De voedingspiramide maakt gezond leven eenvoudig
We dromen allemaal van een beetje gezonder leven. En dat is logisch, want een gezonderleven gaat meestal ook gepaard met een gelukkiger leven.
Hoe komt het dan dat zoveel mensen ongezond leven? Waarom heeft ongeveer 47% van de volwassen bevolking overgewicht?? Het antwoord kan liggen in het feit dat een gezonder leven beginnen gewoon te overweldigend is.
Gelukkig is er een manier om dit te omzeilen - kijk maar eens naar de voedselpiramide!
Het geeft je een snel overzicht van wat je wel en niet moet eten, en je kunt van de ene dag op de andere gezonder en gelukkiger gaan leven.
In deze gids over de voedselpiramide, zul je leren:
- Wat de voedselpiramide is
- Hoe je de voedselpiramide kunt gebruiken
- Welke andere soorten voedselpiramides zijn er
- En hoe je zelf een goed dieetplan kunt samenstellen
Wat is de voedselpiramide?
Kortom, de voedingspiramide is een model om u - en ons allemaal - te helpen gezondere keuzes te maken. Het model is een driehoek/piramide verdeeld in verschillende lagen. In elke laag vindt u bepaalde voedingsmiddelen, en het gaat erom dat u gemakkelijk kunt nagaan wat u het best kunt eten en wat u het minst moet eten.
De onderste laag is ook de meest vullende, dus je moet het meeste voedsel uit deze laag eten. De bovenste laag daarentegen is de kleinste laag, wat betekent... wel, je kunt het bijna zelf uitdokteren.
Dit betekent dat als u rondkijkt en eet volgens de voedselpiramide, u ervoor zorgt dat u gezonder en gevarieerder eet.
Waar komt de voedselpiramide vandaan?
De voedselpiramide is geen nieuwe uitvinding, en het is niet een van de talloze superdiëten die elke week in de vele tijdschriften en kranten van het land worden voorgesteld. Nee, het idee van de voedselpiramide gaat eigenlijk heel ver terug. Ja, je bent het waarschijnlijk tegengekomen toen je op de lagere school zat.
De voedselpiramide is ontwikkeld door de FDB - die we nu kennen als Coop - en werd voor het eerst geïntroduceerd in 1976. Maar het gaat eigenlijk nog verder terug, want we hebben het idee eigenlijk gewoon geleend van Zweden.
In die tijd wilden ze een eenvoudig en betaalbaar dieetplan om mensen te helpen betere keuzes te maken. En zo kwamen ze met dit model, dat in zijn eenvoud de gemeenschappelijke waarde meeste diëtisten en deskundigen het over eens zijn. De voedselpiramide - zoals de officiële dieet richtlijnen - zijn natuurlijk veranderd sinds de jaren 1970. Zij zijn herzien en bijgewerkt, maar de basisbeginselen blijven dezelfde.
Hoe gebruik je de voedselpiramide
Gebruik de voedselpiramide als je boodschappen doet of in de keuken staat om te beslissen wat je op je bord legt.
U kunt de afbeelding van de voedingspiramide in uw geheugen laten opslaan, of u kunt er volledig van afblijven en ervoor kiezen de piramide af te drukken als een fysiek blad om mee te nemen op uw boodschappenreis. Het belangrijkste is dat u ervoor kiest uw voedsel te verdelen volgens de voedselpiramide:
- Je moet het meeste hebben van (de onderste laag): volle granen, roggebrood, aardappelen, water, groenten en wortelgroenten.
- U moet matige hoeveelheden hebben van (de middelste laag): brood, pasta, melk, fruit en noten.
- U moet het minste hebben van (de bovenste laag): rundvlees, kip, kaas, oliën, eieren en vis.
Het slimme van de voedselpiramide is echter dat het alleen laat zien wat je zou eten. Het laat niet zien waar je van weg moet blijven. Dat komt omdat het een goed idee is om gevarieerd te eten, dus je moet echt een beetje van alles hebben.
Lagen van de voedselpiramide
De voedselpiramide is dus verdeeld in drie verschillende lagen - maar er is eigenlijk nog meer verdeling om rekening mee te houden.
In elke laag, wordt het voedsel niet schouder aan schouder gegooid. Sommigen zijn hoger of lager dan anderen. Dus ook al zit de komkommer in de onderste laag, hij zit eigenlijk hoger dan de wortel. Dit betekent dat als je moet kiezen tussen een handvol komkommers of een handvol wortelen, je de laatste moet kiezen.
En in de middelste en onderste lagen is er ook een duidelijke scheiding tussen de rechter- en de linkerkant. Aan de rechterkant vindt u alle fruit en groenten, terwijl aan de linkerkant zetmeelrijke voedingsmiddelen staan. Zo kunt u zien wat u binnen elke categorie het beste kunt kiezen.
De voedingspiramide en voedingsadviezen
De vraag is, hoe zijn we überhaupt tot deze voedselpiramide gekomen? Wie heeft besloten dat iets meer gegeten moet worden dan een ander?
Het antwoord is dat de voedselpiramide grotendeels de 10 officiële voedingsrichtlijnen:
1. Eet gevarieerd, niet te veel en wees lichamelijk actief - Als u de voedselpiramide volgt, eet u automatisch gevarieerd.
2. Eet fruit en veel groenten - U eet meer dan 600 gram groenten en fruit, wat iedereen boven de 10 elke dag zou moeten eten.
3. Eet meer vis - De voedselpiramide stelt voor om 2-3 keer per week vis te eten
4. Kies hele granen - Wat brood en pasta betreft, kies voor de volkorenvariant, waarvan u 500 gram per dag mag eten.
5. Kies mager vlees en magere vleesproducten - In de voedingspiramide neemt vlees maar een klein deel in, dus je moet streven naar slechts ongeveer 100 gram per dag.
6. Kies zuivelproducten met een laag vetgehalte - Hier moet u de vetarme soorten kiezen.
7. Eet minder verzadigd vet - De voedselpiramide laat zien dat je over het algemeen gewoon moet minderen met vlees waar veel vet in zit.
8. Eet voedsel met minder zout - In het algemeen moeten we beter zuinig zijn met zout, en daarom zijn zoute voedingsmiddelen ook in de voedselpiramide in de minderheid
9. Eet minder suiker - Volgens de voedselpiramide zou slechts 10% van de energie uit suiker mogen komen.
10. Drink water. - Water is ook opgenomen in de voedselpiramide omdat het altijd het gezondste alternatief is.
De veganistische voedselpiramide
De voedselpiramide is echter niet noodzakelijk geschikt voor alle soorten mensen. Mensen die bijvoorbeeld lactosevrij, veganistisch of vegetarisch leven, zullen niet zoveel baat hebben bij de traditionele voedingspiramide.
De voedselpiramide kan echter tot op zekere hoogte worden gevarieerd en aangepast. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen te leven volgens de veganistische voedingspiramide, waarbij je niet alleen de dierlijke producten eruit haalt, maar ook nieuwe lagen toevoegt.
De onderste laag kan bijvoorbeeld de laag zijn waar de vloeistof zit: Water, thee en koffie - maar geen melk. De volgende laag zijn alle groenten en fruit, en dat zou waarschijnlijk zo'n 600-700 gram per dag zijn. De middelste laag is waar granen en aardappelen in gaan. De volgende hoogste laag zijn alle producten die uw lichaam van eiwitten voorzien - bonen, soja en noten - en dat is het equivalent van ongeveer 200 gram per dag. En tenslotte is er de bovenste en kleinste laag, waar de plantaardige vetten in gaan. Dit zijn vetten zoals olijf- en koolzaadolie.
De voedselpiramide kan dus ook dienen als model voor hoe soortgelijke voedselpiramides kunnen worden opgebouwd.
De koolstofneutrale voedselpiramide
De voedselpiramide hoeft niet alleen over voedsel te gaan. In feite kan het ook dienen als model voor hoe je gezonder kunt leven zonder het milieu te schaden.
De voedselpiramide is betrekkelijk milieuvriendelijk omdat zij u aanmoedigt meer groenten en minder vlees te eten. De productie van vlees is verantwoordelijk voor een enorme hoeveelheid CO2-uitstoot.
De koolstofneutrale voedselpiramide gaat nog een stap verder. Niet alleen vlees - rundvlees, varkensvlees, kip en vis - staat bovenaan, maar ook producten zoals rijst, rode wijn en kaas. Elk van deze stoot meer broeikasgassen uit dan je zou denken.
In de middelste laag staan granen, zoals in de oorspronkelijke voedingspiramide, maar ook producten als eieren, komkommers, tomaten en koffie. Ze hebben allemaal een matig effect op het klimaat.
In de onderste laag - en dus de grootste laag - vind je veel groenten en fruit, maar ook producten als suiker en bier. Dit zijn producten die heel goed zijn voor het milieu en waarmee u uw boodschappenmandje het best kunt vullen.
De koolstofneutrale voedselpiramide helpt je dus niet per se gezonder te eten, maar wel hoe je je impact op het milieu zo klein mogelijk kunt houden - en het kan een beetje een eye-opener zijn.
Een voedselpiramide dieet plan
Als u volgens de voedselpiramide wilt eten, is de eenvoudigste oplossing het maken van een dieetplan. Want ook al is de voedingspiramide ontworpen om het gemakkelijk te maken, toch kan het moeilijk blijken om ernaar te leven. Waar te beginnen, wat zijn de juiste portiegroottes en wat zijn de ingrediënten preciesheb je het over?
Dat is waarom je een dieet plan nodig hebt. U kunt in onze complete gids voor dieetplannen wat een dieet plan is en hoe je er een samenstelt. Het belangrijkste is dat u zich bewust bent van uw doelen en dat u de relatie tussen calorieën en energieverbruikkent.
Maar het samenstellen van een dieetplan dat de voedselpiramide weerspiegelt, is niet de enige oplossing. U kunt ook hulp krijgen van een diëtist of voedingsdeskundige.
Voedingspiramide voedingsrichtlijnen
Als je zeker wilt zijn dat je het juiste dieet volgt, probeer dan te zoeken hulp van een diëtist. Een diëtist is iemand die u kan helpen gezonder te eten en te leven. Een klinisch diëtist is professioneel opgeleid en zal u helpen het juiste dieetplan samen te stellen.
De voedselpiramide is een bekend model dat ook door diëtisten wordt gevolgd, zodat u er zeker van kunt zijn dat u het meest optimale plan krijgt samengesteld.
Hoewel het altijd een goed idee is om met een diëtist te praten, kunt u ook zelf nagaan hoe u het beste volgens de voedselpiramide kunt leven. Je kunt bijvoorbeeld de Aronos app een dieetplan voor je laten samenstellen.
Laat Arono u helpen met de voedselpiramide
Als u geen advies wilt inwinnen bij een diëtist, kunt u altijd zelf een dieetplan opstellen. En gelukkig kunt u op Arono.nl alle kennis vinden die u nodig heeft om volgens de voedselpiramide te leven. Hier kunt u te weten komen wat een gezond dieet is, hoe het lichaam werkt en we hebben een heleboel artikelen en gidsen om u te helpen met gewichtsverlies, gezonde voeding en het goede dieet.
Het beste van alles is dat u zich kunt aanmelden als gebruiker en dat onze app het perfecte dieetplan voor u op maat maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk beginnen te leven volgens de principes van de voedselpiramide.