Hoe een diëtist je helpt gezonder te eten
Heb je moeite je gewicht onder controle te houden? Of misschien lijdt u aan een ziekte of kwaal waar u de oorzaak maar niet van kunt vinden?
Dan zou het antwoord wel eens in je dieet kunnen zitten!
De laatste decennia is de wereld van de geneeskunde langzaam aan het veranderen. Mensen kijken veel meer naar wat er op hun bord ligt. Omdat voeding een vrij grote invloed heeft op of je ziek wordt.
En dat is waar een klinisch diëtist om de hoek komt kijken!
In dit artikel zul je leren:
- Wat een klinisch diëtist is
- Wie kan profiteren van een
- Waar kan ik een diëtist vinden?
- Typische tips van diëtisten
- En hoe een dieetplan een goed alternatief kan zijn
Wat is een diëtist?
Een diëtist is, kort gezegd, iemand die u kan helpen gezonder te eten en gezonder te leven. Een klinisch diëtist is professioneel opgeleid en kan werken voor het individu of voor de samenleving als geheel. Zij kunnen u helpen met levensstijlziekten en slechte gewoonten.
En diëtisten kunnen u tot in de puntjes vertellen hoe u uw leven beter kunt maken.
Deense diëtisten kunt u in Denemarken vertrouwen, aangezien de opleiding tot diëtist een bachelordiploma in de gezondheidszorg is en u een vergunning nodig hebt om in het land te mogen werken.
Wie kan baat hebben bij een diëtist?
Het korte antwoord is dat vrijwel iedereen baat kan hebben bij een bezoek aan een diëtist.
Maar waar diëtisten bijzonder nuttig blijken te zijn, is bij leefstijlziekten en gewichtsverlies.
Als je lijdt aan:
- hoge cholesterol
- hoge bloeddruk
- diabetes
- allergieën
- gastro-intestinale ziekten
- cirrose
- Ziekte van Crohn
- en bepaalde vormen van kanker
moet je naar een diëtist.
Veel van deze ziekten houden verband met voeding, en vooral bij ondergewicht of overgewicht is er een duidelijk verband.
Maar je kunt natuurlijk ook naar een diëtist gaan als je echt alleen maar worstelt met overgewicht. U zult meestal goede en langdurige resultaten zien.
Hoe werkt een diëtist in de praktijk?
De klinisch diëtist is een expert in dieet en voeding. Hij/zij zal u helpen het juiste dieetplan op te stellen, rekening houdend met uw kwalen en voorkeuren.
Er zullen u veel vragen worden gesteld. Uw lengte? Je gewicht? Wat zijn je problemen? Wat zijn je doelen? Waar geef je om? Hoe zou je willen leven?
Op basis van persoonlijke gesprekken met u, zal de diëtiste de beste manier voor u vinden om het leven te leiden waarvan u droomt.
Doet de diëtist meer dan praten?
Ja, zeker weten.
Maar het persoonlijke gesprek is nu het belangrijkst. De diëtiste kan je niet dwingen iets te doen. Je moet het harde werk zelf doen. Het enige wat een diëtist kan doen is een strijdplan voor je opstellen.
Maar de diëtist zit niet de hele dag in zijn kantoor. Een diëtist kan één keer per week of één keer per maand bij u thuis komen, afhankelijk van wat u nodig hebt. Hij of zij zal op de hoogte blijven van uw activiteiten en u zult altijd een steunpersoon hebben om u te motiveren.
Dus waar vind je een klinisch diëtist?
Je vindt diëtisten over het hele land.
Hier zijn enkele voorbeelden van goede diëtisten:
Vind een diëtist in Aarhus:
- Klinisch diëtiste Lykke Duvald U vindt Lykke Duvald op Elkjærvej in Åbyhøj. Haar specialiteiten zijn obesitas en sportvoeding.
- Diëtist en gezondheidshuis heeft verschillende diëtisten bij wie u terecht kunt, en zij kunnen u helpen met dieetplannen in verband met gewichtsverlies.
Hier vindt u diëtisten in Kopenhagen:
- In Kopenhagen zijn er bijna te veel diëtisten om in dit artikel op te noemen. In plaats daarvan vindt u hiereen goed overzicht van de verschillende praktijken.
Hier kunt u een diëtist in Aalborg vinden:
- Mijn diëtiste Je vindt het op de Annebergvej in het noorden van Aalborg. Diëtiste Helle Brøcher heeft een speciale focus op sportvoeding en gewichtsverlies.
- Diëtiste Lone Bjerregaard Rosenkilde heeft een kliniek op K. E. Færgemannsvej, en zij is een professional in dieetbegeleiding en lifestyle coaching.
Hier vindt u diëtisten in Odense:
- Op de Hunderupvej vindt u diëtiste Mette Merlin Husteddie u kan helpen met gewicht, cholesterol, bloeddruk, hart- en vaatziekten, diabetes en nog veel meer.
- In het diëtistenhuis in Odense ontmoet u Pernille Plougstrup en Louise Blaabjerg, die u kunnen helpen bij gewichtsverlies, maag- en darmproblemen of de wens om uw energieniveau te optimaliseren.
Maar vergeet niet dat dit maar een paar voorbeelden zijn. U kunt gemakkelijk en snel de diëtist vinden die het beste bij u past.
Dat is allemaal goed en wel - maar hoe zit het met je hartslag omhoog te krijgen?
Waarom zoveel aandacht voor dieet en niet voor beweging?
Ja, lichaamsbeweging is ook belangrijk. Uw hartslag dagelijks op peil houden is essentieel voor een evenwichtig leven. De Nationale Gezondheidsdienst beveelt aan dat u op zijn minst oefeningen doet die het equivalent van een 50 minuten durende fietstocht elke dag.
Maar een gezonde voeding is nog belangrijker. Veel deskundigen geloven dat gezond leven is 75% dieet en 25% lichaamsbeweging. Voeding kan dus 3 keer belangrijker zijn dan lichaamsbeweging, wat betekent dat een dieetplan de eerste grote stap kan zijn naar een gezonder leven.
Wat als u medicijnen gebruikt?
Als je een of andere vorm van medicatie gebruikt, maak je dan geen zorgen. Een diëtist is op de hoogte van de medicijnen die u gebruikt, en van uw ziekte en situatie. Dit omvat homeopathische en natuurlijke geneesmiddelen. Voordat een diëtiste een dieetplan opstelt, kunt u er zeker van zijn dat met alles rekening is gehouden.
Als u allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen of deze niet verdraagt, zal de klinisch diëtist dit vermijden.
Hier zijn enkele typische tips van diëtisten
Wat mag je dan van een diëtist verwachten?
Het verschilt veel van persoon tot persoon en van wat je doel is. Maar de overgrote meerderheid van de diëtisten kan zich vinden in deze principes om u te helpen beter te eten:
- Eet veel eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Eiwitten zijn absoluut essentieel voor een sterk en veerkrachtig lichaam, dus zorg ervoor dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt.
- Eet fruit en groenten: Dit zal waarschijnlijk niet als een verrassing komen, maar het moet herhaald worden: zorg ervoor dat u elke dag fruit en groenten eet. Maak er een punt van om minstens 6 stuks per dag te nemen
- Tenminste 4 kleuren in je eten: Op je bord moet je altijd minstens 4 natuurlijke kleuren vinden. Dit betekent dat u eraan moet denken gevarieerd te eten.
- Geef toe aan suiker en fast food: Het klinkt misschien heel paradoxaal, maar het werkt echt! Als je jezelf belooft dat je maar één keer per week zult snoepen of fastfood zult eten, bijvoorbeeld een snack op vrijdagavond, dan kun je nog steeds een normaal leven leiden met een gezond dieet. Een diëtist predikt geen geheelonthouding - monniken wel.
Een dieet plan kan een goed alternatief zijn
Een professionele klinische diëtist zal u helpen om gezond te eten en met ziekte om te gaan. Maar u kunt ook zelf veel hulp vinden in een dieetplan. Er zijn vandaag de dag een heleboel dieetplannen beschikbaar, en je zult er zeker een vinden die perfect bij je past. Of u nu wat kilo's wilt kwijtraken of uw insulinespiegel wilt stabiliseren, bijvoorbeeld.
U kunt nog veel meer lezen in onze uitgebreide gids voor een gezond dieet hier.
Hier zijn enkele van de beste dieet plannen
Dieetplannen zijn in de loop der jaren geëvolueerd en hebben wereldwijd aan populariteit gewonnen. Dit zijn enkele van die welke de beste resultaten hebben opgeleverdresultaten:
- Het Paleo Dieet
- Het LCHF dieet
- Het 5:2 dieet
- Het ketogeen dieet
- Het Dukan Dieet
- Sense dieet
- Laag FODMAP gehalte
- Atkins dieet
Laat Arono een dieetplan op maat maken
Heb je geen tijd om een klinisch diëtist te bezoeken? Laat onze app dan een dieetplan op maat maken dat precies aan uw behoeften voldoet!
U kunt zich snel en gemakkelijk aanmelden als gebruiker, en dan hoeft u alleen maar wat persoonlijke informatie over uzelf in te voeren, evenals wat uw doelen voor een dieetplan zijn. Bijvoorbeeld, gewichtsverlies.
Als u meer wilt weten over gezond leven, lees dan verder op Arono.co.uk. Hier vind je artikelen, gidsen en meer om je te helpen met voeding, beweging en balans.