Overgewicht en obesitas zijn gevaarlijker dan je denkt

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Vraag je je wel eens af waarom er elke dag een nieuw dieet opduikt? En wie vult de eindeloze sportscholen? En hoe zoveel pagina's van de weekbladen over gezond eten kunnen gaan?

Het antwoord is zwaarlijvigheid. Ja, zelfs regelrechte "obesitas". En het is geen abnormale zaak vandaag. In Denemarken heeft 47% van de volwassen bevolking overgewicht, terwijl maar liefst 13% van de bevolking aan zwaarlijvigheid lijdt. En dat is veel. Maar het is niets vergeleken met de VS, waar ruwweg 60% van de bevolking heeft overgewicht of obesitas.

Dus de vraag is, ben jij één van hen?

Als je niet zeker weet of je overgewicht of obesitas hebt, lees dan dit artikel en kom erachter:

 • Wat overgewicht en obesitas zijn
 • Hoe meet je jezelf
 • Wat zijn de nadelen van overgewicht of obesitas?
 • En hoe je je ideale gewicht bereikt
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus waar hebben we het echt over als we het over overgewicht hebben?

Het menselijk lichaam is een verbazingwekkend mechanisme. Het is door de natuur ontworpen om weerstand te bieden tegen een groot aantal ziekten, om zichzelf te herstellen wanneer het beschadigd is, en om vervolgens te evolueren en zich aan te passen.

Maar het kan ook vergaan als het niet goed wordt verzorgd. Een van de manieren waarop het kan verslechteren is door overgewicht en zwaarlijvigheid.

Er zijn zeer specifieke maatstaven die aangeven wanneer het lichaam uit de juiste hoeveelheid spieren en vet bestaat. Maar soms kunnen we ons laten meeslepen door het vet.

Wat zijn deze ideale gewichtsdoelen?

Je bent het waarschijnlijk al eerder tegengekomen: BMI.

BMI staat voor "Body Mass Index", en het is een berekening die laat zien hoe je lichaamsgewicht is in verhouding tot je lengte.

En het kan je ook vertellen wat je ideale gewicht zou moeten zijn.

Door middel van uitgebreid onderzoek zijn wetenschappers tot precieze metingen gekomen van wat een ideaal gewicht zou moeten zijn. Een BMI-berekening is een eenvoudige manier om te beoordelen of je ondergewicht hebt, een gezond gewicht hebt of gewoon dik bent.

Dit zijn de BMI doelen waar je binnen moet passen

BMI's zijn onderverdeeld in verschillende groepen die aangeven in welke gewichtscategorie je valt. Dit zijn algemene cijfers en u dient zich ervan bewust te zijn dat zij slechts indicatief zijn. Als u bijvoorbeeld zwaargebouwd bent, kan uw BMI hoger zijn dan 25 zonder dat u overgewicht heeft. Ze zijn dus misschien niet 100% accuraat voor u, maar u zou ze toch als uitgangspunt moeten gebruiken.

De BMI-classificatie geldt dus voor volwassenen (+19 jaar en niet zwanger):

 • BMI lager dan 18,5 = ondergewicht
 • BMI tussen 18,5-24,9 = normaal gewicht
 • BMI tussen 25-29,9 = overgewicht
 • BMI tussen 30-39,9 = zwaarlijvig
 • BMI boven 40 = ernstig overgewicht

Dus hoe weet je wat je BMI is?

Hoe meet je jezelf

De formule voor BMI is eigenlijk heel simpel:

BMI = uw lichaamsgewicht in kg / (uw lengte in m)2

Dus, bijvoorbeeld, als je een man bent die 80 kg weegt en 1 meter 80 lang is, zou je BMI zijn:

24,7= 80 / (1,8)2

U kunt dit cijfer dan bijhouden met een tabel van normen voor wat een normaal gewicht BMI zou moeten zijn. Dus een BMI van 24,7 is net op de grens van overgewicht.

Maar BMI is niet alles

De BMI is een goed uitgangspunt, maar zegt niet noodzakelijk wat je vetpercentage is. In feite kun je een behoorlijke spierbundel hebben en toch een te hoog BMI.

Dus BMI is te simpel, en verschillende dokters waarschuwen tegen het gebruik van BMI.

Om het beste antwoord te krijgen op de vraag of je overgewicht of obesitas hebt, moet je je lichaamsvetpercentage berekenen.

Hoe bereken je je lichaamsvetpercentage

U kunt het berekenen door bijvoorbeeld naar uzelf in de spiegel te kijken en uzelf te vergelijken met foto's van andere mensen met hetzelfde BMI. Of u kunt uw vetpercentage berekenen aan de hand van een combinatie van uw BMI en uw leeftijd. Er is ook een formule voor, maar die is wat ingewikkelder. De formule is als volgt:

Vetpercentage = 1,2 x BMI + 0,23 x leeftijd - 10,8 x geslacht - 5,4

Hier moet "geslacht" vervangen worden door een 1 als je een man bent, of een 0 als je een vrouw bent.

De ideale vetpercentages zien er als volgt uit:

Beschrijving Vrouwen Heren
Atleet 14-20% 6-13%
Fitness 21-24% 14-17%
Normaal gewicht 25-31% 18-24%
Overgewicht 32% of meer 25% of meer

Deze nadelen zijn verbonden aan overgewicht

Een gezonde BMI kan een betere bloedsomloop betekenen, minder druk op het hart, een betere slaap, minder risico op hart- en vaatziekten - en nog veel meer. Maar met Een te hoog lichaamsvetpercentage kan leiden tot veel gezondheidsproblemen.

Overgewicht brengt je in gevaar:

 • Beroerte
 • Diabetes
 • Cardiovasculaire ziekte
 • Bloedstolsels
 • Borstkanker
 • Artrose
 • Hoge bloeddruk
 • Atherosclerose
 • Ademhalingsproblemen 's nachts

Dit zijn slechts enkele van de vele levensstijlziekten. Daarnaast staan ook veel geestelijke gezondheidsproblemen op de lijst, zoals depressie, een laag gevoel van eigenwaarde en een slechte levenskwaliteit.

Dat is hoe erg obesitas is

Zwaarlijvigheid is niets om grappen over te maken. Als je BMI boven de 40 komt - en dat komt omdat je te dik bent - loop je een zeer hoog risico op de vele levensstijlziekten. Zozeer zelfs dat je misschien een van de vier Denen die elke dag sterven aan obesitas.

En het is niet alleen in Denemarken dat het zo slecht gaat. In een rapport van 1998 noemde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het een ware epidemie. Niet alleen een obesitas-epidemie, maar ook, onder andere, een diabetes-epidemie, want het een leidt tot het ander.

Dus als u bang bent om deel uit te maken van de zwaarlijvigheidsepidemie, moet u ernaar streven uw ideale gewicht te bereiken.

Hoe bereikt u uw ideale gewicht

Gewichtsverlies gaat over veel meer dan het uiterlijk van je lichaam.

Als u zich inzet voor gewichtsverlies, zult u automatisch gezonder gaan leven. Daar zitten geen negatieve bijwerkingen, pillen, operaties of dubieuze sluipweggetjes bij. Wat het wel betekent, is een beter dieet, meer beweging, lagere bloeddruk en een algemeen gelukkiger leven.

Dat is hard, maar niet noodzakelijk moeilijk om uw ideale gewicht te bereiken.

Er moet een evenwicht zijn tussen de hoeveelheid energie die je verbruikt en de hoeveelheid energie die je opneemt. Met andere woorden: Je moet meer verbranden (trainen) calorieënzoals je inneemt (eet).

U kunt hier veel meer lezen over gewichtsverlies.

Leer meer over gezond leven op Arono

Als je overgewicht of obesitas hebt, is het tijd om er iets aan te doen.

Hier op Arono.nl kunt u nog veel meer lezen over hoe u gezond kunt leven. U vindt er veel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, lichaamsbeweging en evenwicht - maar nog beter:

Want u kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw ideale gewicht te bereiken.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan