Krijg rust met een prikkelbare darm dieet

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je hebt het waarschijnlijk al eerder meegemaakt. Je opgeblazen voelen - alsof er elk moment een ballon in je maag kan knappen. Of misschien krijg je je maag niet leeg omdat je helemaal bent opgehouden.

Het overkomt veel Denen. In feite lijdt één op de vier Denen aan het prikkelbare darm syndroom.

Het goede nieuws is echter dat er niet veel nodig is om je maag te kalmeren. Volg gewoon een prikkelbare darm dieet en de symptomen zullen langzaam verdwijnen.

Lees deze gids en leer hoe je een prikkelbare darm dieet samenstelt.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is het prikkelbare darm syndroom?

"Prikkelbare-darmsyndroom" is een overkoepelende term voor een aantal aandoeningen die verband houden met het darmstelsel.

Het kan alledaags opgeblazen gevoel en lichte constipatie zijn. Maar het kan ook chronische pijn zijn die maanden aanhoudt. En het kan ook de die lijden aan FODMAP symptomen.

Wat veroorzaakt het prikkelbare darm syndroom?

Er kunnen veel oorzaken zijn voor deze aandoeningen.

Soms kan het aan je genetische achtergrond liggen; misschien heb je gewoon pech gehad vanaf het begin. Het kan ook veroorzaakt worden door stress. En dan kan het komen door ziekte of vergiftiging.

Maar er is een veel duidelijker reden waarom zoveel mensen in het Westen aan deze aandoeningen lijden: ons slechte dieet.

Daarom moet je ook een beter dieet volgen - een prikkelbare-darmdieet - als je een leven met meer gemoedsrust wilt leiden.

Hoe stel je een prikkelbare darm syndroom dieet samen

Voordat je aan een prikkelbare darm dieet begint, moet je eerst uitzoeken waar je het meest last van hebt.

Is het gas. Opgeblazen gevoel? Of is het waarschijnlijker constipatie? Maagpijn?

Gebeurt het soms gewoon? Of is het iets chronisch dat maar niet weg wil gaan?

Als je eenmaal weet wat je kwijt wilt, kun je kiezen uit twee brede cursussen: een waarbij je meer voedingsvezels toevoegt, of een waarbij je bepaalde winderigheid veroorzakende voedingsmiddelen schrapt.

Eet meer vezels en voorkom constipatie

De eerste stap in een prikkelbare darm dieet kan zijn om meer voedingsvezels binnen te krijgen via je voeding.

Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydratenen ze hebben een heel goed effect op de gezondheid van de dikke darm. Zij vallen op omdat zij in de dunne darm niet door enzymen kunnen worden afgebroken, maar rechtstreeks naar de dikke darm gaan.

Het goede van voedingsvezels is dat ze het vocht in het lichaam binden, zodat de ontlasting zachter is en sneller voorbijgaat.

Als je een man bent onder de 50, streef dan naar 38 gram voedingsvezels per dag. Voor vrouwen zou 25 gram voldoende moeten zijn.

Hoe krijg je meer voedingsvezels binnen met een prikkelbare darm syndroom dieet

Als je last hebt van constipatie of een onregelmatige stoelgang, bouw dan een prikkelbare darm dieet op met deze voedingsmiddelen:

 • Havermout
 • Roggebrood
 • Volkoren pasta
 • Bruine rijst
 • Granen
 • Witte en zwarte bonen
 • Avocado
 • Aardappelen
 • Appels
 • Amandelen

Maar vezelrijke voeding alleen is niet het antwoord. Voor sommigen kan een teveel aan voedingsvezels juist leiden tot meer gasvorming in de darmen. Je moet dus ook weten of je lichaam abnormaal reageert op FODMAP's of niet.

Beperk FODMAP en de lucht in je maag

FODMAP's zijn kleine koolhydraten in bepaalde voedingsmiddelen die voor sommige mensen zeer moeilijk opneembaar zijn. Ze slaan zich op in je maagslijmvlies, en het probleem daarbij is dat ze water opzuigen. Dan beginnen ze gassen vrij te geven - zoals kooldioxide - en je maag begint op te zwellen.

Sommige mensen zijn kwetsbaarder voor deze koolhydraten dan anderen.

Dit betekent dat als je vaak last hebt van een opgeblazen gevoel en misschien pijn hebt, je baat kunt hebben bij een laag FODMAP dieet. Zo kun je dit combineren met de juiste voedingsvezels en heb je een goed prikkelbare darm syndroom dieet.

Wat te vermijden in een prikkelbare darm syndroom dieet

Als u vatbaarder bent voor FODMAP dan anderen, moet u deze voedingsmiddelen vermijden:

 • Zuivelproducten
 • Vruchten met fructose
 • Groenten, zoals uien, prei, knoflook en bloemkool
 • Kikkererwten
 • Bruine en witte bonen
 • Granen, vlokken, tarwekorrels en gerstkorrel
 • Bulgur
 • Pistaches
 • Toegevoegde zoetstoffen
 • Voedsel met gluten

Een gezonde voeding op maat met Arono

Om meer te weten te komen over hoe u gezonder kunt leven, leest u verder op Arono.co.uk. Hier vindt u veel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, gewichtsverlies en de juiste balans.

U kunt zich ook snel aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om u te helpen van het prikkelbare darm syndroom af te komen.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan