Hoe een tekort aan vitamine D te voorkomen met een dieet

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Merkt u dat zelfs als u elke dag uw hartslag opvoert, gevarieerd eet en verder denkt dat u een goed begrip hebt van gezond leven, u toch veel kwalen krijgt? Zoals vermoeide spieren? Moeite om helder te denken? Of gewoon lethargie?

Dan kan het zijn dat je één op een miljardlijden aan vitamine D tekort!

Vitamine D haal je uit je voeding en uit de zonnestralen. Maar voor veel mensen kan het nog steeds moeilijk zijn om genoeg binnen te krijgen.

In deze gids over vitamine D tekort, zul je leren:

 • Wat vitamine D is
 • Als u een tekort heeft aan vitamine D
 • Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D
 • En hoe het probleem te overwinnen
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Allereerst: Wat zijn vitaminen?

Vitamines, in een notendop, zijn leven. Ze zitten in alles wat ademt en beweegt, en zonder vitaminen zouden mensen, honden en zelfs brandnetels niet bestaan.

Vitamines zijn kleine chemische stoffen die het lichaam nodig heeft om te blijven functioneren. Elk schepsel op aarde heeft de vele verschillende vitaminen nodig, maar ze komen niet vanzelf. Veel vitaminen moeten we via onze voeding binnenkrijgen.

Maar vitamine D springt er hier een beetje uit.

Wat is er zo speciaal aan vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de "vitamine van de zon" genoemd omdat je het niet alleen uit je voeding haalt. De zonnestralen stimuleren ook de aanmaak van deze vitamine in uw huid.

Vitamine D heeft verschillende functies in het lichaam:

 • Het bevordert de opname van calcium uit de darm
 • Het helpt bij de aanmaak van botten en cellen
 • Versterkt het immuunsysteem

In vergelijking met andere vitaminen kan het lichaam vitamine D zelf produceren. Het heeft alleen zonlicht nodig. Maar wat gebeurt er als je - zoals wij in het koude noorden - niet zo vaak zon krijgt?

Waarom hebben we een tekort aan vitamine D?

Er is niet veel voor nodig.

Zonlicht.

Als u ten minste 5-10 minuten in de zon doorbrengt, ongeveer 2-3 dagen per week, zou dat genoeg moeten zijn. Maar omdat de zonnestralen in de winter niet sterk genoeg zijn om de vitamine D-productie in de huid te stimuleren, kan het moeilijk zijn om voldoende binnen te krijgen, vooral in de winter. Ouderen, gedekte vrouwen en kinderen en jongeren die te veel tijd binnenshuis doorbrengen, krijgen een tekort aan vitamine D.

In Denemarken, is er eigenlijk een verrassende die lijden aan een mild vitamine D tekort - Misschien bent u een van hen?

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine D?

Maar niet alleen een gebrek aan zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D. Dieet speelt ook een grote rol. Als u niet de juiste voedingsmiddelen of een gevarieerde voeding eet, kan de combinatie daarvan met de duisternis van de winter tot problemen leiden.

Als u deze symptomen ervaart, lijdt u mogelijk aan een vitamine D-tekort:

 • Vermoeidheid en spierpijn
 • Moeilijkheden met lopen
 • Lage rugpijn of pijn in de botten
 • Een gevoel van hulpeloosheid
 • Moeite om helder te denken
 • Plotselinge vermoeidheid

Als u deze symptomen ervaart, is het niet noodzakelijkerwijs een gegeven dat u een vitamine D-tekort hebt. Maar de waarschijnlijkheid is vrij groot. U moet altijd naar een dokter gaan als u symptomen als deze ervaart.

Hoe uw vitamine D-tekort te verhelpen

Als uw arts u vertelt dat u een licht vitamine D-tekort hebt, krijgt u meestal alleen het advies om wat supplementen te nemen.

Een normale multivitamine - je weet wel, die je moeder bij het ontbijt probeerde binnen te smokkelen - zou moeten volstaan. Een multivitamine bevat gewoonlijk tussen 400 en 800 IE vitamine D.

Als u een groot vitaminetekort hebt, hebt u iets sterkers nodig, maar uw arts zal u de precieze hoeveelheid vertellen.

Maar je moet je vitamine D via de voeding binnenkrijgen

Vitamine D is een van de meest natuurlijke dingen die je in je lichaam hebt. Daarom moet je het ook op natuurlijke wijze krijgen.

Aan de ene kant krijg je vitamine D binnen via de zonnestralen - dus zorg ervoor dat je je schoenen onderbindt, want je moet 2 à 3 keer per week minstens 5-10 minuten buiten zijn. Maximaal 30 minuten in de zon zou genoeg moeten zijn, en meer dan dat zal je niet gezonder maken.

Anderzijds moet uw dagelijkse voeding u voorzien van voldoende vitaminen en mineralen. Voedingsmiddelen die bijzonder goede porties vitamine D bevatten zijn onder meer:

 • Vette viszoals makreel, tonijn, zalm en paling. Je krijgt er niet alleen je dagelijkse omega-3-vetzuren van, maar je kunt ook bijna je vitamine D-behoefte dekken met één portie zalm. Je moet 200-300 gram vette vis per week binnenkrijgen.
 • Ingeblikte tonijn en sardines: Als u geen tijd of geld hebt om elke dag verse vis te koken, kunt u ook een blikje tonijn gebruiken.
 • BeefVooral de lever zit boordevol vitamine D, maar ook vitamine A, ijzer en eiwitten.
 • Eigeel: Eieren zijn briljant. Eieren zitten vol met allerlei vitaminen, mineralen en voedingsstoffen(lees ons artikel over calorieën in eieren)en vitamine D is geen uitzondering. Maar de hoeveelheid vitamine D in één ei is niet zo groot, dus heb je meer voedingsmiddelen nodig.

Je kunt ook minderen met alcohol. De vitamine D die we eten moet in de nieren en de lever worden geactiveerd, en alcohol kan dit vertragen.

Kun je te veel vitamine D krijgen?

Ja.

Zoals alles - vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten, enzovoort - kun je altijd te veel binnenkrijgen. En als je te veel vitamine D, kunt u last krijgen van onder andere hoofdpijn, constipatie en een onregelmatige hartslag.

Maar maak je geen zorgen, je hoeft je niet in je kamer te verstoppen uit angst voor de zonnestralen. De enige manier waarop je te veel vitamine D kunt krijgen is als je je lichaam overvoert met vitamine D-supplementen.

Zorg voor een op maat gemaakt dieet om ervoor te zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt

Als je vermoedt dat je een vitamine D-tekort hebt, maak je dan geen zorgen. U kunt van het probleem afkomen door te beginnen met een dieet dat gericht is op het binnenkrijgen van voldoende vitamine D.

Hier op Arono.nl, vindt u veel artikelen en gidsen om u te helpen met dieet en lichaamsbeweging. Je kunt je ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor je op maat maken, zodat je voldoende vitamine D via je voeding binnenkrijgt.

Ontvang een gratis persoonlijk dieetplan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan