6 gezonde recepten voor het ontbijt

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Het is belangrijk om de dag te beginnen met een gezond ontbijt, zodat u vol en energiek blijft tot de lunch. In dit artikel geven we je onze keuze uit 6 gezonde en heerlijke ontbijtrecepten die makkelijk te maken zijn.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag?

U hebt waarschijnlijk vaak gehoord dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is en dat het belangrijk is om de dag gezond en goed te beginnen. Maar is het echt waar? En is het ongezond om het ontbijt over te slaan? In feite is de wetenschap er niet in geslaagd een definitief antwoord te geven.

"We weten niet zeker of het overslaan van het ontbijt gezond of ongezond is. In het algemeen is onze kennis over de gezondheidsbevorderende effecten van het aantal dagelijkse maaltijden onzeker," vertelt Allan Vaag, hoofdarts en klinisch professor aan de Universiteit van Kopenhagen, aan Videnskab.dk.

Dit wordt ook beaamd door Lesli Hingstrup Larsen, universitair hoofddocent aan het departement Lichamelijke Opvoeding en Voeding van de Universiteit van Kopenhagen, die aan Videnskab.dk vertelt: "De ontbijtstudies die zijn gedaan, wijzen in verschillende richtingen".

Valt u af als u uw ontbijt overslaat?

Je dacht misschien dat je het ontbijt gewoon kon overslaan als je wilt afvallen, maar helaas is afvallen niet zo eenvoudig. Verschillende studies tonen zelfs aan dat het overslaan van het ontbijt een averechts effect kan hebben. Als je het ontbijt overslaat, heb je later op de dag meer kans om te veel te eten, en eet je uiteindelijk meer calorieën.

Uiteen recente studie van de Universiteit van Kopenhagen blijkt echter dat het wel of niet ontbijten geen effect heeft op je gewichtsverlies. Daarom is het volgens de studie het verstandigst om te ontbijten als je daar zin in hebt. Het advies vandeAmerikaanse onderzoeker John Swartzberg luidt: "Het komt erop neer dat als je 's morgens honger hebt en beter functioneert na het ontbijt, je het zeker moet doen. Als je niet wilt ontbijten, wacht dan tot je honger hebt, lunchtijd is prima."

Gezonde ontbijt recepten

Wil een ontbijt gezond zijn, dan is het belangrijk dat het aantal calorieën beperkt is, want daar kom je van aan. Het is echter ook belangrijk dat je vol blijft, zodat je later op de dag niet de behoefte voelt om te veel te eten. Op deze lijst vindt u recepten voor ontbijtjes die zowel vullend zijn als een beperkt aantal calorieën bevatten.

5 gezonde ontbijt ideeën

1. Makkelijke chia pap met kokos en mango

Deze heerlijke chia pap is perfect voor wie een drukke doordeweekse dag heeft - hij moet de avond tevoren worden gemaakt. De pap zelf is op smaak gebracht met kokos en vanille, en overgoten met verse mango en bosbessen.

2. Suikervrije wafels met bosbessen

Ben je een zoetekauw en wil je de ochtend beginnen met een zoet ontbijt, zonder een schuldig geweten? Dan zijn deze suikervrije wafels zeker het recept ervoor. Beleg de wafels met bosbessen of uw favoriete fruit.

3. Smoothie bowl met bosbessen en banaan

Je hebt waarschijnlijk deze prachtige smoothie kommen gezien over het hele web. Maar ze zijn niet alleen fotovriendelijk, ze smaken ook nog eens geweldig. Deze smoothie bowl is gemaakt op basis van bessen en banaan, en gegarneerd met kiwi en goji bessen.

Lees ook: afslankvoedsel - gezonde recepten voor gewichtsverlies

4. Havermout op amandelmelk met verse bosbessen

Havermout is een oude klassieker die je waarschijnlijk vaker hebt geproefd dan je kunt tellen. Maar heb je deze moderne versie al geprobeerd? Voel het recept en kruid uw pap met kaneel, chiazaad en amandelmelk voor een nog betere smaak.

5. Boekweitpannenkoeken met bosbessen

Deze pannenkoeken zijn gemaakt met boekweitmeel en bevatten geen toegevoegde suiker. Ze zijn dus een gezonder alternatief voor de anders ongezonde ontbijtpannenkoeken die je zou kunnen maken. Top uw pannenkoeken met vers fruit voor meer smaak.

6. Groene smoothie met avocado

Deze groene smoothie heeft niet alleen een mooie kleur, maar smaakt ook nog eens heerlijk. Vergis je niet in de groene kleur - de smoothie bevat banaan, ananas en druiven om hem een zoete en heerlijke smaak te geven.

Wil je meer gezonde ontbijt recepten?

Wil je nog meer gezonde ontbijt recepten? Dan moet je de Aronos app downloaden die je toegang geeft tot 900+ gezonde en heerlijke recepten die makkelijk te maken zijn. De app geeft u ook toegang tot een dieetplan met makkelijke maaltijden die op u en uw behoeften zijn afgestemd.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!