Hoe vind je je ideale gewicht?

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Kijk je wel eens naar jezelf in de spiegel en denk je: "Ik wou dat ik dunner was"? Of misschien andersom: "Kon ik maar een paar pondjes meer aankomen"?

Dan ben je niet alleen.

Maar in werkelijkheid, zou je jezelf een derde vraag moeten stellen:

"Hoeveel zou Moet ik wegen?"

En er is een antwoord: je ideale gewicht.

In deze gids leert u wat ideaal gewicht en BMI zijn, en hoe u uw eigen ideale gewicht kunt berekenen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is een ideaal gewicht?

Uw ideale gewicht is - zoals de naam al zegt - het specifieke getal dat u zou moeten wegen. Het is echter geen constant getal gedurende je hele leven. Dat hangt af van je lengte, leeftijd, geslacht, lichaamstype en vet-spierverhouding.

U moet uw ideale gewicht niet als het einddoel zien. Wat jij gewoon bereiken. In plaats daarvan moet je het zien als een leidraad: Als u nog ver van uw ideale gewicht verwijderd bent, moet u meer bewegen en gezonder eten. Als u goed op weg bent naar uw ideale gewicht, kunt u zich meer ontspannen.

Hoe berekent u uw ideale gewicht?

Er is niet één manier om je ideale gewicht te berekenen. In feite zijn het er heel wat, de ene al wat gecompliceerder dan de andere. Sommigen kijken alleen naar de verhouding tussen taille en heup, terwijl anderen alleen kijken naar vetpercentage. Uw BMI is echter een van de meest gebruikte manieren om uw ideale gewicht te berekenen. U kunt uw BMI gemakkelijk berekenen met Arono's BMI-calculator.

 
 
 

 

BMI staat voor "Body Mass Index"en het is een formule die aangeeft hoe je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte. Door middel van uitgebreid onderzoek hebben wetenschappers nauwkeurige maatstaven opgesteld voor wat een ideaal gewicht zou moeten zijn. Dit betekent dat u met de BMI kunt nagaan of u volgens de normen ondergewicht, normaal gewicht of overgewicht hebt.

Wat zegt de BMI over uw (on)gezondheid?

DR News heeft onderzocht wat BMI eigenlijk betekent voor je gezondheid. In de video legt senior onderzoeker Jens-Christian Holm uit waarom de BMI niet altijd zegt hoe gezond je bent.
 

Maar, BMI is niet alles

U moet zich er echter van bewust zijn dat de BMI slechts één manier is om uw ideale gewicht te bepalen. En het wordt vaak bekritiseerd omdat het te simpel is.

Om het beste beeld van uw ideale gewicht te krijgen, moet u een BMI-berekening combineren met een berekening van uw spiermassa/vetpercentage en de verdeling van uw vet rond uw heupen en taille.

Wat is een gezond ideaal gewicht?

Uw gezondheidsrisico neemt slechts in geringe mate toe als het een paar punten van het optimum verwijderd is. Dit betekent dat zelfs als uw gewicht +/- 6 kg van uw ideale gewicht afwijkt, het nog steeds binnen het optimale bereik ligt.

Bereik uw ideale gewicht
Probeer een persoonlijk dieetplan - 100% gratis!

Wat moet ik doen als ik te laag zit voor mijn ideale gewicht?

Als u 5-8 kg onder uw ideale gewicht zit, verhoog uw gewicht dan niet met vet voedsel - dit zal uw vetpercentage alleen maar verhogen. In plaats daarvan moet je je spiermassa vergroten. U kunt dit doen door gezond te eten en aan lichaamsbeweging te doen die uw spieren activeert.

Wat moet ik doen als ik te veel weeg in vergelijking met mijn ideale gewicht?

Als uw BMI hoger is dan 30; als u weinig spiermassa hebt; en als u misschien een aantal levensstijlziekten hebt, zoals diabetes type 2; moet u overwegen op dieet te gaan.

Heeft mijn lichaamsvorm invloed op mijn ideale gewicht?

Uw lichaamsstructuur (d.w.z. uw skelet) kan uw lichaamsgewicht met 6-8% beïnvloeden. Om deze reden hebben de meeste berekeningen van het ideale gewicht een ingebouwde aanpassing van +/- 8%.

Zijn er andere factoren die mijn ideale gewicht beïnvloeden?

Als u rookt of vroeger gerookt hebt, moet uw BMI iets hoger zijn dan bij niet-rokers. Rokers lopen namelijk het risico secundaire ziekten te ontwikkelen (bv. COPD). Een voormalige roker heeft meer kans om een ziekte te bestrijden als zijn lichaamsgewicht in de categorie overgewicht of normaal ligt dan in de categorie ondergewicht.
Uw ideale gewicht zal ook toenemen naarmate u ouder wordt. Ouderen moeten er echter rekening mee houden dat zij nog steeds moeten kunnen bewegen en mobiel moeten zijn.

Leer meer over gezond leven met Arono

Wilt u meer weten over hoe u uw ideale gewicht kunt bereiken, lees dan verder op Arono.nl. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en de juiste balans. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om gewicht te verliezen - en in het beste geval, uw ideale gewicht te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan