Met het 5:2 dieet kun je snel gezond en slank

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als je ziek bent van alle diëten waarbij je van bepaalde voedingsmiddelen moet afblijven, hier is goed nieuws: vergeet het maar.

Of dat is, een soort van.

Omdat er een remedie is die gewichtsverlies garandeert op de eenvoudigste manier. Het gaat er niet om van bepaalde voedingsmiddelen af te blijven - het gaat er eigenlijk om helemaal van voedsel af te blijven!

Maar alleen voor een tijdje. Bekend als het "5:2 dieet", draait het allemaal om vasten. Je hebt het goed gehoord: "Vasten".

Zoals de Moslims tijdens de Ramadan, zoals Gandhi tijdens de Britse onderdrukking, en zoals in de hele geschiedenis van de mensheid is gebeurd. het 5:2 dieet gaat ook over vasten, maar je doet het alleen voor korte en gestructureerde periodes om ongelooflijke resultaten te bereiken.

In deze complete gids voor het 5:2 dieet, zul je leren:

 • Waarom het 5:2 dieet zo populair is
 • De voordelen van vasten
 • Hoe te beginnen met het 5:2 dieet
 • Hoe de vastendagen door te komen
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Waarom heet het eigenlijk "5:2"?

Het is begrijpelijk dat je je niet echt aangesproken voelt als je het woord "5:2" hoort. Maar vergeleken met zoveel andere diëten, dekt de term "5:2 dieet" het idee eigenlijk vrij goed.

Met dit dieet hoef je maar 2 dagen per week te vasten, terwijl je om de andere dag normaal kunt eten. Tijdens de 2 vastendagen mag je ook maar ongeveer 500 calorieën binnenkrijgen, waardoor het 5:2 dieet vrij gemakkelijk te begrijpen en te onthouden is.

Dit dieet wordt in het Engels ook wel "intermittent fasting" genoemd, omdat je het vasten regelmatig afwisselt met normaal eten.

Waarom is het 5:2 dieet tegenwoordig zo populair?

Om eerlijk te zijn is er helemaal niets nieuws aan de populariteit van het vasten. Zoals eerder gezegd, wordt vasten in vrijwel elke cultuur, religie en eeuw beoefend. Het is gewoon dat, vanuit een breder gezondheidsperspectief, vasten nu pas wordt omarmd.

Dit komt omdat er een groot aantal voordelen verbonden zijn aan vasten. En je kunt er niet omheen dat dit dieet veel aanlokkelijker lijkt dan zoveel andere ingewikkelde diëten, want het 5:2 dieet vereist niet dat je je aan een streng dieet houdt of dat je jezelf voor je kop slaat telkens als je je een chocoladetaart inbeeldt. En er is gewoon veel dat suggereert dat het Vasten is veel effectiever dan alle andere diëten.

Wat zijn de voordelen van het 5:2 dieet?

Dus wat kan vasten precies voor je doen? Op het eerste gezicht zou het logisch moeten zijn dat als je niets eet, je lichaam niet de voeding krijgt die het nodig heeft. Denk maar eens terug aan al die keren dat je te horen kreeg dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Of al die keren dat je moeder heeft gezegd: "Vergeet je groenten niet te eten, anders word je niet zo groot en sterk als je vader!"

En het is waar. Dieet is de basis van een gezond leven. Maar er is een verband tussen wat je eet, wanneer je eet en - en dit is het interessante gedeelte - wanneer je niet eet.

Sinds het vasten weer populair begint te worden, heeft onderzoek deze voordelen aangetoond:

Het 5:2 dieet maakt je dun
Dit lijkt nu heel duidelijk. Er zit een onbetwistbare logica in dat als je veel minder calorieën verbruikt dan je verbrandt, je ook gewicht zult verliezen. Als het lichaam niet de normale hoeveelheid voeding binnenkrijgt, zal het in plaats daarvan vetopslag gaan doen.

Buiten dat helpt het 5:2 dieet je nog steeds de juiste voedingsstoffen in je lichaam te krijgen. Tenslotte eet je nog steeds hetzelfde voedsel als je hoe dan ook zou hebben gedaan. Er zijn maar twee dagen per week minder dat je dit voedsel eet.

Vasten helpt je met je insuline niveau
Uit onderzoek is gebleken dat vasten een positief effect heeft op de insulinehuishouding van je lichaam. Als je lichaam gevast heeft, kan het de cellen beter vertellen dat ze meer glucose uit het bloed moeten opnemen. Dit betekent dat de insulinegevoeligheid toeneemt.

In 2005 vroegen enkele Britse onderzoekers hun proefpersonen om gedurende een bepaalde tijd te vasten. Na slechts twee weken, zagen ze aanzienlijke verbeteringen in de regulatie van insuline in het lichaam van de proefpersonen.

Kortom, vasten kan u helpen uw bloedsuikerspiegel te verlagen, wat betekent dat u minder kans hebt om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Je lichaam veroudert langzamer
Oxidatieve stress is een soort verstoring van het evenwicht tussen de vrije radicalen en de antioxidanten die je in je lichaam hebt. Deze oxidatieve stress draagt bij tot de veroudering van uw lichaam, wat leidt tot meer levensstijlziekten. Onderzoek heeft aangetoond dat het 5:2 dieet het lichaam beter bestand maakt tegen dit soort stressen vertraagt zo het verouderingsproces.

Vasten maakt je slimmer
Of, dat wil zeggen, vasten heeft een positief effect op je hersencellen. Zoals eerder gezegd, is vasten goed voor onder andere de insulinespiegel en oxidatieve stress, en het heeft ook effect op je hersenen.

Als je vast, stimuleer je ook de aanmaak van nieuwe cellenen dit zou een positief effect moeten hebben op de hersenprocessen. Bovendien kan vasten ook helpen om de bescherming van uw hersenen te versterken in geval van een beroerte.

Andere voordelen van een 5:2 dieet

De vorige vier voorbeelden zijn waarschijnlijk de meest populaire als het gaat om de voordelen van vasten. Maar er is wetenschappelijk bewijs voor veel meer, en het onderzoek naar de lichaamsprocessen van het vasten gaat door.

Bovendien kan vasten ook:

 • Alzheimer helpen voorkomen
 • Verleng uw leven
 • Beschermt u tegen depressie
 • Hebben een positief effect op kanker
 • Lagere bloeddruk
 • Cholesterol verlagen
 • Zorgt ervoor dat cellen zichzelf beter kunnen herstellen

Hoe begin ik aan het 5:2 dieet?

Dit vasten is heel eenvoudig. Twee dagen per week mag u slechts 600 calorieën verbruiken als u een man bent en 500 calorieën als u een vrouw bent.

En dat is niet veel. In feite is het maar ongeveer een kwart van wat je normaal zou moeten eten.

Als je niet zeker weet wat calorieën zijn lees onze gids en leer alles wat u moet weten over calorieën.

U moet uw week zo plannen dat er zo veel mogelijk tijd tussen de vastendagen zit. Dus ze zouden niet snel achter elkaar moeten zijn. Een goed idee zou zijn om op zondag te vasten, omdat je die dag waarschijnlijk toch niet veel te doen hebt, en op woensdag, zodat er 2-3 dagen tussen zitten.

Er zijn verschillende ideeën over hoeveel calorieën je moet eten op de dagen dat je niet vast. Het model waar de meeste mensen zich aan houden is ook het meest eenvoudige en comfortabele. Je moet gewoon het aantal calorieën eten dat een normaal persoon zou eten. En er zijn geen beperkingen aan de soorten voedsel die je kunt eten.

Hoeveel calorieën mag ik hebben op vastendagen?

Zoals eerder gezegd, wijkt het 5:2 dieet enigszins af van het typische idee van vasten. Hier, mag je een beetje eten. Ongeveer 500-600 calorieën. De vraag is hoe je deze calorieën over 24 uur verdeelt en welke voedingsmiddelen je moet eten.

500-600 calorieën is niet veel. Als je zoiets basaals als een appel neemt, heb je daar al 52 calorieën. Als je een glas sap van 100 calorieën drinkt en er een stuk grof roggebrood van 90 calorieën bij eet, heb je de helft van je dagelijkse hoeveelheid bereikt.

Het sap in het bijzonder is de moeite waard om op te merken. Je zult verbaasd zijn hoeveel calorieën er in verschillende drankjes zitten. Daarom moet je het bij water, koffie of thee houden.

Je moet dus heel voorzichtig zijn met wat je op je bord legt. Een goed idee op vastendagen zou kunnen zijn om de calorieën op deze manier te verdelen:

 • Een ontbijt van 150 calorieën
 • Een lunch van 200 calorieën
 • Een avondmaaltijd van 100 calorieën
 • Tussendoortjes gedurende de dag van 50-100 calorieën

Wie zou het 5:2 dieet niet moeten proberen?

Zoals bij de meeste diëten, moeten deze groepen afzien van vasten:

 • Zwangere vrouwen
 • Kinderen en adolescenten in de ontwikkelingsfase
 • Mensen met diabetes
 • Mensen die problemen ondervinden met concentratie en duizeligheid

Kan ik sporten als ik aan het vasten ben?

Hoewel het moeilijk kan zijn om regelmatig te bewegen als je twee keer per week vast, is het niet gevaarlijk. Het beste wat u kunt doen, is geen lichaamsbeweging plannen op de dagen dat u vast. Dit zou voor zichzelf moeten zorgen.

Als u van plan bent te sporten op uw vastendagen, plan uw maaltijden dan zo dat u voor en na het sporten iets eet. Op die manier heeft je lichaam net een beetje om op te stijgen. En je kunt ervoor zorgen dat het een maaltijd is met veel proteïne erin. Ongeveer 15-20 gram eiwit is ideaal.

Het is duidelijk dat wanneer je op een dag slechts 500 calorieën binnenkrijgt, je lichaam veel minder energie heeft om op te werken. Het gevolg kan zijn dat u sneller moe wordt of zich duizelig voelt. Hier is het belangrijk dat je altijd veel water drinkt tijdens zo'n vasten.

Conclusie

Het 5:2 dieet is een variant op het klassieke vasten. Hier kies je twee dagen per week waarop je slechts 500-600 calorieën mag consumeren. Op alle andere dagen mag u zoveel eten als u wilt.

U moet de twee vastendagen zo ver mogelijk uit elkaar leggen. En dan moet je de 500-600 calorieën verdelen over ontbijt, lunch, avondeten - misschien een snack of twee.

Dit vasten is ongelooflijk populair geworden omdat er zoveel bewezen voordelen aan dit dieet zitten. Het kan je onder andere helpen slanker te worden, je insulinegehalte in balans te houden, je lichaam langzamer te laten verouderen en je mogelijk slimmer te maken.

Het 5:2 dieet is ideaal voor mensen die willen afvallen, of voor mensen die gewoon gezonder willen leven. Hier bij Arono hebben we ook vele andere geweldige gidsen, artikelen, tips en trucs over hoe je de beste versie van jezelf kunt bereiken. Plus, we stellen graag het beste dieetplan voor je samen.

U kunt ookonze geweldige gids over diëten lezen voor meer tips over afvallen.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan