Atkins dieet belooft gewichtsverlies en lekker eten

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
Het Atkins-dieet houdt in dat er veel eiwitten en vetten worden gegeten, terwijl de koolhydraten worden beperkt.

Droomt u ervan om op een goede en gezonde manier af te vallen? Maar u kunt de gedachte niet verdragen om met een dieet te beginnen, omdat het waarschijnlijk honger en saaie maaltijden betekent?

Als je deze angst hebt, maak je dan geen zorgen - het is volkomen normaal.

Maar wat als er echt een coole manier was om gewicht te verliezen? Een manier waarop je eieren en spek moet eten als ontbijt, bijvoorbeeld. En zalm voor de lunch? En een grote rode biefstuk als avondeten?

Wat als dat dieet bestond?

En het heette het Atkins dieet?

Wel, dan zou je een gezonde manier hebben om gewicht te verliezen terwijl je (bijna) zo gek eet als je wilt.

In deze gids over het Atkins dieet, leer je:

 • Wat het Atkins Dieet is
 • Hoe begin je op de juiste voet?
 • En welk voedsel je wel en niet mag eten
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is het Atkins dieet

Het Atkins Dieet is genoemd naar een man genaamd Atkins. Dat is geen verrassing.

Dr. Robert Atkins bedacht het Atkins-dieet in de jaren '70, en het lijkt sterk op de diëten die de gangbare naam "LCHF" dragen. Het basisidee is dat een lage inname van koolhydraten - en een zeer hoge inname van eiwitten en vetten - tot veel levensverbeteringen zal leiden.

En er is eigenlijk iets aan.

Hetzelfde geldt voor het Atkins dieet. En deze is vooral opmerkelijk als we het hebben over gewichtsverlies.

Wacht, hoe kan meer vet leiden tot gewichtsverlies?

Nou, zie je, het slimme van het Atkins dieet is niet alleen de hoge vetopname.

Het ligt eerder aan de lage inname van koolhydraten.

Bij het Atkins-dieet eet u een minimale hoeveelheid koolhydraten en vult u zich in plaats daarvan met eiwitten en gezonde vetten. En deze helpen om je eetlust te verminderen, wat betekent dat je minder calorieën zult eten .

Daarnaast zul je bij een LCHF dieet ook merken dat je lichaam een bijproduct gaat afscheiden dat "ketonen" heet. Je lichaam kan dit als brandstof gebruiken terwijl het extra lichaamsvet verbrandt.

En nieuwe studies tonen aan dat vet niet zo slecht is als we denken. Je moet echter wel oppassen voor witte suiker.

Wat gebeurt er als je lichaam geen koolhydraten binnenkrijgt

Normaal gesproken gebruikt het lichaam koolhydraten voor energie, daarom worden koolhydraten ook wel "de brandstof van het lichaam" genoemd. Als je lichaam niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, begint het een bijproduct af te scheiden dat "ketonen" heet. Deze ketonen worden gebruikt als brandstof in plaats van koolhydraten.

Men spreekt van "ketose" wanneer het lichaam heeft uitgevonden hoe het vet in plaats van koolhydraten kan gebruiken voor energie.

Lees meer: Alles wat je moet weten over calorieën

De 4 fases van het Atkins dieet

Het Atkins-dieet verschilt van andere LCHF-diëten doordat het in vier fasen is verdeeld.

Fase 1: Inleiding

Om te beginnen mag u gedurende 2 weken maximaal 20 gram koolhydraten per dag eten. En 20 gram is niet veel.

Dat betekent dat je voedsel moet eten met veel onverzadigde vetten en eiwitten erin. Als je dan toch koolhydraten eet, zorg er dan voor dat ze uit groenten en salade komen.

In deze fase geeft u uw lichaam dus een kickstart en kunt u een gewichtsverlies tot 7 kg ervaren. Wees er dus op voorbereid dat het overweldigend zal zijn voor je lichaam.

2. Fase: gewichtsverlies

In deze fase moet u bijna hetzelfde doen als in de eerste fase. U zult echter langzaam meer koolhydraten gaan toevoegen in de vorm van noten, groenten en fruit.

Het doel van deze fase is uit te vinden hoeveel koolhydraten je aan je dieet kunt toevoegen voordat je gewichtsverlies weer stopt.

3. Fase: pre-onderhoud

Als je eenmaal het gewenste gewichtsverlies hebt bereikt, kun je beginnen wat meer koolhydraten aan je dieet toe te voegen. Op die manier kunt u zorgvuldig het punt vinden waar u noch afvalt noch aankomt.

4. Fase: onderhoud

En, zoals de naam al doet vermoeden, is de laatste fase ook de fase die permanent moet zijn. Dat wil zeggen, uw ideale toestand waarin u noch afvalt noch aankomt. Hier hoeft u alleen maar uw gezonde voeding en gewicht in evenwicht te houden, en u kunt zoveel koolhydraten eten als uw lichaam toelaat.

Al met al kunt u zien dat het Atkins-dieet een soort "testdieet" is waarbij u kunt ontdekken wat uw lichaam aan koolhydraten nodig heeft.

U kunt er echter ook voor kiezen dit dieet te gebruiken om gewoon snel gewicht te verliezen. Als dit je doel is, blijf dan bij de eerste fase. Dit is echter niet aan te bevelen, omdat u de verloren kilo's er meestal snel weer aan zult krijgen.

Wat MOET je eten op het Atkins dieet?

Vlees.

Nou, niet alleen vlees. Maar vooral vlees.

Het Atkins dieet gaat over het binnenkrijgen van vetten en proteïnen. En je krijgt dat door:

 • Rundvlees en varkensvlees
 • Gevogelte
 • Vette vis - zalm, makreel en sardines
 • Eieren
 • Boter, yoghurt en kaas
 • Amandelen, walnoten en zonnebloempitten
 • Goede oliën, zoals olijf- en avocado-olie

Wat niet te eten bij het Atkins dieet?

Het belangrijkste principe van het Atkins dieet is:

"Uit met de koolhydraten en in met de eiwitten / vetten"

Maar hoe weet je welke voedingsmiddelen wat bevatten?

Wel, over het algemeen, kunt u deze richtlijnen volgen:

 • Suiker: Dit is een no brainer, maar het moet nog steeds worden vermeld. Suiker is een koolhydraat, en dus is het zelden ergens goed voor. Vermijd in het bijzonder gebak, snoep, frisdrank en limonade.
 • Transvetten: hoewel vet vroeger werd bepleit, was het alleen "het goede vet". Zoals onverzadigde vetten. Vermijd transvetten, die je meestal aantreft in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood.
 • Granen: Koolhydraten zitten ook vooral in granen, dus vermijd voedingsmiddelen met tarwe erin - zoals brood.
 • Rijst: Net als granen bevat rijst veel koolhydraten.
 • Groenten en fruit: koolhydraten vindje niet alleen in snoep en brood. Groenten en fruit bevatten ook veel koolhydraten - zoals wortelen, aardappelen, bananen, appelen, grapefruit en nog veel meer.

Denk aan supplementen als je niet genoeg voeding uit je voeding haalt

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je je lichaam de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen geeft als je bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet schrapt. Dit geldt ook wanneer je plotseling weinig koolhydraten gaat consumeren, zoals bij het Atkins-dieet.

Je moet er dus voor zorgen dat je een dieet volgt dat rijk is aan verschillende voedingsstoffen. En als u het moeilijk vindt om de juiste hoeveelheid te consumeren, bijvoorbeeld in de eerste fase, kunt u verschillende supplementen nemen.

Dr. Atkins beveelt bijvoorbeeld aan een multivitamine te nemen met vitamine B en C, en elektrolyten zoals magnesium en calcium. U kunt uw lichaam ook van meer vezels voorzien door zaaddoppen in te nemen.

De goede dingen van het Atkins dieet

Dit is wat het Atkins dieet zo populair maakt.

In tegenstelling tot veel andere beperkende diëten en dieetplannen kunt u bij het Atkins-dieet heerlijke maaltijden eten van grote rode biefstukken, knapperig spek, allerlei soorten kaas, verse avocado's, boterzachte omeletten en heerlijke zalmsandwiches.

Er is geen limiet aan hoeveel je hiervan kunt eten.

Je hoeft geen calorieën te tellen of een specifiek maaltijdplan te volgen.

Je hoeft alleen maar koolhydraten te vermijden en dan de 4 fasen te volgen.

Verliest u gewicht met het Atkins dieet?

Zoals we al hebben gezegd, kunt u met het Atkins-dieet gemakkelijk gewicht verliezen. In feite zult u waarschijnlijk al in de eerste fase +5 kilo afvallen.

Daarom kan worden gesteld dat het Atkins-dieet ideaal is voor mensen die willen afvallen. En die onmiddellijk resultaten willen zien.

Het Atkins-dieet lijkt sterk op andere LCHF-diëten. U kunt dus altijd beginnen met het Atkins-dieet en dan overschakelen op een ander LCHF-dieet als u de eerste kilo's kwijt bent.

Bijwerkingen / nadelen van het Atkins dieet

U zult hoogstwaarschijnlijk een groot deel van uw levensstijl moeten veranderen wanneer u ervoor kiest het Atkins-dieet te volgen, of het nu voor slechts 14 dagen is of voor een langere periode.

Dit betekent ook dat u een aantal bijwerkingen kunt ondervinden, aangezien uw lichaam enige tijd nodig zal hebben om zich aan het nieuwe dieetplan aan te passen.

De volgende bijwerkingen komen vaak voor bij overschakeling op een koolhydraatarm dieet:

 • vies ruikende adem (ruikt vaak naar aceton) - dit neveneffect gaat na een tijdje over
 • Algemeen ongemak, bv. vermoeidheid, hoofdpijn, concentratiestoornissen
 • Constipatie of diarree
 • Spiervermoeidheid
 • Verminderde eetlust
 • Verhoogde dorst

Bovendien kunt u het gevoel hebben dat het Atkins-dieet saai is, tenzij u een beetje creatief bent met het dieet en buiten de gebaande paden denkt wat betreft de voedingsmiddelen die u mag eten.

Onderschat ook niet dat het wat kost om het koolhydraatgehalte van alle voedingsmiddelen in de gaten te houden. Vooral als je uit eten wilt. Het is een beetje zoals calorieën tellen.

Leer meer over gezond leven met Arono

Om meer te weten te komen over hoe u gezond kunt leven, leest u verder op Arono.co.uk. Hier vindt u ook vele andere dieetplannen en diëten die u kunt volgen, en veel artikelen om u te helpen met dieet en voeding.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken. Bijvoorbeeld, om 10 kg te verliezen.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Kritiek op het Atkins dieet

Helaas kan men er niet omheen dat het dieet van Dr. Atkins een zekere mate van kritiek heeft gekregen. Juist om die reden zijn in de daaropvolgende jaren andere koolhydraatarme diëten ontstaan. Zij lijken alle tot op zekere hoogte op het dieet van Robert Atkins, maar met verschillende wijzigingen zodat zij minder kritiek krijgen.

Niet alle kritiek is daadwerkelijk bewezen of weerlegd. En veel van de kritiek is dat als je je bewust bent van de nadelen van het dieet voordat je eraan begint, je de meeste nadelen kunt beperken.

De grootste kritiek op het Atkins-dieet is gebaseerd op het feit dat het tot op zekere hoogte ingaat tegen het algemene voedingsadvies. Dit komt juist omdat het dieet aanbeveelt het merendeel van de koolhydraten te schrappen. Verschillende daarvan bevatten belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft.

En dat brengt ons bij het volgende punt van kritiek: dat je niet de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt als je het Atkins-dieet lange tijd volgt. De meningen zijn enigszins verdeeld over hoe erg dit is, aangezien je gewoon supplementen kunt nemen.

Sommige studies wijzen er ook op dat er een verhoogd risico op hart- en vaatziekten bestaat als men het Atkins-dieet lange tijd volgt. Dit is echter niet bewezen.

Veel Gestelde Vragen

Het Atkins-dieet houdt in dat er veel eiwitten en vetten worden gegeten, terwijl de koolhydraten worden beperkt. Het is dus een koolhydraatarm vetrijk dieet met een groot aantal voordelen voor het lichaam.

De eerste fase laat je lichaam kennismaken met het dieet, terwijl je in fase 2 en 3 wat extra koolhydraten aan je dieet kunt toevoegen. Fase 4 is bedoeld om permanenter te zijn. Lees meer in detail over de vier fasen in het artikel.

Het Atkins-dieet is ideaal voor diëten omdat de toestand van "ketose", die je bereikt als je geen koolhydraten eet, veel vet verbrandt. Het is ook gemakkelijk om het nieuwe gewicht te behouden als u zich aan het dieet houdt.

Kort gezegd moet u bij het Atkins-dieet vooral vetten en eiwitten eten, zoals vlees, eieren, noten, gezonde vetten, enz. In dit artikel leest u wat u tijdens de vier fasen van het Atkins-dieet moet eten.