Met het 8-uur dieet, kun je alles eten - en gewicht verliezen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Alleen al het woord "dieet" kan bij velen rillingen over de rug doen lopen. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste diëten zeer restrictief zijn. Ze dicteren wat je wel en niet mag eten, en dan moet je meestal ook nog calorieën tellen.

Maar niet met het 8-uur dieet. Hier kun je eten wat je wilt, en in zo'n grote hoeveelheid als je maar kunt. En je zult zelfs snel gewicht verliezen!

Lees meer over de voordelen van het 8-uur dieet en hoe u kunt beginnen in dit artikel.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is het 8-uur dieet?

Het 8-uurs dieet is ook bekend als het 8:16 dieet, het 16:8 dieet, intermittent fasting, intermittent fasting, intermittent fasting, etc. Het lieve kind heeft vele namen. Maar hoe je het dieet ook wilt noemen, het is dezelfde aanpak.

Het 8-uur dieet in het bijzonder is verre van nieuw en baanbrekend. In feite is het over een lange periode ongelooflijk populair geweest.

Het 8-uur dieet is een vastendieet - een beetje zoals het 5:2 dieet. Het heeft echter een iets andere structuur dan andere vastendiëten. Het gaat niet om één hele dag of meerdere dagen vasten. In plaats daarvan moet je 16 uur per dag vasten.

Het is dus heel eenvoudig: 8 uur lang mag je eten wat je wilt, en de laatste 16 uur moet je vasten. U kunt echter nog steeds water, koffie of thee drinken.

Lees ook: het 5:2 dieet kan u helpen snel af te vallen

Hoe het 8-uur dieet werkt

De theorie achter het 8-uur-dieet is dat het menselijk lichaam eigenlijk niet is ontworpen om de hele tijd te eten. Wanneer het lichaam voortdurend van energie en voedingsstoffen wordt voorzien, heeft het nooit tijd om zich te herstellen of te ontspannen. Daarom is het ideaal om slechts 8 uur per dag te eten in plaats van de maaltijden over verschillende uren te verdelen.

Hou het 16 uur vast

Jij beslist wanneer je eet en wanneer je vast. Het is alleen belangrijk dat u slechts 8 opeenvolgende uren per dag eet - en dus de resterende 16 uur vast.

U kunt bijvoorbeeld zeggen dat u van 10 uur 's morgens tot 6 uur 's avonds mag eten.

Over het algemeen is het het gemakkelijkst als u uw ontbijt tot 10 uur kunt uitstellen, zodat u om 13 uur kunt lunchen en om 18 uur kunt dineren. Op die manier kunt u al uw maaltijden nuttigen terwijl het grootste deel van de vastenperiode plaatsvindt terwijl u slaapt.

Dit maakt het iets gemakkelijker om het dieet vol te houden, omdat u zich niet te lang achter elkaar van voedsel hoeft te onthouden.

Hoe te beginnen met het 8-uur dieet

Het 8-uur dieet is niet zo ingewikkeld als veel andere diëten.

Maar het vereist wel een beetje voorbereiding. Het kan namelijk een echte schok voor je lichaam zijn als je plotseling je eetgewoonten en je dagelijkse ritme verandert.

In plaats daarvan, moet je langzaam beginnen. Kies 3 dagen per week - bijvoorbeeld maandag, woensdag en zaterdag - waarop u slechts 8 uur mag eten.

Je kunt dan geleidelijk week na week omhoog gaan. Je uiteindelijke doel is om een dagelijks ritme te bereiken waarbij je maar 8 uur per dag eet.

Als u ongeduldig bent en snel aan de slag wilt, kunt u meteen beginnen. Wees er echter op voorbereid dat het in het begin wat ruggengraat vergt en dat u wat prikkelbaar enz. kunt worden terwijl uw lichaam eraan went om slechts 8 uur per dag te eten.

Lees ook: hoe kies je het juiste detox dieet

Is het gezond om op een 8-uur dieet te gaan?

Veel mensen denken ten onrechte dat vasten gevaarlijk of ongezond is. Dit is echter niet het geval. Perioden van vasten zijn niet abnormaal, aangezien het in de loop van de menselijke geschiedenis in vrijwel alle culturen en religies is gedaan.

En zoals u in het onderstaande gedeelte zult lezen, kan het verschillende voordelen en positieve effecten op het lichaam hebben wanneer u het niet de hele tijd voedsel geeft.

Men kan ook stellen dat dit vasten idealer is dan andere, omdat men zich slechts 16 uur van voedsel hoeft te onthouden. Dus je zult niet te veel honger hebben tijdens dit dieet.

Dit zijn de voordelen van het 8-uur dieet

We hebben nu vastgesteld dat het 8-uur-dieet niet gevaarlijk of ongezond is voor je lichaam. Maar wat heeft het zo populair gemaakt?

Hieronder vindt u een overzicht van de voordelen van acht uur eten en zestien uur vasten.

Lees ook: hoe maak je een gezond eetplan dat echt werkt

Wat moet ik eten bij het 8-uur dieet?

Naast de bovenstaande voordelen is er nog één ding dat goed spreekt voor het proberen van dit dieet: je kunt alles eten wat je wilt. Je hoeft je geen zorgen te maken over beperkingen van wat je mag eten of hoeveel calorieën je mag consumeren. Tijdens de 8-uur periode, kun je uit je dak gaan.

Of... laten we zeggen dat je tot op zekere hoogte gek kunt worden. Je hebt niet veel aan vasten als je in die periode alleen maar chips en suiker eet.

Eet wat je wilt - 8 uur dieet regels

In werkelijkheid kunt u eten wat u wilt wanneer u dit dieet volgt. Het is echter aan te bevelen om toch te proberen gezond en gevarieerd te eten - vooral als u overtollig gewicht wilt verliezen.

Eet drie hoofdmaaltijden gedurende de 8 uur. Als u honger krijgt tussen de maaltijden door, wees dan niet bang om een tussendoortje te nemen.

Er zijn niet echt veel regels te volgen bij het kiezen van dit dieet. Dat komt omdat er geen vaste hoeveelheid calorieën is waar je je aan moet houden, of dat je alleen bepaalde voedingsmiddelen mag eten.

U moet echter één regel in acht nemen: u mag de uren niet spreiden. De acht uren van vasten moeten opeenvolgende uren zijn.

Als u bijvoorbeeld besluit 16 uur te vasten tussen 18.00 en 10.00 uur, mag u de resterende 8 uur alleen eten. Zelfs als je een maaltijd mist, kun je die niet later nemen.

Het betekent ook dat je de periode dat je wilt vasten niet als zodanig kunt uitstellen. Tenminste niet zonder langere tijd achter elkaar te vasten. Daarom moet u uw vastentijd van tevoren bepalen, zodat deze optimaal in uw schema past.

Deze voedingsmiddelen zijn voor de hand liggend om te eten tijdens het vasten als je wilt afvallen

Zoals eerder gezegd, kunt u tijdens dit vasten eten wat u maar wilt gedurende de 8 uur dat u niet vast. Het is echter aan te bevelen om toch gezond en gevarieerd te eten, zodat u tijdens de vastenperiode de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is vooral belangrijk om een goede hoeveelheid eiwitten en complexe koolhydraten binnen te krijgen, zodat je lang vol blijft zitten. U kunt ook de volgende voedingsmiddelen kiezen:

 • Groenten
 • Fruit
 • Mager vlees
 • Vis
 • Zuivelproducten, bij voorkeur vetarm
 • Noten en zaden in beperkte hoeveelheden
 • Volkorenproducten
 • Drink water, koffie of thee om de vochtbalans op peil te houden

Je moet ook veel water drinken als je aan het vasten bent. Dit zorgt ervoor dat je lichaam voldoende vocht binnenkrijgt en dat je minder honger zult hebben. Door water te drinken, voorkomt u ook dat u hoofdpijn en duizeligheid krijgt tijdens de vastenuren.

U kunt ervoor kiezen om gedurende de dag koffie of thee te drinken - zelfs tijdens de uren dat u vast. Drink wel zwarte koffie en bij voorkeur groene thee zonder suiker of melk.

Het 8-uur dieet - werkt het?

De algemene consensus is dat het 8-uur dieet werkt. Tijdens en na de vastenperiode zult u een effectieve verbetering van uw energieniveau zien, wat betekent dat u meer energie zult hebben in het dagelijks leven.

Bovendien zal uw algemene gezondheid een boost krijgen.

U zult waarschijnlijk ook snel ontdekken dat uw lichaam niet zo veel voedsel nodig heeft als u denkt. In feite leidt het 8-uur-dieet meestal tot een realistischer relatie met voedsel dan u had voordat u ermee begon.

Dit kan het ook gemakkelijker voor u maken om uw gewichtsverlies te behouden. Het is dus een voor de hand liggend dieet voor wie niet alleen iets goeds wil doen voor zijn uiterlijk en gezondheid, maar ook wat van dat overtollige vet kwijt wil - en het er niet weer aan wil zetten!

Hoeveel kun je verliezen met het 8-uur dieet?

Om gewicht te verliezen, moet je een calorie tekort hebben. En bij voorkeur over een langere periode.

Het verschilt dus van persoon tot persoon hoeveel gewichtsverlies je zal ervaren door het 8-uur dieet te volgen. Dit is grotendeels te wijten aan de volgende factoren:

 • Hoe lang je het 8-uur dieet volgt
 • Wat je eet tijdens de uren dat je mag eten
 • Hoeveel u weegt voor u met het dieet begint
 • Uw activiteitsniveau tijdens de cursus

Alle bovengenoemde factoren zijn van invloed op het gemiddelde calorietekort dat u tijdens het 8-uurs dieet zult hebben. U kunt dus vrij snel resultaten verwachten als u goed weegt, regelmatig beweegt en gezond eet in plaats van u vol te stoppen met junkfood, snoep en suiker.

Dat gezegd hebbende, zullen de meeste mensen gewichtsverlies ervaren wanneer ze het 8-uur dieet proberen. Dit is juist omdat je over het algemeen minder eet omdat je "maar" een eetvenster van 8 uur hebt.

Laat Arono het perfecte dieetplan voor u samenstellen

Als je ervan droomt om af te vallen, dan is het 8-uur dieet een goede keuze. Maar je moet wel het juiste dieetplan bij de hand hebben, zodat je de juiste voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Arono kan u daarbij helpen.

U kunt zich snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om gewichtsverlies te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Veel Gestelde Vragen

Het 8-uursdieet is heel eenvoudig: je mag maar 8 uur eten, en moet dus de resterende 16 uur van de dag vasten. Op die manier stapelt u uw maaltijden op en laat u uw lichaam hongerig worden.

Een periode van vasten kan positieve gevolgen hebben voor uw gezondheid, omdat u uw lichaam de kans geeft zichzelf te regenereren. Het resulteert ook in het aanspreken van vetvoorraden voor energie.

Als uitgangspunt is het 8-uurs dieet een effectieve manier om gewichtsverlies te bereiken. Of je nu een grote of een kleine wilt. Dit komt juist omdat uw levensstijl en slechte gewoonten veranderen.

U kunt naar de sportschool gaan terwijl u dit dieet volgt. U moet er echter rekening mee houden dat uw lichaam niet over dezelfde hoeveelheid energie beschikt. Probeer te oefenen terwijl je eten in je maag hebt.