Het is slim om een hardloopprogramma te volgen als je gaat hardlopen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Wil je gaan rennen? Wil je in goede conditie zijn? Wil je afvallen? Of het nu om de een of andere reden is, het is een goed idee om te gaan hardlopen!

En als u wilt beginnen met hardlopen maar niet weet waar u moet beginnen of eindigen, is het een bijna beter idee om een hardloopprogramma te gebruiken om u op weg te helpen.

Met het juiste hardloopprogramma kunt u niet alleen gewicht verliezen, maar ook een goede conditie krijgen en een bekwame en ervaren hardloper worden.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

10 goede redenen om te gaan hardlopen

Als je wil beginnen lopen, doe het dan!

Hier lees je over 10 van de grootste redenen om te beginnen met hardlopen:

 • Je zult gelukkiger zijn.
 • U zult gezonder zijn en meer energie hebben in uw dagelijks leven
 • Je zult beter in vorm zijn
 • Uw gewrichten en spieren worden gebruikt en versterkt
 • U krijgt een gezond en slank lichaam
 • Je slaapt beter.
 • Je vermindert stress
 • Uw bloeddruk blijft stabiel
 • Je houdt je hoofd helder (zelfs als je ouder wordt)
 • Je leeft langer.

Moet ik een hardloopprogramma volgen als ik fit wil zijn?

JA - als u van plan bent om te gaan hardlopen, of als u erover denkt maar niet goed weet hoe u moet beginnen, is het een goed idee om een hardloopprogramma te gebruiken. Of u nu een beginner bent of een ervaren loper die zich op de een of andere manier wil verbeteren, een loopprogramma is het ideale hulpmiddel.

Een hardloopprogramma geeft je een plan om je te helpen je doel te bereiken. Het geeft je een reden om te gaan hardlopen, ook al heb je daar niet altijd zin in.

Iedereen heeft goede en slechte dagen - voor, tijdens en na het hardlopen. Maar als je weet dat je er uiteindelijk iets tastbaars uit zult halen, is het veel gemakkelijker om de reden in te zien om te gaan hardlopen - zelfs op een slechte dag.

Om een goede loper te worden, moet je in een soort van vorm komen. Om in vorm te komen, kan het een goed idee zijn om een hardloopprogramma te volgen dat u vertelt wat u moet doen. Op die manier hoef je het alleen maar te volgen en zul je uiteindelijk je doel bereiken, bijna ongeacht wat je doet!

6 goede redenen om een hardloopprogramma te volgen

 • Het is motiverend om een plan te hebben
 • Je bent bijna verzekerd van een resultaat
 • Het is gemakkelijk en handig
 • U wordt sneller fit (afhankelijk van welk programma u kiest)
 • Je verlegt je grenzen voorbij wat je denkt te kunnen doen
 • Het is leuk om je vooruitgang bij te houden

Het is belangrijk om gezond te leven

Als je wilt beginnen met hardlopen en een hardloopprogramma wilt volgen, doe je jezelf een groot plezier door gezond en gevarieerd te eten. Je zult je veel beter voelen als je volgens je hardloopprogramma loopt, als je voedsel eet dat je ten goede komt.

Dat merk je ook als je junkfood en zoetigheid eet en daarna gaat hardlopen. U zult het hardlopen als een veel grotere belasting ervaren dan wanneer u het juiste voedsel eet. De combinatie van goede voeding en lichaamsbeweging is de weg naar een gezond dieet.

Als je begint met hardlopen, moet je er ook aan denken dat je veel calorieën verbrandt, dus je kunt je extra hongerig voelen. Dit is volkomen natuurlijk. Laat je in dit verband ook niet afschrikken door koolhydraten, want het is alleen maar gunstig en natuurlijk om er meer van te eten naarmate je vordert als loper.

Als u een hardloopprogramma volgt, zult u in veel gevallen zacht beginnen en vervolgens langer en sneller gaan hardlopen. Als dit gebeurt, neemt je honger automatisch toe. Hoe beter je wordt in hardlopen, hoe meer je zult moeten eten!

Voedingsmiddelen die uw conditie en uw hardloopprogramma ten goede komen

 • Groenten en fruit
 • Vette vis
 • Noten
 • Grof brood, volkoren pasta en fruit

Welk hardloopprogramma moet ik volgen?

Welk hardloopprogramma je moet volgen, hangt af van je hardloopdoel. Het hangt er ook van af of u gewend bent aan hardlopen, een beginner bent of na een lange onderbreking opnieuw begint.

Het is belangrijk een hardloopprogramma te kiezen dat bij u past en het is belangrijk eerlijk en realistisch te zijn over het programma dat u kiest, zodat u uw eigen belangstelling voor hardlopen behoudt. Het is beter om een beetje te voorzichtig te beginnen. Dan kun je altijd meer en meer en langer en langer lopen, en het zal je ook vanaf het begin succes geven. Vergeet ook niet op te warmen en te stretchen na het hardlopen!

Een hardloopprogramma voor u

Als je wilt beginnen met hardlopen omdat je fit wilt worden (wat een goed begin is, ongeacht wat je doel is), is het een goed idee om een hardloopprogramma te kiezen dat je traint in intervallopen.

Wanneer je intervallen loopt, loop je eerst een bepaald aantal seconden en dan loop je een bepaald aantal seconden. Bijvoorbeeld, ren 60 seconden en wandel 90 seconden. Je begint met dit gedurende een bepaalde tijd te doen - bijvoorbeeld 20 minuten - en elke keer dat je rent, doe je het langer en langer.

Hardlopen om af te vallen

Als je wilt beginnen met hardlopen omdat je wilt afvallen, loop dan niet - zoals veel mensen denken - lange, zware afstanden. Loop in plaats daarvan een paar keer per week korte stukjes, ongeveer 20 minuten. U verbrandt calorieën terwijl u ontspant tussen het hardlopen door, waardoor u meer gewicht verliest en geen blessures oploopt. Interval lopen is hier ook een goed idee.

Spieropbouw

Als je naast het hardlopen spieren wilt opbouwen, is het een goed idee om circuittraining te doen. Krachttraining na circuittraining heeft een goed effect op kracht en spiertoename. Circuit training is wanneer je langere afstanden rent zonder te stoppen.

Een betere loper worden

Als je al een hardloper bent, maar niet het gevoel hebt dat je de hardloper bent die je wilt zijn, is interval running ook de manier om te gaan. Met intervallopen krijg je een betere conditie en word je een betere loper die lange afstanden kan lopen en uithoudingsvermogen heeft!

Haal meer uit uw hardlopen met Arono

Het is ongelooflijk belangrijk om te bewegen, om je hartslag op te krikken en je spieren te onderhouden.

Maar het effect hiervan is minimaal als je niet ook het juiste dieet bij de hand hebt. Een dieet plan is uw beste hulpmiddel - en Arono kan u daarbij helpen. Omdat u zich snel en eenvoudig kunt aanmelden als gebruiker, en onze app het perfecte dieetplan voor u op maat maakt.

Als u ook hulp wilt bij hoe u kunt afvallen en blijvend gewichtsverlies kunt bereiken, lees dan verder op Arono.com. Hier vindt u een heleboel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, lichaamsbeweging en de juiste balans.