Vermijd een B12 tekort en blijf bij je principes

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022

Als je vegetariër of veganist bent, heb je het waarschijnlijk al vaak gehoord. Dat je niet de juiste voeding krijgt. Dat je niet de juiste mineralen of vitaminen binnenkrijgt. Dat je niet genoeg proteïne binnenkrijgt.

Dat is niet waar. Je kunt net zoveel voedingsstoffen binnenkrijgen als ieder anderzelfs als je bord vol ligt met groene bladeren.

Bijna - op één ding na: Vitamine B12.

Veel vegetariërs en veganisten hebben een tekort aan B12 omdat ze geen vlees eten. Maar gelukkig is er een manier om dit te omzeilen.

In deze gids, zul je leren:

 • Waarvoor uw lichaam B12 gebruikt
 • Hoe herken je B12 tekort symptomen
 • Hoeveel vitamine B12 heb je nodig
 • En hoe krijg je vitamine B12 binnen zelfs als je geen vlees eet
Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Dus wat is B12 precies?

B12 is een vitamine die absoluut essentieel is voor het lichaam.

Vitamines zijn kleine chemische stoffen die het lichaam nodig heeft om te blijven functioneren. Elk schepsel op aarde heeft de verschillende vitaminen nodig, maar ze komen niet vanzelf. Veel vitaminen moeten we via onze voeding binnenkrijgen.

De functie van vitamine B12 in het lichaam is de aanmaak van DNA en rode bloedcellen. Een beetje zoals ijzer (waar je ook een tekort aan kan hebben). Het probleem is dat het lichaam B12 niet zelf kan aanmaken. De enige manier om dit in je lichaam te krijgen is door B12-bevattend voedsel te eten.

Waar halen we vitamine B12 vandaan?

Dit is waar het probleem voor veel mensen ontstaat.

Vitamine B12 komt alleen voor in voedsel dat afkomstig is van dieren. Dat betekent vlees.

Dit geldt echter ook voor dierlijke producten zoals eieren, vis, gevogelte en zuivelproducten.

Dus wat doe je als je vegetariër of veganist bent? Heeft u ervoor gekozen geen dierlijke producten te eten vanwege het dierenwelzijn, het milieu, het voelt beter in uw lichaam of iets heel anders? Wat doe je als je een van de ongeveer 230.000 Denen die vegetarisch leven?

Als u helemaal geen vlees eet, zult u uiteindelijk een B12-tekort krijgen. En dat kan nare gevolgen hebben.

Wie krijgt een B12 tekort?

Zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen hebben te kampen met een B12-tekort. Dit kan te wijten zijn aan ondervoeding, maar het wordt ook hoofdzakelijk veroorzaakt door diëten die dierlijke producten verbieden.

In de VS zou maar liefst 2,4% van de bevolking een B12-tekort hebben, en maar liefst 20% onder de ouderen in het VK. In Denemarken zijn er aanwijzingen dat ongeveer 15% van de ouderen aan een B12-tekort lijdt.

Dat het vooral bij oudere mensen voorkomt, komt doordat het lichaam vitaminen over het algemeen moeilijker opneemt naarmate men ouder wordt. Bovendien kunnen verschillende ziekten ook een B12-tekort veroorzaken.

Maar een dieet dat dierlijke producten uitsluit is de grootste boosdoener.

Kun je de symptomen van een B12 tekort herkennen?

Het kan moeilijk zijn om de symptomen van een B12-tekort in het begin te herkennen. Pas wanneer dit tekort zich ontwikkelt tot wat "bloedarmoede" wordt genoemd, beginnen de symptomen zichtbaar te worden. Dit komt omdat de aandoening langzaam leidt tot lagere bloedspiegels in het lichaam

Als het helemaal misgaat, kunnen deze B12-tekort-symptomen worden opgemerkt:

  • Vermoeidheidzowel uitputting en als je je een beetje duizelig voelt. Wat misschien ook het moeilijkste symptoom is om te herkennen. Als u zich moe voelt, zelfs na vele uren slaap, is dat een teken dat de rode bloedcellen niet goed door het lichaam worden gestuurd.
  • Je snakt naar adem: Als je alleen al moeite hebt met ademhalen als je de trap oploopt, kan dat een teken zijn dat je lichaam niet genoeg zuurstof rondzendt.
  • Bleekheid: Als je niet genoeg bloed rond je lichaam krijgt, zie je er bleker uit dan normaal. Controleer vooral rond de lippen en ogen.
  • Je tong voelt vreemd glad aanHet klinkt een beetje vreemd, maar het is waar. Als uw tong niet genoeg zuurstof krijgt, kan hij pijnlijk of glibberig aanvoelen. Dat komt omdat de kleine "puntjes" op je tong verdwijnen. En dat kan er uiteindelijk toe leiden dat al het voedsel dat je in je mond stopt, vrijwel hetzelfde smaakt.
  • Een vreemde tintelende sensatie: Als u een vage stroom in uw lichaam voelt, kan dat komen doordat u een laag zuurstofgehalte in uw lichaam hebt.
  • Je ogen zijn irritant: Als je zicht een beetje wazig wordt. Als je dubbel ziet. Of als het licht je irriteert. Dit alles kan komen doordat er schade is aan het zenuwstelsel. Maar dat is alleen in de ergste gevallen.
  • Problemen met lopen: Dit kan komen doordat er problemen zijn met je zenuwstelsel. Dit is echter ook een teken dat u snel iets aan het probleem moet doen.

Hoeveel vitamine B12 heb je nodig

Het is moeilijk te zeggen hoeveel vitamine B12 je lichaam precies nodig heeft. Dat hangt sterk af van uw leeftijd, uw gezondheid en uw eetgewoonten.

Er zijn echter enkele normen die u als uitgangspunt kunt nemen:

 • Baby's tussen 7 en 12 maanden hebben 0,5 microgram vitamine B12 nodig
 • Kinderen tussen 1 en 3 jaar hebben 0,9 microgram vitamine B12 nodig
 • Kinderen tussen 4 en 8 jaar hebben 1,2 microgram vitamine B12 nodig
 • Jongeren tussen 9 en 13 jaar hebben 1,8 microgram vitamine B12 nodig
 • Tieners tussen 14 en 18 jaar hebben 2,4 microgram vitamine B12 nodig
 • Volwassenen boven de 19 jaar hebben 2,4 microgram vitamine B12 nodig - maar zwangere vrouwen hebben 2,6 microgram vitamine B12 per dag nodig en vrouwen die borstvoeding geven 2,8 microgram

Hoe kan een B12-tekort worden behandeld?

Als je niet genoeg vitamine B12 binnenkrijgt, of als je moeite hebt om het op te nemen, moet je misschien drastischer maatregelen nemen.

Maar dat is alleen als uw tekort zich ontwikkelt tot een aandoening genaamd bloedarmoede.

Je kunt naar je dokter gaan en een diagnose laten stellen. Daarna zal uw arts u waarschijnlijk enkele geconcentreerde injecties met vitamine B12 geven, waarna u dagelijks B12-supplementen moet innemen.

Moet het zo erg zijn?

Nee, helemaal niet.

En dat is, gelukkig, de zonnige kant van een B12 tekort. Het is niet zo moeilijk te overwinnen.

Je hebt twee keuzes. Een daarvan is meer vlees, vis en zuivelproducten te eten. Maar als je deze om een of andere reden niet hebt, maak je geen zorgen.

U kunt ook gemakkelijk elke dag B12-supplementen nemen. U kunt het in een geconcentreerde dosis nemen, of u kunt een normale multivitamine nemen, die de juiste hoeveelheid vitamine B12 zou moeten bevatten.

Dus je hoeft je principes niet op te geven, zelfs niet als je een B12 tekort hebt.

Leer meer over gezond leven op Arono

Om meer te weten te komen over het binnenkrijgen van de juiste vitaminen en mineralen uit uw voeding, leest u verder op Arono.co.uk. Hier vind je veel artikelen en gidsen om je te helpen een gezond en evenwichtig leven te leiden. U kunt zich ook snel en eenvoudig aanmelden als gebruiker, en onze app zal het perfecte dieetplan voor u op maat maken om uw persoonlijke doelen te bereiken. Op die manier vermijdt u een B12-tekort en houdt u vast aan uw principes.

Ontvang een gratis gepersonaliseerd dieet plan!

Ontvang gratis een persoonlijk dieetplan van 14 dagen.

Wil je blijvend afvallen? Klik hieronder en ontvang een dieetplan.

Ontvang uw persoonlijke dieetplan

Probeer onze nieuwe app

Ontvang gratis een 14-daags persoonlijk dieetplan!

Ontvang uw persoonlijke dieetplan