Hoe uw vetverbranding te stimuleren met dieet

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je droomt waarschijnlijk - net als zovelen - van het perfecte lichaam. Slank, soepel en fit. En dat kan je - je moet alleen de basis kennen - zoals vetverbranding.

Je kunt je lichaam er niet perfect uit laten zien totdat je het overtollige vet hebt verwijderd. Je moet gewoon iets weten over vetverbranding, en dit artikel is je gids over hoe je je vetverbranding kunt stimuleren - zonder de hele dag in een sportschool door te brengen.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Allereerst: Wat is vetverbranding?

Vetverbranding is eigenlijk wat je lichaam de hele tijd doet. Het verbrandt vet voor energie. En je lichaam heeft die energie nodig om de hele tijd door te gaan.

"Calorieën" is een ander woord voor energie. Calorieën zijn afkomstig van onze voeding, en calorieën zijn afkomstig van de drie belangrijkste voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten en vetten.

En het zijn de calorieën uit de vetten die de belangrijkste bron van energie zijn.

Wat gebeurt er precies in het lichaam?

Vetverbranding in het lichaam vindt plaats door wat bekend staat als "metabolisme". Metabolisme is het proces dat plaatsvindt wanneer de grote machinerie die "het lichaam" wordt genoemd, voedsel omzet in energie, die vervolgens wordt omgezet in een kloppend hart en opblazende longen.

Vetverbranding gebeurt de hele tijd - zelfs als je geen marathon loopt.

Waarom hebben sommigen overgewicht en zijn anderen normaal?

Hoe komt het dat sommige mensen meer vet op hun lichaam hebben dan anderen?

Er kunnen vele redenen zijn. Dieet speelt een ongelooflijk belangrijke rol, en het typische antwoord is dat je meer calorieën eet dan je op een dag nodig hebt.

Maar genen spelen eigenlijk ook een grote rol. En nee, het is niet alleen een slecht excuus. Studies hebben aangetoond dat bij sommigen genen verantwoordelijk kunnen zijn voor tot 80% van het gewichtsverlies, terwijl voeding een zeer kleine rol speelt.

En dan zijn er natuurlijk nog de externe factoren die tot zwaarlijvigheid kunnen leiden. Je wordt erg beïnvloed door je omgeving. Als je moeder bijvoorbeeld rookte toen je een baby was, of als je school in de buurt van een McDonald's was, kan dit gevolgen hebben voor je gezondheid.

Gelukkig kun je dit allemaal overwinnen - je hoeft alleen maar je vetverbranding te stimuleren!

Je hoeft niet te sporten om vetverbranding te stimuleren

Je hoeft niet alle uren van de dag aan marathons te besteden - integendeel.

In feite is je vetverbranding het hoogst bij BMR, wat kort staat voor basaal metabolisme. U kunt hier meer lezen over BMR.

Tot 80% van je vetverbranding vindt plaats als je niets doet. Regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining bereiken slechts ongeveer 15-30% van je vetverbranding.

Dus wat kun je in plaats daarvan doen om je vetverbranding te verhogen? Wel, je kan je metabolisme stimuleren door dieet. Lees daar meer over in een later hoofdstuk.

Hoe meer spiermassa, hoe hoger de verbranding

Hoewel training niet het enige is dat invloed kan hebben op hoeveel je verbrandt, raden we je toch aan prioriteit te geven aan lichaamsbeweging. Dit komt omdat u over het algemeen uw lichaam en spieren versterkt en ook uw hartslag omhoog krijgt. U voelt zich ook vaak energieker als u lichaamsbeweging een vast onderdeel van uw dag maakt.

Tegelijkertijd helpt regelmatige lichaamsbeweging om je metabolisme hoog te houden. Dit komt omdat hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer je gedurende de dag zult kunnen verbranden.

U moet zowel kracht- als cardiotraining prioriteit geven wanneer u traint. Op die manier versterkt u uw lichaam op alle parameters.

Intervaltraining is goed voor je metabolisme

Er zijn voordelen aan zowel lage- als hoge-intensiteitstraining. U kunt dus de intensiteit van uw trainingssessies afwisselen. Hieronder leest u over de voordelen van elk type training:

 • Hoge intensiteit: hoe hoger de intensiteit, hoe meer je je lichaam pusht. Hoge intensiteit training moet zo hard zijn dat je niet te lang door kunt gaan. Je zou het dus een snelle vetverbranding kunnen noemen, waarbij je je spieren maximaal belast. HIIT training in het bijzonder is populair geworden
 • Lage intensiteit: u kunt er ook voor kiezen om op een lagere intensiteit te trainen. In dit geval moet u echter gedurende een langere periode sporten om een goede hoeveelheid calorieën te verbranden. Bij lage intensiteit blijft uw hartslag gedurende de hele training relatief laag, maar u zult aan het eind toch een hoog energieverbruik hebben. Oefeningen van lage intensiteit kunnen een wandeling, een rustig fietstochtje, een rondje hardlopen, enz. zijn.

Als je efficiënter vet wilt verbranden, kun je intervaltraining toepassen.

Met een intervaltrainingsprogramma duwt u uw lichaam door verschillende hartslagzones. Je hartslag zal dan dalen en stijgen, waardoor het energieverbruik toeneemt. Als u moeite hebt om de juiste intervallen voor u te vinden of de beste oefeningen te kiezen, kunt u altijd hulp krijgen van een personal trainer.

Verhoog uw vetverbranding met dieet

Het juiste dieet is een van de beste manieren om je vetverbranding te verhogen.

Je moet je concentreren op het eten van voedingsmiddelen met een lage GI en GL.

"GI" staat voor glycemische index, en het vertelt je hoeveel bepaalde voedingsmiddelen je bloedsuiker doen stijgen. Je wilt niet dat het omhoog gaat. GL" staat voor "glycolytic load" en betekent dat zelfs als sommige voedingsmiddelen een hoge GI hebben, dat niet zo erg is, zolang het maar in de juiste hoeveelheden is.

Daarnaast moet je ook voedingsmiddelen met veel eiwitten eten, want die kunnen je helpen beschermen tegen insulineresistentie. Als je insulineresistent bent, zal je lichaam zijn best doen om zoveel mogelijk insuline te produceren, en insuline heeft de neiging om vet op je lichaam op te slaan.

Dus wat betekent dit allemaal?

Wel, in het kort, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die je kunt eten om je vetverbranding te verhogen.

Dit is wat je moet eten om je vetverbranding te verhogen

Dit zijn de voedingsmiddelen die je dagelijks kunt eten om je vetverbranding te verhogen:

 • Havermout
 • Bruine rijst
 • Bonen
 • Linzen
 • Kikkererwten
 • Kip
 • Vis
 • Olijfolie
 • Noten
 • Zaden
 • Kurkuma
 • Chili
 • Ginger
 • Groene thee

Je kunt er ook voor kiezen om te investeren in een aantal speciale vetverbrandingspillen als je je metabolisme/vetverbranding een boost wilt geven. De zogenaamde vetverbrandingspillen bevatten vaak enkele van de bovengenoemde voedingsmiddelen, zodat het een natuurlijke vetverbrander is.

Het ligt voor de hand om dergelijke pillen in te nemen in combinatie met een maaltijd gedurende een kortere periode, vooral als u worstelt met uw gewicht en hulp nodig hebt om uw gewichtsverlies een kickstart te geven.

Wanneer begint de vetverbranding?

Vetverbranding begint wanneer het lichaam niet alleen veel koolhydraten heeft om af te breken. De verbranding gaat de hele dag door, maar vaak zal een groot deel gaan naar het afbreken van koolhydraten. Dus als je minder koolhydraten eet, verbrand je automatisch meer vet.

Je kunt de vetverbranding ook stimuleren door periodes te vasten - het hoeft niet meer dan een paar uur 's ochtends te zijn. U zult ook meer vet verbranden door in uw dagelijks leven te bewegen, koude baden te nemen, eiwitrijk te eten, enz.

Boost je metabolisme met het LCHF of Keto dieet

Als je de focus wilt houden op het verbranden van vet uit je vetreserves in plaats van alleen te kijken naar de totale verbranding, overweeg dan het volgen van een Low Carb High Fat of Keto dieet. Dit type dieet schrapt alle onnodige koolhydraten uit het dieet en richt zich in plaats daarvan op de verbranding van veel vet als brandstof.

Bij het keto-dieet bijvoorbeeld breng je je lichaam in een toestand van "ketose", waarbij het metabolisme omhoogschiet en het lichaam ketonen afscheidt die alleen maar zorgen voor een nog hogere vetverbranding.

Stel het optimale vetverbrandingsdieet samen

Als u ervan droomt slank en fit te worden , moet u uw vetverbranding verhogen. En daarvoor moet u over de juiste kennis en instrumenten beschikken.

Arono kan u daarbij helpen.

U kunt zich snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - zoals het verhogen van uw vetverbranding.

Veel Gestelde Vragen

Beide kunnen een positieve invloed hebben op je vetverbranding en ervoor zorgen dat je meer verbrandt. Als u wilt afvallen, moet u nadenken over wat u eet en elke dag beweegt.

Het lichaam gebruikt vet als energiebron wanneer het geen koolhydraten meer heeft. U kunt dus minder koolhydraten innemen, zodat uw lichaam het vet kan verbranden.

Studies tonen aan dat punttraining als zodanig niet mogelijk is. Daarom moet je, als je buikvet wilt verliezen, gezond eten en bewegen - bij voorkeur bewegen waarbij je hartslag door verschillende hartslagzones gaat.

Verbrand veel vet uit je vetreserves en ga op een snel dieet met LCHF of Keto diëten. Zij zorgen voor een optimale vetverbranding door de inname van koolhydraten te beperken. Lees hier meer.