Een caloriecalculator helpt je met je gewicht

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

 

Je kent het vast wel. De weegschaal geeft gewoon niet het getal aan dat je zo wanhopig wilt. En dat maakt niet uit hoe gezond je eet of hoeveel je beweegt. Waarom krijg je niet de resultaten waar je zo hard voor vecht?

Nou, het antwoord kan eigenlijk heel simpel zijn: Je weet nog niet hoeveel calorieën je lichaam verbruikt. Gelukkig kun je daar achter komen met behulp van een caloriecalculator. Wil je nu je calorieverbruik berekenen?

Deze BMR: 1569

ZIE OOK:Probeer hier de gratis caloriecalculator van Arono.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Allereerst: Wat zijn calorieën?

Of we het nu hebben over "energie", "calorieën" of "kilojoules", het is eigenlijk hetzelfde waar we aan denken. Het is iets dat ons vertelt over de behoeften van ons lichaam, de inname en het verbruik. Calorieën zijn een maatstaf voor de energie die het lichaam nodig heeft om al zijn vele functies uit te voeren. Het lichaam verbruikt voortdurend calorieën omdat het lichaam voortdurend bezig wordt gehouden.

Calorieën komen uit ons voedsel. Als je bijvoorbeeld een ei eet, krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Het aantal "kcal" op de achterkant van elk levensmiddel vertelt ons hoeveel energie dat specifieke levensmiddel zal leveren.

(Tussen haakjes, u kunt hier lezen hoeveel calorieën er in eieren zitten).

Lees meer: Calorieën - alles wat je moet weten

Waarom is het belangrijk te weten wat calorieën zijn?

Simpel gezegd, je lichaam verbrandt de calorieën die je verbruikt. Als je precies evenveel calorieën eet als je verbrandt, dan is de berekening 0. Dit betekent dat u noch bent aangekomen, noch bent afgevallen. Als u daarentegen minder calorieën verbruikt dan u verbrandt, zal uw lichaam vet op uw lichaam gaan verbranden en zult u gewicht verliezen.

En dat is waar een caloriecalculator van pas komt.

Hoeveel calorieën moet je per dag eten

Zoals u verderop zult lezen, is het moeilijk om een exact getal te geven voor het aantal calorieën dat u per dag moet innemen. Dat komt omdat de hoeveelheid die je lichaam op een dag verbrandt, van persoon tot persoon verschilt.

Gemiddeld verbranden mannen echter zo'n 2.200 kcal per dag, terwijl dat bij vrouwen met 1.800 kcal per dag iets lager ligt. Dit geeft een vrij goede indicatie dat vrouwen over het algemeen iets minder moeten eten dan mannen, omdat zij niet zoveel verbranden.

Maar zoals ik al zei, het exacte aantal verbrande calorieën varieert nogal. De bovenstaande cijfers kunnen dus als vuistregel worden gebruikt, maar u moet wel uw dagelijkse caloriebehoefte berekenen.

Vergeet ook niet dat uw caloriebehoefte verandert, vooral wanneer u uw dagelijkse routine verandert. Dus als u probeert af te vallen, bereken dan regelmatig uw caloriebehoefte om er zeker van te zijn dat u meer calorieën verbrandt dan u binnenkrijgt.

Wat kan een caloriecalculator doen?

Dus hoe weet je hoeveel - of liever hoe "weinig" - calorieën je moet eten? Ontdek het in de secties hieronder, waar we ons richten op wat je eigenlijk kunt doen met een caloriecalculator en waarom het loont om je bewust te zijn van hoeveel calorieën je gemiddeld verbrandt op een dag.

Bereken uw caloriebehoefte

Een caloriecalculator kan je een idee geven van hoeveel calorieën je op een dag verbrandt. Als u dit cijfer eenmaal kent, eet dan gewoon minder calorieën dan dit en u zult gewichtsverlies ervaren. U kunt hier meer over lezen in onze complete gids voor gewichtsverlies.

Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel calorieën er per dag worden verbrand. Gewoonlijk wordt het exacte getal berekend op basis van informatie zoals uw geslacht, leeftijd, gewicht, lengte en hoe actief u bent enz.

U moet ook uw caloriebehoefte herberekenen als een van deze parameters verandert, bijvoorbeeld uw gewicht. Als je 5-10 kilo bent afgevallen, zal je caloriebehoefte veranderd zijn.

 

Hoe gebruik je een caloriecalculator

Bijna alle caloriecalculators vereisen dat u de bovenstaande informatie (uw geslacht, leeftijd, gewicht, lengte, activiteitsniveau) invoert om een nauwkeurige berekening te krijgen. U bent niet verplicht een caloriecalculator te gebruiken, want u kunt er ook voor kiezen specifieke formules te gebruiken, zoals de Harris-Benedict-formule.

Het berekenen van je caloriebehoefte op deze manier is echter een stuk ingewikkelder en ingewikkelder, en daarom kiezen veel mensen gewoon voor de makkelijke optie via een online caloriecalculator, zoals deze caloriecalculator . Het is gemakkelijk in de omgang en laat je vervolgens zien hoeveel of hoe weinig calorieën je moet consumeren, afhankelijk van wat je doel is.

 

Gebruik de caloriecalculator voor uw gewichtsverlies

Een caloriecalculator is bijzonder nuttig wanneer u wilt afvallen. Het kan namelijk moeilijk zijn om zonder hulp het aantal calorieën bij te houden dat je nodig hebt om een tekort te hebben.

Door algemene informatie over uzelf in te voeren en hoe snel u bijvoorbeeld 10 kg wilt afvallen, kan de calculator een schatting maken van het calorietekort dat u moet hebben om binnen de opgegeven periode de juiste resultaten te bereiken.

Blijf in een calorie tekort

Het is uiterst belangrijk dat u gedurende een lange periode in een calorietekort blijft wanneer u gewichtsverlies wilt bereiken. Dit komt omdat het lichaam tijd nodig heeft om zijn vetreserves aan te spreken.

Je moet echter ook niet een te groot calorietekort hebben, want dat kan een averechts effect hebben. In dat geval gaat het lichaam in een "defensieve houding" en slaat in plaats daarvan vet op. Daarom is een caloriecalculator goed, omdat die je ongeveer vertelt wat je moet eten om gezond te blijven en toch een calorietekort te hebben.

Hoeveel calorieën heb ik nodig om 1 kg per week af te vallen?

Gemiddeld komt een kilo vet overeen met 7.000 tot 7.500 kcal. Dat betekent dat je een calorietekort van ongeveer 1.000 calorieën per dag moet hebben als je 1 kg per week wilt afvallen. Je moet er echter wel voor zorgen dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft om de juiste hoeveelheid energie en veerkracht te hebben om het gewichtsverlies te voltooien.

Pas de hoeveelheid calorieën aan uw activiteitsniveau aan

Of u nu wilt afvallen, op gewicht wilt blijven of wilt aankomen, u moet ook rekening houden met lichaamsbeweging. Want zoals we al hebben gezegd, moet je minder calorieën eten dan je verbrandt als je wilt afvallen - en omgekeerd als je wilt aankomen. Aan de andere kant moeten de twee ongeveer bij elkaar opgeteld worden, wil je op gewicht blijven (evenwichtsopname).

Dus als je caloriecalculator je vertelt dat je 1600 kcal per dag moet consumeren, is dat niet noodzakelijk met een accuraat inzicht in je training. U kunt invoeren hoe actief u in uw dagelijks leven bent, maar dat is niet zo nauwkeurig, aangezien u niet invoert hoeveel calorieën u verbrandt door actief te zijn.

Daarom kan het een goed idee zijn om ook uw lichaamsbeweging en algemene activiteitsgerelateerde verbranding te controleren. In dat geval kunt u beter nagaan hoeveel u extra kunt eten op de dagen dat u sport. Het is belangrijk om bij een actieve levensstijl niet te vergeten voedzaam te eten, omdat het lichaam energie nodig heeft om te verbranden.

Afvallen met een dieetplan

Nu je een caloriecalculator hebt gebruikt, kun je jezelf op een dieetplan zetten. Een dieetplan is een soort strijdplan voor hoe je je doel kunt bereiken. Als u bijvoorbeeld een paar kilo wilt afvallen, moet u een dieet volgen waarbij u minder calorieën binnenkrijgt.

Dieetplannen zijn ongelooflijk populair deze dagen. Het is niet alleen omdat mensen willen afvallen of er beter uit willen zien. Veel mensen kiezen ook voor een dieet omdat het een zekere structuur in hun leven brengt. Wanneer er een aantal regels zijn om naar te leven, is er ook minder chaos in je dagelijkse leven. Je hebt een actieve keuze gemaakt om bewust te leven, en dat geeft je gemoedsrust.

Beïnvloed je caloriebehoefte

Praktisch gezien kan de caloriebehoefte worden onderverdeeld in drie parameters: het metabolisme in rust, de spijsvertering en de dagelijkse activiteit. Hieronder leest u meer over elk aspect en hoeveel ze elk betekenen voor uw dagelijkse verbranding.

  • Stofwisseling in rust - 50 tot 70%: De stofwisselingssnelheid in rust, ook wel de basale stofwisselingssnelheid genoemd, is duidelijk de belangrijkste factor bij het bepalen hoeveel we verbranden. Sommige mensen hebben een goed metabolisme, waardoor het wel 70% van de dagelijkse verbranding voor zijn rekening kan nemen, terwijl dat bij anderen lager ligt. Verschillende factoren bepalen hoe goed je metabolisme is. Het bijzondere van het rustmetabolisme is dat we eigenlijk niets hoeven te doen om calorieën te verbranden. Dat komt omdat energie wordt gebruikt om alle lichaamsfuncties in stand te houden - in feite gaat de meeste van onze energie naar dit
  • Activiteit - 15 tot 50%: het activiteitenblok kan in feite algemene activiteit omvatten, zoals schoonmaken, opstaan aan uw bureau, de trap oplopen, enz., maar ook fysiek zware activiteit, d.w.z. lichaamsbeweging. Als u een baan hebt waarbij u veel moet lopen, zal een groot deel van uw dagelijkse verbranding in dit item zitten. Als je daarentegen de hele dag stilzit, zal het niet hoger worden - tenzij je ook lichamelijk actief bent met lichaamsbeweging
  • Spijsvertering - 8 tot 15%: Het kost uiteraard energie om je lichaam in beweging te houden. Het kost ook energie om voedingsstoffen uit voedsel op te nemen. Daarom verhoogt u uw metabolisme wanneer u eet. Dit proces mag dan voor de meeste mensen "slechts" tussen 8 en 15 procent van hun dagelijks energieverbruik bedragen, het heeft toch een enorme invloed op de stofwisseling. Juist daarom wordt regelmatig eten aanbevolen om de spijsvertering op gang te houden, evenals het eten van voedingsmiddelen die over een langere periode worden verteerd, zoals eiwitten en voedingsvezels

Gebruik onze caloriecalculator app

We willen graag onze caloriecalculator een applaus geven. U kunt er toegang toe krijgen door de Aronos app te downloaden op uw toestel. Wanneer u inlogt, kunt u uw persoonlijke gegevens, zoals gewicht, geslacht, lengte, enz. invoeren, zodat onze caloriecalculator nauwkeurig berekent.

Bovendien kunt u direct in de app aangeven hoeveel u wilt afvallen en hoe snel u resultaat wilt zien. Wij zullen dan de aanbevolen dagelijkse calorie-inname aan deze informatie aanpassen.

Een ander duidelijk voordeel van het kiezen voor Arono is dat u toegang krijgt tot meer dan 800 heerlijke recepten, die aangepast zijn aan de voor u aanbevolen inname. Het is dus gemakkelijk om je aan het aanbevolen aantal calorieën per dag te houden wanneer je Arono gebruikt.

Meer informatie over gezond leven

Hier op Arono, kunt u zich snel en gemakkelijk aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieet plan voor uw gewichtsverlies op maat maken. Op die manier kunt u uw persoonlijke doelen bereiken, zoals 10 kg afvallen.

Als u meer wilt weten over hoe u gezond kunt leven, kunt u ook veel artikelen en gidsen vinden om u te helpen met voeding, lichaamsbeweging en een goede balans.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!