede portie gehad van wat u in de loop van de dag moet eten.

Voor het avondeten is het een goed idee om een goede hoeveelheid groenten en vlees in de maaltijd op te nemen. Misschien zelfs een beetje jus als je overdag niet veel vet hebt gegeten. Maak de maaltijd spannend door er een flinke hoeveelheid kruiden aan toe te voegen om het wat smaak te geven.

Snacks

Er zijn ongelooflijk veel keuzes als het gaat om gezonde snacks. Deze zijn er gewoon om een beetje honger te stillen en je spijsvertering op gang te houden.

U kunt het volgende kiezen voor uw snacks:

 • Groenten - alles van wortelen, broccoli, een beetje sla, komkommer enz. is optimaal
 • Een beetje fruit (bij voorkeur met wat groente)
 • Noten en zaden
 • Knäckebröd met magere vleeswaren, kwark, zalm enz.
 • Smoothie
 • Skyr of yoghurt

Snacks moeten tussen 50 en 150 calorieën bevatten. De hoeveelheid van het tussendoortje hangt af van wat je kiest om te eten.

Dieetplan voor effectief afslanken

Zoals eerder gezegd, is het sterk aan te raden een dieetplan te gebruiken wanneer u (effectief) wilt diëten. Het kan moeilijk zijn om precies bij te houden hoeveel calorieën je gedurende de dag verbruikt - tenzij je al je eten weegt.

Met een dieetplan krijgt u sneller een overzicht van uw dagelijkse calorie-inname. Het maakt het ook gemakkelijker om uw inname tussen de maaltijden te verdelen, zodat u bijvoorbeeld bij het avondeten niet te veel eet en bij het ontbijt niet genoeg.

Een vast dieet betekent ook dat u zich geen zorgen hoeft te maken over wat u elke dag voor elke maaltijd moet maken. U hoeft alleen maar te volgen wat u volgens het dieet moet eten.

Veel mensen vinden zelfs dat het volgen van een dieetplan hen meer vertrouwen geeft om hun dieet te voltooien, omdat ze iets hebben om zich tijdens het proces aan te houden.

Zal een dieet plan niet saai zijn om te volgen?

Het valt niet te ontkennen dat je dieet je gaat vervelen - vooral als je voor een dieet hebt gekozen dat niet veel variatie biedt. Sommige mensen zweren bijvoorbeeld dat je het meest effectief afvalt als je de hele periode 's morgens, 's middags en 's avonds hetzelfde eet. Maar zoals ik al zei, het wordt saai op de lange termijn.

Als u een saai dieetplan wilt vermijden, raden wij u aan de Arono app op uw apparaat te downloaden. Met deze app hebt u toegang tot meer dan 800 heerlijke recepten, en vervolgens kunt u gemakkelijk uw toekomstige dieetplan samenstellen uit de gerechten die u lekker vindt. Zo wordt het dieet helemaal niet saai - misschien stuit u zelfs op een nieuw lievelingsgerecht op Arono?

Training en dieet

U denkt misschien dat u gemakkelijk een dieet kunt volgen en gewicht kunt verliezen zonder te sporten. Het is waar dat de calorie-inname de grootste factor is bij gewichtsverlies, maar lichaamsbeweging speelt nu een cruciale rol - zowel cardio- als krachttraining.

Oefening helpt onder andere:

 1. Behoud van een goed metabolisme
 2. Bouw spiermassa op, wat het metabolisme verbetert
 3. U in staat stellen uw doelen sneller te bereiken
 4. Maak uw lichaam strakker om nog meer uit uw gewichtsverlies te halen
 5. Geeft u meer energie in het dagelijks leven
 6. Houdt je gemotiveerd om door te gaan met diëten

Bovendien kunt u door regelmatig te sporten ook iets meer eten op de dagen dat u sport, als u het moeilijk vindt om binnen uw caloriegrens te blijven.

Natuurlijk kunt u zich ook houden aan uw calorie-inname en in plaats daarvan genieten van het sneller kwijtraken van de extra kilo's.

Meerdere keren per week sporten

Het is belangrijk om in het dagelijks leven actief te blijven. Dit is waar of je nu wilt afvallen of niet. Maar als je kilo's wilt verliezen, is lichaamsbeweging een must. Het hoeft niet elke dag van de week te zijn. Een paar keer per week sporten kan een grote impact hebben op uw gewichtsverlies.

Het is ook aan jou wat voor soort oefening je wilt doen. Geeft u de voorkeur aan een stevige wandeling, een loopje met een vriend of een krachttraining in uw plaatselijke sportschool? Allemaal kunnen ze een positieve invloed hebben op je lichaam, je mindset en je gewichtsverlies.

Behoud van gewichtsverlies

Natuurlijk zult u ongelooflijk blij zijn om gewichtsverlies te zien als het iets is waar u moeite voor hebt gedaan. Helaas kun je niet zeggen dat het een geslaagd gewichtsverlies is, tenzij je het gewicht daarna ook kunt behouden. Veel mensen vallen af, maar komen snel weer aan als ze stoppen met diëten. En dan kun je weer helemaal opnieuw beginnen.

Daarom moet u niet alleen nadenken over hoe u nu de kilo's kwijtraakt, maar ook over hoe u het gewicht eraf houdt als u eenmaal wat kwijt bent.

Wij raden u met name aan niet terug te vallen op uw oude gewoonten zodra u klaar bent met het dieet. Uw lichaam is immers gewend geraakt aan minder eten, dus hoeft het zich niet vol te stoppen met eten zodra het dieet is gestopt.

Als u bijvoorbeeld een dieet volgde waarbij u zeer weinig koolhydraten binnenkreeg, begin dan niet van de ene dag op de andere wit brood, grote hoeveelheden suiker, enz. te eten.

Als u van dag tot dag drastische veranderingen doorvoert, kunt u zich onwel voelen en zult u al snel het gevoel hebben dat u weer aankomt.

Denk in termen van een verandering van levensstijl

Het klinkt heel vervelend om na te moeten denken over een verandering van levensstijl terwijl je gewoon een kort dieet wilt volgen, maar dat is wat er nodig is om het gewicht eraf te houden na gewichtsverlies.

We zeggen niet dat je je hele routine moet veranderen alsof je de rest van je leven nog op dieet bent. Maar u kunt sommige adviezen uit het dieet in de toekomst in uw dagelijks leven toepassen, en een kleine verandering in levensstijl aanbrengen.

Het is bijvoorbeeld goed om ook na het dieet te blijven bewegen en bij de maaltijden voldoende groenten en eiwitten te blijven eten. Dit zorgt ervoor dat je minder trek hebt in tussendoortjes - en je zult het makkelijker vinden om van snoepen een speciale gelegenheid te maken in plaats van een nachtelijke gebeurtenis.

Veel Gestelde Vragen

Er zijn drie hoofdredenen waarom je niet afvalt: 1) je verbruikt meer calorieën dan je verbrandt, 2) je eet te weinig, 3) je eet de verkeerde voedingsstoffen. Lees meer in het artikel.

Het aantal calorieën hangt af van je doel, je huidige gewicht en het dieet dat je kiest. In het algemeen is het echter raadzaam om ongeveer 500 calorieën onder uw normale inname te blijven.

Je kunt dus niet zeggen dat één of twee diëten beter zijn dan andere. De voordelen verschillen van persoon tot persoon. Lees onze artikelen om meer te leren over diëten.

Je hoeft niet te sporten, maar het is wel aan te raden. Regelmatige lichaamsbeweging leidt onder meer tot een grotere motivatie, opbouw van spiermassa, een hoger metabolisme en meer energie in het dagelijks leven.