Het Paleo dieet laat je gezond en natuurlijk leven

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Soms lijkt het alsof er eindeloos veel dieetkuren en "snelle sluiproutes" zijn naar een gezonder leven. Elke week duikt er een nieuw dieet plan op dat verondersteld wordt nog beter te zijn dan het vorige. Je blijft vaak achter met het gevoel dat er een eenvoudiger antwoord moet zijn.

En die is er. In feite is het er altijd al geweest, volgens steeds meer dieetdeskundigen. Zij wijzen inderdaad op het nieuwe "paleo dieet", dat eigenlijk niet zo nieuw is. Integendeel. Dit dieet, ook bekend als het "steentijddieet", komt erop neer dat we terug in de tijd kijken naar onze voorouders en hoe zij zo gezond en natuurlijk leefden.

In deze gids zul je leren:

 • Wat het paleo dieet is
 • Waarom het zo populair is
 • Hoe te beginnen
 • En welke recepten je kunt uitleven
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus wat is het paleo dieet precies?

Kortom, we kijken gewoon naar wat onze voorouders 10.000 jaar geleden aten. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar het idee is nu heel rationeel: die vele jaren hebben de menselijke biologie niet echt veel veranderd, en dus kan het eenvoudige steentijddieet net zo goed zijn als het meest ingewikkelde moderne dieet - of beter.

Het menselijk lichaam overleeft immers al vele duizenden jaren op dit dieet. Dit staat in schril contrast met het moderne dieet van de laatste 100 jaar, dat grotendeels wordt gedomineerd door granen, goedkope witte suiker en slechte vetten.

Het Paleo dieet is grotendeels beïnvloed door wat de primitieve mens kon verzamelen en vangen. Bessen, noten, zaden, groenten, fruit, vlees en vis. De primitieve mens daarentegen kon geen deegwaren en zoetigheden vangen. Het Paleo dieet gaat dus over eten wat de mens 99% van de tijd heeft gegeten, in plaats van wat de mens slechts 1% van de tijd heeft gegeten.

Waarom is het Paleo dieet zo populair?

Bij dit steentijddieet gaat het vooral om het natuurlijke en het eenvoudige. Hoewel het nog niet op grote schaal is onderzocht, hebben kleinere projecten aangetoond een aantal voordelen:

 • Je ervaart een groter gewichtsverlies
 • Betere controle van de bloeddruk
 • Betere beheersing van de eetlust
 • Je ervaart een betere verdeling van energie over de dag

Maar wat nog beter is: Het Paleo dieet is eenvoudig.

Je hoeft je niet aan een strikt eetprogramma te houden. Je hoeft niet elke seconde calorieën te tellen. Het vereist niet dat je 2 dagen per week vast en om de andere dag minimaal eet.

Het vereist alleen dat je eet zoals je voorouders deden.

En dat betekent dat je zoveel van het goede spul kunt eten als je wilt. Er zijn geen beperkingen wat de hoeveelheid betreft, alleen wat de inhoud betreft.

Het is echter belangrijk in gedachten te houden dat een paleo dieet niet universeel gevierd wordt. Critici zullen er bijvoorbeeld op wijzen dat het dieet in de steentijd gevarieerder was dan wij graag denken. En dan zijn er nog mensen die geloven dat koolhydraten lang niet zo slecht zijn als ze worden voorgehouden.

Dus hoe werkt dit stenen tijdperk dieet?

Je zou kunnen zeggen dat een paleo dieet zich grotendeels richt op het weren van granen uit het dieet. Granen zijn gewoon niet iets wat onze biologische lichamen gewend zijn te eten, en de darmen weten niet hoe ze met granen moeten omgaan.

Het Paleo dieet haalt de granen en suikers uit het lichaam. Met andere woorden, je zorgt ervoor dat koolhydraten niet de meest dominante energiebron zijn. (Voor meer informatie over koolhydraten en energie, lees onze uitgebreide gids over calorieën hier.

Het lichaam kan prima functioneren zonder zo veel koolhydraten. Dat deed het altijd, tot we uitvonden hoe we graan moesten oogsten. Maar in een paleo dieet, zullen we in plaats daarvan veel eiwitten en vetten consumeren. En als we stoppen met het verbranden van koolhydraten, beginnen we met het verbranden van overtollig vet. En dat is vet!

Het lichaam heeft echter nog steeds koolhydraten nodig

En het steentijddieet geeft het dat. De koolhydraten komen echter gewoon uit groenten en fruit. En het mooie is dat ze op geen enkele manier hoeven te worden voorbewerkt: ze kunnen gewoon worden gegeten zoals ze zijn. Natuurlijk en gezond.

Dus het Paleo dieet is niet zoals het LCHF dieetomdat je niet alle koolhydraten hoeft uit te sluiten.

Hoe ziet een Paleo dieet er dan uit?

Eenvoudig gezegd gaat het erom granen en onnatuurlijke producten te schrappen. Je moet je concentreren op dierlijke eiwitten en - vooral - vet. Wees niet bang voor vetten, want vet is een essentieel onderdeel van een gezonde voeding.

Daarom moet je het volgende voedsel eten:

 • Veel gevogelte - bron van eiwitten en vet
 • Veel vlees - bron van eiwitten en vet
 • Veel vis - bron van Omega-3
 • Matige hoeveelheid eieren - bron van eiwitten
 • Veel groenten - bron van "goede koolhydraten"
 • Sommige vruchten - bron van "goede koolhydraten"
 • Oliën - vanwege de verzadigde vetten
 • Sommige noten - bron van vet en Omega-3

Je hoeft alleen maar een eenvoudig dieet samen te stellen. Je hoeft je niet te buiten te gaan aan allerlei ingewikkelde gerechten. Je moet je concentreren op het krijgen van je energie uit de eiwitten en vetten. Als je nog steeds honger hebt, kun je altijd wat extra vetten toevoegen in de vorm van oliën en noten.

Er zijn geen specifieke tijden om te eten. Je kunt eten wanneer je maar wilt. Nogmaals, het lichaam is heel slim en heeft zijn eigen natuurlijke manier om aan te geven dat het voeding nodig heeft.

Hoe te beginnen met het paleo dieet

Koolhydraten uit het dieet schrappen kan voor sommigen een grote omwenteling zijn. Het betekent het zonder brood, pasta en gebak stellen. Tegelijkertijd kan het ook een grote verandering in uw voedselbudget betekenen, omdat u voorrang moet geven aan kwaliteitsvlees boven goedkoop roggebrood.

Maar het kan gedaan worden. De beste manier om licht te beginnen is om het paleo dieet een maand lang te proberen. Hier, moet je gewoon geleidelijk meer en meer granen schrappen. Zelfs de meest enthousiaste pasta eter kan dit aan.

Een maand is een geschikte periode, omdat het lichaam dan aan de verandering kan wennen. Je moet overschakelen van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van vetten voor energie.

Je kunt onderweg ook foto's van je lichaam maken. U zult zeker een significant verschil zien wanneer uw lichaam de vetreserves begint aan te spreken.

Goede paleo recepten

Het mooie van paleo recepten is dat ze op zich niet veel vergen. Ja, je kunt gemakkelijk online gaan en een myriade aan paleo-recepten vinden waarbij het ene ingewikkelde menu opweegt tegen het andere overweldigende gerecht. Maar het idee van het steentijddieet is dat het... voor mensen uit het stenen tijdperk is.

Voorbeelden van een paleo voedselprogramma kunnen zijn:

- – Ontbijt: Je kunt zelf wat eieren en groenten bakken in kokosolie. Je kunt ook voor wat meer vlees gaan, met spek en eieren, en een stuk fruit ernaast.

- Lunch: U kunt bijvoorbeeld een heerlijke kipsalade maken met olijfolie en noten ernaast. U kunt ook zelf een salade maken met vlees en groenten. Of misschien de restjes van het gebraad dat je de avond ervoor hebt klaargemaakt?

Diner: Hier kun je je helemaal uitleven met grote steaks met groenten ernaast. Of zalm. Of gebakken zalm. Of gebraden varkensvlees. Of gegrilde kippenvleugels. Zoals je waarschijnlijk wel kan raden, zit er een patroon in het diner.

Je hoeft geen verplichte tussendoortjes toe te voegen wanneer je het paleo dieet volgt. Hier eet je alleen als je honger hebt. Maar als je eindelijk trek hebt in wat snacks, kun je wat wortels, noten, fruit, hardgekookte eieren of - als een echte cowboy - zelfgemaakte beef jerky nemen.

Hoe zit het met zuivelproducten

Als je het Paleo dieet volgt, wil je ook van melk en zuivelproducten afblijven. De reden hiervoor komt grotendeels overeen met de boodschap van zovele andere levensstijlen: Het is niet nodig om melk te drinken als je geen baby meer bent. En dan is het op de een of andere manier ook een beetje vreemd dat mensen de enige wezens op aarde zijn die de melk van andere zoogdieren drinken.

Deze boodschap is ook logisch voor het steentijddieet. Het menselijk lichaam is biologisch niet gewend om melk te drinken en te verteren.

Maar als je niet zonder je dagelijkse glas melk kunt voor het slapengaan, kun je bijvoorbeeld amandelmelk proberen. Het smaakt geweldig, het is gezond, en het komt op natuurlijke wijze uit het plantenrijk.

Conclusie

Een paleo dieet - of steentijddieet - gaat over hetzelfde eten als de mensen 10.000 jaar geleden deden. Dat betekent geen koolhydraten, suiker en onnatuurlijk voedsel.

In plaats daarvan moet je voedsel eten met veel eiwitten en vetten erin. Zoals vlees, vis, groenten, oliën en noten.

U zult meer gewicht verliezen, uw eetlust beter onder controle houden en uw energie beter verdelen over de dag.

Als het schrappen van zoveel koolhydraten uit je dagelijkse voeding overweldigend lijkt, kun je het Paleo dieet ook gewoon een maand proberen. Je kunt geleidelijk minder koolhydraten eten en je lichaam laten wennen aan het feit dat het de energie van de dag in vet vindt.

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Wilt u meer weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.dk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en balans.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal een dieetplan op maat maken voor gewichtsverlies.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan