Plotselinge gewichtstoename? Bekijk de 7 dingen die je moet veranderen!
Bent u aangekomen maar begrijpt u niet wat de oorzaak is? Zo ja, lees dan dit artikel waarin we uitleggen wat de oorzaak kan zijn van je gewichtstoename. Dit kan te maken hebben met uw levensstijl of met een ziekte.
Maar er is geen reden tot paniek! Wij zullen u ook begeleiden bij het voorkomen van gewichtstoename, zodat u het er gemakkelijker af kunt houden.
7 redenen voor plotselinge gewichtstoename
We hebben het waarschijnlijk allemaal wel eens meegemaakt: je staat in de rij bij de weegschaal in de verwachting dat je bent afgevallen (of in ieder geval nog hetzelfde bent), maar het getal op het scherm vertelt een heel ander verhaal. Je begint je af te vragen wat de oorzaak kan zijn van deze plotselinge gewichtstoename.
In de onderstaande paragrafen geven wij u inzicht in 7 veel voorkomende redenen voor plotselinge gewichtstoename. Het kan je helpen om uit te vinden waar je "fout" bent gegaan.
1) Je verbruikt meer calorieën dan je verbrandt
Kortom, je komt aan omdat je meer calorieën verbruikt dan je op een dag verbrandt. En dat doen ze misschien al een tijdje. Dat komt omdat je niet automatisch de 500 kcal aankomt die je net te veel hebt gegeten - net zoals je niet onmiddellijk 0,5 kg verliest als je mindert.
Het eerste wat je dus moet doen is je dagelijkse calorie-inname bekijken als je een snelle gewichtstoename ervaart. U kunt een calorieënteller/calculator gebruiken als u hulp nodig hebt bij het bijhouden van uw inname.
Ik val niet af ondanks een calorietekort - wat moet ik doen?
Verliestu geen gewicht, hoewel u een optimaal calorietekort aanhoudt? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u niet slaagt. Ten eerste, misschien eet je te weinig. In een dergelijk geval gaat het lichaam in een "defensieve houding", waardoor het vet opslaat en spieren verbrandt. Dit is niet vanzelfsprekend wanneer men probeert af te vallen.
Het kan ook zijn dat je te veel van het verkeerde voedsel eet. In dat geval zou je bijvoorbeeld meer koolhydraten moeten schrappen en in plaats daarvan meer eiwitten moeten eten. Je moet ook veel groenten eten.
Een andere reden kan zijn dat u problemen heeft met een of meer van de onderstaande oorzaken. Wanneer u dan een calorietekort hebt, zult u niet aankomen, maar ook niet afvallen.
2) Je hebt je training opgevoerd - en neemt misschien een voedingssupplement
Als u bent gaan sporten (of meer bent gaan bewegen dan voorheen), hebt u wellicht spiermassa gewonnen. Spier weegt minder dan vet, maar het weegt nog steeds. Het kan dus zijn dat je bent aangekomen omdat je spiermassa hebt gewonnen.
Een andere reden kan zijn dat u verschillende supplementen neemt die ertoe leiden dat u meer calorieën eet dan u denkt. Supplementen en een hogere eiwitinname kunnen ook een positief effect hebben op de spiermassa.
3) Je eet te veel zout
Het zijn niet alleen suiker en vet die de boosdoeners zijn. Zout kan ook een negatieve invloed hebben op uw gewicht, waardoor u aankomt. Dat komt omdat zout vocht vasthoudt in je lichaam, waardoor je periodeslang kunt aankomen. Daarom moet u nadenken over de hoeveelheid zout die u in het dagelijks leven binnenkrijgt, bijvoorbeeld hoeveel u aan uw eten toevoegt.
Zout is belangrijk voor het lichaam omdat het de vochtbalans regelt en het zenuwstelsel helpt te stabiliseren. Daarom moet u zout niet volledig schrappen. Probeer in plaats daarvan je inname te verminderen. Er wordt aanbevolen om maximaal 5 tot 6 gram zout per dag te consumeren. De eis is echter 1,5 gram zout, dus u kunt een beetje minderen.
4) Je drinkt te veel alcohol
Alcohol bevat ongelooflijk veel calorieën. Een fles wijn, bijvoorbeeld, kan +550 calorieën bevatten. Dat is ongeveer 1/3 tot 1/4 van de aanbevolen calorie-inname voor een volwassene (afhankelijk van of je een man of een vrouw bent).
U kunt daarom overwegen uw alcoholinname te verminderen als u gewichtstoename ervaart. Het is ook niet ongewoon om aan te komen als je veel feest.
5) Je darmstelsel loopt achter
Er kunnen wel een paar kilo's in je darmen zitten, wachtend om door je lichaam te gaan. Als u moeite heeft met ontlasting, kan dit leiden tot gewichtstoename.
Als het maar een korte periode is waarin je niet genoeg naar het toilet gaat, komt het wel goed. Maar als het een terugkerend probleem is, raden we je aan naar een dokter te gaan. Uw arts kan u laxeermiddelen of pillen voorschrijven om het probleem te verhelpen.
6) Uw voorbehoedsmiddel beïnvloedt uw lichaam
Geboortebeperkingspillen en minipillen kunnen gewichtstoename veroorzaken wanneer u ze begint in te nemen. Niet iedereen komt aan als dit type anticonceptiemiddel wordt gebruikt, maar voor velen is het een risico.
Gewichtstoename menstruatie
Uw gewicht zal waarschijnlijk schommelen tot aan, tijdens en na uw menstruatie. Dit geldt ongeacht of je een voorbehoedsmiddel gebruikt of niet. Het is verre van abnormaal, dus er is geen reden tot paniek over dit soort gewichtstoename.
Gewichtstoename kan ook worden veroorzaakt door wat ongezonder te eten tijdens je menstruatie. Sommige mensen hebben in deze periode meer zin in suiker.
7) Je bent gestrest
Je eet over het algemeen niet zo goed als je gestrest bent. Dit komt doordat u eerder ongezond voedsel zult consumeren en in grotere hoeveelheden zult eten. Het is ook moeilijk om van zoetigheid af te blijven als je gestrest bent.
Gewichtstoename komt voor in de menopauze
Wanneer vrouwen in de menopauze komen, kan dat grote gevolgen hebben voor hun gezondheid en welzijn. Opvliegers, gewrichts- en spierpijn, stemmingswisselingen en slaapproblemen zijn enkele van de meest voorkomende problemen die zich tijdens de menopauze voordoen.
Bovendien zullen velen ook gewichtstoename ervaren. Natuurlijk geldt dit niet voor iedereen, maar het is een veel voorkomende oorzaak van plotselinge gewichtstoename bij vrouwen in de menopauze.
Typische ziekten die tot gewichtstoename kunnen leiden
Verschillende ziekten kunnen gewichtstoename vergemakkelijken of een plotselinge gewichtstoename veroorzaken. Wij raden u aan contact op te nemen met uw huisarts als u vermoedt dat een ziekte de oorzaak is van uw gewichtstoename. In veel gevallen is het namelijk niet voldoende om alleen de calorie-inname te beperken.
Laag metabolisme
Een laag metabolisme, ook bekend als hypothyreoïdie, is een van de belangrijkste oorzaken van gewichtstoename. De aandoening wordt veroorzaakt door een tekort aan thyroxinehormoonproductie in de schildklier. Thyroxine wordt gebruikt om de stofwisseling, de omzetting van voedingsstoffen in het lichaam, te regelen.
Het zijn vooral vrouwen die last hebben van een lage stofwisseling, maar ook mannen kunnen er last van krijgen. Let vooral op de volgende symptomen en vraag uw arts om een bloedonderzoek als u twijfelt of u een laag metabolisme hebt:
- Vermoeidheid en een verhoogde behoefte aan slaap
- Verlegenheid
- Droge huid en haar
- Zwakke maag
PCOS
PCOS staat voor Polycysteus Eierstok Syndroom, en kan leiden tot een gemakkelijkere gewichtstoename. Symptomen van PCOS zijn hormonale onevenwichtigheden zoals een menstruatie die uitblijft of uitblijft, abnormale haargroei, acne, onvruchtbaarheid en nog veel meer.
Het is een vrij veel voorkomende aandoening, maar de meeste mensen hebben slechts een milde vorm van PCOS, zodat het in het dagelijks leven niet al te veel problemen oplevert.
Diverse vormen van kanker
Sommige vormen van kanker kunnen leiden tot een opgeblazen gevoel en een toename van het gewicht. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door vochtophoping in het lichaam. Als u op één plaats van uw lichaam veel aankomt, kan het een goed idee zijn om uw arts om advies te vragen.
Hoe gewichtstoename te voorkomen
Het is moeilijk om een exacte oplossing te geven voor hoe je gewichtstoename kunt voorkomen - anders dan ervoor te zorgen dat je evenveel calorieën verbrandt als je binnenkrijgt. Maar zoals je al hebt gelezen, zijn er verschillende factoren die een rol spelen bij plotselinge gewichtstoename.
Hieronder staan enkele dagelijkse handelingen die u kunnen helpen een gezonde levensstijl te leiden zonder aan te komen.
- Eet regelmatig: allereerst is het aan te bevelen regelmatig te eten om het snakken naar snacks op afstand te houden. Aanbevolen wordt om drie hoofdmaaltijden en twee tot drie tussendoortjes te eten. Je moet ongeveer elke drie tot vier uur eten
- Eet voldoende: zorg ervoor dat u bij elke maaltijd echt vol zit, want zo voorkomt u dat u zich overeet. Eet veel groenten bij uw maaltijden. Denk bovendien aan het evenwicht tussen eiwitten, koolhydraten en vetten, want dat geeft je meer energie
- Wees actief: blijf actief zodat u niet aankomt, ook al eet u af en toe wat extra. Regelmatig wandelen, naar het werk fietsen, hardlopen, naar de sportschool gaan, enz. zijn allemaal goede ideeën. Het is aan u hoeveel u wilt doen, maar lichaamsbeweging draagt bij tot een gezonde levensstijl
- Drink veel water: water verzadigt en houdt het lichaam gehydrateerd. Het is een soort vloeistof die geen calorieën bevat, dus je kunt er gewoon voor gaan
- Beperkde inname van alcohol: een verhoogde inname van alcohol kan leiden tot een verhoogd gewicht, aangezien alcohol veel calorieën bevat. Het is daarom aan te bevelen uw alcoholgebruik aanzienlijk te verminderen
- Praat met je dokter: Er kunnen vele redenen zijn voor gewichtstoename, zoals ziekte, stress, darmproblemen, voorbehoedsmiddelen, enz. Daarom raden wij u aan met uw arts te praten als u een gewichtstoename ervaart die niet te wijten is aan wat u in uw mond stopt
Voorkom gewichtstoename als u ouder wordt
Natuurlijk moet u zich altijd bewust zijn van uw gewicht, zodat u niet te zwaar wordt. Het is echter vooral voor oudere mensen belangrijk om overgewicht te vermijden, omdat dit tot levensbedreigende ziekten kan leiden. Het metabolisme van oudere mensen is ook trager, waardoor het relatief gemakkelijk is om aan te komen als je ouder wordt.
Oudere mensen kunnen baat hebben bij het opvolgen van de bovenstaande adviezen om gewichtstoename te voorkomen. Daarnaast bevelen wij aan het volgende uit te voeren:
Hou je hersenen scherp
U moet voorrang geven aan activiteiten die de hersenen stimuleren. Op die manier kunt u het risico op geheugenproblemen verminderen. Lezen en het spelen van verschillende strategische spelletjes, zoals schaken, zijn bijzonder aan te bevelen. Je kunt ook kruiswoordraadsels of sudoku's doen.
Eet flavonoïden
Flavonoïden helpen om op gewicht te blijven, of zelfs af te vallen als je tegelijkertijd een calorietekort hebt. Het loont dus de moeite om elke dag flavonoïden te eten. Hiertoe behoren diverse bessen, zoals bosbessen en aardbeien, appels, broccoli, uien en andere. Een kopje thee kan ook vol flavonoïden zitten.
Controleer uw gezondheid regelmatig
Zorg ervoor dat u uw gezondheid regelmatig controleert als u ouder wordt. Op die manier kunt u eventuele problemen in een vroeg stadium opsporen, zodat ze zich niet tot levensbedreigende aandoeningen ontwikkelen.
Niet de hele dag stilzitten
Het is belangrijk om je hersenen aan het werk te houden, maar je moet niet de hele dag stilzitten. Zoek een wandelmaatje om elke dag wat beweging te krijgen.
FAQ
Waarom kom ik aan?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u aankomt. U eet bijvoorbeeld meer dan u verbrandt, u lijdt aan een ziekte, u eet te veel slechte voedingsmiddelen, enz. Lees meer in het artikel.
Hoe voorkom je gewichtstoename?
U kunt gewichtstoename voorkomen door minder calorieën te eten dan u op een dag verbrandt. Let tegelijkertijd op of er iets in uw voeding zit dat vet en vocht bindt. Dit kan gewichtstoename veroorzaken.
Waarom kom ik aan als ik sport en gezond eet?
Spieren wegen ook, dus zij kunnen gemakkelijk de reden zijn waarom u bent aangekomen. Bovendien kan het zijn dat je een te groot calorietekort hebt of in het algemeen dingen eet die vet binden. Lees hier meer.
Kan een ziekte een plotselinge gewichtstoename veroorzaken?
Ja, verschillende ziektes kunnen leiden tot gewichtstoename. U kunt hier in het artikel enkele voorbeelden lezen. Let erop dat u altijd een arts moet raadplegen als de gewichtstoename te wijten is aan een ziekte.