Hoe je taille je helpt gezonder te leven

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je moet oog voor detail hebben.

Of beter gezegd: Je moet oog hebben voor de taille.

Want je taille zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Je taille kennen is ongelooflijk belangrijk, want te veel buikvet kan leiden tot een aantal geassocieerde ziekten.

In deze beknopte gids leert u wat uw tailleomtrek over u zegt, hoe u die meet en hoe u van uw buikvet afkomt.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is een taille meting?

Een tailleomtrekmeting is een manier om te weten te komen hoe gezond u bent.

Er zijn veel verschillende manieren om uw gezondheid te meten. Een van de populairste is de BMI-berekening, omdat die u kan vertellen of u normaal, ondergewicht of overgewicht hebt.

Het probleem met de BMI is dat het je niet vertelt waar je vet zich op je lichaam bevindt. Het heeft een grote impact. Als veel van uw vet zich rond uw middel bevindt, kan dat een ernstig risico vormen.

Dat is waarom je je taille moet meten!

Hoe meet u uw tailleomtrek

Gelukkig is het niet moeilijk om je taille op te meten. Het enige wat je nodig hebt is een meetlint om je taille correct op te meten.

  • Ga staan met je benen iets uit elkaar en adem rustig
  • Plaats het meetlint horizontaal tussen uw onderste rib en de bovenkant van uw heupbeen
  • Adem ontspannen uit - dus niet je buik op of in
  • Meet dan de taille voordat je weer inademt
  • Vergeet niet om de tape niet te strak of te losjes te houden

U moet niet bij uw navel meten, want het is niet zeker dat de navel in het midden zit. U krijgt dus een misleidende meting als u de navel als referentiepunt gebruikt. In plaats daarvan is het belangrijk het middenpunt te vinden tussen de onderste rib en het bovenste deel van het heupbeen.

Het is ook mogelijk een taille/heup-verhouding meting te doen, waarbij u uw taille berekent en vervolgens uw heup om ze in verhouding tot elkaar te zetten. Dit is duidelijk als je brede heupen hebt.

Wat wil je dat je taille is?

Net als bij de BMI zijn er specifieke cijfers voor wat je taille moet zijn. Je moet er een prioriteit van maken een normale taille te hebben, anders kan het gevolgen hebben voor je gezondheid.

Wel moeten we vermelden dat sommige mensen enigszins kunnen afwijken van de onderstaande richtlijnen voor een gezonde taille. Dit geldt met name voor mensen die bijzonder lang zijn, zowel mannen als vrouwen, omdat hun taille iets groter kan zijn dan aanbevolen.

Tailleomtrek vrouwen

Voor vrouwen is een normale taille onder de 80 cm, en als je boven de 88 cm komt, heb je ernstig overgewicht. In zo'n geval moet u onmiddellijk reageren en uw levensstijl veranderen om van een te grote taille af te komen. Veel vrouwen krijgen een ongezonde appelvorm als ze zo'n grote taille hebben.

Als uw taille tussen 80 en 88 cm is, moet u ook opletten. Dan hebt u matig overgewicht en een matig verhoogd risico op secundaire ziekten.

Taille omvang mannen

Voor mannen is de normale tailleomtrek minder dan 94 cm, terwijl ernstige zwaarlijvigheid meer dan 102 cm bedraagt. U verhoogt uw risico op ziekte als u tussen deze twee cijfers zit, dus probeer uw levensdoel te verlagen.

En wat gebeurt er als je taille in de categorie "ernstig overgewicht" valt?

Lees meer: Alles wat je moet weten over calorieën

De risico's van een te hoge taille

Als uw taille te hoog is, neemt het risico op het ontwikkelen van comorbiditeiten toe. Dit komt doordat uw vet zich vooral rond de buikstreek heeft genesteld, waardoor u een hoog risico loopt op een aantal levensstijlziekten.

Deze ziekten kunnen omvatten:

  • Hoge bloeddruk
  • Cardiovasculaire ziekte
  • Diabetes

In feite kunt u meestal zien dat uw taille te hoog is zonder deze te meten. Als u de zogenaamde "appelvorm" heeft, waarbij uw buik uitpuilt, is dit geen goed teken. Dan heb je te veel buikvet, en dat kan moeilijk weg te krijgen zijn.

Gelukkig is er een manier om van dit buikvet af te komen en je taille kleiner te maken.

Lees ook: hoe maak je een gezond eetplan dat echt werkt

Je moet ook geen ondergewicht hebben

Het is ook beter te vermelden dat te dun zijn ook niet optimaal is. Het is niet zo dat hoe dunner je bent, hoe gezonder je wordt. Omdat er ook een verhoogd risico is op levensstijlziekten / co-morbiditeiten als je een te dunne taille hebt / te weinig weegt.

Daarom moet u prioriteit geven aan het bereiken van een "normaal gewicht".

Hoe maak je je taille kleiner

Je moet zowel eten als trainen voor een kleinere taille. Buikvet ontstaat namelijk door ongezond eten of te weinig beweging - of beide.

U moet een dieet volgen waarbij u 500 calorieën per dag minder binnenkrijgt dan uw lichaam normaal nodig heeft. Op die manier heb je een optimaal calorietekort om gewicht te verliezen. U zult ongeveer 0,5 kg per week verliezen.

En dan moet je suiker vermijden, snelle koolhydraten vermijden en je eiwitinname verhogen .

Buiten dat, doe wat simpele buikspieroefeningen. Niet omdat u uw buikvet geïsoleerd kunt "raken", maar omdat een getrainde buik kan helpen voorkomen dat buikvet ooit weer terugkomt.

Bereken uw evenwichtige inname

Om er zeker van te zijn dat je jezelf in een optimaal calorietekort plaatst, bereken je eerst je evenwichtige inname. U kunt dit doen met de Aronos calculator, die u hier kunt vinden.

De calculator geeft je een nauwkeuriger beeld van het aantal calorieën dat je lichaam op een doorsnee dag verbrandt dan veel andere formules. Het is van dit aantal calorieën dat je 500 kcal moet aftrekken. Als u echter zeer actief bent, kunt u een calorietekort krijgen zonder minder te eten.

Train voor een gezondere taille

U moet meer bewegen als u een hoge BMI (Body Mass Index) hebt en/of het meetlint een te brede taille aangeeft. Natuurlijk kom je met gezond eten ver, maar om je hele lichaam gezond te houden, is het ook belangrijk om het in het dagelijks leven te gebruiken.

We kunnen beter beginnen met te zeggen: je kunt niet spotten met een trein. Dus je moet je niet alleen focussen op je taille. In plaats daarvan moet u zowel cardio- als krachttrainingoefeningen doen om uw conditie en spiermassa te vergroten. Dit zorgt ook voor een betere verbranding.

Uit onderzoek blijkt dat vrijwel alle vormen van lichaamsbeweging goed zijn als het gaat om een betere gezondheid en gewichtsverlies. Dus als u niet zo'n sportschoolliefhebber bent, kunt u volstaan met een stevige wandeling. Een stevige wandeling kan het risico op overbelasting van uw hart en longen gemakkelijk verlagen en u bovendien in staat stellen gewicht te verliezen.

Krijg een op maat gemaakt dieetplan tegen buikvet

Om meer te weten te komen over hoe u uw taille kleiner kunt maken, leest u verder op Arono.co.uk. Hier vindt u een heleboel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, lichaamsbeweging en de juiste balans.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal een gezond en lekker dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals een slankere taille.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Veel Gestelde Vragen

De taille wordt gemeten met een meetlint halverwege tussen de onderste rib en de bovenkant van uw heupbeen. Hij mag niet na de navel worden gemeten. Denk eraan niet op te puffen of in te puffen - controleer je ademhaling rustig.

De WHO beveelt aan dat de taille voor vrouwen minder dan 80 cm en voor mannen minder dan 94 cm moet bedragen. Dan ben je gezond, want het vet is niet geconcentreerd rond de maag. Een hogere taille is niet gezond.

Ja, dat kan het wel. En daarom zegt je tailleomtrek ons ook iets over je gezondheid. Omdat je met te veel buikvet een verhoogd risico hebt op levensstijlziekten, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Uw BMI geeft zelden een realistisch inzicht in uw gezondheid, omdat het cijfer geen rekening houdt met een aantal factoren. Daarom moet u de taille opmeten, want die houdt rekening met de plaats waar het vet zich op het lichaam bevindt.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan