Hoe gemakkelijk gewicht te verliezen door het schrijven van een dieet dagboek

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Wil je afvallen? Heb je het vaak geprobeerd, maar zonder succes? Begrijp je niet wat je fout doet? De oplossing is eenvoudiger dan u denkt - maak gewoon een dieetdagboek!

Door een voedseldagboek bij te houden, kunt u zien wat u op een dag eet. Als je uitzoekt wat je op een dag eet, kun je zien wat je fout doet. En als je kunt zien wat je verkeerd doet, heb je een reële kans om het probleem op te lossen en uiteindelijk die kilo's kwijt te raken waar je al zo lang mee worstelt!

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is een dieetdagboek?

Een dieetdagboek is een notitieboekje, een stuk papier, een document op je computer, je mobiel - of wat jij het gemakkelijkst vindt! Laten we zeggen dat het een notitieboekje is.

In het notitieboekje schrijf je elke keer dat je iets eet, dus je logt wat je eet. Zowel hoofdmaaltijden, snacks en "verboden" voedsel. Alles moet worden opgeschreven in het voedseldagboek, wil het u zo goed mogelijk helpen.

Hoe lang moet ik een voedseldagboek bijhouden?

U beslist hoe lang u uw voedseldagboek bijhoudt. Het kan van een week tot een maand duren. Het moet echter lang genoeg zijn om een duidelijk patroon in uw gewoonten te zien. Dus, bijvoorbeeld, het zou een maand kunnen zijn.

Als de maand voorbij is, staat zwart op wit wat u verkeerd doet in de strijd tegen de extra kilo's. Op die manier kom je tot een oplossing waar je je vervolgens in kunt vinden en aan kunt werken! U zult ontdekken dat u misschien te veel tussendoortjes eet, dat u te grote of te kleine hoofdmaaltijden eet, dat u te veel suiker eet, te weinig groenten - er kunnen allerlei verborgen redenen zijn, verlies je geen gewicht.

Moet ik calorieën tellen?

Als u wilt afvallen, kan het een goed idee zijn om calorieën tellen. Calorieën tellen is echter misschien beter geschikt voor het dieetplan, waarover u meer kunt lezen in het gedeelte over dieetplannen.

Als u ervoor kiest uw calorieën te tellen tijdens het schrijven van uw dieetdagboek, kan dat voor u een goede manier zijn om erachter te komen hoeveel calorieën er eigenlijk in het voedsel zitten dat u eet.

Aan de andere kant, het is altijd het beste om voorzichtig te beginnen met een realistische gewichtsverlies. Overdrijf nooit, dus het is misschien beter om gewoon te beginnen met op te schrijven wat je eet, en dan kun je later calorieën tellen als dat de weg is die je verkiest te nemen. Je moet doen wat voor jou het beste voelt en niet zo overdrijven dat je uiteindelijk opgeeft!

Hoe maak ik een voedseldagboek?

Als u de boosdoener in uw dieet wilt vinden, moet u eindelijk eens een dieetdagboek gaan maken. Het is niet erg moeilijk of tijdrovend, je hoeft alleen maar elke keer dat je iets in je mond stopt op te schrijven. Hier is een eenvoudige gids voor het maken van uw voedseldagboek:

  1. Zoek een notitieboekje of je mobiel of wat je maar kunt altijd om bij je te dragen
  2. Begin met het opschrijven van elke keer dat je iets eet ALT wat je eet
  3. Schrijf op wat je een hele tijd eet (ergens tussen een week en een maand)
  4. Lees het dan door en beoordeel wat je verkeerd doet (krijg je wel genoeg groenten binnen? Genoeg fruit? Eet je te veel suiker? Eet je te veel vet voedsel?)
  5. Bestrijd de boosdoener en blijf vechten tegen de kilo's - en zie resultaten!

Eerlijkheid is de weg vooruit

Als u wilt afvallen, is het heel belangrijk dat u eerlijk bent tegen uzelf. Ten eerste, als je het voedsel dat je eet opschrijft in je dieetdagboek. Je moet eerlijk zijn! U zult de beste resultaten krijgen als u ervoor zorgt dat u schrijft ALLE je eet. Zelfs de kleinste dingen - zodat u er zeker van bent dat u uiteindelijk de slechte gewoonten kunt opsporen die u ervan weerhouden om af te vallen.

Ten tweede is het ook heel belangrijk dat je eerlijk tegen jezelf bent als het dieetdagboekproces voorbij is. Als je het zwart op wit bekijkt, weet je diep van binnen welke gewoonten slecht zijn en welke goed. Als je dat niet doet, kun je, bijvoorbeeld eenvoedingsdeskundige. Zelfs als je 's avonds door wilt gaan met de snoeppot, kan het van cruciaal belang zijn. Wat dacht je van fruit eten 's avonds? En 3 van je dagelijkse kopjes koffie met melk vervangen door groene thee? In het begin is het moeilijk, maar na een tijdje zul je het verschil in je lichaam voelen en het zal de moeite waard zijn!

Voedingsdagboek en gezondheid

Een voedseldagboek hoeft niet alleen een oplossing te zijn voor wie wil afvallen. Het kan ook andersom zijn - als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat je niet mag aankomen.

Het kan ook zijn als je gewoon voelt dat je gezonder wilt zijn, of als je je ongericht voelt in je dagelijks leven. Misschien krijg je te veel suiker binnen? Niet genoeg groenten? Als je een eetdagboek bijhoudt, zul je snel ontdekken wat het probleem is.

Het dieet plan kan ook een oplossing zijn

Als u snel wilt afvallen en het niet lukt om een voedseldagboek bij te houden, is er nog een andere optie - een dieetplan. Een dieet plan is ook een vorm van een dagboekmaar een die van tevoren is gemaakt. Hier schrijf je op wat je bijvoorbeeld de komende maand wilt eten. Zo kunt u van tevoren bepalen hoeveel u zult eten en hoeveel calorieën er in de voedingsmiddelen zitten die u zult eten (zie het gedeelte over calorieën).

Een dieetplan is een goede manier om te zorgen voor gewichtsverlies en het maakt gewichtsverlies in het dagelijks leven gemakkelijker voor u, omdat u weet wat u morgen zult eten. En de dag erna. En zo verder.

Als je er niet in slaagt je eigen dieetplan te maken, of als je niet veel weet over wat goed is voor gewichtsverlies, kun je een professional vragen het voor je te doen. Bijvoorbeeld, Arono!

Arono helpt je!

Als u hulp wilt om af te vallen of aan te komen of iets anders, lees dan verder op Arono.dk. Hier vindt u veel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet, lichaamsbeweging en evenwicht.

U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken - alles precies zoals u het wilt.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan