Hoe kies je een perfecte personal trainer

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

We weten het allemaal. We zwoegen en zweten (en huilen soms) in de sportschool, dag in dag uit, en toch is het na een paar weken duidelijk dat er geen zichtbare veranderingen plaatsvinden. Het is frustrerend. Vooral omdat de zomer voor de deur staat.

Maar maak je geen zorgen. Iedereen kan fit worden. Het vergt alleen de juiste kennis over je lichaam, training en dieet. Maar lijkt het te overweldigend?

Nou, dan moet je misschien een persoonlijke trainer nemen!

Een personal trainer kan u helpen gezonder te leven door een trainingsprogramma op te stellen, u te helpen de oefeningen uit te voeren en u een handje te helpen als de halter te zwaar wordt.

In deze gids leert u hoe u de perfecte personal trainer kunt vinden, en ook:

  • Wat een persoonlijke trainer is
  • Waarom u een personal trainer nodig heeft
  • Hoe u hulp kunt krijgen bij het samenstellen van een opleidingsprogramma
  • En hoe vind je de juiste personal trainer in Kopenhagen, bijvoorbeeld
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus wat is een persoonlijke trainer?

Een personal trainer is - zoals de naam al zegt - een professionele trainer die u kunt inhuren om u te helpen bij uw training. In plaats van elke dag alleen naar de sportschool te gaan of slechts één van de 50 anderen in een trainingsteam te zijn, krijgt u met een personal trainer één-op-één instructie.

Gedurende de tijd dat u de trainer hebt ingehuurd, zal zijn/haar voornaamste taak erin bestaan ervoor te zorgen dat u uw persoonlijke doelstellingen bereikt. Of het nu gaat om spieren opbouwen, die extra kilo's kwijtraken of beter worden in een bepaalde fysieke discipline.

Om een gediplomeerd personal trainer te worden, moet u de juiste opleiding hebben gevolgd, en velen hebben een achtergrond als fysiotherapeut, voedingsdeskundige of bachelor in de lichamelijke opvoeding.

Wie heeft er een personal trainer nodig?

Eerlijk gezegd kan iedereen baat hebben bij een persoonlijke trainer. Eén ding is, ga naar de sportschool en train naar je beste vermogen. Het is heel wat anders om je door een professionele trainer te laten vertellen wat je nodig hebt en of je de oefeningen correct uitvoert.

En denk niet dat het alleen wanhopige mensen zijn die deze hulp zoeken. De laatste paar jaar, is het alleen maar meer en meer populair om een persoonlijke trainer te nemen. Van beroemdheden tot topmanagers tot u en ik, iedereen kan baat hebben bij een personal trainer.

Wat ook logisch is, omdat ongeveer elke andere Deen is ofwel uit vorm of ronduit te zwaar.

Hoe werkt een personal trainer in de praktijk?

Er zijn veel verschillende manieren om met een personal trainer te werken.

Eén manier is het inhuren van een personal trainer om u te leren hoe u de toestellen en machines van een sportschool moet gebruiken. Deze persoon is meestal aangesloten bij de betreffende sportschool, en op deze manier kunt u een goede introductie krijgen van alles. Na deze ene sessie, ben je klaar om op eigen benen te staan.

De meer klassieke manier is 2-3 sessies per week met een personal trainer, die u dan volgt van begin tot eind. Deze persoon hoeft niet per se aangesloten te zijn bij een grote keten, aangezien veel personal trainers zelfstandig werken.

Een sessie duurt meestal een uur. De prijs ligt ook vaak in de buurt van 500 DKK voor één sessie, maar dit kan natuurlijk veranderen, afhankelijk van naar wie u gaat en wat uw doelen zijn.

Een personal trainer stelt een trainingsprogramma samen

Een van de duidelijke voordelen van een personal trainer is dat hij het perfecte trainingsprogramma voor u kan samenstellen.

Een opleidingsprogramma is - als een dieet plan - een duidelijk plan over hoe u uw doelen het best kunt bereiken. U krijgt een gedetailleerde gids over welke oefeningen u moet doen, hoeveel u moet doen en wanneer in de week u ze moet doen.

De trainer bepaalt samen met u hoe uw trainingsprogramma eruit moet zien en zorgt er vervolgens voor dat u het ook daadwerkelijk doorloopt.

Om meer te weten te komen, hoe je een opleidingsprogramma samenstelt, lees hier onze gids.

Waarom u een persoonlijke trainer zou moeten hebben

Een persoonlijke trainer geeft je:

  • Een opleidingsprogramma op maat: De belangrijkste taak van een personal trainer is uit te zoeken wat u nodig hebt en hoe u dat het best kunt bereiken. Een personal trainer kan het perfecte trainingsprogramma voor u opstellen - en er vervolgens voor zorgen dat u het uitvoert.
  • Een objectief en kritisch oogVerwacht niet dat een persoonlijke trainer iets in watten verpakt. De taak van de persoon is je te helpen, je te pushen, je de waarheid te vertellen. Dus als u twijfelt of er iets aan uw lichaam is dat verbetering behoeft of dat u iets verkeerd doet, verwacht dan een eerlijk antwoord van uw personal trainer.
  • Een blik op vormHet kan niet genoeg benadrukt worden hoe belangrijk het is om de juiste vorm te hebben wanneer je traint. U denkt misschien dat uw bewegingen er goed uitzien als u in de spiegel kijkt, maar u moet altijd een partner - of een professional - aan uw zijde hebben om blessures te voorkomen en het meeste uit uw oefeningen te halen.
  • Een motiverend duwtje: Net zo min als een personal trainer iets in watten wikkelt, zal hij je laten gaan als je eigenlijk iets beter zou kunnen presteren. Net als je denkt dat je armen de halter niet nog een keer omhoog kunnen duwen, overtuigt de coach je van het tegendeel.

Andere goede redenen om een personal trainer te hebben

Er zijn dus veel goede redenen om de hulp van een personal trainer in te roepen. Zowel de officiële als de onofficiële. Hier volgen enkele voorbeelden van de voordelen die niet worden geadverteerd, maar die gewoonlijk in het pakket zijn inbegrepen:

  • Je leert: Het hele idee van een personal trainer is dat die persoon meer weet dan alle anderen. Als u de hulp van een personal trainer inroept, krijgt u niet alleen het perfecte workoutprogramma op maat, maar leert u ook hoe het lichaam werkt en hoe u alle machines/oefeningen moet doen.
  • Je zult socialer zijn: Met een personal trainer krijg je niet alleen een coach, je krijgt ook een buddy. Ook al is het de bedoeling dat je alleen een professionele relatie hebt, het is bijna onvermijdelijk dat je niet een soort vriendschap sluit. Het betekent ook dat je een partner hebt als je naar de sportschool gaat, en dat is meestal comfortabeler dan alleen zijn.
  • Je wordt beter in het nakomen van afspraken: Tijd is geld. Vooral als je geld uitgeeft aan tijd die je niet echt gebruikt. Een ding is om een trip naar de sportschool over te slaan omdat je er geen zin in hebt. Het is iets heel anders om verantwoording af te leggen aan je persoonlijke trainer, die je hebt betaald om bij je in de sportschool te zijn.
  • Je gaat het geweldig vinden om te trainen: Dit is misschien wel een van de meest verrassende voordelen van een personal trainer: u krijgt echt plezier in het trainen! Gek, toch? Maar zie je, dat is de taak van de persoon. Om je trainingen interessant, onderhoudend, experimenteel, uitdagend, effectief en... nou ja, zelfs leuk te maken.

Hoe kiest u een persoonlijke trainer?

Als je dapper genoeg bent om een personal trainer uit te proberen, moet je ook dapper genoeg zijn om de juiste te kiezen. Je moet niet zomaar de eerste en de beste die opduikt in uw Google-zoekopdracht te nemen. Neem de tijd om uit te zoeken wie het beste bij u en uw behoeften past.

Doorloop deze stappen één voor één, en u zult een personal trainer vinden die perfect bij u past:

  • Specifieke doelstellingen bepalen
  • Ken uw beperkingen en uitdagingen
  • Beslis hoe en waar het zal plaatsvinden
  • Onderzoek potentiële opleiders
  • Feedback geven en herevalueren

En dan gewoon doorgaan tot je op een dag je doelen hebt bereikt - of gewoon zoveel hebt gehad aan je personal trainer dat je op eigen kracht verder kunt trainen.

1. Bepaal specifieke doelstellingen

Het eerste wat je moet doen is jezelf de vraag stellen: Wat wil je veranderen - en waarom?

Er kunnen vele redenen zijn om hulp te zoeken bij een personal trainer. De "klassieke" doelstellingen zijn meestal ofwel meer spieren opbouwen, gewicht verliezen of beter worden in een bepaalde discipline. Maar je moet zelfs specifieker dan dat.

Bijvoorbeeld, vertel jezelf dat je ofwel wilt:

  • uw spieren versterken
  • in staat zijn je eigen lichaamsgewicht te tillen
  • meer kracht opbouwen
  • krijg een duidelijk wasbord
  • er naakt goed uitzien
  • 10 kilo afvallen
  • buikvet kwijtraken
  • in staat zijn om nog verder te sprinten
  • of 5 kilometer rennen in 25 minuten

U kunt ook gebruik de SMART-methode tom je doelen te bepalen:

  • Het zou moeten zijn Specific: In plaats van "sterker", ga voor "in staat zijn om mijn eigen lichaamsgewicht op te tillen bij een pull-up".
  • Het zou moeten zijn Mibel: Het moet mogelijk zijn om voortdurend in de gaten te houden of u vooruit bent gegaan.
  • Het moet opnieuwAlistic: Het is belangrijk dat een doel niet te moeilijk en niet te gemakkelijk te bereiken is. Het moet zowel uitdagend als haalbaar zijn.
  • Het moet Relevant: Heb je te veel buikvet? Ga dan voor x kilo afvallen. Zijn je armen te dun? Probeer dan x kilo te tillen.
  • Het moet Tin de tijd beperktStel jezelf een deadline en hou je daaraan.

2. Ken uw grenzen en uitdagingen

Voordat u potentiële coaches benadert, moet u ook de praktische zaken op orde hebben.

U moet onder meer nagaan hoeveel tijd u aan uw trainingsprogramma kunt besteden. De hoeveelheid tijd die nodig is kan sterk variëren, en er is niet één ideale hoeveelheid tijd om te trainen. Verschillende studies suggereren echter dat je misschien niet zo veel meer uit je training als het eerste uur voorbij is. Een opleidingsprogramma kan echter ook veel korter zijn dan 1 uur - kijk maar naar de populaire '7-minuten training'.

En dan zijn er nog de fysiologische uitdagingen. Heb je ernstig overgewicht? Dan moet je een personal trainer waarschijnlijk niet vragen om zich meteen in het begin op je 'core' (buikspieren) te concentreren. Of als je last hebt van een blessure, dan moet je er waarschijnlijk op voorbereid zijn dat het meer zweet en wilskracht zal vergen dan de meesten.

Laat dat je echter niet beperken - wees gewoon realistisch.

3. Thuis fitness of sportschool?

U moet ook beslissen of uw persoonlijke trainer u in de sportschool of thuis moet ontmoeten. Beide hebben hun voor- en nadelen.

Het duidelijke voordeel van de sportschool is dat u en uw persoonlijke trainer allerlei hulpmiddelen kunnen gebruiken. Zo kan uw trainer een veel gevarieerder trainingsprogramma voor u samenstellen. Meeeen. Het kan ook snel druk worden in een sportschool, waardoor het onhandig kan zijn als je niet bij de juiste toestellen kunt komen.

Thuis sportscholen stellen u daarentegen niet in staat om met zoveel machines en hulpmiddelen te trainen. Aan de andere kant heeft u meer rust om met uw personal trainer te werken, en het feit dat u in een omgeving bent waar u zich prettig bij voelt, kan uw resultaten maken of breken.

4. Onderzoek potentiële opleiders

U hebt nu alle praktische zaken geregeld, en nu moet u erachter zien te komen wie uw coach zal zijn. Het moet een personal trainer zijn die past bij uw doelstellingen, beperkingen, prijsklasse en tijd.

Je hebt geen tijd om elke trainer in Denemarken te interviewen, maar je hebt waarschijnlijk wel tijd om Deense trainers te googelen en potentiële kandidaten te spotten. De meeste hebben websites waarop zij duidelijk maken wie zij zijn en wat zij kunnen doen.

Bel dan de 3-5 waarvan je denkt dat ze een goede match zijn. Eén gesprek zou genoeg moeten zijn om te beoordelen of je een match ziet of niet. Je zou kunnen proberen een coach te vinden die zich kan inleven in de situatie waarin je je bevindt. Als je altijd al moeite hebt gehad om grotere spieren te krijgen, roep dan de hulp in van een personal trainer die hetzelfde heeft geprobeerd en het ook heeft overwonnen.

U kunt ook uw plaatselijke sportscholen bezoeken en een praatje maken met hun trainers. Ze zullen altijd enthousiast zijn om je te laten zien wat ze kunnen!

Vind een personal trainer in Kopenhagen

Het zal u misschien niet verbazen dat u in Kopenhagen het gemakkelijkst een personal trainer kunt vinden. Hier hebben wij een paar verschillende kandidaten geselecteerd, die elk hun eigen aandachtsgebied hebben:

  • Sebastian Lundbergs (http://www.sebastianlundberg.dk) zijn kerngebied is krachttraining, en als personal trainer in Kopenhagen kunt u hem zowel in de sportschool Herhaal of in zijn eigen privé sportzaal.
  • Anja Maxmiling (http://anjamaxmiling.dk) is ervaren in cardiotraining en duurzaam gewichtsverlies, en ze heeft ook haar eigen sportschool geopend.
  • Mette Lyngholm (http://mettelyngholm.com) begrijpt wedstrijd turnen, dus als je begeleiding wilt in techniek en kracht, is zij een goed voorbeeld van een persoonlijke trainer in Kopenhagen.

5. Geef voortdurend feedback

Gefeliciteerd! Je hebt nu een personal trainer gevonden die perfect is voor jouw behoeften. Geweldig, man!

Dus nu gaat het alleen nog maar om de training. Volg de instructies. En het bereiken van je doelen.

Maar terwijl uw personal trainer u motiveert en op het juiste spoor houdt, moet u hem/haar ook regelmatig feedback geven. Bedenk of je uit je opleiding haalt wat je wilde. Heb je het gevoel dat jij en je trainer goed bij elkaar passen? Is er iets dat beter moet?

Het is goed als je na een tijdje niet meer het gevoel hebt dat de relatie optimaal is. Als dat het geval is, doe je jezelf en je persoonlijke trainer een plezier door een nieuwe coach te zoeken.

Het is jouw tijd, jouw geld en jouw lichaam - dus maak er het beste van!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan