Hoe het LCHF dieet u helpt gewicht te verliezen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als u wilt afvallen of gewoon gezonder wilt leven, is LCHF de remedie voor u. Terwijl de meeste diëten zich richten op het niet eten van vlees, vet, zuivelproducten, enz., richt het LCHF-dieet zich op het creëren van een goede balans in je lichaam. En gelukkig sluit dat niet alle dingen uit die het leven zo geweldig maken!

LCHF staat voor 'Low Carb High Fat'. Je moet dit dieet zien als een levensstijl en niet als een dieet. dat is misschien waarom zoveel mensen succes hebben gehad met LCHF. Met dit dieet eet u heel weinig koolhydraten en veel vet. In feite toont recent onderzoek aan dat vet is eigenlijk niet zo slecht. Je zou kunnen zeggen dat de voedselpiramide op zijn kop is gezet.

Dit soort dieet is goed als u wilt afvallen of gezond wilt leven, omdat u door het hoge natuurlijke vetgehalte van het voedsel meer verzadigd zult zijn.

Waar alle andere diëten zich richten op alle dingen die je niet zou moeten eten, kun je met LCHF gezond leven terwijl je eet wat je lekker vindt. Suiker (koolhydraten), als zodanig, is slechts de ene boosdoener waar je op moet letten. Met andere woorden, concentreer je op lekker eten - en je hoeft niet eens calorieën te tellen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat moet ik eten?

LCHF recepten bestaan meestal uit:

 • Veel groenten, bij voorkeur met een overwicht van die welke bovengronds groeien.
 • Vlees, gevogelte, wild, vis en eieren.
 • De vette stukken, de vette randen van het vlees en de huid van de kip.
 • Vlees dat op de wei heeft gestaan, omdat de vetzuursamenstelling beter is.
 • Natuurlijke vetten, zoals boter, olijfolie en kokosolie - geen supermarkt palmine.
 • Vette zuivelproducten, zoals slagroom, vette kazen, zure room 38% en Griekse yoghurt 10%.
 • Een beetje noten en bessen.
 • Om de dorst te lessen, drink water, spuitwater, koffie en thee.

Waar moet ik van wegblijven?

Als je dit dieet volgt, moet je niet eten:

 • Graanproducten - glutenvrij, aardappelen, bier, suiker, vet van slechte kwaliteit,
 • margarine, transvetten, oliën met veel Omega 6,
 • zonnebloemolie, sojaolie, maïsolie, saffloerolie, druivenpitolie
 • Additieven, kunstmatige zoetstoffen, light producten.

Er wordt aanbevolen niet meer dan 20% koolhydraten te consumeren en optimaal slechts 5%. Dit is echter moeilijk als u niet over een gespecialiseerd dieetplan beschikt.

Hoe ziet een typisch LCHF ontbijt eruit?

Een gezond LCHF ontbijt zal meestal bestaan uit eieren en groenten, bonen en kokosolie, maar het kan ook iets heerlijks zijn als een paar wraps met kip, champignons, sla, avocado en sesamolie. Je kunt hier veel LCHF recepten vinden. Kortom, het gaat allemaal om het vinden van de juiste balans tussen goede vetten, eiwitten en koolhydraten.

Hoe werkt LCHF op het lichaam?

Er zijn veel goede redenen om het LCHF dieet te volgen. Het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat je over het algemeen gezonder leeft met het LCHF dieet en met LCHF recepten. Maar er zijn nog veel meer voordelen. Hier zijn de twee meest dwingende eerst:

1. Het insulinegehalte stabiliseren

Een van de meest verrassende effecten is dat het LCHF-dieet helpt om je insulinespiegel te stabiliseren. Dit gebeurt als je dagelijks veel koolhydraten eet. Het gebeurt ook als je een zittend beroep hebt of niet genoeg beweging krijgt elke dag. De koolhydraten kunnen de insulinespiegel doen stijgen, waardoor je een suiker-high krijgt. Op lange termijn kan je lichaam insulineresistent worden, omdat te veel koolhydraten het lichaam ertoe aanzetten steeds meer insuline te produceren. Dit kan leiden tot type 2 diabetes. Omdat het dieet gericht is op weinig koolhydraten, is het goed voor diabetes. Het zorgt ervoor dat de insulinespiegel laag blijft. De hoge vetopname in dit dieet betekent dat het lichaam vet begint te gebruiken als primaire energiebron.

2. Met LCHF, is gewichtsverlies gegarandeerd

Verschillende studies hebben aangetoond, dat een koolhydraatarm dieet ideaal is als je wilt afvallen. En dat komt waarschijnlijk niet als een verrassing. Wanneer je je consumptie van koolhydraten (zoals suiker) drastisch vermindert, gebeurt er iets in je lichaam. Koolhydraten stimuleren op een bepaalde manier de insulineproductie, en als die hoog is, kan vet gemakkelijker worden opgeslagen. Kortom, hoe minder koolhydraten, hoe minder insuline, hoe minder vet.

Daar komt nog bij dat toegevoegde suiker ons hongeriger maakt. Het lichaam is ontworpen om ons te vertellen wanneer we echt honger hebben, maar de moderne, overmatige inname van suiker heeft dit mechanisme voor ons volledig vernietigd. We moeten onszelf resetten, zodat we weer weten wanneer we werkelijk honger hebben.

Andere voordelen van LCHF

Naast stabielere insulinespiegels en gewichtsverlies (en natuurlijk een gezonder leven) heeft LCHF nog deze voordelen:

 • Minder maagklachten. Mensen die het LCHF-dieet volgen, hebben meestal minder last van winderigheid, minder buikpijn en minder dunne magen (d.w.z. de waterige soort).
 • Minder acne. Onderzoek toont aan dat er een tussen koolhydraatinname en huidacne (waar ik zeker van ben dat de meeste tieners het mee eens zijn).
 • Meer uithoudingsvermogen. Koolhydraten geven je energie voor een korte tijd, maar de gezonde vetten in je lichaam kunnen je dagenlang energie geven. Daarom presteren atleten beter als ze LCHF volgen. (Lees hieronder echter dat LCHF niet per se goed is voor sporters)
 • Minder risico op vetopslag: dit geldt met name rond het hart, wat anders in de ergste gevallen tot hartaanvallen kan leiden
 • Beter gebruik van vet: het vet dat u verbruikt, en dat in het algemeen deel uitmaakt van uw lichaam, zal worden gebruikt als primaire energiebron. Dit zal leiden tot gewichtsverlies en grotere spieren.
 • Verminderde eetlust: het vet dat u binnenkrijgt, wordt langzamer verteerd en met name eiwitten hebben een verzadigend effect.
 • Verlaagde bloeddruk: het is mogelijk dat uw bloeddruk wordt verlaagd. Wees echter bedacht op het natriumgehalte van spek en andere verwerkte vleessoorten en kazen.
 • U hoeft geen honger te hebben, ook niet als u op dieet bent: dit dieet is goed als u wilt afvallen of gezond wilt leven zonder voortdurend honger te hebben. Als je vindt dat de porties niet groot genoeg zijn, maak je ze gewoon groter.
 • Minder belasting van het spijsverteringsstelsel: het lichaam hoeft minder hard te werken dan vroeger, omdat u meer vezels en minder bewerkte voedingsmiddelen binnenkrijgt.
 • Positieve invloed op sommige ernstige ziekten: Het is bewezen dat het dieet een gezonde invloed heeft op mensen met diabetes type 2, de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

Bovendien wordt momenteel onderzocht of LCHF zelfs een positief effect kan hebben op ziekten zoals ADHD en epilepsie.

Kan iedereen op dit dieet?

Dit dieet is niet voor iedereen. Er zijn enkele uitzonderingen voor wie dit dieet zou moeten volgen. U moet dit dieet niet volgen als u:

 • Ben een atleet: Hoewel veel crossfit enthousiastelingen momenteel dit dieet volgen, wil dat niet zeggen dat het gezond is. Als u een atleet of bodybuilder bent, zult u een dieet moeten volgen dat voor 30-50% uit koolhydraten bestaat. Daarom zal dit dieet niet gezond voor u zijn om te volgen.
 • Eerder een "koolhydraatrijk dieet" gevolgd: als u eerder een dieet hebt gevolgd waarbij u veel koolhydraten moet eten - en als u daarmee succes hebt gehad en geen overtollig lichaamsvet hebt opgedaan - is dit dieet niets voor u. Als het dieet je echter een opgeblazen gevoel gaf, je lusteloos en wazig voelde en je over het algemeen gewoon niet lekker voelde, dan is dit dieet misschien iets voor jou.
 • Als je in het verleden een koolhydraatarm dieet hebt gevolgd en je lui en futloos voelde, moet je een ander dieet overwegen. Als u zich echter vol energie hebt gevoeld, is het LCHF-dieet misschien het dieet dat u moet kiezen.
 • Als u overgewicht heeft of ziek bent: u moet altijd uw arts raadplegen voordat u aan een extreem dieet begint. Als u lijdt aan insulineresistentie of diabetes, dan zou u baat moeten hebben bij dit dieet, omdat het weinig koolhydraten bevat. Dit geldt ook als u overgewicht heeft.

Zijn er nadelen aan het LCHF dieet?

U moet zich ervan bewust zijn dat als u met dit dieet begint, uw energieniveau de eerste 7-10 dagen waarschijnlijk zal afnemen, omdat uw lichaam zich moet aanpassen aan de nieuwe levensstijl. Tijdens deze aanpassingsfase kunt u ook last hebben van lusteloosheid, hoofdpijn, slapeloosheid en een gevoel van zwaarte in uw lichaam. Velen ervaren ook een toename van dorst. Dat is logisch, want elke gram koolhydraten bindt drie gram water.

Bovendien kan het gebeuren dat u geen sociale evenementen meer organiseert nadat u het LCHF-dieet hebt gevolgd. Het dieet is niet onmogelijk. Het vergt gewoon wat gewenning, voorbereiding en geduld. U zult snel leren hoe u het beste met dit dieet om kunt gaan.

Waarom moet ik weinig koolhydraten eten?

Koolhydraten bestaan uit zetmeel, suiker en vezels. Wanneer je zetmeel consumeert, zal het zetmeel in je lichaam worden omgezet in glucose. Deze glucose zal, net als suiker, de bloedsuikerspiegel doen stijgen. Door uw consumptie van koolhydraten tot een minimum te beperken, helpt u uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegel stabiel te houden. Dit zal helpen om de vetverbranding en verzadiging te verhogen.

Hoe werkt LCHF in sociale contexten?

Het mooie van LCHF is dat het dieet niet zo veel beperkingen oplegt aan je normale leven. LCHF-recepten lijken sterk op wat een gewone Deense dog zou eten - het is alleen meer opzettelijk. Daarom hoef je je geen zorgen te maken over uitgaan als je een LCHF dieet volgt.

Hier zijn wat tips en trucs:

 • Vraag om wat extra boter/olie: Je kunt altijd wat extra olie krijgen om over je salade te gieten, of wat extra boter om op je vlees te smelten'.
 • Drink wijn of wodka: Een verfrissend glas rode wijn bevat veel minder koolhydraten dan een biertje. Als je in bent voor een wilde avond uit, hoef je ook niet bang te zijn voor sterke drank. Tenzij je het mengt met iets zoets, bevat pure whisky of wodka geen koolhydraten.
 • Vervang brood en pasta. Je kunt altijd om extra salade vragen in plaats van friet. En als ze geen alternatief hebben voor je hamburgerbroodje, eet de hamburger dan zonder brood - het broodje is nog steeds superlekker.

Conclusie

LCHF gaat over het omkeren van de voedselpiramide. Je kunt al het lekkere eten eten dat je wilt - je moet alleen de koolhydraten vermijden. Een goede mix van groenten, vlees, vis en natuurlijke vetten zorgt voor een gezonder leven.

LCHF is perfect voor wie wil afvallen. Maar er zijn nog veel meer voordelen, zoals een betere insulinespiegel en meer uithoudingsvermogen.

Het dieet is niet voor iedereen geschikt en in het begin kunnen er enkele nadelen aan verbonden zijn. Maar uiteindelijk is LCHF voor degenen die gezond willen leven zonder in te leveren op het vette leven.

Meer informatie over gezond leven op arono.com

Als u meer wilt weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.dk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en balans.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal u een gezond dieetplan op maat voor gewichtsverlies.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan