Hoe HIIT leidt tot gewichtsverlies - en grotere spieren

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

We hebben allemaal onze dromen. Voor sommigen gaat het om die extra kilo's kwijt te raken. Voor anderen is het trainen voor een gespierder, strakker en strandklaar lichaam. De vraag is, kun je beide tegelijk doen?

En het antwoord is - zoals je misschien al geraden had - JA!

HIIT is een nieuwe vorm van trainen, dat meer en meer mensen oppakken. Dat komt omdat HIIT zowel fysiek zwaar is, maar ook beheersbaar en snel uit te voeren - plus het levert ongelooflijke resultaten op.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus wat is HIIT?

"HIIT' staat voor 'High Intensity Interval Training' en is een vorm van krachttraining die je hartslag echt omhoog brengt. Je zou HIIT zelfs een vorm van cardiotraining kunnen noemen, ook al zijn de oefeningen grotendeels ontleend aan de wereld van de bodybuilding.

Het concept is heel eenvoudig: Je doet de oefeningen zo snel en met zulke korte pauzes dat je ook je conditie traint. En een HIIT-sessie is meestal snel voorbij - na 20 minuten heb je jezelf tot het uiterste van je spieren gedreven.

Een HIIT-trainingsprogramma bestaat meestal uit klassieke workouts die je al kentsquats, sit-ups, planken, push-ups, deadlifts, enz.

Dus er is geen hocus pocus aan HIIT - het gaat er gewoon om er echt voor te gaan!

Wat kan HIIT doen dat normale training niet kan?

"Intervaltraining" is ook bekend uit de wereld van het hardlopen, bijvoorbeeld, waarbij je afwisselend zo hard mogelijk sprint, dan longtraint en je hartslag omlaag krijgt, om vervolgens weer zo hard mogelijk te sprinten. Op die manier bouw je een explosief fitnessniveau op dat je niet haalt uit de typische 30-minuten loop.

Je zult dezelfde mentaliteit vinden bij HIIT. In plaats van een uur in de sportschool te besteden aan het heffen van gewichten of hardlopen op een loopband, kunt u met een HIIT-workout nog meer bereiken in minder tijd.

En je hoeft niet al je spaargeld te investeren in een fitnessabonnement; je kunt gemakkelijk een HIIT-programma samenstellen uit lichaamsgewichtoefeningen alleen, zonder machines en gewichten.

Waarom HIIT de beste manier kan zijn om gewicht te verliezen

HIIT is eigenlijk een betere manier om gewicht te verliezen dan traditionele cardio. Dat komt omdat de korte intervallen u in staat stellen tot 95% te gebruiken van wat uw hart kan. HIIT is daarom veel meer calorie-verbranding dan een loop van een uur waarbij je de hele tijd hetzelfde tempo aanhoudt.

Deze explosieve vorm van lichaamsbeweging stimuleert ook je metabolisme, waardoor je in 24 uur ook echt veel calorieën verbrandt na een HIIT sessie.

Andere voordelen van HIIT

Maar het is niet alleen gewichtsverlies dat je krijgt van HIIT:

  • HIIT is effectief: In slechts 15 minuten kun je bereiken wat je een uur in de sportschool of op de atletiekbaan zou doen
  • Je zult beter worden in zo'n beetje alles: Dit soort explosieve training is niet alleen goed voor je lichaam op het moment zelf; je traint ook spieren en uithoudingsvermogen, zodat je nog verder kunt fietsen, bijvoorbeeld.
  • HIIT kan overal gedaan worden: Je bent niet gebonden aan een sportschool of specifieke uitrusting. U kunt uw HIIT workout overal doen, zelfs in uw hotelkamer als u op reis bent
  • HIIT helpt tegen de bloeddruk: Studies hebben aangetoond dat vooral mensen met overgewicht vinden dat hun bloeddruk meer stabiliseert als ze HIIT doen dan wanneer ze traditionele cardio doen.

Hier is hoe een typisch HIIT trainingsprogramma eruit ziet

Er zijn veel verschillende manieren om een HIIT-trainingsprogramma samen te stellen.

U kunt gemakkelijk uw eigen trainingsprogramma samenstellen en We hebben er hier zelfs een complete gids over samengesteld. U kunt ook snel een goed HIIT trainingsprogramma online, zoals hier.

Hieronder volgt een opleidingsprogramma waarmee u snel aan de slag kunt. Voer elke oefening 45 seconden uit, ontspan 15 seconden, en ga verder met de volgende. Op een intensiteitsschaal van 1-10, zou je een stevige 9 moeten scoren. Herhaal het hele programma 2 keer of meer:

  • Butt Kicks: Sta met je voeten een beetje uit elkaar. Schop dan je rechterhiel omhoog naar je billen en weer omlaag, herhaal dan met je linkervoet, enzovoort.
  • Sprong Squats: Ga staan met je benen iets meer dan schouderbreedte uit elkaar. Buig je knieën en heupen naar beneden tot je dijen parallel aan de grond zijn, en spring zo hoog in de lucht als je kunt.
  • BurpeesGa staan met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Ga snel liggen in een plank positie en houd je lichaam omhoog met je buikspieren. Doe een push-up. Spring dan terug op je voeten en doe een mini burpee.
  • BergbeklimmersBegin in een plank positie met je armen gestrekt. Dan til je je linkerknie op naar je buik, dan je rechterknie, enzovoort.
  • LungesSta rechtop. Stap met je linkerbeen naar voren en zak door je knieën totdat je linkerdij parallel aan de grond is. Duw jezelf weer omhoog en herhaal met je rechterbeen.
  • Hurken: Je kent het vast wel - gewoon zoveel mogelijk push-ups doen.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan