Een Sense-kuur is voor hen die hun gezond verstand gebruiken

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je kent het vast wel. Elke dag hoor je over een nieuw wondermiddel dat slanke lichamen, grote spieren, mooie tailles en nog veel meer belooft. En ze zijn altijd "ongelooflijk makkelijk". Maar hoe komt het dat er altijd een nieuw middel is als de anderen zo goed werken?

Het antwoord ligt in het feit dat zij toch altijd te ingewikkeld en te veelbelovend zijn.

De moderne Sense kuur zal daar een eind aan maken. Het gaat om gezond verstand in plaats van regels. Doe alleen wat natuurlijk verstandig voelt. Er zijn geen snelle sluipweggetjes of slimme trucjes. Bij een Sense dieet gaat het om de natuurlijke en gezonde ingrediënten, en dus gaan Sense recepten over het eten van minder koolhydraten. Alles in overeenstemming met het gezond verstand.

In dit artikel zul je leren:

  • Waarom honger belangrijk is
  • Hoe stel je een Sense dieet plan samen
  • Welke doelen wil je bereiken met een Sense dieet
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Het Sense dieet laat ruimte voor honger

Het menselijk lichaam is een wonderbaarlijk wonder. Het kan zo veel doen met zo weinig energie. En het zal je vertellen wanneer het meer nodig heeft. Dat is ook de hoofdgedachte van een Sense dieet. Je moet voelen wanneer je honger hebt. Je moet alleen eten wat je nodig hebt.

Een manier om dit te bevorderen is door vast te houden aan drie maaltijden per dag. Als je dit twee weken doet, leer je je eigen honger kennen. Dan kun je eerlijk tegen jezelf zijn en je afvragen of je die extra maaltijd echt nodig hebt. Na twee weken zult u ook geleerd hebben hoe u uw energie over de dag moet verdelen.

Het samenstellen van een Sense maaltijd plan

Zoals ik al zei, er zijn geen harde en snelle regels voor een Sense dieet. Er zijn echter altijd enkele goede richtsnoeren. Het is bijvoorbeeld een kwestie van gezond verstand dat gezond eten goed voor je is.

  • Daarom zullen typische Sense-recepten ook veel groenten, vis en eieren bevatten.
  • Overtollige koolhydraten uit pasta, brood en rijst zullen daarentegen niet in een Sense-dieetplan worden opgenomen.
  • Het is ook zinvol om te focussen op vetten, maar alleen de goede - zoals die uit olijfolie, avocado's en noten.
  • En tot slot: vermijd alle bewerkte voedingsmiddelen, zoals fastfood, kant-en-klaarmaaltijden, verpakte voedingsmiddelen en alles wat onmogelijk kan worden bewaard in zo vele maanden.

Een Sense dieet moet eenvoudig zijn, want dan is de kans groter dat je niet afhaakt.

Gebruik je handen als schalen

Wat de portiegrootte betreft, is het weer uw gezond verstand dat u moet gebruiken. Het volgen van een Sense-dieet moet niet te ingewikkeld zijn, dus je kunt de hoeveelheden echt gewoon met je ogen en handen afmeten. Het is logisch dat we alleen eten wat we daadwerkelijk in onze handen kunnen houden, en 3-4 handenvol zou genoeg moeten zijn voor de meeste mensen.

In een van de Sense-boeken staan streefcijfers voor wat een goede portie zou kunnen zijn, maar nogmaals, je moet het zelf uitvinden. Een goed idee van hoe een maaltijd eruit zou kunnen zien is:

  • Twee handenvol groenten - bijvoorbeeld wat wortelen of wat gesneden paprika's
  • Een handvol proteïne - van vis of kip, bijvoorbeeld
  • Een handvol fruit - je zou een appel als dessert kunnen nemen

Het belangrijkste van een Sense dieet is dat je verstandig eet. Dat betekent dat je eet wat je lichaam echt nodig heeft - wanneer heb je honger.

Bouw uw maaltijden als dozen

Het is belangrijk om te bepalen hoeveel je wilt eten. En accepteer dan jezelf. Het is makkelijk om jezelf de schuld te geven als je na een maaltijd niet vol genoeg zit, of als je meer eet dan je gepland had. Maar het is een schadelijke manier van denken.

In plaats daarvan, denk aan uw maaltijden als maaltijdboxen. Elke maaltijd is een doos die je opent, vult en weer sluit. Ongeveer vier handenvol voedsel is genoeg om die doos te vullen. Het is klote als je de doos overvult, maar dat is niet erg. Over een paar uur open je de volgende doos en hoef je niet meer aan de vorige te denken. Het is een heel eenvoudige en verstandige manier van denken, en het is voor ons als mens natuurlijk om onszelf te vergeven - anders komen we nooit ergens.

Wat is het doel van een zintuiglijke genezing?

De Sense kuur is ontwikkeld door Suzy Wengel, een voedingsdeskundige en docent. Zij schreef het boek 'Sense - slank met verstand', en dat kwam voort uit het feit dat typische diëten te veel gericht zijn op regels. In plaats daarvan gaat het er bij een Sense-dieet om het eenvoudig te maken gezond te leven. Ook onder het genot van een goed diner, gezelligheid met vrienden en feestjes in de stad.

Om een Sense dieet te laten werken, moet je echter realistische doelen stellen. Als je slank wilt zijn, is het Sense dieet iets voor jou. Maar je moet ook accepteren dat je alleen moet eten als je echt honger hebt. En dat je alleen moet eten wat je echt nodig hebt.

Sense helpt je gezonder te leven. Maar het is niet de enige manier. Hier bij Arono, hebben we alle kennis verzameld die u nodig heeft. We kunnen zelfs een op maat gemaakt dieetplan samenstellen om u te helpen beter te worden op weg naar uw doel.

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Als u meer wilt weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.nl. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u en uw gewichtsverlies op maat maken.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan