Hoe snel fit te worden met thuistraining

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Een van de grootste problemen van vandaag is onze gezondheid. Over Elke tweede Deen is ofwel uit vorm of ronduit te dik, en dat heeft een grote invloed op ons welzijn.

De reden hiervoor is waarschijnlijk dat we gewoon niet genoeg tijd op een dag hebben om naar de plaatselijke sportschool te gaan en een uur lang aan gewichtheffen te doen.

Maar dan is er gelukkig een oplossing voor: Thuis oefening!

In plaats van duur te betalen voor een fitnessabonnement dat u toch niet genoeg gebruikt, kunt u beter thuis een trainingsprogramma samenstellen om snel en gemakkelijk af te vallen en fit de zomer door te komen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Waarom überhaupt tijd besteden aan thuis training?

Of u nu wilt bereiken gewichtsverlies, spieren op te bouwen of gewoon in het algemeen gezonder te leven, moet lichaamsbeweging een fundamentele waarde in je leven zijn.

Want als je je lichaam traint, houd je het op de been, waardoor je makkelijker gezonder kunt leven - en dus een gelukkiger leven.

Thuis oefenen kan dus de weg zijn naar een gelukkiger leven. U hoeft niet alle machines, toestellen en gewichten te gebruiken die een sportschool te bieden heeft; uw lichaam is ontworpen om zichzelf fit te houden zolang u dat weet, welke oefeningen je moet doen, en hoe ze correct uit te voeren.

Voor- en nadelen van thuisgymnastiek

Het duidelijke voordeel van de sportschool is dat u over allerlei hulpmiddelen beschikt om gebruik van te maken. U kunt dus gemakkelijker een trainingsprogramma aan uw behoeften aanpassen, aangezien u de mogelijkheid hebt om alle soorten oefeningen te doen.

Als u het echter liever wat eenvoudiger houdt, is thuis trainen uw beste optie. Thuis kunt u meer tijd vrijmaken voor uw trainingsprogramma, aangezien u vrijwel gewoon kunt beginnen wanneer u maar wilt. Vergeet het vervoer, omkleden en douchen met een stel vreemden. Een ander groot voordeel van thuis oefenen is dat het niet veel langer dan 30 minuten hoeft te duren - zelfs minder, als je HIIT probeert.

Het grootste nadeel van thuis trainen is echter dat het ook te vermoeiend kan worden: de motivatie om te trainen kan afnemen als er zo veel andere afleidingen zijn om mee om te gaan.

5 eenvoudige oefeningen voor thuis training

U hoeft niet te stressen over het leren van honderden verschillende oefeningen om het meeste uit uw thuisworkout te halen. In feite zal het vaak veel lonender zijn om uw thuisworkouts zo eenvoudig mogelijk te houden.

In feite zijn er enkele universele oefeningen die u geweldige resultaten garanderen door vrijwel elke spiergroep in het lichaam te raken. Dit zijn de oefeningen waaruit u een trainingsprogramma kunt samenstellen als u het eenvoudig maar doeltreffend wilt houden:

 1. Squat: traint vooral je dijen, heupen, knieën en kern.
 2. Deadlift: traint vooral je heupen, rug en kern.
 3. Hurken: Werk vooral aan je borst, schouders en triceps.
 4. Body raises : Train vooral de brede rugspier en je biceps.
 5. Buikbuigingen: trainen vooral je core, d.w.z. je buikspieren.

U kunt beginnen met het samenstellen van uw trainingsprogramma met deze oefeningen. Herhaal een oefening 5 keer. Als je doel spiertoename is, ga dan voor een laag aantal reps, bijvoorbeeld 8 reps. Als je uithoudingsvermogen wilt, ga dan voor een hoog aantal reps, zoals 15 reps.

Hoe stel je een trainingsprogramma voor thuis samen?

Het is eigenlijk heel gemakkelijk om met thuistraining te beginnen. Door deze basisprincipes te volgen, kunt u gemakkelijk uw eigen trainingsprogramma samenstellen.

 • Bepaal wat uw specifieke doel is
 • Plan uw training op maandag, woensdag en vrijdag
 • Beslis over 5-6 verschillende oefeningen die verschillende spiergroepen aanpakken
 • Herhaal de oefeningen 5 keer (5 sets)
 • Doe of 8 reps voor meer kracht of 15 reps voor meer uithoudingsvermogen
 • Neem een pauze van 1-2 minuten tussen elke oefening
 • Vergeet niet op te warmen - je kunt bijvoorbeeld 5 minuten jumping jacks doen

Jij beslist welke oefeningen je wilt doen. Natuurlijk zijn sommige oefeningen doeltreffender dan andere, maar uiteindelijk gaat het erom of u een gevarieerd trainingsprogramma hebt en of u het op de juiste manier uitvoert.

Links naar oefenprogramma's voor thuis

Hieronder vindt u links naar goede oefenprogramma's voor thuis, waaruit u inspiratie kunt putten:

 

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan