Glutenallergie - de complete gids voor gluten
Lijdt u aan een glutenallergie? Of bent u bang dat u aan een glutenallergie lijdt?
Het is volkomen begrijpelijk. Gluten is iets wat we steeds vaker tegenkomen tijdens onze dagelijkse boodschappen, en vandaag maar liefst 50.000 Denen hebben een slechte relatie met gluten - zonder het zelf te weten.
Glutenallergie - of glutenintolerantie, wat waarschijnlijk een correctere definitie is - is een specifieke reactie die mensen kunnen hebben op het eiwit gluten. Als je lijdt aan glutenallergie, kan je lichaam dit eiwit gewoon niet verwerken.
Dit zou echter geen probleem mogen zijn. In feite, integendeel. Glutenvrij leven kan een stap zijn op weg naar een gezonder leven!
Krijg een gratis glutenvrij dieet plan
In deze gids zul je leren:
- Wat gluten zijn
- Wat glutenallergie is
- Wat je kunt eten als je een glutenallergie hebt
- En hoe je gezonder kunt leven zonder gluten
Dus allereerst: Wat is gluten?
Voordat we ons gaan verdiepen in wat glutenallergie is en waarom sommige mensen aan glutenallergie lijden, moeten we het eerst eens worden over wat gluten in de eerste plaats zijn.
Je hebt waarschijnlijk wel gehoord van eiwitten, koolhydraten en vetten. En u weet waarschijnlijk dat ze elk een belangrijke rol spelen in onze voeding. Het lichaam heeft ze gewoon allemaal nodig - vooral proteïnen.
Maar wist je dat er verschillende soorten proteïne zijn? En dat ze van verschillende soorten voedsel afkomstig zijn (en niet alleen van vlees, zoals velen ten onrechte denken)?
Gluten is een van die eiwitten. Of eigenlijk, is het een hele familie van proteïnen. En deze familie Gluten heeft een rol te spelen in onze voeding.
Wat doen gluten?
Gluten maken onder andere ons brood groot en knapperig. Gluten helpen om voedsel bij elkaar te houden, en vervolgens heeft het een invloed op hoe "elastisch" ons deeg wordt.
Wanneer je bloem met water mengt, zorgen de glutenproteïnen ervoor dat het aan elkaar kleeft en dat het kleverig aanvoelt.
Deze kleverige en elastische vorm is ook wat brood doet rijzen.
Waar vind je gluten?
Gluten zit in veel granen, zoals:
- Tarwebloem
- Durumtarwe
- Graham meel
- Roggemeel
- Roggekorrels
- Havermout
- Bulgur
- Couscous
- Spelt
Gluten maken tot 80% uit van het eiwitgehalte van tarwe, rogge en gerst.
Maar gluten kunnen ook opduiken in voedingsmiddelen en verwerkte voedingsmiddelen die je misschien niet had verwacht, zoals:
- Gepaneerde vlees- en visproducten
- Geroosterde uien
- Diepvriespizza
- Kookroom
- Ijs
- Gevulde chocolade
- Jelly beans
- Cacao
- Bier
Lees daarom altijd de achterkant van een levensmiddel als u twijfelt of het gluten bevat.
Dus wat is gluten allergie?
Als gluten in zoveel verschillende voedingsmiddelen voorkomen, hoe komt het dan dat sommige mensen er allergisch voor zijn?
Welnu, om te beginnen zijn er twee begrippen: glutenallergie en glutenintolerantie (coeliakie).
Glutenallergie is de term die we vaak horen. Maar mensen bedoelen vaak glutenintolerantie - of een bepaalde intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen - in plaats van een regelrechte "allergie".
Maar laten we eerst eens tot de kern van glutenintolerantie doordringen en erachter komen wat het eigenlijk betekent.
Gluten allergie is eigenlijk coeliakie
De ongelukkige aandoening die mensen het vaakst associëren met gluten is waarschijnlijk eigenlijk intolerantie. Geen allergie.
Allergie is een ziekte waarbij het immuunsysteem van het lichaam overreageert op stoffen die normaal onschadelijk zijn. Maar dat is niet helemaal het geval met gluten.
Sommige mensen kunnen overgevoelig zijn voor eiwitten die in bepaalde granen voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door een levenslange ziekte van de dunne darm, bekend als coeliakie.
Als u coeliakie heeft en u eet voedsel met gluten erin, dan ontstaat er een plaatselijke reactie in de dunne darm. Deze reactie kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het vermogen van het lichaam om andere voedingsstoffen op te nemen.
Wat zijn de symptomen van coeliakie?
Dus "coeliakie" of "glutenintolerantie" is eigenlijk een accuratere term dan "glutenallergie".
Als u coeliakie heeft en gluten consumeert, kunt u last krijgen van deze symptomen:
- darmgas
- dunne ontlasting
- ondervoeding
- gewichtsverlies
- constipatie
- laag bloedbeeld
Om deze symptomen te voorkomen, moet je een glutenvrij dieet volgen.
Lijdt u aan coeliakie?
Vandaag de dag lijden ongeveer 5000 Denen aan coeliakie. Maar het is zeer waarschijnlijk dat 10 keer meer mensen aan deze ziekte lijden zonder het te weten.
Dus hoe kun JIJ weten of je coeliakie hebt? Welnu, u kunt eerst nagaan of u de bovengenoemde symptomen ervaart wanneer u een dieet eet met gluten erin. In dat geval moet u naar uw arts gaan, die een weefselmonster van uw dunne darm kan nemen.
Het is meestal een erfelijke aandoening en je ziet de symptomen meestal al op jonge leeftijd. Maar de ziekte kan ook van buitenaf komen, bijvoorbeeld door een infectie.
Het kan zijn dat je een tarwe allergie hebt
Ben je het er niet helemaal mee eens dat je aan coeliakie lijdt? Heb je nog steeds last van een soort allergische reactie als je voedsel eet waar gluten in zitten?
Nou, maak je geen zorgen, je bent niet per se helemaal gek!
Het is zelfs mogelijk dat u niet aan een glutenallergie lijdt, maar aan een tarweallergie. Tarwe-allergie verschilt echter niet veel van glutenallergie, want ook bij tarwe-allergie kun je bepaalde eiwitten die in tarwe zitten niet verdragen.
Bij tarwe allergie, kunnen de symptomen zijn:
- Braken
- Diarree
- Diarree Diarree Uitslag
- Moeite met ademhalen
Maar of je het nu "glutenallergie" of "tarweallergie" noemt, het antwoord is waarschijnlijk hetzelfde:
Snijd gluten uit je dieet.
Vraag een diëtist om advies
Als je een glutenallergie hebt (ja, dat weten we, maar voor het gemak blijven we het "glutenallergie" noemen), dan moet je - heel simpel - gluten vermijden. Voor het leven.
Voor sommigen kan dit echter een grote last zijn, aangezien gluten voorkomen in ongelooflijk veel van het voedsel dat wij Denen dagelijks eten.
Maar een glutenvrije dieetplan is de weg vooruit, en dit dieet plan kan worden opgesteld in samenwerking met een echte diëtist.
Een diëtiste is een opgeleid persoon die u kan helpen een gezonder leven te leiden. Bijvoorbeeld, door een eenverandering van dieet.
Als alternatief kunt u contact opnemen met een voedingsdeskundige, die ook zeer behulpzaam kan zijn.
Je zult hier geen gluten vinden
Als je gluten wilt vermijden, is het belangrijk te weten waar het vandaan komt. Maar zoals eerder is aangetoond, kunnen gluten in ongelooflijk veel voedsel worden opgespoord.
Hier volgen echter enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature geen gluten mogen bevatten:
- Vlees
- Groenten
- Vruchten
- Rijst
- Maïsmeel
- Aardappelmeel
- Sojabloem
- Berken
- Zonnebloempitten
- Pompoenpitten
- Quinoa
- Chia zaden
- Sesamzaad
- Noten
- Kokosnoot
Maar voor de zekerheid, controleer altijd de achterkant.
U kunt ook glutenvrije voedingsmiddelen vinden waarin de hoeveelheid gluten is verlaagd. Dit betekent dat u bepaalde voedingsmiddelen kunt eten zonder u zorgen te maken over een reactie.
Uit eten met gluten
Eén ding is om thuis in uw eigen keuken glutenvrije maaltijden te bereiden. Het is heel wat anders om met je vrienden naar een leuk restaurant te gaan zonder van tafel te rennen met ernstige diarree of ademhalingsmoeilijkheden.
Een manier om gluten te vermijden als je uit eten gaat, is gewoon vasthouden aan wat je kent. Zoals ik al zei, vlees en groenten zijn altijd een zekere winnaar als het gaat om glutenvrij eten. U moet echter op uw hoede zijn voor gepaneerde en gefrituurde gerechten. U moet ook nagaan of het voedsel dat u geserveerd krijgt, misschien bereid is in dezelfde schalen of potten als waarin voedsel met gluten werd bereid.
Een goede tip is echter altijd om uw ober te vertellen dat u gluten moet vermijden en dat de kok daar dus extra aandacht aan moet besteden.
De lange en de korte
In het kort komt het erop neer dat sommige mensen geen gluten kunnen verdragen. Of dit nu het gevolg is van coeliakie of van een tarwe-allergie, deze mensen moeten op een 100% glutenvrij dieet leven.
Gluten komt vooral voor in granen zoals tarwe, gerst en rogge. Dit betekent echter ook dat een glutenvrij dieet moeilijk te verwezenlijken kan zijn, aangezien deze granen in ongelooflijk veel van ons voedsel voorkomen.
Dus de vraag is, moeten alleen mensen met een glutenallergie gluten opgeven?
Glutenvrij eten is populair
Het feit dat sommige mensen ziek kunnen worden van gluten is geen nieuws. De medische wetenschap is al lang op de hoogte van coeliakie en tarwe allergie, maar Glutenvrije producten zijn tegenwoordig populairder dan ooit tevoren.
In de VS, is het bijna 30% van de bevolking is begonnen de hoeveelheid voedsel met gluten erin te beperken. Dit ondanks het feit dat slechts ongeveer 1% van de bevolking aan een glutenallergie lijdt.
Dit is vooral te danken aan enkele studies die hebben aangetoond dat een glutenvrij dieet kan helpen tegen zwaarlijvigheid, een aantal verschillende ziekten en u in het algemeen gezonder kan maken. Grote sterren als Gwyneth Paltrow en Jenny McCarthy zijn voorstanders van dit dieet.
Er zijn echter ook andere studies die dit in twijfel trekken, en de onderzoekers erachter geloven niet dat een glutenvrij dieet enig gunstig effect heeft bij andere mensen dan coeliakiepatiënten.
Iedereen kan baat hebben bij een glutenvrij dieet
Moet je nu wel of niet aan een glutenvrij dieet beginnen?
Of het onderzoek nu het een of het ander aantoont, een glutenvrij dieet kan eigenlijk heel gezond zijn om te volgen.
Dat komt omdat de voedingsmiddelen die gluten bevatten meestal ook de voedingsmiddelen zijn die niet echt veel voedingsstoffen bevatten. Zoals ik al zei, zitten gluten in wit brood, pasta, bewerkte voedingsmiddelen, ijs, snoep en bier - allemaal zaken die in een normaal, gezond voedingspatroon niet al te veel voorkomen.
Dit betekent dat je de ongezonde voedingsmiddelen moet vervangen door gezonde alternatieven. In plaats van wit brood, zult u waarschijnlijk volkorenbrood willen kiezen. En wat meel betreft, kunt u iets kiezen dat veel meer eiwitten, vezels en vitaminen bevat - bijvoorbeeld quinoameel en amandelmeel.
Een glutenvrij dieet is een gezond dieet
Als je kijkt naar het gebruikelijke advies voor een goed dieetdan past een glutenvrij dieet hier eigenlijk heel goed bij:
- Eet veel fruit en groenten: Groenten en fruit zijn altijd een veilige keuze als het gaat om een gezonde voeding.
- Eet matige hoeveelheden vlees: Hoewel deze voedingsmiddelen veel eiwitten, ijzer en B12 leveren, is er een grens.
- Drink melk en yoghurt: U vindt hier niet alleen veel calcium, maar ook eiwitten, riboflavine en B12.
- Kies de goede vetten: Je vindt het goede vet in olijfolie, avocado's en noten, en dus kan het je helpen je voller te voelen dan je eigenlijk bent.
- Eet eenvoudig: Blijf weg van kant-en-klaarmaaltijden en fast food. Kies in plaats daarvan voor eenvoudige ingrediënten en gerechten.
Voor meer inspiratie over een glutenvrij dieet, lees onze complete gids voor een glutenvrij dieet.
Leer meer over gezond leven met Arono
Als u meer wilt weten over voeding en het lichaam, lees dan verder op Arono.co.uk.
Je kunt ook leren hoe je hetbeste dieet plan voor jou, en we hebben veel artikelen en gidsen om je te helpen gewicht te verliezen, spieren op te bouwen en goed te eten.
U kunt zich ook snel aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetprogramma voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals het vermijden van gluten.