BMI - De ultieme gids voor uw ideale gewicht

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Gezondheid is een onderwerp dat ons steeds meer bezighoudt. En met goede reden. Vrijwel alle onderzoeken wijzen uit dat hoe gezonder je leeft, hoe groter de kwaliteit van je leven en je geluk.

De vraag is, hoe weet je of je gezond leeft? Lichaamsbeweging en voedzaam eten is altijd een goed begin. Maar als je een concreet antwoord wilt, moet je je tot de wetenschap wenden. Er zijn een aantal verschillende methoden en instrumenten om uw gezondheid te meten, maar de meest gebruikte is altijd die van uw BMI.

BMI staat voor "Body Mass Index" en is een formule die aangeeft hoe je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte. En het kan je ook vertellen wat je ideale gewicht zou moeten zijn. Uw BMI wordt berekend op basis van uw lengte en gewicht, en door uitgebreid onderzoek hebben wetenschappers nauwkeurige maatstaven ontwikkeld voor wat een ideaal gewicht zou moeten zijn. De BMI is een eenvoudige manier om te beoordelen of u ondergewicht, een gezond gewicht, overgewicht of obesitas hebt.

In dit artikel kom je alles te weten over:

  • Wat BMI precies is
  • Hoe bereken je BMI
  • Wat je ideale lichaamsgewicht is
  • Wat de BMI berekening wel en niet kan doen

En je kunt zelfs Arono's eigen BMI calculator vinden.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Hoe wordt mijn BMI berekend?

Je zou denken dat BMI een heel moderne en nieuwe manier is om je gezondheid te berekenen. Maar dit is niet waar. Helemaal niet, in feite. De kennis van de BMI bestaat al meer dan 150 jaar en de formule om de BMI te berekenen is in België ontwikkeld.

En deze BMI formule is eigenlijk heel simpel. U hoeft alleen uw eigen gewicht (in kilo's) en lengte (in meters) te weten. U stopt deze cijfers in de BMI-formule:

BMI = uw lichaamsgewicht in kg / (uw lengte in m)2

Dus, bijvoorbeeld, als je een man bent die 75 kg weegt en 1,80 m lang is, zou je BMI zijn:

23,1 = 75 / (1,8)2

U kunt dit cijfer dan bijhouden met een tabel van normen voor wat een normaal gewicht BMI zou moeten zijn.

Arono's eigen BMI calculator

Als je snel en gemakkelijk je eigen BMI wilt berekenen - zonder de rekenmachine uit de stoffige kartonnen doos te halen met al je basisschoolspullen - hebben wij hier bij Arono onze eigen BMI-calculator gemaakt.

Voer je gewicht en lengte in, en je BMI wordt meteen berekend.

Je BMI: 24.1

Laat de moed niet zakken als uw BMI u als overgewicht of ondergewicht classificeert. Een normaal gewicht bereiken is niet zo moeilijk als je zou denken. Hier bij Arono, hebben we alle kennis verzameld die u nodig heeft om gezonder te leven.

Niet alleen kun je veel antwoorden vinden in onze artikelen en gidsen, we kunnen ook een op maat gemaakt dieetplan voor je opstellen - meteen. Klik hier..

Hoe gebruik je BMI?

Simpel gezegd, een te hoge BMI is een indicator dat je gewicht te hoog is. En hetzelfde geldt andersom. Als uw BMI volgens de norm te laag is, betekent dit dat u ondergewicht hebt. Er zijn dus zeer specifieke maatstaven voor wat uw gewicht moet zijn in verhouding tot uw leeftijd, geslacht en lengte.

De BMI kan worden gebruikt als screeningsinstrument, maar kan niet volledig worden gebruikt om zwaarlijvigheid of gezondheid vast te stellen. Dit komt omdat het werkelijke vetpercentage niet rechtstreeks wordt gemeten - er is iets meer voor nodig.

Wat is een gezonde BMI?

Een van de voordelen van de BMI is dat het een aantal vrij nauwkeurige cijfers geeft over wanneer je aan de gezonde kant bent en wanneer je zou moeten overwegen op dieet te gaan. BMI-maten zijn het best voor mannen en vrouwen van 20 jaar en ouder.

De BMI is onderverdeeld in verschillende groepen die aangeven in welke gewichtscategorie je valt. U dient zich er echter van bewust te zijn dat dit slechts een indicatie is. Als u bijvoorbeeld zwaargebouwd bent, kan uw BMI hoger zijn dan 25 zonder dat u overgewicht heeft.

De BMI-classificatie geldt dus voor volwassenen (+19 jaar en niet zwanger):

  • BMI lager dan 18,5 = ondergewicht
  • BMI tussen 18,5-24,9 = normaal gewicht
  • BMI tussen 25-29,9 = overgewicht
  • BMI tussen 30-39,9 = zwaarlijvig
  • BMI boven 40 = ernstig overgewicht

Hoe zit het met mijn spiermassa en vetpercentage?

BMI is een goede manier om een idee te krijgen van hoe gezond je bent. Maar het is niet de enige manier. Als je een accuraat beeld van je lichaam wilt, heb je meer nodig dan je BMI. Als je bijvoorbeeld je BMI berekent, wordt er geen rekening gehouden met je spiermassa. Volgens de BMI kun je dus gemakkelijk tot overgewicht worden gerekend, ook al sport je veel en heb je daardoor grotere spieren. Er zijn een paar verschillende manieren om een nauwkeuriger beeld te krijgen van wat uw vetpercentage eigenlijk is.

U kunt het bijvoorbeeld berekenen door uzelf in de spiegel te bekijken en uzelf te vergelijken met foto's van lichamen van andere mensen met hetzelfde BMI. U kunt ook de meer gedetailleerde formule ontwikkeld door de U.S. Navy.

Een derde optie is om uw lichaamsvetpercentage te berekenen aan de hand van een combinatie van uw BMI nummer en uw leeftijd. Er is ook een formule voor, maar die is wat ingewikkelder. De formule is als volgt:

Vetpercentage = 1,2 x BMI + 0,23 x leeftijd - 10,8 x geslacht - 5,4

Hier moet "geslacht" vervangen worden door een 1 als je een man bent, of een 0 als je een vrouw bent. Zoals ik al zei, is deze formule iets ingewikkelder, maar het is mogelijk om een iets nauwkeuriger cijfer te krijgen voor wat uw vetpercentage eigenlijk is.

Dus, als je een man bent met een BMI van 23,1 en een leeftijd van 30, ziet de berekening er als volgt uit:

18,4% = 1,2 x 23,1 + 0,23 x 30 - 10,8 x 1- 5,4

Dus zou je een vetpercentage hebben van 18,4%. Niet slecht!

De ideale vetpercentages

Aan de hand van talloze studies van het menselijk lichaam hebben wetenschappers uitgezocht wat de ideale vetpercentages moeten zijn voor mannen en vrouwen. Dus is het mogelijk om uit te vinden wat de gewone mens scheidt van de atleet op de 100 meter baan.

Een normaal vetpercentage voor mannen en vrouwen zou als volgt zijn:

Beschrijving Vrouwen Heren
Essentieel vet 10-13% 2-5%
Atleet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normaal gewicht 25-31% 18-24%
Overgewicht 32% of meer 25% of meer

Bron: Amerikaanse Raad voor Oefening

Uit de grafiek blijkt dat de relatie tussen gezondheid en vetpercentage ook afhangt van het geslacht. Vrouwen hebben bijvoorbeeld meestal meer lichaamsvet dan mannen.

Aan de hand van deze grafiek kunt u dus uw eigen lichaamsvetpercentage vergelijken met de normen. Als we doorgaan met het voorbeeld van hiervoor, zou een man met een vetpercentage van 18,4% als gemiddeld worden bestempeld. Voor de fitnessgoeroe ligt hij echter niet ver van het gemiddelde, en dus kan deze man zichzelf op zijn gespierde schouders kloppen.

Als ik als atleet - of gewoon iemand met veel spieren - een BMI boven de 25 heb, heb ik dan nog steeds overgewicht?

Als je de normen volgt die uit studies naar voren zijn gekomen, is het antwoord "ja". Als je een BMI van 25-29,9 hebt, word je als overgewicht beschouwd, en als je een BMI boven de 30 hebt, word je als zwaarlijvig geclassificeerd.

Zoals eerder gezegd, is dit echter niet noodzakelijk juist. Je kunt echter nog steeds een hoge BMI hebben, zelfs als je een hoge spiermassa hebt in plaats van een hoog vetpercentage. Om uitsluitsel te krijgen over hoe gezond u bent en wat de risico's kunnen zijn, moet u zich door een gezondheidsdeskundige laten onderzoeken.

Werkt de BMI voor kinderen en tieners op dezelfde manier als voor volwassenen?

Ja, de BMI werkt voor kinderen en tieners op dezelfde manier als voor volwassenen. Leeftijd en geslacht zijn echter ook van belang bij de berekening van de BMI voor kinderen en tieners. Dat komt omdat lichaamsvet verandert met de leeftijd en de hoeveelheid vet verschilt tussen meisjes en jongens.

Dus nogmaals, het kan nauwkeuriger zijn om de meer geavanceerde BMI-formule te gebruiken, waarbij je rekening houdt met zowel leeftijd als geslacht.

Hoe goed is de BMI als indicator van lichaamsvet?

Er is een sterke correlatie tussen BMI en lichaamsvet, maar zelfs als twee mensen dezelfde BMI hebben, betekent dit niet noodzakelijk dat het niveau van lichaamsvet hetzelfde is.

In het algemeen moet met deze voorbehouden rekening worden gehouden:

  • Bij eenzelfde BMI hebben vrouwen meestal meer lichaamsvet dan mannen.
  • Bij eenzelfde BMI hebben ouderen gemiddeld meer lichaamsvet dan jongere volwassenen.
  • Bij eenzelfde BMI hebben atleten minder lichaamsvet dan niet-atleten.

Zijn er andere manieren om mijn lichaamsvetpercentage te schatten dan BMI?

Er zijn verschillende andere manieren om uw lichaamsvetpercentage te schatten dan de BMI. U kunt dit doen door met een schuifmaat de dikte van de huidplooien op 2-4 plaatsen op uw lichaam te onderzoeken. Het kan ook met een bioimpedantiemeting, een DEXA-scan of door isotoopverdunning. Deze methoden zijn echter niet erg toegankelijk, ze zijn duur en ze moeten bij voorkeur worden uitgevoerd door iemand die op dit gebied is opgeleid.

Wat zegt de BMI over uw (on)gezondheid?

Zijn er nadelen aan BMI?

Het berekenen van de BMI - en het vasthouden aan deze cijfers alleen - is niet zonder nadelen:

  • BMI houdt alleen rekening met je gewicht en lengte. Twee mensen kunnen dezelfde lengte en hetzelfde gewicht hebben, maar ze hoeven niet even gezond te zijn. De een kan een hoge spiermassa hebben, terwijl het lichaam van de ander een hoger vetpercentage heeft.
  • De BMI geeft niet aan hoe gevaarlijk overgewicht is. Als je vet rond je middel hebt, is het gevaarlijker dan wanneer het rond je dijen zit.
  • Uw gewicht is niet de enige indicator van uw gezondheid. Uw genen, levensstijl, hartfunctie, activiteitsniveau, enz. zijn ook belangrijk om rekening mee te houden bij de beoordeling van uw gezondheid.
  • Als je je BMI berekent en besluit dat je op basis daarvan je levensstijl wilt veranderen en wilt afvallen, kan het zijn dat je na een maand nog steeds dezelfde BMI hebt, ook al ben je afgevallen. Dat komt omdat je vet vervangen is door spieren.
  • BMI is meer een statistisch instrument dan een diagnose. De BMI is in de jaren 1800 ontworpen om verschillende bevolkingsgroepen met elkaar te vergelijken, maar is niet bedoeld om te bepalen of je gezond bent of niet.

Kortom, een van de problemen met de BMI is dat hij te eenvoudig is. Als je alleen je lengte en gewicht meet, kun je gemakkelijk worden gecategoriseerd als iets wat je niet bent. En dat is een groot probleem. Meer en meer dokters waarschuwen tegen het gebruik van de BMI. Zoals eerder gezegd, kan het nodig zijn verschillende methoden toe te passen om een betrouwbaar beeld van uw gezondheid te krijgen.

BMI tussen culturen

De BMI is gemakkelijk te begrijpen in die zin dat rekening wordt gehouden met zowel leeftijd als geslacht. De vastgestelde maatregelen houden echter geen rekening met alle etnische groepen en culturen. Met andere woorden: Een typische volwassen man in Denemarken kan er iets anders uitzien dan een typische volwassen man uit Thailand. Als u van Afrikaanse of Aziatische etniciteit bent, moet u zich ervan bewust zijn dat een BMI van 23 een risico kan inhouden. Daarom moet je altijd streven naar een BMI onder de 25 - bij voorkeur 23.

De BMI is gebaseerd op studies die in Westerse landen zijn uitgevoerd, dus ook daar moet u rekening mee houden.

Waarom is het belangrijk om je BMI te weten?

Zoals eerder gezegd, zijn er twijfels gerezen over hoe nauwkeurig de BMI werkelijk is. Kun je BMI wel ergens voor gebruiken als het niet 100% accuraat is? Het antwoord is ja. Het is waar dat de BMI alleen niet helemaal nauwkeurig is, en daarom moet u de BMI-metingen gebruiken in combinatie met andere tests - zoals het meten met een schuifmaat.

Maar het feit alleen al dat je interesse toont in BMI is een super goed teken!

Het betekent dat je interesse hebt in je vetpercentage en je gezondheid. En dat is nodig, want overgewicht (en ondergewicht) brengt een hele reeks problemen met zich mee.

Wat zijn de risico's van geen normaal gewicht hebben?

Met een te hoog vetpercentage kan tot veel gezondheidsproblemen leiden. Een gezonde BMI kan een betere bloedsomloop betekenen, minder druk op het hart, een betere slaap, minder risico op hart- en vaatziekten - en nog veel meer.

  • Door ondergewicht loopt u het risico op osteoporose en voedingstekorten.
  • Als u te zwaar bent, loopt u het risico op een beroerte en diabetes.
  • Als u in de categorie "zwaarlijvig" valt, zijn er zeer risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte en diabetes.

Recent onderzoek wijst op een lager risico bij zwaarlijvigheid

Het antwoord op de vraag wat een gezonde BMI is, is heel eenvoudig. Kijk maar eens naar de tabel van daarnet, waaruit duidelijk blijkt dat het normale gewicht een BMI is tussen 18,5 en 24,9. Als je daarboven komt, word je "overgewicht" genoemd en als je helemaal boven een BMI van 30 komt, word je als beslist "zwaarlijvig" gekarakteriseerd.

Deze cijfers zijn echter in twijfel getrokken.

Een grote Deense studie uit 2016die 40 jaar heeft geduurd, heeft aangetoond dat mensen met "overgewicht" in feite langer leven dan mensen met "normaal gewicht". De Deense onderzoekers hebben gegevens verzameld van meer dan 100.000 volwassenen in Denemarken, en het resultaat is dat er eigenlijk niet zo veel nadelen zijn van overgewicht.

Dit betekent echter niet dat je je maar op de bank moet gooien met vijf Big Macs en pure suiker als toetje. Het onderstreept alleen dat een BMI-meting alleen niet genoeg is. Je moet echt naar de hele context kijken.

Conclusie

  • BMI is dus een methode waarmee je kunt berekenen of je normaal, ondergewicht of overgewicht hebt. Dit betekent dat als je twijfels hebt over je gezondheid, je gewoon je BMI kunt berekenen op basis van je lengte en je lichaamsgewicht.
  • Er zijn vaste normen om jezelf mee te vergelijken. Als je een vrouw bent en een vetpercentage hebt van 25-31%, dan ben je volkomen normaal. Hetzelfde geldt voor een man met een vetpercentage tussen 18% en 24%.
  • Het vetpercentage wordt berekend door een gezondheidsconsulent die u met een vettang controleert, of u kunt het zelf berekenen met behulp van een iets ingewikkeldere formule.
  • BMI is echter niet het definitieve antwoord op al uw problemen. Veel mensen vinden de BMI te eenvoudig en niet nauwkeurig genoeg, omdat deze alleen op lengte en gewicht is gebaseerd. Dit betekent dat twee totaal verschillende mensen dezelfde BMI kunnen hebben, ook al is de een twee keer zo rond als de ander.
  • De BMI moet dus als uitgangspunt worden genomen. De BMI kan u uit de eerste hand inzicht geven in uw gezondheidstoestand, en daarna kunt u naar een deskundige gaan voor een uitgebreider antwoord.

Het berekenen van uw BMI is de eerste stap om ervoor te zorgen dat u uw ideale gewicht bereikt. Daarom hebben we het hier bij Arono een beetje makkelijker voor je gemaakt door onze eigen BMI-calculator te ontwikkelen. Zodra u uw BMI hebt gecontroleerd, kunt u zich verdiepen in onze vele gidsen voor een gezonder leven, of u kunt ons gewoon uw eigen persoonlijke dieetplan voor u laten opstellen.

Zo makkelijk is het.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan