Hoe het soepdieet uw gewichtsverlies helpt beginnen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als u snel wilt afvallen - of als u een goede manier zoekt om een langer gewichtsverlies op gang te brengen - dan moet u het soepdieet proberen.

Een soepdieet is eigenlijk heel eenvoudig. Gedurende 7 dagen, vervangt u uw dagelijkse maaltijden door soep. Boem! Simpeler dan dat wordt het niet!

In deze gids zul je leren:

 • Waarom het soepdieet helpt bij gewichtsverlies
 • Hoe te beginnen met een soepdieet
 • En waar een soepdieet uit kan bestaan
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Waarom zou een soepdieet helpen?

Het is echt heel simpel: Er zitten minder calorieën in soep dan in vast voedsel.

Het lichaam heeft constant energie nodig omdat het voortdurend in beweging wordt gehouden. Calorieën zijn de meeteenheid die wordt gebruikt om de behoeften van het lichaam te beschrijven. Maar we gebruiken ook calorieën om de energie in de voeding te beschrijven.

Als je een grote rode biefstuk eet, krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Het aantal "kcal" dat op de achterkant van elk levensmiddel staat, vertelt ons hoeveel energie dat specifieke levensmiddel levert.

Eet minder calorieën dan je verbrandt

Om gewicht te verliezen, eet je minder calorieën dan je verbrandt.

Je kunt beginnen met ongeveer 500 calorieën per dag minder te eten. Als u dit doet, zou u een gewichtsverlies van maximaal 0,5 kg per week moeten zien. Of nog beter: bijna 6 kg in 3 maanden.

En dat is waar een soepdieet om de hoek komt kijken. In soep zitten automatisch minder calorieën dan in vast voedsel. Dit betekent dat een soepdieet het perfecte middel is om calorieën te verminderen.

Lees meer: Alles wat je moet weten over calorieën

Maar kan een soepdieet vullend genoeg zijn?

Ja en nee.

Het hele idee van een soepdieet - en het overgrote deel van diëten - is het verminderen van calorieën. Het is dus duidelijk dat het lichaam honger zal ervaren.

Het slimme van een soepdieet is dat je je hersenen kunt verleiden zich voller te voelen dan je eigenlijk bent. Dat komt omdat het lichaam moeilijk onderscheid kan maken tussen dorst en honger. Dus als je bijvoorbeeld twee glazen water drinkt voordat je gaat eten, zul je waarschijnlijk ook minder gaan eten.

En als je ervoor zorgt dat het grootste deel van je voedsel uit water bestaat, dan sla je twee vliegen in één klap!

Dus hoe stel je een soepdieet samen?

Soep maken is eigenlijk heel simpel. Geen grote entrecote bakken. Je hoeft geen grote tapas schotel te maken. En je hoeft je eigen smoothies ook niet te mixen.

Een soepgerecht is eenvoudig, en u kunt kiezen wat erin gaat. Het slimste is echter om het bij soepen te houden waarin groenten de belangrijkste ingrediënten zijn.

Gedurende 7 dagen, moet u soepen maken van de volgende voedingsmiddelen:

 • Witte kool
 • Spruitjes
 • Uien
 • Peper
 • Selderij
 • Wortelen
 • Aardappelen
 • Tomaten
 • Gepelde tomaten in blik
 • Bonen
 • Vetvrije bouillonblokjes

U kunt ook af en toe ander fruit eten. En natuurlijk kunt u thee en koffie drinken.

Lees ook: hoe maak je een gezond maaltijdplan dat echt werkt

Te vermijden voedingsmiddelen

Tijdens de 7 dagen moet je vermijden:

 • Bananen
 • Snoep en cake
 • Soda en sap
 • Granen en tarwe
 • En beperk alcoholgebruik

Een soepdieet is als elk ander dieet, wat betekent dat je niet de hele dag hoeft te snoepen.

Is het soepdieet de moeite waard?

Op een soepdieet zijn kan moeilijk zijn. Gedurende 7 dagen moet je echt je calorie-inname beperken, en dan kan het snel saai worden om alleen maar soep te eten.

Omgekeerd kan het soepdieet voor veel mensen te gemakkelijk zijn. Zoveel kilo's verliezen in zo'n korte tijd is verleidelijk, maar het kan zijn gevolgen hebben. Je hoeft alleen maar de 7 dagen door te komen - maar wat gebeurt er daarna?

Wat er meestal gebeurt, is dat het lichaam de verloren kilo's er snel weer aanheeft.

De overgrote meerderheid van voedingsdeskundigen is het erover eens dat een gewichtsverlies van 1 kilo per week het maximum is om naar te streven. Als je lichaam voelt dat je jezelf uithongert, gaat het in de "verdedigingsmodus". In plaats van vet te verbranden, zal het spieren verbranden voor energie en vet opslaan.

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Om meer te weten te komen over hoe u gezond kunt leven, leest u verder op arono.co.uk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!