Er zitten minder calorieën in eieren dan je denkt

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Het is niet voor niets dat je eieren in vrijwel elk dieet en afslankplan terugvindt. Eieren zijn gewoon een geweldig ingrediënt dat ongelooflijk veel voedingsstoffen bevat.

En eieren bevatten eigenlijk maar weinig calorieën.

Of u nu een gezonde gewichtsbalans wilt handhaven, grotere biceps wilt krijgen of een paar kilo's wilt kwijtraken, eieren zijn een essentieel onderdeel van uw dieet. Dat komt omdat eieren gezonde eiwitten, goede vetten en veel vitaminen en mineralen bevatten. Anderzijds zitten er bijna geen koolhydraten in eieren.

Afhankelijk van de grootte varieert het caloriegehalte van eieren enigszins, maar een goede schatting is ongeveer 72 kcal.

Zoek gezonde recepten met eieren
Probeer Arono gratis en krijg toegang tot 300+ recepten!

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Maar allereerst, wat zijn "calorieën"?

Calorieën (kcal) vertellen ons iets over de behoeften van het lichaam, de inname en het verbruik. Het is een ander woord voor de energie die het lichaam nodig heeft om al zijn vele functies uit te voeren. Het lichaam verbruikt voortdurend calorieën omdat het altijd iets aan het doen is.

Calorieën komen uit ons voedsel. Als je bijvoorbeeld een ei eet, krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Hoeveel dit is, kunt u te weten komen door op de achterkant van een levensmiddel te kijken. Hier vindt u een tabel die u vertelt hoeveel energie dat specifieke voedingsmiddel zal bijdragen. U kunt veel meer lezen over calorieën in onze gedetailleerde gids:

Waar zijn eieren van gemaakt? En zitten er veel calorieën in eieren?

Zoals ik al zei, is er een klein verschil in de grootte van de eieren en dus in de energie-inhoud per ei. Er zijn grote eieren van 50 gram, reuze-eieren van 63 gram en zeer kleine eieren van 38 gram. Maar als je een gemiddeld ei van 50 gram neemt, dan zou de voedingswaarde van een ei als volgt zijn:

  • 71,5 kcal (299 kJ)
  • 44,7 kcal uit vet
  • 25,2 kcal uit eiwitten
  • 1,6 kcal uit koolhydraten

Daarnaast vindt u ook vetoplosbare vitamines, zoals A, D en E. Het zijn echter vooral B2 en B12 die u het meest binnenkrijgt in een ei. Mineralen zijn onder meer calcium, ijzer en natrium. En natuurlijk cholesterol, waarvan 211 mg in eieren zit.

Eiwit en eigeel

In een ei zitten de meeste vetten, vitaminen, mineralen en cholesterol in de dooier. Dit deel is ook goed voor ongeveer 55 van de calorieën, waardoor de dooier het meest voedingsrijke deel is. Aan de andere kant zit er bijna geen vet in het eiwit, maar wel veel eiwit.

Verschillende calorieën in verschillende bereidingen

Het maakt nogal wat uit hoe je je eieren kookt. Het aantal calorieën in eieren kan drastisch omhoog of omlaag gaan, dus je moet je bewust zijn van je voedingsdoelen.

In een hardgekookt ei zitten meestal 70 calorieën, waarmee het de meest caloriearme optie is.

In roerei is er echter een behoorlijke stijging, want hier kan men wel 90 tot 100 calorieën in eieren krijgen. Dit is echter te wijten aan het kookproces. Als je bijvoorbeeld olie of boter gebruikt of melk toevoegt, voeg je natuurlijk wat extra calorieën toe.

Voordelen van het eten van eieren

Een typische calorie-inname gedurende een dag kan ongeveer 2500 calorieën bedragen. Dit betekent dat eieren maar een heel klein deel van uw dagelijkse calorieën uitmaken. Eieren leveren echter veel goede eiwitten, vetten, mineralen en vitaminen.

De voedingswaarde van eieren kan leiden tot:

- – Betere spieropbouw en onderhoud: De eiwitten in eieren zijn van zo'n goede kwaliteit dat ze bijna allemaal door het lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt.

- – Verbeterd geheugen en hersenactiviteitCholine, een vitamine B, heeft aantoonbaar een positief effect op de neurologische processen in de hersenen.

Dus hoeveel eieren per dag kun je echt eten?

Er is echter een keerzijde aan eieren. Zoals eerder vermeld, bevat een gemiddeld ei 211 mg cholesterol. En dat is niet zo goed. Het gevaarlijke van cholesterol is dat het je bloedvaten kan verstoppen. Dat betekent dat u het risico loopt om hart- en vaatziekten te ontwikkelen of zelfs een beroerte te krijgen.

Het effect van eieren op het cholesterolgehalte is echter niet met zekerheid bekend. Er is lang gedacht dat te veel eieren ongezond zijn, maar nieuw onderzoek suggereert dat het niet echt zo eenvoudig is. In feite, tonen sommige studies aan van wel, Eieren verhogen het cholesterolgehalte, maar alleen het "goede cholesterolgehalte".

Dus voor mensen die niet al te kampen hebben met cholesterol, zouden eieren geen gevaar moeten zijn. U kunt hier meer lezen over wat cholesterol voor het lichaam betekent.

Dus als je een schatting geeft van het aantal eieren dat je per dag mag eten, zou tot 3 eieren een goede schatting zijn.

Meer informatie over gezond leven

Om meer te weten te komen over hoe u gezond kunt leven, leest u verder op arono.co.uk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en balans.

U kunt zich ook snel aanmelden als gebruiker en onze app zal een persoonlijk dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals afvallen.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan