Een bodybuilding dieet plan leidt tot grotere spieren

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je bent niet de enige die hiermee worstelt.

Urenlang in de sportschool doorbrengen, en toch zijn er geen noemenswaardige spieren te zien in de spiegels als je thuiskomt. Het kan ongelooflijk frustrerend zijn, maar maak je geen zorgen: je bent niet alleen!

Het probleem ligt waarschijnlijk gewoon in je dieet.

Dus als je op zoek bent naar het antwoord op de vraag hoe je grotere spieren en meer uit je workouts kunt halen, lees dan deze gids voor een bodybuilding dieet.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Allereerst de grondbeginselen

Voordat je je stort op een dieetplan voor krachttraining, moet je de basisprincipes van voeding en calorieën kennen. En gelukkig, het is niet zo ingewikkeld.

Het geheim van afvallen of aankomen zit 'm in de calorieën.

Het lichaam is constant energie aan het verbranden, en deze energie staat bekend als "calorieën". Calorieën zitten in je voeding. De hoeveelheid voedsel die u op uw bord legt, moet sterk overeenkomen met de energie die uw lichaam op een dag verbruikt.

Een bodybuilding dieet op calorieën

Een dieetplan voor bodybuilders is afgestemd op je calorieverbruik. Dit betekent dat wanneer u uw calorieverbruik wijzigt, ook uw voedingsplan zal veranderen. Wanneer je aan spiermassa wint, zal je lichaam meer calorieën nodig hebben, en daarom verandert een dieetplan voor bodybuilding op dynamische wijze.

Maar om dit mogelijk te maken, is het noodzakelijk te weten wat uw calorieverbruik is. In deze artikel kunt u lezen hoe u uw eigen calorieverbruik kunt berekenen.

Maar hoe kun je er zeker van zijn dat je honger naar calorieën er niet alleen maar toe leidt dat je dikker wordt? U kunt daar meer over lezen in deze gids, waar we uitleggen hoe je je vetpercentage en spiermassa berekent.

Waarin verschilt een dieetplan voor bodybuilders van andere dieetplannen?

Een dieetplan voor bodybuilding is erop gericht dat u voldoende energie krijgt om spieren op te bouwen. Vergeleken met andere diëten houdt dit dieet er ook rekening mee dat u beweegt. Dit betekent dat je lichaam in deze periode één voedingsstof harder nodig heeft dan alle andere: eiwitten.

Waarom is eiwit zo belangrijk als ik grotere spieren wil?

Spieren opbouwen draait allemaal om eiwitten, en dat komt omdat je spierweefsel uit eiwitten bestaat. Eiwit is opgebouwd uit aminozuren. Acht van deze aminozuren zijn essentieel, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Zij moeten dus via de voeding worden geconsumeerd in de vorm van eiwitten. Deze worden door enzymen in het spijsverteringskanaal en in de darmcellen afgebroken tot aminozuren. Zij helpen bij de vorming van bepaalde eiwitten in het lichaam, zoals spiereiwitten.

Heb ik een spieropbouwend dieet nodig?

Een krachttraining dieet kan uw doelen voor spieropbouw meer beheersbaar maken. Met een dieetplan kunt u ervoor zorgen dat u elke dag de hoeveelheid eiwitten en energie binnenkrijgt die u nodig hebt. Het toont de verhouding van eiwit, koolhydraten, vet en totale energie. Dit zal u een beter overzicht geven.

Hoe ziet een bodybuilding dieet er dan uit?

Als je eenmaal weet hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, kun je een dieetplan opstellen.

In een dieetplan voor bodybuilding moet er veel eiwit zijn, en zo zou een verdeling van calorieën er als volgt uit kunnen zien:

20% calorieën uit proteïnen:
Eiwitten zijn, zoals ik al zei, absoluut essentieel aangezien zij de bouwstenen van het lichaam zijn. Wanneer u traint, breekt uw lichaam spieren af, die u met eiwitten weer opbouwt en sterker maakt. Goede eiwitten zitten met name in kip, vis, eieren, bonen en noten.

50% calorieën uit koolhydraten:
Er zijn enkelvoudige en complexe koolhydraten. Je moet voor de complexe gaan. Het lichaam doet er langer over om ze te verteren en ze geven een langer gevoel van verzadiging.

Je vindt de goede koolhydraten in groenten, havermout, rijst, aardappelen, bonen en granen.

30% calorieën uit vet:
Je moet er ook voor zorgen dat je wat vet binnenkrijgt. Omdat vet eigenlijk best vet is! Maar alleen het "goede vet".

Vermijd transvetten en verzadigde vetten, en geniet in plaats daarvan van de vetten in vis, noten, avocado's en olijfolie.

Hoe moeten de calorieën over de dag worden verdeeld?

Een dieet voor krachttraining zorgt ervoor dat u uw calorieën gelijkmatig over de dag verdeelt. U moet ervoor zorgen dat uw lichaam voortdurend van energie wordt voorzien en het meest optimale aantal maaltijden is 4-6.

Als je nu kiest voor 5 maaltijden per dag, deel dan je calorie-inname door 5. Als je een calorie-inname hebt van 2500 calorieën, moet je bij elke maaltijd 500 calorieën eten. Van de 500 calorieën moet 20% uit eiwitten komen, wat overeenkomt met 100 calorieën.

1 gram eiwit komt overeen met 4 calorieën, dus elke maaltijd moet ten minste 25 gram eiwit bevatten.

Als je deze eenvoudige berekening begrijpt, gefeliciteerd, dan heb je de essentie van een bodybuilding dieet begrepen.

Vergeet niet gevarieerd te eten

Denk niet dat je proteïne alleen in vlees en tonijn vindt. Je kunt zo veel eiwitten uit groenten als je kunt uit vlees. Daarom moet een dieet voor bodybuilding bestaan uit vlees, groenten, fruit, vis, oliën en noten.

Het eten van een evenwichtige maaltijd zorgt er ook voor dat uw lichaam de eiwitten en mineralen krijgt die het nodig heeft.

De beste ingrediënten die je kunt krijgen zijn:

 • Spinazie
 • Avocado
 • Mager vlees
 • Kip
 • Zalm
 • Tonijn
 • Eieren
 • Yoghurt
 • Amandelen
 • Olijfolie
 • Pindakaas

Meer informatie over gezond leven op arono.com

Om meer te weten te komen over hoe u gezond kunt leven, leest u verder op arono.co.uk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en balans. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Hoe maakt Arono een dieetplan?

Naast uw geslacht, leeftijd, lengte, huidige gewicht en doelstellingen, worden ook andere factoren in aanmerking genomen:

 • Allergieën: natuurlijk moet u niet allergisch reageren als u een van de ingrediënten niet kunt verdragen. U kunt dus eventuele voedselallergieën invullen bij het opstellen van uw dieetplan.
 • Aantal maaltijden: u voert het aantal maaltijden in dat u op een dag wilt eten.
 • Voedselvoorkeuren: het is belangrijk dat u daadwerkelijk zoals om een dieet te volgen. Als er dus iets is wat u niet lust, wordt daar rekening mee gehouden bij het opstellen van uw dieetplan.
 • Energiebehoefte: het is belangrijk dat u overdag voldoende energie heeft, ook als u wilt afvallen. Hiermee wordt rekening gehouden in het dieetplan. Daarom maakt uw dagelijkse activiteit ook deel uit van het dieetplan.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan