Buikvet: op een gezonde en makkelijke manier buikvet verliezen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
vrouwenhand met buikvet

Als je overgewicht hebt of over het algemeen ongelukkig bent met je uiterlijk, ben je slechts een van de velen. Die extra kilo's kwijtraken kan een zware strijd zijn. Heel stoer.

Vooral als het gaat om buikvet. Je hebt jezelf waarschijnlijk afgevraagd: "Hoe verlies je buikvet?" en met goede reden, want buikvet verliezen is eigenlijk een van de zwaarste gevechten die je kunt aangaan.

Maar wist je dat buikvet niet noodzakelijk iets te maken heeft met de rest van je gezondheid? Dat je een gezond BMI kan hebben en toch ongezond buikvet?

Het is een goede, en in deze gids zul je leren:

  • Wat buikvet is
  • Waarom buikvet zo lastig is
  • En hoe je buikvet kunt verliezen
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is buikvet?

Buikvet hebben we allemaal.

Buikvet is heel normaal, zelfs voor de fitsten. Het kan vlak onder de huid worden gevonden, maar ook dieper van binnen, rond de belangrijke organen.

Dit is echter ook waar het probleem kan ontstaan. Als je te veel van dit diepe vet hebt, kan het potentiële risico's voor je gezondheid opleveren - zoals hoge bloeddruk en diabetes. Daarom kan voor veel mensen extra aandacht voor vetverbranding rond de buikstreek een positief effect hebben op de gezondheid.

Iedereen kan te veel buikvet hebben

Het probleem is dat je gezond genoeg kunt zijn en toch gevaarlijk buikvet kunt hebben.

Een zeer mager persoon kan te veel vet hebben, want dan zou hij "mager-vet" genoemd worden. En je krijgt "mager vet" - of gewoon "dik met veel buikvet" - door ofwel verkeerd te eten of te inactief te zijn.

Zelfs als je een BMI hebt die binnen de normen valt, moet je toch naar je vetpercentage kijken . Een goede BMI betekent niet noodzakelijk een gezond lichaam.

Wanneer moet je je zorgen maken over buikvet?

Je kunt je vetpercentage berekenen door je BMI te kennen, maar er is eigenlijk een eenvoudigere manier om erachter te komen of je te veel vet op je buik hebt.

(Dat wil zeggen, als je niet de moeite kunt nemen om naar je dokter te gaan voor een scan.)

U kunt gewoon een meetlint nemen en uzelf opmeten rond de taille - precies bij de navel. Als je een man bent, mag je niet meer dan 100 centimeter meten. Als je een vrouw bent, mag je maximaal 90 centimeter zijn.

Studies tonen aan dat als je te veel vet rond je buik hebt, je een groter risico loopt op verschillende cardiovasculaire problemen, het ontwikkelen van diabetes, enz.

Lees ook: alles wat je moet weten over BMI

10 redenen waarom je geen buikvet verliest

Heb je actief geprobeerd om buikvet te verliezen zonder succes? Als dat zo is, heb je misschien moeite om van een of meer van de onderstaande gewoonten af te komen.

We kunnen u echter vertellen dat er hoop is. Want als je weet waar het fout gaat, is het makkelijker om je levensstijl echt te veranderen.

Lees dus de volgende paragrafen door en denk na over hoe je die problematische gewoonten kunt elimineren als je wilt afvallen/je buik platter wilt maken.

1) U eet niet gevarieerd en gezond

Onze voedselinname heeft (helaas) een enorme invloed op onze gezondheid, en de vorm van ons lichaam. In de eerste plaats moet u dus kritisch naar uw voeding kijken - eet u wel gevarieerd? Geeft u voorrang aan gezonde voeding? Is je portiegrootte ideaal?

Als u daar "ja" op kunt knikken, dan bent u al goed op weg om het overtollige buikvet kwijt te raken.

Maar zo niet, dan is dit waar je moet beginnen. Want je zult niet ver komen met je training als je niet zorgt dat je goed eet. Je moet ervoor zorgen dat je een goede hoeveelheid voeding binnenkrijgt voor je maaltijden.

Het is een misvatting dat je geen vet in je dieet mag hebben. Maar je lichaam heeft baat bij gezonde vetten, waaronder olijfolie, avocado, vette vis, noten en meer.

2) Je eet te veel koolhydraten

Het lichaam heeft koolhydraten nodig, dus je hoeft niet helemaal koolhydraatmijdend te zijn. Houd u echter vooral aan producten met voedingsvezels in plaats van suiker of zetmeel.

Dit komt doordat voedingsvezels zorgen voor een beter verzadigd gevoel. Tegelijkertijd heeft het lichaam meer energie nodig om complexe koolhydraten af te breken. Dus ook al blijf je langer vol, je verbrandt meer door producten met complexe koolhydraten te consumeren in plaats van enkelvoudige.

Zo moet je bijvoorbeeld afblijven van wit brood, pasta, rijst, aardappelen, suiker, enz. als je probeert buikvet en lichaamsgewicht te verliezen.

3) U doet niet genoeg aan lichaamsbeweging in uw dagelijks leven

Lichaamsbeweging en dieet zijn de twee factoren die bepalen of u afvalt en erin slaagt buikvet te verbranden. Onderschat dus niet het belang van regelmatige lichaamsbeweging voor uw gezondheid en voor een platte buik.

En vergeet niet dat bijna elke vorm van lichaamsbeweging ideaal is - het is gewoon een kwestie van bezig blijven en vet verbranden.

Als u geen zware kracht- of cardiotraining wilt/ kunt doen gedurende langere perioden, is een wandeling, hardlopen of fietstochtje ook prima. Het is bijvoorbeeld een goed idee om uw auto in te ruilen voor de fiets van en naar het werk. Matig intensieve lichaamsbeweging kan een gunstig effect hebben op het strakker maken van de buik en het afbreken van buikvet.

U moet ongeveer 30 minuten per dag actief zijn. Als u echter wilt afvallen terwijl u traint voor een platte buik, zorg er dan voor dat u enkele specifieke oefeningen meeneemt.

Lees ons artikel over eenvoudige oefeningen voor thuis

4) Je doet niet de juiste oefeningen om buikvet te verbranden

Behalve dat u niet genoeg traint, doet u misschien ook de verkeerde oefeningen. Het is niet zo dat sommige oefeningen in uw trainingsprogramma ronduit "verkeerd" zijn, het is gewoon dat ze niet helpen om buikvet te verbranden.

Je wilt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je oefeningen vindt die je hartslag omhoog brengen, zodat je meer calorieën verbrandt. En u moet ook oefeningen kiezen die uw buikspieren activeren om vet kwijt te raken. Oefeningen als deze zullen je ook helpen een six-pack op te bouwen - vooral als je alle delen van je buik bewerkt.

Natuurlijk moet je ook andere spiergroepen trainen om in een betere conditie te komen.

5) Je slaapt 's nachts niet genoeg (of niet goed genoeg)

Als je slaapproblemen hebt of gewoon niet genoeg slaap als prioriteit stelt, kan het extra moeilijk voor je zijn om het buikvet kwijt te raken.

Dit komt omdat uw lichaam zich tijdens de slaap herstelt, zodat een gebrek aan slaap u met weinig energie of een energieoverschot kan achterlaten. In dergelijke gevallen zult u gemakkelijker bewerkte voedingsmiddelen en snacks consumeren.

Maak er een prioriteit van om elke nacht minstens 7 tot 8 uur te slapen.

6) Je eet je maaltijden te snel op

Je komt niet dichter bij je doel van een platte buik als je te snel eet tijdens de maaltijd. Ten eerste is de kans groot dat je te veel eet, omdat je je niet vol voelt.

Bovendien kauwt u uw voedsel niet goed, waardoor het voor uw lichaam moeilijker wordt om het daarna af te breken. Te snel eten kan ook leiden tot maagpijn.

7) Je drinkt niet genoeg water gedurende de dag

Het is ongelooflijk belangrijk om veel water te drinken. Het klinkt misschien vreemd dat het zou helpen bij buikvet, maar het doet.

Want als je water drinkt, hou je je lichaam gehydrateerd zodat het in zijn beste staat is. Bovendien geeft water u een vol gevoel, vooral als u water drinkt vlak voor een maaltijd.

En vaak heb je gewoon dorst en geen honger. Probeer dus een glas water te drinken voordat je snacks eet - het kan zijn dat het water is waar je lichaam echt om vraagt.

8) Je bent uit balans

Als je gestrest bent, je zorgen maakt, geen energie hebt in je dag, je bloedsuiker niet onder controle hebt enz., kan dit ook een effect hebben op je lichaam - waardoor het moeilijk wordt om vet rond je buik te verliezen of een platte buik te krijgen.

De eerste stop is dus om meer evenwicht in je dagelijkse leven te creëren. Op die manier hebt u meer energie en kunt u zich beter concentreren op lichaamsbeweging, het verbranden van meer calorieën, het vermijden van zoetigheid, enz.

9) Je snoept meer dan goed is

Laten we de koe bij de horens vatten: het kan zijn dat je te veel buikvet hebt omdat je een combinatie van ongezonde voedingsmiddelen eet. En hoog op deze lijst staat waarschijnlijk snacken.

Als je het moeilijk vindt om van chips, snoep, suikerhoudende dranken en dergelijke af te blijven, kun je tijdens de maaltijd zo gezond eten als je maar wilt, maar toch geen buikvet verliezen - of in ieder geval geen platte buik krijgen.

Je moet dus minder snacks eten. Probeer chips en snoep te vervangen door een handvol noten, groentesticks of een beetje fruit als je niet volledig kunt minderen.

Te veel ongezond voedsel verhoogt ook uw risico op het ontwikkelen van diabetes. En dat is iets om te vermijden.

10) Je drinkt te veel alcohol

Een van de grootste boosdoeners als het gaat om gewichtstoename en moeite om een platte buik te krijgen is alcohol.

Af en toe een glaasje is natuurlijk prima. Maar dat zijn een heleboel calorieën in alcohol. Je moet dus veel bewegen om de calorieën uit alcohol te verbranden - en buikvet te verliezen.

Dus minder alcohol als je een platte buik wilt.

Hoe raak je overtollig buikvet kwijt?

Is je meetlint een beetje te hoog? Zoals gezegd zijn slechte voeding en te weinig beweging grote boosdoeners als het gaat om buikvet.

Beide kunnen worden gecorrigeerd, en hieronder wordt uitgelegd hoe.

Dit is het dieet dat je moet volgen om buikvet kwijt te raken en een platte buik te krijgen

Een gezonder dieet leidt eenvoudigweg tot een gezonder leven. U kunt hier nog veel meer lezen over gezond eten en afvallen. Maar er zijn enkele principes in het bijzonder die u kunt volgen als u zich wilt concentreren op het verliezen van buikvet:

  • Geen suiker: Suiker is een van de grootste boosdoeners. Suiker is slecht. Maar suiker is ook slecht voor je maag, want fructose kan leiden tot grote hoeveelheden buikvet. Dus als je buikvet wilt verliezen, zul je afscheid moeten nemen van snoep en frisdranken.
  • Eet minder stukjes brood: "snelle koolhydraten", zoals die in wit brood zitten. Concentreer je in plaats daarvan op vezelrijk voedsel.
  • Neem meer eiwitten: als je voedingsmiddelen eet met veel eiwitten, eet je automatisch minder koolhydraten en minder vet. Je blijft langer vol. En er is zelfs een verband gevonden tussen eiwitten en minder buikvet.

Lees ook: zo ziet een goed LCHF-maaltijdplan eruit

Ren je een weg naar een platte buik

Naast voeding speelt ook lichaamsbeweging een grote rol.

Het kan echter heel moeilijk zijn om goed met lichaamsbeweging te beginnen. Vooral als je denkt dat je dagelijks oefeningen moet doen.

Gelukkig is het niet zo ingewikkeld. In feite hoef je maar ongeveer 30-45 minuten te rennen, 3 keer per week. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat dagelijkse/wekelijkse lichaamsbeweging kan helpen voorkomen dat uw buikvet in de toekomst terugkomt.

Helpen buikspieroefeningen tegen buikvet?

Ja en nee.

Aangezien je jezelf niet op die manier kunt wegen, kun je niet alleen je buikspieren trainen en alleen daar gewicht verliezen. Zo werkt het lichaam helaas niet.

Aan de andere kant kunnen buikspieroefeningen op een andere manier voordeel opleveren. U verbrandt geen vet op uw buik als zodanig, maar u maakt uw spieren strakker en dus zichtbaarder. En dat kan esthetisch veel helpen.

Gespleten buikspieren kunnen het moeilijk maken om buikvet kwijt te raken en spieren rond je buik op te bouwen

Wees je ervan bewust dat sommige mensen kunnen lijden aan wat men noemt "gespleten buikspieren", Latijn: rectus diastase.

Dit is een aandoening waarbij er "gaten" zitten tussen de buikspieren. In een dergelijk geval zullen regelmatige buikspieroefeningen niet helpen om het vet weg te trainen - in plaats daarvan kan het doen van de klassieke buikspieroefeningen voor de rechte buikspieren ertoe leiden dat de buik zichtbaarder wordt.

Gespleten buikspieren komen vooral voor bij zwangere vrouwen en vrouwen met overgewicht.

Controleer of je last hebt van gespleten buikspieren door de instructies in deze video te volgen .

Laat Arono het perfecte dieetplan voor u samenstellen

Als u ervan droomt uw buikvet kwijt te raken, dan moet u ook het juiste maaltijdplan bij de hand hebben.

Arono kan u daarbij helpen.

U kunt zich snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken, zodat u uw persoonlijke doel van buikvet verliezen kunt bereiken - en gewichtsverlies kunt bereiken als u dat ook wilt.

Op Arono.nl kunt u ook veel meer lezen over hoe u gezond kunt leven. U zult veel andere diëten en dieetplannen vinden om te proberen - dus begin maar!

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Veel Gestelde Vragen

Eet en train je weg naar een platte buik. U moet ongezonde eetgewoonten afleren en uw lichaam in beweging brengen door regelmatig te bewegen. Lees alles over het bereiken van een platte buik in het artikel.

Het is niet genoeg om buikspieroefeningen te doen om je buik te trainen. Je moet ook vet kwijtraken door spieren op te bouwen en je hartslag te verhogen. Op die manier verbrandt je lichaam gemakkelijker vet.

Verschillende factoren spelen een rol bij het verliezen van buikvet. U moet bijvoorbeeld gezond eten, bewegen en spieren opbouwen, veel water drinken, in evenwicht blijven, enz.

Te veel buikvet tast uw gezondheid aan. Het verhoogt bijvoorbeeld het risico op diabetes en belast uw inwendige organen. Het is belangrijk om lichamelijk actief te zijn en gezond te eten om buikvet tegen te gaan.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan