Low carb belooft je gewichtsverlies zonder calorieën te tellen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Veel mensen willen afvallen.

En veel mensen MOETEN afvallen!

Daarom zijn diëten en dieetplannen tegenwoordig populairder dan ooit tevoren. Maar soms kan het een jungle zijn om door te navigeren: je kunt kiezen uit alles van vastendiëten tot soepdiëten tot iets simpels als calorieën tellen diëten .

Als dit allemaal overweldigend lijkt, dan moet je misschien gewoon een eenvoudig koolhydraatarm dieet proberen.

Dat komt omdat koolhydraatarm betekent dat je je maar op één ding hoeft te concentreren: Minder koolhydraten.

In deze gids voor koolhydraatarm, zul je leren:

 • Wat koolhydraten met je lichaam doen
 • Hoe werkt een koolhydraatarm dieet
 • Hoe te beginnen met koolhydraatarm
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat het lichaam nodig heeft

Maar voordat we kunnen ingaan op wat koolhydraten doen - en niet doen - voor je lichaam, moet je eerst de basisbeginselen van voeding en dieet kennen.

Via onze voeding, krijgen we onze energie. We noemen dit ook wel energie calorieën . Het lichaam verbrandt een bepaalde hoeveelheid energie gedurende de dag, en dat betekent dat je die energie weer moet aanvullen. Dit gebeurt via het dieet.

De calorieën in ons voedsel komen van drie voedingsstoffen:

 • Eiwitten: eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Goede eiwitten zitten vooral in kip, vis, eieren, bonen en noten.
 • Vetten: Goede vetten zijn een belangrijke bron van energie en fungeren als een opslagplaats voor energie. Goede vetten zijn te vinden in vis, noten, avocado en olijfolie.
 • Koolhydraten: En dan zijn er nog de koolhydraten, waarvan de verteerbare de belangrijkste energiebron van het lichaam zijn.

Lees meer: Alles wat je moet weten over calorieën

Waarom gaat het bij koolhydraatarm om minder koolhydraten?

Koolhydraten zijn een essentiële voedingsstof. Maar niet alle koolhydraten zijn gelijk!

Koolhydraatarm gaat over het drastisch verminderen van koolhydraten - en het volledig schrappen van slechte koolhydraten, zoals suiker en zetmeel.

Witte suiker - die stiekem in zoveel van ons voedsel zit - is niet goed voor het lichaam. In feite, is het veel erger dan vet! En het geeft je slechts energie voor een korte tijd, waarna je lichaam meer nodig heeft. En meer. En meer.

Aan de andere kant kan zetmeel ook een slecht effect hebben op je bloedsuiker.

Hoe koolhydraatarm afvallen helpt

Verschillende studies hebben aangetoond dat een koolhydraatarm dieet ideaal is als u wilt afvallen. Zelfs effectiever dan de typische vetarme diëten en calorie-tellende diëten.

De reden dat koolhydraatarm afvallen helpt, is dat je niet langer energie uit koolhydraten haalt. In plaats daarvan haal je je energie uit vetten en eiwitten.

Deze voedingsstoffen helpen je eetlust te verminderen, wat betekent dat je minder calorieën eet. Tegelijkertijd zul je ook merken dat je lichaam een bijproduct gaat afscheiden dat "ketonen" heet. Je lichaam kan dit als brandstof gebruiken terwijl het extra lichaamsvet verbrandt.

Witte suiker en zetmeel zijn "vijand nummer 1"

Met koolhydraatarm, is je grootste vijand de koolhydraten suiker en zetmeel.

Dit komt vooral omdat het lichaam de neiging heeft deze koolhydraten sneller op te nemen dan iets anders. Suiker is lang "de grote boosdoener" geweest - en met goede reden - maar dat wordt nu in twijfel getrokken. Sommigen zeggen dat zetmeel zelfs erger is dan witte suiker.

Wanneer u stopt met de consumptie van suiker en zetmeel, stabiliseert uw bloedsuiker en hoeft uw lichaam niet langer hard te werken om insuline te produceren. In plaats daarvan zal je lichaam vet gaan verbranden.

Hoe te beginnen met koolhydraatarm

Kortom, koolhydraatarm betekent dat je je inname van koolhydraten drastisch vermindert - en je inname van vetten en eiwitten verhoogt.

Dus ga geen calorieën tellen of jezelf uithongeren. Je kunt zoveel eten als je wilt.

Als je wilt beginnen met koolhydraatarm eten, bouw dan een dieet rond deze principes:

 • Veel groenten - bij voorkeur vooral die welke bovengronds groeien.
 • Fruit - maar niet te veel, en beperk bananen en meloenen
 • Vlees - alles van rundvlees tot gevogelte en wild
 • Vis - vis is waar je de goede vetten vindt, dus zalm, makreel, tonijn en kabeljauw
 • Eieren - een goede bron van eiwitten en omega-3
 • Plantaardige vetten - zoals boter, olijfolie en kokosolie
 • Zuivelproducten - Griekse yoghurt en skyr
 • Noten en bessen

Dit zijn de voedingsmiddelen die je NIET moet eten als je koolhydraatarm bent

Dus je weet waar je een dieet omheen moet bouwen. Maar het is eigenlijk nog belangrijker om te weten wat je niet mag eten: suiker en zetmeel.

Dit zijn de dingen waar je drastisch op moet bezuinigen:

 • Cake, snoep, frisdrank
 • Tarwe
 • Licht brood
 • Pasta
 • Rijst
 • Aardappelen
 • Margarine, transvetzuren en oliën met een hoog gehalte aan omega-6
 • Bier

Atkins dieet en LCHF

Koolhydraatarm heeft wereldwijd grote populariteit verworven en vele soortgelijke dieetplannen en diëten zijn voortgekomen uit dit idee. Enkele bekende zijn het Atkins dieet en LCHF.

LCHF lijkt erg op koolhydraatarm; LCHF legt echter extra nadruk op het eten van veel vet.

Het Atkins-dieet daarentegen heeft een rigoureuzere aanpak van gewichtsverlies, aangezien u 4 fasen moet doorlopen met vrij strikte eisen voor uw dieet en dagelijks leven.

 

Lees meer over het Atkins dieet

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Als u meer wilt weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.dk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en balans. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!