Hoe stel je een dieetplan samen om af te vallen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

De zon staat hoog aan de hemel, maar je staat nog steeds voor de spiegel te piekeren. Je had gehoopt dat je voor de vakantie de extra kilo's kwijt zou zijn. Maar ze zijn er nog steeds.

Gelukkig hoeft afvallen geen oorlog te zijn of maanden te duren.

Als u begint met een dieet om af te vallen, zult u snel en op een gezonde manier resultaat boeken.

In deze gids, zul je leren:

 • De basiskennis achter het dieet
 • Hoe bereken je je calorie-inname
 • Wat de beste dieetplannen zijn
 • Hoe stel je je eigen afslankdieet samen

Als je meer wilt weten over dieetplannen in het algemeen, lees dan hier onze ultieme gids voor een gezond dieetplan.

U kunt hier ook veel meer te weten komen over gewichtsverlies.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Gewichtsbalans en calorieën

Voordat u aan een dieet voor gewichtsverlies kunt beginnen, moet u weten hoe gewichtsverlies eigenlijk werkt.

Eerst en vooral moet je iets weten over energie.

Het lichaam heeft de hele tijd energie nodig. Energie om te bewegen, energie om te ademen, zelfs energie om gewoon te slapen. We noemen deze energie "calorieën".

U kunt veel meer lezen over calorieën in onze uitgebreide gids hier.

Calorieën komen uit je voeding. Alles wat je eet, geeft je lichaam energie. Sommige voedingsmiddelen hebben een grotere energiedensiteit dan andere, en sommige calorieën zijn "beter" dan andere. Het zijn deze goede calorieën die een dieet je zal helpen binnen te krijgen.

Lees meer: Alles wat je moet weten over calorieën

Gewichtsbalans is calorie inname en verbruik

Wat kun je met deze kennis doen?

Kortom, het geheim van een gezond evenwicht is heel eenvoudig: je moet evenveel calorieën verbruiken als je verbrandt.

En hoeveel calorieën verbrand je?

Het precieze cijfer varieert van persoon tot persoon. Verschillende studies hebben echter een schatting gemaakt van wat de gemiddelde persoon op een dag verbruikt. Het hangt af van geslacht, leeftijd en de mate van activiteit gedurende de dag. Bijvoorbeeld, een man van 20 zou ongeveer 2600 calorieën per dag verbranden met matige lichaamsbeweging.

Dit betekent dat hij ook 2600 calorieën moet eten om zijn evenwicht te bewaren.

Dus waarom zou ik minder calorieën eten?

Wanneer u op dieet bent, is het belangrijk dat u minder calorieën verbruikt dan u verbrandt. Als u dit doet, zal uw lichaam opgeslagen lichaamsvet gaan verbranden en zult u gewicht verliezen.

U kunt uw eigen inname berekenen met de Harris-Benedict-formule. Het is echter een beetje lastig te gebruiken en u kunt in plaats daarvan gewoon een online calculator vinden, zoals deze.

Nu u uw eigen calorie-inname kent, hoeft u alleen nog maar wat minder calorieën te eten om af te vallen. Als uitgangspunt, streef naar 500 minder calorieën per dag.

De beste manier om dit te doen is door jezelf op een vermageringsdieet te storten.

Lees meer: een dieet van 1500 kcal is een goed begin om af te vallen

Waaruit bestaat een vermageringsdieet?

Als u op een goede en gezonde manier wilt afvallen, zal een dieetplan rekening houden met uw energiebehoeften. Het dieet zal bestaan uit recepten die passen bij het aantal maaltijden dat u per dag wilt eten.

Er zijn veel goede verschillende dieetplannen waar je je op kunt storten. Sommige geven snel resultaat, andere werken na verloop van tijd, en u kunt er een vinden die perfect past bij de manier waarop u wilt leven.

Elk dieetplan heeft zijn eigen principes, maar als je op zoek bent naar enkele algemene regels om te volgen, hou dan deze in gedachten:

 • Eet voldoende fruit en groenten
 • Eet matige hoeveelheden vlees
 • Drink melk en yoghurt
 • Kies de goede vetzuren
 • Eet eenvoudig
 • Drink veel water.
 • Zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt

Hier zijn enkele van de beste dieet plannen

In de loop der jaren zijn diëten voor gewichtsverlies geëvolueerd en over de hele wereld steeds populairder geworden. Hier zijn enkele van degenen die de beste resultaten hebben laten zien:

 • Het Paleo Dieet:Dit dieet wordt ook wel het "steentijddieet" genoemd en het is een van de populairste dieetplannen van dit moment. Dat komt omdat je in principe moet eten zoals de mensen in het stenen tijdperk deden. Dit dieet is vooral goed voor gewichtsverlies, stabilisering van de bloedsuikerspiegel en verbetering van de spijsvertering.
 • Het LCHF dieet:LCHF staat voor 'Low Carb High Fat', en hier moet je weinig koolhydraten eten en veel (gezonde) vetten. Met het LCHF-dieet ervaart u een groot gewichtsverlies en een stabilisering van het insulineniveau.
 • Het 5:2 dieet: Het is zo opgebouwd dat u 5 dagen per week normaal eet, terwijl u de laatste 2 dagen vast. Effecten van vasten zijn onder meer gewichtsverlies, stabilisering van de insulinespiegel en een positief effect op de hersenactiviteit.
 • Het ketogeen dieet: Het gaat erom je lichaam in een soort "ketose-toestand" te brengen, waardoor je onmiddellijk grote hoeveelheden vet begint af te breken. Dit is een dieetplan voor de korte termijn dat u kan helpen uw gewichtsverlies een kickstart te geven.
 • Het Dukan dieet: Dit is een zeer streng dieet plan. Hier wordt u beperkt tot een lijst van voedingsmiddelen, waarvan u echter oneindig veel kunt eten. Dit is echter een dieetplan voor de korte termijn dat tot snelle resultaten kan leiden.
 • Atkins dieet: Bij dit dieet worden serieuze beperkingen opgelegd aan de hoeveelheid koolhydraten die je mag consumeren. Als je geen koolhydraten eet, gaat je lichaam in plaats daarvan vet verbranden. Dit dieetplan is vooral goed als u een explosieve start van uw toekomstige gewichtsverlies routines wilt ervaren.

Lees meer: Het Atkins dieet belooft gewichtsverlies en lekker eten

Heb ik een dieetplan nodig om af te vallen?

Als u wilt afvallen, kunt u baat hebben bij het volgen van een dieetplan. Het zal uw gewichtsverlies meer beheersbaar maken. In plaats van zelf calorieën te moeten tellen, helpt een dieetplan je om bij te houden hoeveel maaltijden per dag je wilt. En u kunt ook een overzicht krijgen van alle calorieën in elk van de heerlijke recepten.

Een dieetplan is echter niet alleen goed voor gewichtsverlies. Een dieetplan zorgt er ook voor dat u gezonder en gestructureerder leeft. En dat hebben we af en toe allemaal nodig!

Waar kan ik mijn eigen dieet plan krijgen?

Bij Arono kunnen wij u een dieetplan aanbieden dat rekening houdt met uw behoeften en wensen. Dit dieetplan bestaat uit het aantal maaltijden met heerlijke recepten per dag dat u wenst. Als er recepten zijn die u niet wilt maken, kunt u altijd overschakelen op een ander gerecht.

Deze diëten zijn opgebouwd uit verschillende diëten - u kiest dit dieet of wij kiezen voor u zodat u precies krijgt wat u wilt.

Hoe wordt een vermageringsdieet bereid?

Naast uw geslacht, leeftijd, lengte, huidige gewicht en wens om af te vallen, worden ook andere factoren in aanmerking genomen:

 • Gezondheid: als u bijvoorbeeld lijdt aan diabetes of een te hoog cholesterolgehalte, zal daar ook rekening mee worden gehouden bij het opstellen van uw dieetplan.
 • Allergieën: natuurlijk mag u geen allergische reacties krijgen als u een van de ingrediënten niet verdraagt. U kunt dus eventuele voedselallergieën invullen bij het opstellen van uw dieetplan.
 • Portiegrootte: Het is belangrijk dat u vol blijft, ook als u wilt afvallen. U kunt dus zelf de gewenste portiegrootte kiezen - of u nu gewone, kleine of grote porties eet.
 • Voedselvoorkeuren: het is belangrijk dat u een dieetplan daadwerkelijk wilt volgen. Als er dus iets is dat u niet lust, wordt daar rekening mee gehouden bij het opstellen van uw dieetplan.
 • Energiebehoefte: het is belangrijk dat u overdag voldoende energie heeft, ook als u wilt afvallen. Hiermee wordt rekening gehouden in het dieetplan. Daarom maakt uw dagelijkse activiteit ook deel uit van het dieetplan.

 

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!