Lactose-intolerantie - Hoe gezond te zijn zonder lactose

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Voel je je soms misselijk vlak nadat je iets gegeten hebt? Je bedoelt, zoals echt slecht? Zo erg dat je zo snel mogelijk naar het toilet moet rennen omdat je darmen besloten hebben je op de ergst mogelijke manier te verraden?

Als u dit vaak meemaakt, kan het zijn dat u iets eet wat u niet verdraagt. En dat "iets" is misschien precies wat zovele miljoenen mensen over de hele wereld ook niet kunnen verdragen:

Lactose.

Als u lijdt aan lactose-intolerantie, lees dan deze gids en leer:

 • Wat lactose-intolerantie is
 • Waarom lactose gevaarlijk kan zijn
 • Als u lijdt aan lactose-intolerantie
 • En hoe je kunt leven zonder lactose

U kunt zich ook snel aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals het vermijden van lactose.

Krijg een lactosevrij dieet plan
Toegang tot veel lactosevrije recepten - 100% gratis

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is een term die tegenwoordig veel wordt gebruikt. Bijna net zoveel als glutenvrij. Maar niet iedereen weet wat het eigenlijk betekent - of dat hij zelf aan lactose-intolerantie lijdt.

Lactose-intolerantie betekent - heel eenvoudig - dat je lichaam geen lactose kan "verdragen". Dat het gewoon geen lactose kan verteren en dat dit kan leiden tot ongemak - zoals diarree.

Maar voor we zover zijn, moeten we eerst weten wat lactose is.

Dus wat is lactose?

Lactose is een specifiek soort suiker dat in melk voorkomt. Om lactose te kunnen verteren, moet je het enzym lactase in je darmen hebben. Dit enzym breekt de lactose af in kleinere deeltjes - waaronder glucose - en dit wordt dan de energie die je lichaam nodig heeft om door te gaan.

Maar je kunt deze energie ook van veel andere plaatsen krijgen. Dat is een van de redenen waarom zo veel mensen staan sceptisch tegenover zuivelproductenomdat ze geen goede reden zien om melk te drinken, bijvoorbeeld.

Wat is het probleem met lactose?

Als zodanig is er geen probleem met lactose.

Lactose is een natuurlijk onderdeel van de chemische samenstelling van bepaalde voedingsmiddelen - net als eiwitten en vezels.

Het probleem is dat niet iedereen lactose op dezelfde manier kan verteren.

Sommige darmen kunnen gewoon niet het enzym produceren dat nodig is om lactose af te breken. En dat betekent dat een beetje van de lactose verder reist door het darmstelsel en zich in ongelukkige richtingen begint te ontwikkelen.

Waarom lactose gevaarlijk is

Als u lijdt aan lactose-intolerantie, betekent dit dat u zuivelproducten niet kunt verteren.

En dat kan leiden tot een aantal zeer ongemakkelijke problemen. Lactose-intolerantie is op zich niet levensbedreigend, maar kan wel ongelooflijke maagklachten veroorzaken.

Typische symptomen van lactose-intolerantie zijn:

 • Opgeblazen gevoel
 • Maagkrampen
 • Braken
 • Diarree

Hoewel lactose-intolerantie dus niet levensbedreigend is, is lactose toch een ernstig probleem voor wie er niet tegen kan.

Hoe test je jezelf op lactose-intolerantie

Het kan moeilijk zijn om te beoordelen of uw lichaam lactose goed kan verteren.

Vooral omdat we in een tijd leven waarin het modieus is geworden om lactosevrije producten te kopen. Dit kan een negatief effect hebben, zoals veel mensen misschien ten onrechte denkendat lactose slecht is voor het lichaam.

U kunt uzelf echter testen en erachter komen of u lactose-intolerant bent. Kies er gewoon voor om zuivelproducten gedurende een paar weken te vermijden. Introduceer dan langzaam weer lactose in je lichaam en als je de symptomen merkt die met lactose in verband worden gebracht, dan moet je waarschijnlijk je dieet gaan heroverwegen.

Natuurlijk kunt u ook een nauwkeuriger bloedtest van uw arts krijgen.

Waarom hebben sommige mensen last van lactose-intolerantie?

Lactose-intolerantie is geen zeldzaam probleem.

Tot 250.000 mensen in Denemarken lijden aan lactose-intolerantie. En de reden voor deze problematische relatie met lactose kan aan vele dingen te wijten zijn.

Soms kan lactose-intolerantie optreden na een ziekte, zoals griep. Andere keren kan het een bijwerking zijn van een darmoperatie. En dan zijn er gewoon veel mensen die ermee geboren worden, of die het op jonge leeftijd ontwikkelen omdat lactose-intolerantie in de familie voorkomt.

Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als melkallergie

Veel mensen denken ten onrechte dat ze aan een melkallergie lijden in plaats van aan lactose-intolerantie.

Er is echter een groot verschil tussen de twee. Lactose-intolerantie is slecht - maar tot op zekere hoogte. Hier is diarree waarschijnlijk het ergste scenario.

Melkallergie is slecht - heel slecht.

Bij melkallergie bent u allergisch voor melk. Of, beter gezegd, het specifieke eiwit dat in melk zit. En zoals veel andere soorten allergie, zijn de symptomen erg:

 • Maagpijn
 • Diarree
 • Jeuk
 • Duizeligheid
 • Zwelling van de keel
 • Problemen met ademhalen

Een veel kleiner aantal Denen lijdt echter aan melkallergie. Slechts ongeveer 2% van de Deense kinderen ontwikkelt een melkallergie. Als u twijfelt of u een melkallergie hebt, moet u naar uw arts gaan en een bloedtest laten doen.

Wat moet u doen als u geen lactose kunt verdragen?

Het korte antwoord is: vermijd lactose.

Hoeveel of hoe weinig u kunt verdragen, kan echter variëren. Sommige mensen zijn lactose-intolerant, maar kunnen toch kleine hoeveelheden lactose verteren. Vooral als zuivelproducten samen met andere voedingsmiddelen worden geconsumeerd.

Maar als u een ernstige lactose-intolerantie hebt, moet u alle zuivelproducten vermijden. Dit is echter niet het slechtste nieuws, want gelukkig zijn er tegenwoordig tal van alternatieven beschikbaar.

Hoe een lactosevrij dieet samen te stellen

Als je gewoon niet zonder je dagelijkse glas melk kunt, kun je altijd lactosevrije melk drinken. Je zou het waarschijnlijk niet eens merken als je maat je glas melk zou vervangen door een lactosevrij alternatief.

Maar er zijn andere manieren om calcium en vitamine D binnen te krijgen. U kunt een lactosevrij dieet samenstellen, dat met name de volgende voedingsmiddelen bevat:

 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Bonen
 • Tofu
 • Amandelen
 • Eieren
 • Lever
 • Makreel, tonijn en zalm

Wat moet u vermijden als u lactose wilt vermijden?

Lactose is een natuurlijke suiker die voorkomt in zuivelproducten. Als u lijdt aan lactose-intolerantie, moet u deze voedingsmiddelen dus vermijden:

 • Melk
 • Boter
 • Melkpoeder
 • De meeste bakkerijproducten
 • Chocolade

U moet altijd aan de achterkant van een levensmiddel kunnen zien of het melk of lactose bevat.

U kunt deze gerechten maken zonder lactose

Leven zonder lactose zou geen probleem moeten zijn.

In feite, integendeel. Vandaag vindt u honderden lactosevrije producten, en kunt u ook gemakkelijk heerlijke gerechten maken die zelfs nooit in de buurt van melk zijn geweest.

Je hoeft alleen maar even op Google te zoeken en je hebt een zee van recepten binnen handbereik. Op websites variërend van Jamie Oliver naar BBC vindt u leuke ideeën voor gerechten voor mensen die lijden aan lactose-intolerantie. U kunt ook veel recepten vinden op deze Deense recepten website.

Heb je überhaupt melk nodig?

Het is tegenwoordig veel gemakkelijker om lactosevrije producten en goede alternatieven voor melk te vinden. Dat komt omdat steeds meer mensen afzien van zuivelproducten omdat ze denken, dat mensen als zodanig geen melk nodig hebben.

Maar is dit waar? Het antwoord is zowel ja als nee.

Om het maar ronduit te zeggen: mensen hoeven melk als zodanig niet te drinken. Melk is een goede bron van calcium, vitamine D en eiwitten - maar dat zijn veel andere voedingsmiddelen ook. U kunt dus gemakkelijk een goed, gevarieerd dieet samenstellen en toch de voedingsstoffen binnenkrijgen die u nodig hebt.

Zijn lactose en melk slecht voor je lichaam?

In een andere greppel liggen zij die menen dat melk rechtstreeks schadelijk is voor het menselijk lichaam.

Dat we gewoon niet gemaakt zijn om melk te drinken. Dit argument wordt meestal gevolgd door het populaire punt dat "de mens de enige zoogdier op aarde is die de melk van andere zoogdieren drinkt".

Sommigen geloven bijvoorbeeld dat melk kanker kan veroorzaken. Dit is niet bewezen.

Anderen geloven dat melk en lactose tot zwakkere botten leiden. Dat is ook niet bewezen.

Al bij al zou er geen reden moeten zijn om bang te zijn voor melk - tenzij u lactose-intolerant bent of aan een melkallergie lijdt.

Leer meer over voeding en gezondheid met Arono

Om meer te weten te komen over hoe je het beste dieet samenstelt - eventueel lactosevrij - lees onze complete gids voor een dieet plan hier.

Daarnaast staat Arono.nl vol met artikelen en gidsen om u te helpen afvallen, gezonder te leven en goed te eten.

U kunt zich ook snel aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals het vermijden van lactose.

Krijg een lactosevrij dieet plan
Toegang tot veel lactosevrije recepten - 100% gratis

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan