Hoeveel calorieën zitten er in banaan

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Je hebt het verhaal vast gehoord. dat je bananen moet vermijden als je probeert af te vallen. Dat bananen - ondanks dat het een vrucht is - ongelooflijk veel calorieën bevatten. Dat bananen pure suiker zijn. Maar neem dit niet zomaar aan.

Bananen zijn in feite een supergoede vrucht in de meeste contexten, en het aantal calorieën in bananen is eigenlijk relatief laag.

Bananen zijn een vrucht die je gemakkelijk aan je dieet kunt toevoegen, die je gemakkelijk in cakebeslag kunt mengen, en die je gemakkelijk overdag als tussendoortje kunt eten.

Zoek gezonde recepten met banaan
Probeer Arono en krijg toegang tot 300+ recepten!

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Maar eerst en vooral: Wat zijn "calorieën"?

Calorieën (kcal) is de term voor de energie die door het lichaam wordt verbruikt. Maar het omvat ook de energie die wij via ons voedsel aan het lichaam leveren. Het lichaam verbruikt voortdurend calorieën omdat het lichaam altijd iets aan het doen is.

Calorieën komen uit ons voedsel. Als je bijvoorbeeld een banaan eet, krijg je een bepaalde hoeveelheid calorieën binnen. Hoeveel dit is, kunt u te weten komen door op de achterkant van een levensmiddel te kijken.

U kunt veel meer lezen over calorieën in onze gedetailleerde gids hier:

Hoeveel calorieën zitten er in bananen?

Als het gaat om het aantal calorieën in banaan, valt het eigenlijk wel mee.

Met een normale, middelgrote banaan kun je ongeveer 105 calorieën verwachten. Met een van de echt grote, krijg je tot 121 calorieën. Dus op een dagelijkse calorie-inname van gemiddeld 2000-2500 calorieën, is dat slechts ongeveer 5%.

Wees dus niet bang om bananen te eten als je probeert af te vallen. In feite zijn bananen in veel gevallen een behoorlijk goede vrucht, omdat ze boordevol goede voedingsstoffen en vitaminen zitten.

Dus wat zit er in een banaan?

Bananen bestaan uit voedingsvezels, wat geweldig is als je probeert af te vallen. Dat is omdat ze je langereen vol gevoel.

Bananen bevatten bijna geen vetten of eiwitten. Aan de andere kant zijn er veel koolhydraten, waarvan een groot deel suiker is. Maak je geen zorgen, bananen kunnen een goed alternatief zijn voor gebak en snoep - voor het geval je 's avonds laat een suikerkriebel voelt opkomen.

Bovendien krijgt u met een hap banaan ook vitamine B6, vitamine C en magnesium binnen.

Eet bananen voor het sporten

Het is een goed idee om een banaan te pakken voordat je naar de sportschool gaat. Door hun hoge gehalte aan koolhydraten geven bananen je spieren energie voor de training.

Andere voordelen van bananen

Bananen zijn niet alleen goed voor gewichtsverlies en krachttraining.

Andere voordelen van bananen zijn:

Leer meer over gezond leven met Arono

Wilt u meer weten over hoe u het perfecte caloriearme dieet samenstelt, lees dan verder op Arono.nl. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen met voeding, beweging en evenwicht. U kunt zich ook eenvoudig aanmelden als gebruiker en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan