Hoe een glutenvrij dieet je naar een gezonder leven kan leiden

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Gluten en glutenallergie is iets wat tegenwoordig bijna niet meer te vermijden is. Supermarkten liggen vol met glutenvrij voedsel, elk ander artikel in de wekelijkse pers gaat over een glutenvrij dieet, en in de VS is de hele 30% van de bevolking is begonnen met het minderen van gluten.

Toch weten maar weinig mensen eigenlijk wat gluten zijn. En wat de voor- en nadelen zijn van een glutenvrij dieet.

Maar, je zult leren in dit artikel waar we kijken naar:

 • Wat gluten zijn
 • Waarom je glutenvrije voeding zou moeten overwegen
 • En hoe je een glutenvrij dieet kunt samenstellen
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is gluten eigenlijk?

Een glutenvrij dieet is - geen verrassing - een dieet waarbij je er actief voor hebt gekozen om minder gluten te eten. Of om gluten helemaal te vermijden.

Maar wat is "gluten"?

Gluten is een proteïne. Of eigenlijk een hele familie van proteïnen. Eiwitten spelen een essentiële rol in onze voeding en ons lichaam, en eiwitten haal je uit veel verschillende soorten voedsel - niet alleen vlees.

Gluten spelen ook een rol in de voeding, maar of dat een goede of slechte rol is, is tegenwoordig een punt van discussie.

Wat is de rol van gluten?

Men kan zich afvragen waarom een glutenvrij dieet zo populair is, als het zogezegd gaat om het schrappen van een volkomen natuurlijke voedingsstof.

Maar dat komt omdat de rol van gluten niet echt flitsend is. In feite leveren gluten weinig meer dan een beetje energie aan ons lichaam. Anderzijds zorgen gluten ervoor dat bijvoorbeeld brood rijst. En het zijn de gluten die brood knapperig en lekker maken.

Gluten als zodanig dragen dus niet veel bij, behalve een beetje extra energie en esthetiek - aan de andere kant suggereren sommige studies dat gluten juist een negatief effect kunnen hebben in het lichaam.

Dat is de reden waarom sommige mensen afzien van gluten

Hoewel gluten een volledig natuurlijke voedingsstof zijn die in veel granen voorkomt, beginnen steeds meer mensen glutenvrij te eten.

En dit is voornamelijk te wijten aan twee dingen:

 • Sommige mensen lijden aan glutenallergie en gluten gewoon niet goed kunnen verteren
 • Sommigen zien af van gluten omdat uit verschillende studies is gebleken dat een glutenvrij dieet over het algemeen gezonder is

Naarmate er meer aandacht komt voor glutenvrij voedsel, zullen er ook steeds meer alternatieven voor gluten in de supermarkt verkrijgbaar zijn. En dat zal dan leiden tot meer focus, enzovoort, enzovoort.

Wat is glutenallergie

"Gluten allergie" is eigenlijk een verkeerd woord om te gebruiken.

In plaats daarvan zouden we het "glutenintolerantie" moeten noemen. zoals lactose-intolerantie - of het meer correcte woord "coeliakie". Want als je aan deze ziekte lijdt, ben je overgevoelig voor eiwitten die in bepaalde granen zitten.

Als je voedsel eet met gluten erin, ontstaat er een plaatselijke reactie in de dunne darm. Deze reactie kan leiden tot een aanzienlijke vermindering van het vermogen van het lichaam om andere voedingsstoffen op te nemen.

Ongeveer 5000 Denen zijn gediagnosticeerd met glutenintolerantie. Er wordt echter geschat dat 10 keer zoveel mensen lijden aan de ziekte zonder het te weten.

Waarom is een glutenvrije voeding gezonder?

Dus als slechts ongeveer 50.000 Denen aan glutenintolerantie lijden, waarom worden er dan steeds meer glutenvrije producten toegevoegd?

Dat komt omdat een glutenvrij dieet eigenlijk heel gezond is.

Het voedsel dat gewoonlijk gluten bevat, is ook het voedsel dat niet echt veel voedingsstoffen bevat. Dus als je ervoor kiest om al het voedsel met gluten te schrappen, moet je alternatieven vinden. En die alternatieven zullen waarschijnlijk veel gezonder zijn.

In plaats van wit brood, zult u waarschijnlijk kiezen voor volkoren brood. En wat meel betreft, kunt u iets kiezen dat veel meer eiwitten, vezels en vitaminen bevat - dat kan bijvoorbeeld quinoameel of amandelmeel zijn.

Onderzoek heeft aangetoond dat gluten niet goed zijn voor je lichaam

Het zijn echter niet alleen de gezondere alternatieven die zovelen ertoe verleiden over te stappen op glutenvrije voeding.

Er is ook onderzoek gedaan waaruit blijkt dat gluten een aantal negatieve effecten kunnen hebben.

Een studie bijvoorbeeld, heeft een verband gelegd tussen voedsel met gluten en die lijden aan het prikkelbare darm syndroom. Een andere studie heeft aangetoond dat gluten ook kunnen bijdragen aan ontstekingen in het lichaam.

En er zijn significante verbeteringen gezien bij mensen die lijden aan Alzheimer en epilepsie, na het beginnen van een glutenvrij dieet.

Dus ik denk dat de vraag nu is, hoe begin je aan een glutenvrij dieet?

Je vindt gluten in deze voedingsmiddelen

Gelukkig is het niet zo moeilijk om glutenvrij voedsel te proberen. In feite is het zo eenvoudig als maar kan zijn: het enige wat je hoeft te doen is alle glutenhoudende voedingsmiddelen te schrappen!

Het kan echter moeilijk zijn om met een glutenvrij dieet te beginnen, omdat zoveel van onze voeding dit eiwit bevat. Gluten komen voornamelijk uit de volgende voedingsmiddelen:

 • Tarwebloem
 • Durumtarwe
 • Graham meel
 • Roggemeel
 • Roggekorrels
 • Havermout
 • Bulgur
 • Couscous
 • Spelt

Maar gluten kunnen zich ook verbergen in de vreemdste voedingsmiddelen, zoals deze:

 • Geroosterde uien
 • Diepvriespizza
 • Kookroom
 • Ijs
 • Gevulde chocolade
 • Jelly beans
 • Cacao
 • Bier

Je moet dus actief kijken naar de inhoud van je voedsel en bereid zijn compromissen te sluiten.

Hoe maak je je dieet glutenvrij?

Beginnen met een glutenvrij dieet kan een grote stap zijn. Maar het kan gedaan worden!

Het vereist alleen dat je bereid bent om dieet verandering. Een verandering van eetgewoonten betekent dat je kritisch moet kijken naar het voedsel dat je elke dag eet. Je komt te weten of je de juiste voedingsstoffen en de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt. En dan verander je je eetgewoonten.

U kunt ervoor kiezen om professionele hulp te zoeken bij een diëtist.

Een diëtist is iemand die u kan helpen gezonder te eten en te leven. U krijgt te horen hoe u uw leven gezonder kunt maken en u krijgt ook een concreet dieetplanom uw dieetverandering zo makkelijk mogelijk te maken.

Natuurlijk kunt u uw dieet ook veranderen zonder andere hulp dan wat u online vindt - zoals op Arono.dk.

Probeer deze glutenvrije recepten

Als u een glutenvrij dieet wilt volgen, kunt u ofwel alle glutenhoudende levensmiddelen vermijden of alternatieven vinden. En er zijn er genoeg. Er is tegenwoordig voor alles wel een glutenvrij alternatief.

Daarom is het niet zo moeilijk om te koken volgens glutenvrije recepten.

Het web staat vol met glutenvrije recepten en hier zijn een paar goede plaatsen om te beginnen:

 • Op de Amerikaanse website Health.com Ze hebben meestal een wetenschappelijk onderbouwde benadering van voeding, en je vindt er een aantal geweldige glutenvrije recepten.
 • Als u op zoek bent naar een meer informele benadering van voedsel, beroemdheid chef-kok Jamie Oliver heeft ook enkele heerlijke suggesties
 • Op de Deense markt is het ook niet moeilijk om goede opties te vinden. De MadforLife voedsel blog gelooft dat "Glutenvrij eten hoeft zeker niet droog en saai te zijn. Met de juiste ingrediënten, een paar technieken en goede recepten kan het absoluut fantastisch zijn."

Meer informatie over gezond leven op Arono.com

Als u nieuwsgierig bent naar het glutenvrije dieet en de werking van het lichaam, lees dan verder op Arono.dk.

U kunt onder andere ook leren hoe u een dieet samenstelt dat precies bij upast. En we hebben veel artikelen en gidsen om je te helpen gewicht te verliezen, spieren op te bouwen en goed te eten.

Het beste van alles is dat u zich kunt aanmelden als gebruiker en dat onze app het perfecte dieetplan - zoals een glutenvrij dieet - op maat maakt.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan