Hoe bereik je een cholesterolverlagend dieet?

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als je je zorgen maakt over het beruchte "cholesterolgehalte", ben je niet de enige. In feite een te groot deel van de bevolking heeft een te hoog cholesterolgehalte, en dat is een behoorlijk groot probleem.

Gelukkig is er een eenvoudige manier om een hoog cholesterolgehalte te vermijden:

Door dieet!

Als u de principes van een cholesterolverlagend dieet kent, kunt u veel levensstijlziekten nu en later in uw leven voorkomen.

In deze gids zul je leren:

 • Wat cholesterol in de eerste plaats is
 • Wat de risico's van een hoog cholesterolgehalte zijn
 • En hoe je een cholesterolverlagend dieet samenstelt
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus allereerst: Wat is cholesterol?

Cholesterol wordt vaak in een negatieve context genoemd, maar dat is niet helemaal eerlijk.

Cholesterol is een belangrijke stof in ons lichaam, die een belangrijke rol speelt bij alle lichaamsfuncties. Het is aanwezig in alle cellen van het lichaam en helpt bij de vorming van celmembranen, vitamine D, galzuren en nog veel meer.

Cholesterol is een vet en kan niet in het bloed worden opgelost. Daarom zit het in plaats daarvan in proteïnen. Deze eiwitten worden in twee soorten verdeeld: LDL ("slecht" cholesterol) en HDL ("goed" cholesterol).

Waar komt cholesterol vandaan?

Het lichaam ontwikkelt het op natuurlijke wijze, maar we krijgen ook cholesterol binnen uit het voedsel dat we eten. Vooral vet voedsel.

Verzadigd vet kan leiden tot meer cholesterol in ons lichaam dan we nodig hebben. Verzadigd vet als zodanig is niet slecht voor het lichaammaar buitensporige hoeveelheden vet zijn behoorlijk slecht (net als al het andere).

Dit betekent dat uw voeding een grote rol speelt. Als je te veel van het slechte cholesterol, LDL, binnenkrijgt, kan dit zich ontwikkelen tot een aantal slechte ziekten.

Waarom is een hoog cholesterolgehalte zo slecht?

Te veel van het slechte cholesterol kan tot deze ziekten leiden:

 • Bloedvaten kunnen verstopt raken
 • Risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten
 • Risico op het ontwikkelen van beroertes
 • Gevaar voor bloedstolsels

En een van de meest lastige dingen is dat je niet kunt zeggen of je een hoog cholesterol hebt. Het kan alleen worden gecontroleerd door een arts.

Een cholesterolverlagend dieet helpt

Het goede nieuws is dat het niet zo moeilijk te vermijden is.

Cholesterol in je lichaam is een volledig natuurlijk iets, en dus kun je ook verlaag je cholesterol op natuurlijke wijze. U moet gewoon de "slechte" (LDL) cholesterol verlagen door de "goede" (HDL) cholesterol te verhogen.

Met andere woorden, eet een cholesterolverlagend dieet. Dit komt omdat er bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen zijn die het cholesterol in uw lichaam verlagen.

Deze cholesterol dieet tips moeten worden gevolgd

Als u een cholesterolverlagend dieet wilt volgen, zijn er enkele zeer specifieke voedingsmiddelen die u moet eten. Maar er zijn ook enkele algemene cholesterolvoedingstips die u kunt volgen:

 • Eet minder verzadigd vet: Dit kan het vet zijn dat je vindt in vlees, boter, palmolie, zuivelproducten en eieren. Als vuistregel geldt dat slechts 7% van van je dagelijkse calorieën moet van verzadigd vet komen.
 • Minder transvetzuren consumerenTransvetten vind je meestal in bewerkte voedingsmiddelen en fastfood.
 • Breng uw cholesterol in balans met fruit en groentenEr is een direct verband tussen je cholesterolgehalte en de hoeveelheid fruit, groenten, noten, bonen en plantaardige voedingsmiddelen die je eet.
 • Vlees vervangen door vis: U kunt veel varkensvlees en rundvlees vervangen door vis. Op die manier krijgt u toch het goede vet voor uw lichaam binnen, en Omega-3 beschermt tegen hartaandoeningen. Daarom moet u vooral aandacht besteden aan zalm, makreel en sardines.
 • Ga voor voedingsvezels: Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten die essentieel zijn voor de gezondheid van de dikke darm.. Ze zijn ook goed om het cholesterolgehalte te verlagen. Kies dus voor donker, grof brood en vezelrijke granen.
 • Oliën rijk aan onverzadigde vettenSommige oliën, zoals olijfolie, zonnebloemolie en plantaardige margarine, zitten vol met het gezonde vet. Dus voel je vrij om het over je salade te gieten of om het te gebruiken om te bakken.

Goed, maar is er geen concretere suggestie voor een cholesterolverlagend dieet?

Natuurlijk is die er! Je moet je dieet vooral uit deze voedingsmiddelen samenstellen:

 • Volkoren brood en grof brood
 • Roggebrood
 • Granen op basis van haver, gerst en rogge
 • Muesli en havermout
 • Zalm, makreel en sardines
 • Olijfolie, koolzaadolie en zonnebloemolie
 • Sojanoten, sojamelk en tofu
 • Rijst
 • Ongezouten noten
 • Champignons
 • Plantaardige margarine en mayonaise
 • En minstens 6 stuks fruit en groenten per dag

Kan ik mijn cholesterol echt verlagen met het juiste dieet?

Ja, het juiste dieet kan een groot effect hebben op mensen met een hoog cholesterolgehalte. Steen Stender, hoofdarts in het Gentofte Ziekenhuis en adjunct-professor aan het departement Lichamelijke Opvoeding en Voeding van de Universiteit van Kopenhagen, legt in deze video uit hoe een dieet met noten en oliën een positief effect heeft op het cholesterolgehalte.

Hoe zit het met lichaamsbeweging?

Dieet is de meest dominante factor, maar lichaamsbeweging heeft nog steeds een effect. Elke dag je hartslag opvoeren verlaagt het LDL-cholesterol, maar zelfs een stevige wandeling van slechts 15 minuten heeft al iets te zeggen.

Er is echter bewijs tussen hoeveel je beweegt en hoe gezond je dieet is. Dagelijkse lichaamsbeweging kan dus een goede manier zijn om jezelf ertoe te brengen meer aandacht te besteden aan cholesterolverlagende voedingsmiddelen.

Meer informatie over gezond leven op arono.nl

Wilt u meer weten over hoe u gezond kunt leven, lees dan verder op arono.dk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan