Verbrand meer calorieën door te gaan wandelen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
Ben je op dieet? Vind je rennen onhandelbaar? Maak je geen zorgen - hardlopen is niet de enige manier om gewicht te verliezen en veel te bewegen.

Wandelen is een voor de hand liggende en gemakkelijke manier om aan lichaamsbeweging te doen. En je verbrandt eigenlijk meer calorieën dan je zou denken. Lees verder als je geïnteresseerd bent!

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Verbrand ik überhaupt calorieën als ik loop?

Het antwoord is eenvoudig: JA! Je verbrandt ongeveer 300 calorieën per uur met een stevige wandeling, wat eigenlijk heel veel calorieën zijn als je ongeveer een uur per dag loopt.

Maar je kunt wel precies uitrekenen hoeveel je verbrandt. U kunt uw persoonlijke calorieverbranding door te wandelen gemakkelijk berekenen met onze calculator hieronder.

6 goede redenen om nu te gaan wandelen

  • Je verbrandt veel calorieën (zie hieronder hoeveel je eigenlijk verbrandt met wandelen)
  • Het is goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid
  • Je zult in een goede bui zijn
  • Je zult minder gestrest zijn
  • Je wordt fit
  • Het is makkelijk en je kunt het overal doen!

Wandelen verbetert de gezondheid van uw hart en verlaagt de bloedsuikerspiegel

Een van de grote voordelen van wandelen is dat het je gezondheid een boost geeft. Dit omvat de slagkracht van uw hart en de kracht en het uithoudingsvermogen van uw longen. Bovendien zorgt lichaamsbeweging ervoor dat u een lagere hartslag in rust heeft, waardoor zowel uw hart als bloedvaten minder belast worden in het dagelijks leven.

Wandelen kan ook een positieve invloed hebben op je bloedsuiker als je ervoor zorgt dat je beweegt na het eten. Het hoeft niet in een intens tempo - in feite kunt u gewoon rustig wandelen. U krijgt geen buikpijn en u kunt zorgen voor een goede spijsvertering.

Dus hoeveel moet ik lopen?

Hoeveel u per dag moet lopen, hangt af van wat uw doel voor het lopen is.

  • Als je gezond wilt blijven moet je zo'n 10.000 stappen per dag lopen
  • Als u uw gewicht laag wilt houden, loop dan wat meer - ongeveer 12.000 stappen
  • Als u wilt afvallen, zet dan 16.000 stappen per dag (het equivalent van ongeveer 10 km) - als u 16.000 stappen per dag zet en gezond en gevarieerd eet, is het bewezen dat u kunt afvallen. Dus trek je schoenen aan en ga wandelen!

U kunt een stappenteller kopen of er een downloaden op uw telefoon om uw 10.000-16.000 stappen bij te houden en te zorgen voor een actieve levensstijl.

Hoeveel calorieën verbrand je met wandelen?

Zoals u in de tabel hieronder kunt zien, kan een wandeling een grote impact hebben op de calorieverbranding. En als u uw calorieverbranding nog verder wilt opvoeren, kunt u gewoon overschakelen van een gematigd tempo naar een tempo met een hogere intensiteit - nog steeds zonder dat u uw loopschoenen hoeft klaar te zetten.

Het precieze aantal calorieën dat je verbrandt, hangt af van verschillende factoren. Zo hebben bijvoorbeeld uw intensiteitsniveau en uw persoonlijke gewicht een grote invloed.

Waar je gaat wandelen is ook belangrijk. Als er veel heuvels zijn, verbrandt u automatisch meer - zowel de heuvel op als de heuvel af.

Als extra bonus versterkt wandelen ook je lichaam. U vergroot onder andere uw spiermassa, wat de vetverbranding van uw lichaam op de lange termijn bevordert.

Bereken je calorieverbranding met de MET tabel

Je kunt berekenen hoeveel calorieën je verbrandt door te lopen met behulp van de MET-tabel. MET staat voor Metabolic Equivalent of Task (metabolisch equivalent van de taak), en geeft aan hoeveel zuurstof je verbruikt tijdens verschillende activiteiten - en dus wat je metabolische snelheid is.

De vuistregel is dat één MET gelijk is aan één calorie per kilogram lichaamsgewicht per uur, dus als u 60 kg weegt en loopt in een tempo dat overeenkomt met een MET van 4, verbrandt u 240 kcal per uur wandelen.

Activiteit METS Verbrande calorieën voor een persoon van 60 kg
Lopen, minder dan 3 km/u 2 120 kcal
Lopen, minder dan 5 km/u 3,5 210 kcal
Lopen, ongeveer 5,5 km/h 4,3 258 kcal
Lopen, tussen 5 en 5 km/u, met 1 tot 5% helling 5,3 318 kcal
Lopen, ongeveer 7,2 km/h 7 420 kcal
Gang, 8 km/h 8,3 498 kcal
Lopen, 8 km/u met 3% helling 9,8 588 kcal

Het precieze aantal MET's hangt af van het feit of u rechtuit loopt, heuvels op en af gaat, voorwerpen draagt enz.

Een gedetailleerd overzicht van de MET-waarden voor verschillende activiteiten vindt u hier.

MET omvat ook uw stofwisselingssnelheid in rust

Het lichaam verbruikt de hele dag door energie om verschillende functies te laten werken. Dit omvat de verbranding van koolhydraten, eiwitten, vetten en andere voedingsstoffen die je via je voeding hebt binnengekregen.

De calorieën die je tijdens deze "activiteit" verbrandt, worden de stofwisselingssnelheid in rust genoemd. Dit is wat je lichaam zou verbranden, zelfs als je een hele dag zou slapen of TV zou kijken.

Uw stofwisselingspercentage in rust geeft u een indicatie van hoeveel calorieën u op een dag kunt eten. Je moet je aan je evenwichtige inname houden als

je niet wilt aankomen. Als u wilt afvallen of aankomen, moet u dagelijks net iets minder of meer eten.

Weet u niet wat u per dag verbrandt als u lichaamsbeweging niet meetelt? Gebruik onze BMR calculator

en krijg het antwoord!

De berekening van de BMO is dezelfde voor vrouwen en mannen

Of je nu een man of een vrouw bent, je kunt berekenen hoeveel calorieën je verbrandt met behulp van de MET-tabel. Dit komt omdat de tabel gebaseerd is op uw gewicht en niet op uw geslacht.

Dus je hoeft geen verschillende getallen op te tellen of af te trekken. Dit betekent dat zeer weinig mensen niet van dit type berekening kunnen profiteren.

Gebruik een hartslagmeter voor nauwkeurige calorieverbranding

Wil je een meting die rekening houdt met je geslacht, leeftijd, sexe, hartslag, etc.? Dan kun je beter investeren in een hartslagmeter. De hartslagmeter kan u een nauwkeuriger beeld geven van wat u tijdens de activiteit hebt verbrand.

Hartslagmeters zijn er in verschillende vormen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een versie die rond uw borstkas past, zodat u hem gemakkelijk kunt dragen tijdens het sporten. Of wat dacht je van een trainingshorloge dat je hartslag gedurende de dag meet?

Verbrand meer calorieën met regelmatige lichaamsbeweging

Een stevige wandeling kan een grote impact hebben op je gezondheid. Andere vormen van lichaamsbeweging kunnen echter ook een goed idee zijn in uw dagelijks leven - vooral als u wilt afvallen. Regelmatige lichaamsbeweging stimuleert de vetverbranding. Dit is waar of je nu vooral cardio- of krachttraining doet.

Wij raden u aan beide soorten oefeningen te doen, aangezien u spieren in uw hele lichaam zult gebruiken en uw spiermassa zult vergroten. Beide activiteiten kunnen helpen om je hartslag omhoog te krijgen, zodat je meer uit je training haalt.

Om ervoor te zorgen dat u zich aan de oefeningen houdt, moet u bedenken in welk soort oefeningen u geïnteresseerd bent en welke u graag doet. Of dat nu een half uurtje hardlopen, zumba, bepaalde krachttrainingen, enz. is, is geheel aan u. Het belangrijkste is dat het een oefening is die je leuk vindt en die je metabolisme stimuleert.

Welke activiteiten verbranden de meeste calorieën?

Met name activiteiten als hardlopen, fietsen en boksen zijn ideaal om calorieën te verbranden als je ze met een hoge intensiteit doet. Hardlopen met een snelheid van 22,5 km per uur is goed voor 23 MET's, enkele kilometers hard fietsen voor ongeveer 15 MET's en boksen voor ongeveer 13 MET's. Zelfs een activiteit als skiën kan je helpen veel calorieën te verbranden.

Maar je kunt veel calorieën verbranden met veel vormen van lichaamsbeweging. Vooral die, die de grote spiergroepen activeren. Je hoeft dus niet te kiezen voor bovenstaande activiteiten waarmee je de meeste calorieën verbrandt als je er niet van houdt of niet fit genoeg bent om ze te doen.

Denk in plaats daarvan aan trainingen die je langer kunt doen en die je wilt blijven doen. Dit zal u op lange termijn de beste resultaten opleveren.

Je verbrandt ook calorieën bij alledaagse activiteiten

We verbranden calorieën gedurende de dag. Zelfs in rust verbrandt u energie, maar het is duidelijk dat onze verbranding toeneemt met de intensiteit van wat we doen.

Dit betekent dat je ook calorieën verbrandt als je opruimt, stofzuigt, de afwas doet, het gras maait, enz. Het telt allemaal mee en helpt je vet te verbranden, dus blijf de hele dag door bewegen - ook al is het niet altijd met oefeningen die spieren opbouwen of je conditie stimuleren.

Arono kan u helpen

Als u hulp wilt om af te vallen en fit te worden, lees dan verder op Arono.co.uk. U vindt er veel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, lichaamsbeweging en evenwicht.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker op de app, en ons slimme systeem zal het optimale dieetplan voor u en uw gewichtsverlies berekenen, zodat u een effectief programma kunt bereiken

- alles in het tempo dat u wilt.

Veel Gestelde Vragen

Het exacte aantal calorieën dat je verbrandt door te wandelen hangt af van verschillende factoren. U kunt uw calorieverbranding gemakkelijk berekenen met de MET-schaal. Lees meer over de calorieberekening in het artikel.

Je verbrandt calorieën, op welke intensiteit je ook loopt. Je verbrandt echter meer naarmate je hartslag hoger is. Dus als u wilt afvallen, kunt u gemakkelijk de intensiteit van uw wandelingen verhogen.

Het hangt af van je calorieverbruik en de vorm van lichaamsbeweging die je kiest. Lees onze teksten hier op Arono.nl om uw dagelijkse inname en geschatte calorieverbranding voor verschillende activiteiten te weten te komen.

Als je snel genoeg loopt, en eventueel met een helling, kun je ongeveer evenveel calorieën verbranden als met hardlopen. Maar waarom zou je de twee oefeningen niet combineren door in intervallen te trainen? Je zult meer verbranden!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan