Hunkeren naar suiker - 20 eenvoudige trucs die werken (Verlies suiker vandaag!)
Je bent hier aan het juiste adres als je moeite hebt om je suiker verlangens onder controle te houden. In dit artikel geven we je 20 tips over hoe je weerstand kunt bieden.
Het kan ongelooflijk moeilijk zijn om verlangens naar suiker te overwinnen, zelfs als je je best doet om de snoepkast of de schappen met snacks in de supermarkt voorbij te lopen. Als je nog meer hulp nodig hebt, kun je in de volgende hoofdstukken inspiratie opdoen over alternatieve manieren om van je hunkering naar suiker af te komen.
ZIE OOK: Heeft u een plotselinge gewichtstoename ervaren? 7 dingen die je moet veranderen!
20 tips om suiker cravings te verslaan
In de onderstaande paragrafen geven we je 20 tips over hoe je het verlangen naar suiker kunt overwinnen, zodat je je niet overgeeft aan snoep, cake, chocolade, chips enz. wanneer je probeert er vanaf te blijven. Niet alle adviezen werken voor u, dus probeer ze gerust uit.
Natuurlijk hoef je niet alle adviezen op te volgen, maar door er maar een paar op te volgen, zul je gegarandeerd merken dat je na verloop van tijd minder trek in suiker krijgt.
1) Denk na over waarom je zoveel suiker eet
In het algemeen ligt het voor de hand om eerst na te denken of er specifieke redenen zijn waarom je niet van zoetigheid kunt afblijven. Heeft het iets te maken met je verdrietig of gestrest voelen? Misschien heb je veel zorgen in je dagelijks leven? Of misschien heb je snoep en traktaties altijd geassocieerd met het weekend, een TV-show, als beloning, enz.
Als je uitzoekt waarom je snoept, kun je beter opletten.
Het kan ook zijn dat je eigenlijk verslaafd bent aan suiker. In dat geval is het niet alleen een hunkering die je moet overwinnen, maar een regelrechte verslaving. En misschien heb je hulp nodig om je doel van minder suiker te bereiken.
2) Stop met suiker - een cold turkey
Lang niet iedereen kan een "cold turkey" - dat wil zeggen: helemaal van suiker afblijven - volbrengen. Maar als je het kunt, is het duidelijk een optimale oplossing. De eerste paar dagen kunnen zwaar zijn, dus weersta het verlangen naar suiker.
Aan de andere kant merken veel mensen dat hun verlangen naar suiker en snacks na een paar dagen minder wordt. Dit komt doordat je bloedsuiker stabieler is geworden, waardoor het makkelijker is om van alle ongezonde dingen af te blijven.
3) Ontzeg jezelf geen individuele snacks
We zijn ons er terdege van bewust dat dit punt in tegenspraak is met het bovenstaande - maar we hebben ook gezegd dat niet iedereen een cold turkey kan nemen. En dus is het optimaal om je inname aanzienlijk te verminderen, maar jezelf nog steeds toe te staan om te zondigen, bijvoorbeeld een of twee keer per week.
Natuurlijk, maak het niet te gek op de dagen dat je jezelf een iets langere lijn geeft. In plaats daarvan, consumeer de zoetigheid met mate.
4) Geniet ervan als je eindelijk zoetigheid eet
Als je goed bent geweest in het afzien van het eten van suiker, probeer je dan niet schuldig te voelen als je er dan toch voor kiest om een beetje te zondigen. Omdat je in veel gevallen alleen maar de handdoek in de ring wilt gooien en toe wilt geven aan het verlangen naar suiker. Geniet in plaats daarvan van het feit dat je eindelijk iets ongezonds kunt eten met een schoon geweten.
5) Verwijder alle verleidingen
Kun je niet stoppen met denken aan dat pak chocolade of die zak snoep die in je kast verstopt ligt? Gooi het dan weg, geef het weg, zet het in de kelder, enz. Doe gewoon iets zodat je er niet gemakkelijk bij kunt. Het geeft je extra tijd om je te verzetten als je trek in suiker krijgt.
6) Kies voor kwaliteitsproducten in plaats van goedkope
Het loont de moeite om voor kwaliteitsproducten te kiezen in plaats van goedkope alternatieven als je eindelijk moet snoepen. In dat geval kun je je over het algemeen wat inhouden omdat het meer kost en extra goed is. U zult waarschijnlijk ook meer genieten van een stuk kwaliteitschocolade dan van de goedkope 8 kronen melkchocolade.
7) Eet zowel snacks als groenten wanneer je echt niet kunt stoppen
Het is een goed idee om zowel snacks als groenten te nemen wanneer je niet kunt weerstaan aan het verlangen naar suiker. Op die manier krijg je een goed verzadigd gevoel, zodat je niet meer van die ongezonde dingen gaat eten.
8) Zorg dat je altijd gezonde snacks bij de hand hebt
De beste manier om verlangens naar suiker tegen te gaan is gezonde alternatieven bij de hand te hebben voor als je bloedsuiker daalt en je lichaam iets te eten nodig heeft - snel. In dit geval hoeft u de groenten niet eerst te snijden, wat het gemakkelijker maakt om de gezonde keuze te maken.
Het is optimaal om zowel gesneden groenten in de koelkast te hebben (zet ze in een waterbad om ze smakelijk te houden), als gevarieerd fruit bij de hand.
9) Reageer niet meteen op het verlangen naar suiker
Wacht minstens 10 minuten voordat je opstaat om te pakken wat je wilt eten. Hierdoor kun je het verlangen naar suiker op afstand houden. En misschien wil je na 10 minuten helemaal geen suiker meer.
10) Eet regelmatig
Een van de beste manieren om een eind te maken aan het verlangen naar suiker is ervoor te zorgen dat je geen honger hebt. Dit kan het best worden gedaan door voedzaam te eten (meer daarover in het punt hieronder), en ook door regelmatig te eten. Het loont de moeite om elke drie tot vier uur te eten om je spijsvertering op gang te houden, en niet te watertanden naar al die zoete, zure of zoute snoepjes.
11) Eet voedzaam voedsel dat je vult
Natuurlijk moet je niet zomaar alles eten, zelfs niet als je regelmatig eet. Zorg er in plaats daarvan voor dat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk dus aan de eiwit-, vet- en koolhydraatsamenstelling van je maaltijden.
Kies voor de grove soorten, zoals roggebrood en grove pasta, denk aan het vet dat je binnenkrijgt en geef de voorkeur aan eiwitten, want die geven een heel goed verzadigd gevoel.
12) Drink een smoothie of een kop thee
Vaak is het niet omdat je zo'n honger hebt dat je zin hebt in zoete dingen. Meestal komt dat omdat je bloedsuiker laag is of omdat je "hygge honger" hebt en gewoon iets in je mond wilt proppen. Je kunt dit verlangen naar suiker overwinnen, en je lichaam een beetje misleiden, door een smoothie of een kop thee te drinken.
Probeer het zo lekker mogelijk te maken, zonder het ronduit ongezond te maken, zodat je het verlangen en je bloedsuiker bevredigt.
13) Ga voor suikervrije drankjes
Er zitten ongelooflijk veel calorieën in verschillende drankjes. Zelfs sapjes zijn niet altijd het beste om te drinken. Daarom raden wij u aan de voorkeur te geven aan suikervrije dranken als u er echt niet van af kunt blijven.
Wees je er echter van bewust dat zoetstoffen ook niet het beste voor het lichaam zijn, dus neem niet te veel in, alleen omdat iets suikervrij is.
14) Bevredig jezelf op andere manieren
Seks kan een geweldige afleiding zijn die je aan iets anders laat denken dan chocolade en lege koolhydraten. Dus, als jij en je partner proberen jullie hoofd naar beneden te houden, probeer dan het volume in de slaapkamer hoger te zetten.
15) Ga wandelen of doe een andere vorm van lichaamsbeweging
Stop het verlangen naar suiker door een wandeling te maken als je zin hebt in suiker. Het is immers niet per se zo dat je er trek in krijgt als je thuiskomt. Hetzelfde geldt voor andere vormen van lichaamsbeweging, dus je kunt er gewoon voor gaan.
16) Trakteer jezelf op een bad
Verdrijf het verlangen naar suiker door jezelf te verwennen met een lekker bad. Het zal je meer energie en tijd geven om na te denken over de dag, je gevoelens, enz. Plus, je hebt je hersenen misschien wijsgemaakt dat ze niet meer naar suiker verlangen.
17) Hou jezelf bezig op de momenten dat je de drang voelt
Zoals je misschien al hebt afgeleid, zijn verschillende van de tips om iets anders te doen als je trek in suiker hebt. Als je weet dat je na een maaltijd of halverwege de middag altijd trek in suiker hebt, kun je het eten van suiker vermijden door jezelf bezig te houden, zodat je niet de kans krijgt om ongezond te eten.
18) Poets je tanden vroeger op de avond
Als je 's avonds trek in suiker krijgt, is dit advies onmisbaar voor je. Weinig mensen willen meer eten als ze hun tanden gepoetst hebben. Dus door iets eerder te poetsen, bijvoorbeeld om 20.00 uur, kun je misschien voorkomen dat je trek in suiker krijgt.
19) Eet een stuk kauwgom
Laat je hersenen denken dat ze iets lekkers krijgen door af en toe een stukje kauwgom te eten. Het geeft ook een frisse smaak in de mond, zodat je niet meteen daarna weer voedsel, cake, chocolade enz. wilt eten.
20) Vertel mensen dat je probeert te minderen
Het kan moeilijk zijn om je drang naar suiker en snacks te weerstaan. Maar je komt al een heel eind als je het gewoon hardop zegt. Vooral als je de mensen om je heen op de hoogte brengt van je doel om minder suiker te eten. In dat geval komt u misschien niet zo in de verleiding, wat u in een betere positie brengt.
Wat is suikerverslaving?
Het klinkt hard, maar je kunt echt verslaafd zijn aan suiker. In dat geval moet je bijna naar een 'sugar cravings rehab', want het is een vorm van eetstoornis. Suiker beïnvloedt je humeur, je energie, je dagelijkse activiteiten, enz. En je zal niet leuk zijn om bij in de buurt te zijn als je voelt dat je te weinig suiker hebt.
Het bovenstaande advies zal je waarschijnlijk helpen om je suikerverslaving onder controle te krijgen, maar het kan ook zijn dat je hulp nodig hebt om volledig van de oncontroleerbare hunkering af te komen.
Is je bloedsuiker onstabiel?
Als je er niet voor zorgt dat je drie hoofdmaaltijden per dag eet en een paar tussendoortjes, loop je het risico dat je bloedsuiker sterk schommelt. Dit is waar of je diabetes hebt of niet. Diabetici moeten echter rekening houden met andere overwegingen.
Een lage bloedsuikerspiegel treft ons allemaal omdat het lichaam reageert op het gebrek aan energie. De meeste mensen krijgen hoofdpijn, worden misselijk of beginnen te trillen met hun handen. Je hebt echter geen ongezonde suiker nodig als je bloedsuiker laag is. In plaats daarvan is het beter om fruit of gezonde koolhydraten te consumeren.
Weg met je suiker verlangens
Er zijn verschillende studies gedaan naar wat je kunt doen om je trek in suiker beter onder controle te krijgen. We hebben je al 20 tips en trucs gegeven om je op weg te helpen. Maar als u meer hulp nodig hebt, kunt u een van de onderstaande methoden overwegen.
Werkt chroom tegen het verlangen naar suiker?
Sommige studies hebben aangetoond dat een tekort aan de stof chroom kan leiden tot problemen bij het handhaven van een optimale bloedsuikerbalans. Dat komt omdat niet alle suiker die je binnenkrijgt je cellen bereikt. Maar chroom kan de suiker helpen om de cellen te bereiken.
Daarom kun je overwegen om een chroom supplement te nemen als je echt moeite hebt om je trek in cake, chocolade, chips, snoep etc. onder controle te houden. Chroom zit ook in vlees, volkoren producten en broccoli, dus je kunt je inname van deze voedingsmiddelen ook verhogen.
Doordringend verlangen naar suiker
Er is een kans dat een piercing je kan helpen bij het verlangen naar suiker. Wij moeten er echter snel op wijzen dat dit niet voor iedereen geldt. Dus het is een beetje een gok. Maar als je het echt moeilijk vindt om van vet en suiker af te blijven als de drang toeslaat, is het misschien het proberen waard.
Hypnose voor het verlangen naar suiker
Als je geen zin hebt in een piercing om nee te zeggen tegen suiker, kun je in plaats daarvan hypnose proberen. Van hypnose is aangetoond dat het een positief effect heeft op verschillende verslavingen en problemen waar je geen controle over hebt.
Wees u ervan bewust dat hypnose als zodanig niet leidt tot een "afkeer" van ongezond voedsel, zoals snoep, cake of snacks. In plaats daarvan helpt het om het lichaam beter in staat te stellen nee te zeggen tegen het ongezonde. Ook reageren we allemaal anders op hypnose, dus er is zowel een mogelijkheid dat het voor jou optimaal werkt of dat je niet veel verbetering ziet.
FAQ
Wat kan ik doen om het verlangen naar zoetigheid te verminderen?
U moet onder meer regelmatig eten en proberen gezond voedsel te kiezen dat meer vult. Bovendien is het optimaal om jezelf bezig te houden wanneer de hunkering de kop opsteekt, zodat je er niet zo gemakkelijk aan toe bent.
Moet ik helemaal van suiker afblijven?
Nee, niet noodzakelijk. Maar het kan goed zijn om soms nee te zeggen. Als u bijvoorbeeld 's middags trek krijgt, probeer dan een stuk roggebrood om het verlangen te stoppen.
Kun je helemaal verslaafd zijn aan suiker?
Ja, dat kan je wel. Als dat zo is, dan heb je misschien professionele hulp nodig om je hunkering naar suiker te overwinnen. Of schrap het helemaal uit het dagelijkse leven. Lees het artikel voor begeleiding.
Welke alternatieve methoden zijn er om van het verlangen naar suiker af te komen?
Meer hulp nodig om van snoep en lekkernijen af te blijven? Als dat zo is, kun je een piercing of hypnose proberen om het hunkeren te beheersen. Lees meer in het artikel.