Met het Dukan dieet verlies je snel gewicht en voor een lange tijd

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als u droomt van een slanker lichaam, dan bent u zeker niet de enige.

Steeds meer mensen kiezen voor een dieet, omdat het een snelle manier is om gewicht te verliezen. En het is ook een gezonde manier om je leven te structureren.

Maar hoe vind je het dieet dat het beste bij je past?

Wel, je kan beginnen met het lezen van onze ultieme gids voor gezonde dieet plannen hier.

Als snel afvallen je doel is, dan moet je zeker het Dukan dieet proberen.

Dit dieet gaat over het organiseren van je leven volgens 4 fasen. In deze vier fasen stel je je lichaam bloot aan een gevarieerd dieet dat sterk gericht is op weinig koolhydraten en veel eiwitten. En het belooft permanent gewichtsverlies.

Deze gids is uw snelkoppeling om het Dukan dieet op de juiste voet te beginnen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus wat is het Dukan dieet precies?

Het is moeilijk om gewicht te verliezen. Geen twijfel mogelijk.

Daarom storten zoveel mensen zich op snelle diëten, maar het probleem is dat deze snelle diëten zelden blijvend zijn.

Het Dukan dieet zal dat veranderen.

Dit dieet werd gecreëerd door de Fransman Dr Pierre Dukan. Hij is al zijn hele leven gespecialiseerd in gewichtsverlies en is eigenlijk al sinds de jaren 70 bezig met dit dieet. Hij werd geïnspireerd door een patiënt die er op wonderbaarlijke wijze in slaagde gewicht te verliezen zolang hij alleen vlees at - en niets anders.

Dukan heeft hier sindsdien mee geëxperimenteerd, en sinds de millenniumwisseling heeft hij steeds meer aanhangers gekregen die goede resultaten hebben geboekt met het Dukan-dieet.

Lees ook over het Alkalische dieet

Mooi verhaal. Maar wat is precies een Dukan dieet?

Het is echt heel simpel.

U moet een grote hoeveelheid eiwitten consumeren, en een zeer lage hoeveelheid koolhydraten. In het begin zult u bijna alleen maar vlees eten. Dit klinkt heel vreemd, vooral omdat we gewend zijn dat ons wordt verteld dat we veel groenten moeten eten.

Maar niet in het Dukan dieet.

Je moet je leven rond 4 fasen organiseren, waarvan de eerste twee over een eiwitrijk dieet gaan, en de laatste twee over het stabiliseren van je lichaam.

Wat gebeurt er als je alleen proteïnen eet?

Waar effecten zijn waargenomen, zijn alleen positieve effecten waargenomen. Sommige vrouwen hebben een gewichtsverlies van wel 15 kg in slechts 8-10 weken ervaren.

Dus hoe kan dit?

Een van de redenen is dat eiwitten het metabolisme van het lichaam stimuleren. En eiwitten geven je ook een voller gevoel dan koolhydraten en vet doen. Dus dat betekent dat je minder drang hebt om te veel te eten.

Bovendien leidt een hoge inname van eiwitten ook tot een proces dat "gluconeogenese" wordt genoemd. Dit gebeurt alleen als je weinig koolhydraten binnenkrijgt, want dan begint je lichaam eiwitten om te zetten in glucose - en dat proces verbrandt veel calorieën.

Lees ook over het LCHF dieet

Hoe het Dukan dieet werkt

Het is niet alleen veel eiwitten en weinig koolhydraten die de sleutel zijn tot gewichtsverlies.

Het Dukan dieet neemt je mee door 4 fases. De eerste twee fasen gaan over gewichtsverlies, terwijl de laatste twee over het behouden van uw resultaten gaan. De lengte van deze fasen hangt af van het aantal kilo's dat u wilt verliezen.

Fase 1: De aanvalsfase
De eerste fase gaat over gewicht verliezen. Het duurt gewoonlijk tussen 1 en 7 dagen, maar het kan gemakkelijk langer zijn. 3-5 dagen zouden echter voldoende moeten zijn om ten minste 5 kilo af te vallen.

Je moet zoveel mager vlees eten als je wilt. Oneindig. Maar niets anders. Niet meer dan anderhalve eetlepel haver per dag. En dan moet je ook nog 1,5 liter per dag drinken, en minstens 20 minuten wandelen.

Fase 2: De afwisselende fase
Deze fase kan tot 12 maanden duren. In deze fase eet u afwisselend de ene dag eiwitrijk voedsel en de andere dag eiwit en groenten. Eet echter geen zetmeelrijke groenten.

U moet echter ook elke dag twee eetlepels haver eten, en u moet 30 minuten per dag bewegen.

Fase 3: De consolidatiefase
Nu komen we bij het deel waar je je lichaam moet onderhouden en stabiliseren. De duur van deze fase varieert sterk. Voor elke kilo die u in de vorige twee fasen bent afgevallen, moet u 10 dagen aan deze fase toevoegen.

Tijdens deze fase mag u onbeperkt eiwitten en groenten eten, evenals een kleine hoeveelheid koolhydraten en vet. Eet minstens één keer per week alleen proteïne. Elke dag moet u op uw beurt 2,5 eetlepels haver eten.

Fase 4: De stabilisatiefase
Dit is de laatste fase, en het zou eigenlijk gewoon permanent moeten zijn voor de rest van je leven. In principe moet je dezelfde regels volgen als in de vorige fase. Maar je kunt hier vrijer leven, zolang je maar niet weer aankomt.

De enige regel die je elke dag moet volgen is het eten van een volle drie eetlepels haver elke dag.

Dus wat mag je precies eten op het Dukan dieet?

"Veel eiwitten" en "weinig koolhydraten" zijn niet echt accurate voedingssuggesties. En het klinkt ook beperkend.

Maar maak je geen zorgen. Tijdens het Dukan dieet kunt u een grote verscheidenheid aan ingrediënten en gerechten eten. En alleen tijdens de eerste twee fasen is uw dieet bijzonder beperkt.

Als u op zoek bent naar een lijst van wat u kunt eten, is deze website een goede plek om te beginnen.

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Als u meer wilt weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.dk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!