Ken uw vetpercentage en ken uw gezondheid

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Wat is een vetpercentage? Hoeveel vet moet je op je lichaam hebben? En hoe kom je daar achter?

Je hebt jezelf deze vragen ongetwijfeld al eerder gesteld. En je bent niet alleen! Veel mensen denken elke dag na over hoe hun lichaam eruit ziet en hoe het eruit zou moeten zien. Het"normale gewicht", het "ondergewicht" en het "overgewicht". Maar hoe weet je tot welke groep je behoort?

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Verschil in vetpercentage

"Lichaamsvetpercentage" is, kort gezegd, de hoeveelheid vet die je op je lichaam hebt in vergelijking met al het andere. Sommige mensen hebben een hoog vetpercentage, anderen een laag. Sommigen sporten veel, anderen eten gezond, en dan zijn er nog degenen die beide doen - of niets. En het heeft effect.

En verder zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen (dat wil zeggen, zelfs als het gaat om het vetpercentage). Vrouwen hebben over het algemeen een hoger vetpercentage dan mannen. Maar maak je geen zorgen, dat is hoe de natuur ons ontworpen heeft om gezond te zijn.

De ideale vetpercentages

Door middel van studies van het menselijk lichaam hebben wetenschappers uitgezocht wat de ideale vetpercentages moeten zijn voor mannen en vrouwen. Met andere woorden, het is mogelijk te achterhalen wat de gewone mens scheidt van de atleet op de 100-meterbaan.

Een normaal vetpercentage voor mannen en een vetpercentage voor vrouwen zou zijn als volgt:

Beschrijving Vrouwen Heren
Essentieel vet 10-13% 2-5%
Atleet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normaal gewicht 25-31% 18-24%
Overgewicht 32% of meer 25% of meer

Bron: Amerikaanse Raad voor Oefening

Het lichaam heeft vet nodig

Zoals ook uit de tabel blijkt, is vet op zich geen slechte zaak. Het lichaam heeft vet nodig, net zoals het eiwitten en koolhydraten nodig heeft. Vet beschermt je organen en slaat energie op die je op andere momenten kunt gebruiken. Je kunt gewoon niet te veel vet op je lichaam hebben, want daar zijn een aantal gezondheidsrisico's aan verbonden.

Hoe wordt je vetpercentage gemeten?

Er zijn verschillende manieren om te weten te komen wat je vetpercentage is.

- Je kunt jezelf eens in de spiegel bekijken. Het vergt echter een getraind oog om je eigen vetpercentage te kennen. Maar als je jezelf vergelijkt met foto's van verschillende lichamen met overeenkomstige vetpercentages, zou dat je een goed uitgangspunt moeten geven.

- U kunt ook naar de dokter gaan en uw vetpercentage met een schuifmaat laten controleren.

- En dan kunt u een echte DEXA-scan van uw hele lichaam laten maken - dit is echter een groter project, dat tijd en middelen vergt.

Je kunt ook proberen je BMI te berekenen

BMI staat voor "Body Mass Index" en is een formule die aangeeft hoe je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte. En zo kan het je ook vertellen wat je ideale gewicht zou moeten zijn.

De BMI zegt niets specifieks over je vetpercentage, maar de BMI kan wel als uitgangspunt worden gebruikt om je vetpercentage te berekenen. Als je je BMI, lengte, leeftijd en geslacht weet (wat eenvoudig zou moeten zijn), dan ben je klaar om de rekenmachine uit je zak te trekken.

Hoe wordt je BMI berekend?

U kunt uw BMI gemakkelijk berekenen met de gratis calculator van Arono.

 
 
 

 

De ideale BMI cijfers

De BMI is onderverdeeld in verschillende groepen die aangeven tot welke gewichtscategorie u behoort. U dient zich er echter van bewust te zijn dat dit slechts een indicatie is. Als u bijvoorbeeld zwaargebouwd bent, kan uw BMI hoger zijn dan 25 zonder dat u overgewicht heeft.

De BMI-classificatie geldt dus voor volwassenen (+19 jaar en niet zwanger):

  • BMI lager dan 18,5 = ondergewicht
  • BMI tussen 18,5-24,9 = normaal gewicht
  • BMI tussen 25-29,9 = overgewicht
  • BMI tussen 30-39,9 = zwaarlijvig
  • BMI boven 40 = ernstig overgewicht

Arono's eigen BMI calculator

Als je snel en gemakkelijk je eigen BMI wilt berekenen - zonder de rekenmachine uit de stoffige kartonnen doos met al je schoolspullen te hoeven halen - hebben we hier op arono.dk onze eigen BMI-calculator gemaakt. U kunt het hier vindenen lees nog veel meer over BMI.

Dus hoe bereken ik mijn lichaamsvet percentage?

Dus je hebt je BMI berekend, en nu kun je overgaan tot het vetpercentage zelf. De formule is als volgt:

Vet % = 1.2 x BMI + 0.23 x leeftijd - 10.8 x geslacht - 5.4

Hier vervangt u "geslacht" door een 1 als u een man bent, of een 0 als u een vrouw bent.

Dus, als je een man bent met een BMI van 23,1 en een leeftijd van 30, zou de berekening er als volgt uitzien:

18,4% = 1,2 x 23,1 + 0,23 x 30 - 10,8 x 1- 5,4

Dus zou je een vetpercentage hebben van 18,4%. Niet slecht!

Wat zijn de risico's van geen normaal gewicht hebben?

Met een te hoog vetpercentage kan tot veel gezondheidsproblemen leiden. Een gezonde BMI kan een betere bloedsomloop betekenen, minder druk op het hart, een betere slaap, minder risico op hart- en vaatziekten - en nog veel meer.

  • Door ondergewicht loopt u het risico op osteoporose, voedingstekorten, vermoeidheid, spieratrofie, lage bloeddruk, duizeligheid en verminderde weerstand.
  • Als u te zwaar bent, loopt u het risico op het krijgen van een beroerte, diabetes, hart- en vaatziekten, bloedstolsels, borstkanker en osteoartritis.
  • Als u in de categorie "zwaarlijvig" valt, zijn er zeer risico op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte en diabetes.

Leer meer over gezond leven op Arono

Om meer te weten te komen over hoe u gezond kunt leven, leest u verder op arono.co.uk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - bijvoorbeeld 5 kg afvallen.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan