Cholesterol - 5 gezonde manieren om je cholesterol te verlagen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Cholesterol. Je hebt dit woord waarschijnlijk al eerder gehoord. Cholesterolgetallen worden veel gebruikt wanneer men het heeft over levensstijl en ziekten. Het is een woord dat in vele contexten wordt gebruikt, en er zijn veel verschillende opvattingen over hoe goed/slecht een hoog cholesterolgehalte is, wat je kunt doen, en of je überhaupt iets moet doen.

Het antwoord op de laatste vragen is zowel "ja" als "nee". Onderzoek op dit gebied heeft in de loop der jaren gedurende de laatste jaren. Maar één ding is zeker: Als u een actieve keuze maakt om uw hoge cholesterol te verlagen, zult u ook gezonder en natuurlijker leven.

In dit artikel zul je leren:

  • Wat cholesterol is
  • Wat de gevaren van een hoog cholesterolgehalte zijn
  • Hoe u uw cholesterol kunt verlagen
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een belangrijke stof in ons lichaam die, kort gezegd, een rol speelt bij alle lichaamsfuncties. Het wordt door het lichaam vervoerd via de bloedstroom en omdat het een vettige stof is, kan het niet in het bloed worden opgelost.

Cholesterol is een natuurlijk onderdeel van het lichaam. Het is een vet dat aanwezig is in alle cellen van het lichaam en het helpt bij de vorming van celmembranen, vitamine D, galzuren en nog veel meer.

Cholesterol wordt op natuurlijke wijze door het lichaam zelf ontwikkeld, maar we krijgen ook cholesterol binnen uit het voedsel dat we eten. Vooral vet voedsel. Vet is niet slecht voor het lichaam - integendeel - maar te veel verzadigd vet kan leiden tot meer cholesterol in het lichaam dan we nodig hebben.

Omdat cholesterol een vet is, kan het niet in het bloed worden opgelost en wordt het in plaats daarvan in eiwitten gestopt. Deze eiwitten worden in twee soorten verdeeld: LDL ('slecht' cholesterol) en HDL ('goed' cholesterol). En zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is het de LDL cholesterol waar je voor moet oppassen.

Waarom is een hoog cholesterolgehalte gevaarlijk?

Cholesterol is een natuurlijk onderdeel van het lichaam, maar te veel is onnatuurlijk. Het gevaarlijke van cholesterol is dat het je bloedvaten kan verstoppen. Dit betekent dat u het risico loopt om hartziekten of zelfs een beroerte te krijgen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een stijging van uw cholesterolgehalte met slechts 10% kan leiden tot een 20% groter risico op hartproblemen. En een van de lastigste dingen is dat je niet kunt zeggen of je te veel of te weinig in je bloed hebt. De enige manier om daar achter te komen is naar uw dokter te gaan.

Het goede nieuws is dat het vermijden van een hoog cholesterolgehalte niet zo moeilijk is. En je hoeft niet eens te kijken naar dure pillen en wonder drugs. Cholesterol in je lichaam is een natuurlijk iets, en dus kun je ook verlaag uw cholesterol op natuurlijke wijze. Het gaat er in feite alleen om je "slechte" (LDL) cholesterol te verlagen door je "goede" (HDL) cholesterol te verhogen.

Je hoeft alleen maar deze vijf methodes te volgen:

1. Eet minder verzadigd vet en transvet

Zoals ik al zei, je cholesterol kan verhoogd worden als je veel vet voedsel eet. En hier denken we in het bijzonder aan voedingsmiddelen met verzadigd vet. Dit kan het vet zijn dat je vindt in vlees, boter, palmolie, zuivelproducten en eieren. Als vuistregel geldt dat slechts 7% van je dagelijkse calorieën uit verzadigd vet mag bestaan.

Het zijn echter niet alleen verzadigde vetten die tot een hoog cholesterolgehalte kunnen leiden. U moet ook op de hoogte zijn van transvetten, die grotendeels in de industrie worden geproduceerd. In feite, is het zo slecht dat Denemarken is het eerste land in de EU dat regelgevinghoeveel transvet er in ons voedsel mag zitten. Transvetten vind je meestal in producten als fastfood.

Kortom, je moet het vet vermijden waarvan je diep van binnen weet dat het niet goed voor je is.

2. Ontdoe je ook van het vet op je lichaam

Dit komt misschien niet als een verrassing, maar de grootte van je lichaam heeft er veel over te zeggen. Als je BMI toont aan dat je overgewicht hebtdan heb je meer kans om te lijden aan verschillende levensstijl ziektes. Het goede nieuws is echter dat er eigenlijk niet zoveel nodig is om je cholesterolgehalte te veranderen. Uit onderzoek is gebleken dat voor elke 4,5 kg die je verliest, je ook je cholesterol met 8% verlaagt.

3. Breng uw cholesterol in balans met fruit en groenten

Uit met het slechte vet; in met het gezonde voedsel!

Het beste wat je kunt doen is je vanaf het begin richten op je dieet. Je kunt snuiven en kreunen wat je wilt op de loopband, maar het heeft geen zin als je niet de juiste energie in je lichaam krijgt.

Je hoeft geen volslagen veganist te worden om je cholesterol in balans te houden. Er is echter een direct verband tussen je cholesterolgehalte en de hoeveelheid fruit, groenten, noten, bonen en plantaardige voedingsmiddelen die je eet.

U kunt nog steeds vlees eten, maar u moet zeker overwegen om een groot deel te vervangen door vis. Omega-3 beschermt namelijk tegen hartaandoeningen, en daarom moet u vooral kijken naar zalm, makreel en sardines.

4. Spring toch maar op de loopband

Hoewel voeding de dominante factor is, heeft lichaamsbeweging nog steeds een effect. Elke dag je hartslag opvoeren verlaagt het LDL-cholesterol, maar zelfs een stevige wandeling van 15 minuten heeft al iets te zeggen. Er zijn echter een duidelijk verband tussen de hoeveelheid beweging die je doet en hoe goed je eet. Dagelijkse lichaamsbeweging kan dus een goede manier zijn om jezelf voor te bereiden om je meer te richten op de voedingsmiddelen die daadwerkelijk een hoog cholesterol verlagen.

5. Ontspan gewoon.

Dit klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar het is wel waar. Onderzoek heeft aangetoond dat stress een effect heeft op je cholesterolgehalte. Het is niet duidelijk waarom, maar er zijn een langdurig effect heeft op uw cholesterolals je te veel stress ervaart. Hoe bozer en geïrriteerder je wordt door stress, hoe hoger en slechter je cholesterol zal zijn.

Het goede aan dit advies is echter dat het eigenlijk goed aansluit bij de vorige vier. Het lichaam ondervindt over het algemeen minder stress als het op de juiste manier wordt behandeld met een gezond dieet en dagelijkse lichaamsbeweging.

Al met al betekent dit dus dat u veel baat kunt hebben bij het in de gaten houden van uw cholesterol en het voorkomen ervan met een gezonde levensstijl. U kunt meer lezen over gezond leven in de vele gidsen en artikelen van Arono, en u kunt zelfs uw eigen dieetplan samenstellen met onze app.

Ontvang een gratis gepersonaliseerd dieet plan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan