Superfood - ALLES wat je moet weten in 2023 (Maak een verschil voor je lichaam)

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 03. apr 2023

In dit artikel richten we ons op zogenaamde "superfoods". U kunt dus alles lezen over wat superfoods zijn en waarom het een goed idee is om meer van deze voedingsmiddelen in uw dieet op te nemen. We zullen je ook uitleggen welke soorten voedsel als supervoedsel gelden, zodat je weet welke je in de toekomst moet kiezen.

Vergeet echter niet dat het niet nodig is om alle superfoods in de loop van een dag te consumeren. Het zijn gewoon ingrediënten die uw immuunsysteem een boost kunnen geven en zorgen voor een gezondere start.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat zijn supervoedsel?

De term "superfood" wordt gebruikt om bepaalde voedingsmiddelen aan te duiden die rijk zijn aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, fytochemicaliën, eiwitten en meer. Al deze soorten voedingsstoffen heeft het lichaam nodig om optimaal te kunnen functioneren.

Er is een ongelooflijke verscheidenheid aan voedingsmiddelen die een goede hoeveelheid voedingsstoffen bevatten en op hun eigen manier gezond zijn. Het verschil tussen hen en de zogenaamde "superfoods" is dat superfoods net iets meer van de verschillende voedingsstoffen bevatten.

Je kunt een superfood zien als een booster - een ingrediënt met extra goedheid dat een positief effect kan hebben op het lichaam als het wordt gegeten als onderdeel van een gevarieerde voeding.

Superfoods zijn nutriëntenrijke grondstoffen

We vermelden dat de verschillende soorten superfoods goed zijn omdat ze antioxidanten, vitaminen, mineralen en meer bevatten. Maar wat betekent dat eigenlijk? Wel, het betekent dat ze rijk zijn aan veel voedingsstoffen die het lichaam niet zelf kan produceren. We moeten het dus via onze voeding binnenkrijgen om de voedingsstoffen aan ons lichaam te kunnen leveren.

En het hele voordeel van superfoods is dat ze hoog zijn in de verschillende voedingsstoffen waar het lichaam niet lang optimaal zonder kan functioneren. Dat wil niet zeggen dat je de voeding niet ergens anders vandaan kunt halen - want dat kan wel. Supervoedsel is zo rijk aan voedingsstoffen dat je een flinke emmer vol binnenkrijgt als je het eet in plaats van iets anders.

Antioxidanten

Wanneer we het over antioxidanten hebben, hebben we het meestal over vitamine E en C, betacaroteen en selenium.

Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van vrije radicalen. Deze worden voortdurend gevormd als het lichaam zuurstof verbruikt. Je kunt vrije radicalen dus niet vermijden - en sommige worden door je lichaam gebruikt. Vrije radicalen kunnen onder meer bijdragen tot celveranderingen en kunnen een nadelig effect hebben op uw lichaam en gezondheid. Daarom is het goed om gezonde bronnen van antioxidanten in je dieet op te nemen.

Vitaminen en mineralen

Er zijn twee soorten mineralen en vitaminen: in water oplosbare en in vet oplosbare. Tot de in water oplosbare vitamines behoren vitamine B en C, terwijl de in vet oplosbare vitamines vitamine A, D, E en K zijn. Hieronder vindt u een kort overzicht van de gunstige effecten van elke vitamine op het lichaam:

 • A, D, K en C onderhouden botten, spieren, huid en slijmvliezen
 • Vitamine A draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen
 • Vitamine K helpt bij de bloedstolling, terwijl B12 bloedcellen aanmaakt.
 • Vitamine B is essentieel voor het lichaam om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in energie
 • Vitamine B12 en A, en ook foliumzuur, reguleren zowel genen als groei
 • C en E onderhouden het immuunsysteem en de antioxidantverdediging

Geef uw immuunsysteem een boost en verminder het risico op ziektes met superfoods

De levensmiddelenwetgeving staat niet toe dat één soort levensmiddel bepaalde ziekten voorkomt, verlicht of behandelt. Daarom zullen wij daar in dit artikel van afzien. Wel kunnen we vermelden dat superfoods een positieve invloed kunnen hebben op je lichaam, waardoor het gezonder en dus weerbaarder wordt.

Een gezond lichaam is beter bestand tegen verschillende ziekten, dus door aandacht te besteden aan uw algemene gezondheid kunt u problemen met de bloeddruk, het hart, het geheugen, het cholesterolgehalte, de gewrichten, de botten, het energieniveau, enz. vermijden. In het algemeen zal een gezonde voeding u helpen om een betere gezondheid te bereiken. En zoals eerder gezegd, kunnen superfoods hiervoor als boosters fungeren.

Met superfoods kun je elke dag gezond eten

De verschillende soorten superfoods zijn een goede bron van diverse voedingsstoffen die het lichaam in het dagelijks leven nodig heeft. Superfoods bevatten zo'n grote hoeveelheid vitaminen, mineralen, antioxidanten, voedingsvezels, eiwitten, magnesium, calcium, enz., dat het makkelijker wordt om de juiste hoeveelheid binnen te krijgen als je superfoods een vast onderdeel van je dieet maakt.

Door de juiste hoeveelheid en mix van superfoods te nemen, kunt u in de toekomst vitaminepillen overslaan, omdat u genoeg binnenkrijgt via uw voeding. Superfoods zijn niet alleen supergezond, maar de meeste smaken ook nog eens fantastisch in allerlei gerechten.

Wij kunnen u dan ook alleen maar aanraden om de verschillende soorten bessen, noten, groenten, fruit, enz. in uw dagelijkse voeding op te nemen, want dan bent u er zeker van dat u uw lichaam de beste voorwaarden geeft om optimaal te functioneren.

5 groepen superfoods die je moet kennen en die rijk zijn aan antioxidanten, vitaminen en mineralen

Er zijn eigenlijk een aantal voedingsmiddelen die worden aangeduid als superfoods vanwege hun hoge voedingsgehalte. Daarom zullen wij ze in dit artikel niet allemaal opnoemen. We kunnen u echter wel vertellen dat de verschillende soorten superfoods grofweg in 5 groepen kunnen worden verdeeld.

Hieronder kunt u meer lezen over welke soorten voedsel tot elke groep behoren:

 • Groenten, planten en zeewier: Vooral veel groene groenten, waaronder boerenkool, spruitjes, spinazie, broccoli - maar ook quinoa, gerst, bonen, kikkererwten, zwarte rijst, rode bieten en nog veel meer.
 • Fruit en bessen: kies citrusvruchten zoals sinaasappelen en grapefruit, maar ook fruit en bessen zoals avacado, gojibessen, blauwe bessen, granaatappel, appel, enz.
 • Noten en zaden: je kunt zaden en notengemakkelijk gebruiken als topping in andere voedingsmiddelen, bijvoorbeeld door ze fijn te hakken of als poeder te gebruiken. Goede ingrediënten zijn: hennepzaad, chiazaad, pistachenoten, amandelen, enz.
 • Vlees: Voornamelijk vis in de vorm van zalm, sardines en tonijn, enz.
 • Andere: Je moet ook een "andere" categorie hebben, want er zijn zoveel goede super-ingrediënten. We kunnen hennepolie, kokosmeel, yoghurt, thee (vooral matcha groene thee), rode wijn, gefermenteerd voedsel, enz. noemen.

Alle bovengenoemde soorten supervoedsel hebben hun eigen heilzame eigenschappen. Sommige bevatten bijvoorbeeld essentiële of gezonde vetzuren, omega-3 vetzuren, enz., terwijl andere rijk zijn aan of een bron zijn van vezels, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten, zoals ijzer, magnesium, calcium, vitamine C, enz.

Als u op zoek bent naar een specifieke soort bron, raden wij u aan hier specifiek naar te zoeken, omdat u dan een overzicht krijgt van welke supervoedingsmiddelen een optimaal gehalte aan die bron hebben. Dan weet u waar u in de toekomst op moet letten.

Supervoedsel in smoothies

Als je een heel drukke dag hebt, kan het moeilijk zijn om de juiste hoeveelheid superfoods te consumeren. Gelukkig zijn ongelooflijk veel van deze voedingsmiddelen heerlijk in smoothies, dus je kunt ze gemakkelijk samenvoegen in een smoothie en meenemen voor onderweg.

Dit omvat verschillende soorten bessen en fruit, waaronder gojibessen, bosbessen, acaibessen, kersen, aalbessen en nog veel meer. Je kunt ook gemakkelijk groenten, zaden of planten in je smoothie mengen, want dat zorgt voor alles, van essentiële vetzuren tot de juiste aminozuren, vezels enz.

Smoothies zijn een geweldige manier om een verscheidenheid aan superfoods te consumeren zonder dat je ze in je maaltijden hoeft op te nemen gedurende de dag. En als je nu op zoek bent naar een aantal geweldige recepten online, zijn we er zeker van dat je gemakkelijk lekkere smoothies met superfoods erin kunt vinden.

Vergeet niet gevarieerd te eten

We willen er graag op wijzen dat je niet alleen gezond blijft door elke dag verschillende superfoods te eten. Natuurlijk helpt het veel als je ze in je dieet opneemt, zoals we in de vorige paragrafen hebben gezegd, maar de verschillende soorten superfoods zijn niet een soort wondermiddel.

Denk dus niet dat alles goed komt als je de hele dag door verschillende superfoods consumeert.

In plaats daarvan gaat het erom zo gevarieerd mogelijk te eten, zodat je voedingsstoffen uit verschillende bronnen binnenkrijgt. U moet dus een beetje afwisselen tussen de goede bronnen in plaats van steeds weer dezelfde voedingsmiddelen te eten.

Een gevarieerde voeding zal u een gezonder lichaam geven, en hoogstwaarschijnlijk meer energie en energie in uw dagelijks leven.

FAQ

Wat zijn supervoedsel?

Superfoods zijn voedingsmiddelen die hogere gehaltes aan diverse voedingsstoffen, vitaminen, antioxidanten, mineralen enzovoort bevatten dan andere soorten voedsel.

Welke voedingsmiddelen zijn superfoods?

Er zijn eigenlijk een aantal voedingsmiddelen die gelden als superfoods. Deze omvatten broccoli, bosbessen, gojibessen, avocado, zwarte rijst, zeewier, noten, bieten, kikkererwten en andere. Lees meer in het artikel.

Waarom is het goed om superfoods in je dieet op te nemen?

Over het algemeen is het gezond om de voedingsstoffen binnen te krijgen die "super"-voedsel bevat. Of u ze nu in hun geheel, in plakjes, in poedervorm, enz. consumeert, ze kunnen uw immuunsysteem helpen verbeteren, enz.

Kan ik afvallen met superfoods?

Het eten van superfoods zal je niet doen afvallen, maar het zal wel helpen als je al probeert af te vallen door te minderen met calorieën, lichaamsbeweging enzovoort, zo blijkt uit verschillende studies.