Een Y-plaat is een eenvoudige manier om gezonder te leven

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Wil je gezonder leven? Misschien ofwel gewicht te verliezen of ervoor te zorgen dat u de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt om spieren op te bouwen?

Dan moet je het juiste dieet bij de hand hebben. Maar als u ook het gevoel hebt dat de taak om een overzicht te krijgen van dieet en voeding overweldigend kan lijken, maak u dan geen zorgen.

Er is een veel simpelere oplossing:

Een Y-plaat.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is een Y-plaat?

Een Y-bord is een eenvoudig model om de juiste voeding voor uw maaltijden te kiezen. Stel je voor dat je bord in verschillende delen is verdeeld in een Y-vorm.

Op een Y-plaat, zou de verdeling moeten zijn:

  • In het grote linkergedeelte zitten koolhydraten - rijst, aardappelen, brood en pasta
  • In het grote rechtergedeelte vindt u groenten en fruit
  • En in het kleine bovenste gedeelte zitten eiwitten en vetten - vlees, vis en eieren

Deze Y-plaat zorgt ervoor dat u de juiste hoeveelheden voedingsstoffen, vitaminen en mineralen binnenkrijgt.

Waar bestaat een gezonde voeding uit?

Het idee van een Y-plaat is gebaseerd op gangbare voedingsadviezen die zowel door voedingsdeskundigen als wetenschappers worden onderschreven. Als u gezonder wilt leven en/of gewicht wilt verliezen, kunt u baat hebben bij de calorieën op de Y-plaat zoals dit:

  • 45-65% uit koolhydraten: Kies voor de complexe koolhydraten omdat het lichaam er langer over doet om ze te verteren en ze dus een langer verzadigd gevoel geven. Je vindt ze in groenten, havermout, rijst, aardappelen en bonen. Vermijd zetmeel en witte suiker.
  • 10-25% van eiwitten: Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam. Een eiwitrijk dieet is essentieel als u wilt afvallen of spieren wilt kweken. Goede eiwitten zitten vooral in kip, vis, eieren, bonen en noten.
  • 20-35% uit vet: Maar alleen het "goede vet". Vermijd transvetten ten koste van alles en ga voor de vetten die je vindt in vis, visolie, noten, avocado en olijfolie.

Laat Arono het optimale dieetplan op maat maken

Als u ervan droomt gezonder te leven, moet u de juiste kennis en hulpmiddelen binnen handbereik hebben.

Arono kan u daarbij helpen.

U kunt zich snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal op maat een heerlijk dieet plan voor u om uw persoonlijke doel te bereiken, zoals gewichtsverlies.

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan