Spinazie → 10 goede redenen om meer spinazie te eten in het dagelijks leven
Spinazie is een superfood, waardoor het een van de groenten is waarvan je elke dag meer kunt eten.
Spinazie bevat ook een hele reeks vitaminen, mineralen, antioxidanten, enz. waarvan het lichaam (bijna) altijd meer kan gebruiken. U zult dus uw gezondheid verbeteren als u goed eet met spinazie.
Wat is spinazie?
Spinazie, Latijn: Spinacia oleracea, is een plant en groente die oorspronkelijk uit Perzië komt. Je kunt de plant herkennen aan zijn groene bladeren, die glad of gekruld zijn.
De bladeren zitten boordevol gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, waaronder vitamine A, C en K en de mineralen kalium, calcium, fosfor en magnesium.
Spinazie is mild van smaak en bevat slechts 24 calorieën per 100 gram, waardoor het ideaal is voor gewichtsverlies.
Voedingswaarde van spinazie
In de onderstaande tabel ziet u de voedingswaarde van rauwe spinazie per 100 gram. De cijfers zijn afkomstig van het voedingsinstituut DTU. Als u de inhoud van diepvriesspinazie wilt zien, ga dan naar de volgende pagina.
Voedingswaarde van rauwe spinazie per 100 gram |
|
Calorieën |
24 kcal / 102 kJ |
Eiwit |
2,6 gram |
Fat |
0,6 gram |
Koolhydraten |
1,3 gram |
Voedingsvezels |
1,9 gram |
Water |
91,8 gram |
Vitamine A |
349 RE |
Vitamine E |
2,9 α-TE |
vitamine K1 |
560 µg |
Vitamine B2 (riboflavine) |
0,240 mg |
Vitamine C |
54 mg |
Natrium |
41 mg |
Kalium |
449 mg |
Calcium |
129 mg |
Fosfor |
41,3 mg |
Magnesium |
26 mg |
De bovenstaande tabel is slechts een selectie van de voedingswaarde van spinazie. U kunt de volledige lijst hier zien.
10 voordelen van het eten van spinazie
Weet je niet waarom je deze groene plant in de koelkast moet bewaren? Zo ja, lees dan verder voor 10 goede redenen om spinazie een prioriteit te maken in je dieet.
1) Spinazie barst van de goede voedingsstoffen
Eerst en vooral moeten we vermelden dat spinazie een zee van goede voedingsstoffen en antioxidanten bevat. Spinazie bevat bijvoorbeeld A, C, E, K en verschillende van de B-vitamines. Bovendien is de groente rijk aan onder meer calcium, kalium, zink, ijzer en magnesium.
Al deze mineralen en vitaminen dragen bij tot een gezonder lichaam, waardoor het beter functioneert.
Om het meeste uit de voedingsstoffen in spinazie te halen, moet je het eten met wat vet en een zuivelproduct. Vet zorgt voor een betere opname van de vitaminen, terwijl het zuivelproduct het in spinazie aanwezige oxaalzuur neutraliseert, waardoor het lichaam calcium en ijzer uit de groente beter kan opnemen.
2) Versterkt uw immuunsysteem
Met zijn hoge gehalte aan antioxidanten, vitaminen en mineralen is het geen wonder dat deze groente goed is voor de gezondheid. Spinazie helpt dus je immuunsysteem te versterken, zodat het beter bestand is tegen infecties, bacteriën, vrije radicalen, enz.
In het algemeen ervaart u een betere gezondheid en weerstand als u regelmatig spinazie eet. Verschillende studiestonen ook aan dat spinazie helpt tegen kanker en het gezichtsvermogen verbetert.
(Bron: Healthline.com)
3) Anti-inflammatoire eigenschappen
Spinazie kan helpen ontstekingen en bacteriën te verminderen, omdat het een ontstekingsremmend effect heeft. Dit betekent dat de groente helpt om ontstekingen in het lichaam te bestrijden.
Juist door deze eigenschap kan spinazie ook de pijn verminderen die gepaard gaat met bijvoorbeeld artritis of spierpijn.
4) Spinazie is goed voor de spieren
Geloof niet in de mythe dat het eten van spinazie je spieren enorm zal doen groeien. Skipper Horror is tenslotte maar een stripfiguur.
Maar de groente kan ervoor zorgen dat je spieren minder zuurstof nodig hebben tijdens het sporten, zodat je sneller resultaten ziet. Vooral het magnesiumgehalte is ideaal voor wie veel traint.
5) Sterkere botten door het eten van spinazie
Het vitamine K-gehalte van spinazie zorgt voor sterkere botten, waardoor je minder kans hebt op breuken. Het eten van spinazie is dus gunstig als je botten zwak zijn.
Hetzelfde geldt voor je tanden en nagels.
6) Spinazie vermindert het risico op hartaandoeningen
Het vitamine- en mineralengehalte van spinazie helpt uw hart en bloedsomloop te versterken. Dit vermindert het risico op verschillende hartziekten, zoals hart- en vaatziekten, bloedstolsels, hoge bloeddruk, enz.
De groene plant geeft u ook een betere kans om een hoog cholesterolgehalte te bestrijden.
7) Spinazie houdt de hersenen gezond
De antioxidanten in spinazie dragen bij tot de normale instandhouding van de neuronale en cognitieve functies in de hersenen. U zult dus een beter geheugen en een betere concentratie ervaren als u goed eet met spinazie.
De inhoud van spinazie kan dus ook helpen het risico op hersenziekten te verminderen.
8) Vermindert rimpels en fijne lijntjes
Spinazie verbetert niet alleen uw algemene gezondheid, maar kan u ook helpen de tekenen van veroudering tegen te gaan. Dit is grotendeels te danken aan het vermogen van antioxidanten om de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam te verminderen.
9) Eet spinazie als je last hebt van astma
Als u aan astma lijdt, kan spinazie ook een optimaal zijn om meer in uw dieet op te nemen. Dit is vooral te danken aan het gehalte aan betacaroteen en magnesium, maar ook aan andere voedingsstoffen.
Als je ons niet gelooft, probeer dan een tijdje wat extra spinazie te eten en kijk of het verschil maakt.
10) Verhoog uw gewichtsverlies met spinazie
Spinazie helpt de spijsvertering en de stofwisseling te stimuleren. Het voorziet uw lichaam ook van essentiële voedingsstoffen terwijl het weinig calorieën bevat. Daarom is spinazie een ideaal voedingsmiddel als je die extra kilo's kwijt wilt.
U kunt spinazie gemakkelijk met andere groenten eten, bijvoorbeeld in salades. Je kunt ook veel spinazie gebruiken in sappen, smoothies, soepen, visgerechten, enz.
Doe inspiratie op voor koken met spinazie met Arono
Als je op zoek bent naar lekkere recepten met spinazie, download dan de Arono app. Het geeft u toegang tot meer dan 800 heerlijke recepten.
Het zal u helpen de juiste gerechten voor u te vinden, of u nu liever verse spinazie gebruikt of meer houdt van gestoofde of gestoomde spinazie. De smaak van spinazie is verre van overheersend, zodat je het bij praktisch elk soort voedsel kunt eten.
Bijwerkingen van spinazie
Er zijn dus geen bijwerkingen van spinazie. Je eet het gewoon op.
Het is echter belangrijk dat u verse spinazie altijd spoelt voor gebruik. Verse spinazie bevat vaak zand en aarde.
Je kunt spinazie rauw eten, maar zorg ervoor dat je een goede portie koopt, bij voorkeur biologisch, zodat je niet het risico loopt dat je coliforme bacteriën in je systeem krijgt. Als u dit wilt vermijden, kunt u de spinazie in plaats daarvan gestoofd of gestoomd serveren.