Rosacea-dieet: hier zijn de voedingstips die u moet volgen

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 22. jun 2022

Rosacea is een veel voorkomende en chronische ontstekingsaandoening van de gezichtshuid, en rond de ogen.

Rosacea treft ongeveer 5% van de Deense bevolking, en uit zich door roodheid en zwelling van het gezicht. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en de symptomen verschillen van persoon tot persoon.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is rosacea?

De bindweefselcellen rond onze kleine bloedvaten bevatten minuscule korreltjes, of granules. Deze korrels bevatten heparine en histamine, die de bloedvaten verwijden en stolling van het bloed voorkomen.

Mensen met rosacea hebben een verhoogde hoeveelheid van deze bindweefselcellen - ook wel mestcellen genoemd.

De mestcellen, of bindweefselcellen, veroorzaken een immuunreactie in het lichaam waardoor ontstekingen en ontstekingen van de huid toenemen.

Hoe ziet rosacea eruit?

Bij een uitbraak van rosacea wordt het gezicht rood, met meer of minder opvallende adertjes in de gezichtshuid. Vaak ziet de huid er iets verdikt uit en soms gaan er kleine bultjes mee gepaard, die een prikkend en tintelend gevoel geven aan het huidoppervlak. Het kan een beetje op acne lijken.

Rosacea kan in verschillende stadia komen en gaan, en kan van een paar weken tot - in zeldzamere gevallen - enkele maanden duren, waarna het verdwijnt en weer terugkomt.

Waarom krijg je rosacea?

Het is niet met zekerheid bekend waarom sommige mensen rosacea krijgen en anderen niet.

Sommigen suggereren dat het erfelijk kan zijn, d.w.z. genetisch, terwijl anderen geloven dat sterke blootstelling aan zonlicht rosacea kan veroorzaken.

Er zijn ook aanwijzingen dat stress en algemene bezorgdheid de symptomen kunnen verergeren en een uitbraak kunnen uitlokken.

Rosacea kan plotseling opduiken en de eerste symptomen kunnen worden uitgelokt door bepaalde voedingsmiddelen die het type huidziekte dat rosacea is, uitlokken.

Het is dus belangrijk te weten welke voedingsmiddelen je moet vermijden en welke een gunstig effect hebben op rosacea.

Ga eerst naar uw dokter

Het is belangrijk om een dermatoloog te raadplegen als u vermoedt dat u rosacea hebt. Een dermatoloog zal de diagnose stellen na onderzoek van uw huid en ogen.

Het is de taak van de dermatoloog om een diagnose te stellen en u te helpen de beste behandeling te vinden, zodat u uw aandoening niet verergert door een verkeerde behandeling.

Wat kan ik doen om Rosacea weg te houden?

Er is geen echte behandeling voor rosacea, en tenzij u een crème voorgeschreven hebt gekregen om het te behandelen, kunt u beter niet gaan experimenteren met verschillende crèmes, die de aandoening juist kunnen verergeren.

In plaats daarvan kunt u een bepaald soort voedsel eten dat zal helpen om de roodheid op een laag niveau te houden, en andere symptomen zo mild mogelijk te maken.

Bij sommige patiënten kan het juiste dieet zelfs rosacea op afstand houden.

Lees verder om precies te weten te komen van welke voedingsmiddelen je moet afblijven, welke je in overvloed binnen moet krijgen en welke nieuwe onderzoeken er over dit onderwerp zijn.

Rosacea dieet advies

Er zijn veel meningen over rosacea en voeding, en misschien heb je zelf gemerkt dat bepaalde soorten voedsel je een breakout kunnen bezorgen.

Voor velen is er bijvoorbeeld een duidelijk verband tussen gekruid eten en rode wijn en een opflakkering van rosacea.

Beide veroorzaken snel hitte, zwelling en roodheid van de huid, zodat u weet dat u ze niet moet consumeren.

Gelukkig zijn er ook veel voedingsmiddelen die helpen om nieuwe puistjes op afstand te houden, je huid er gezonder uit te laten zien en je over het algemeen een betere kijk op het dagelijks leven te geven.

Eet een anti-inflammatoir dieet

Er is veel onderzoek dat erop wijst dat het volgen van een ontstekingsremmend dieet een gunstig effect heeft op de meeste puistjes.

Aangezien we te maken hebben met een ontsteking in je huid, is het logisch dat een alkalisch en ontstekingsremmend dieet een effect zou hebben.

In feite helpen ze ontstekingen te verminderen en misschien zelfs de ziekte helemaal buiten de deur te houden.

Er zijn over het algemeen grote gezondheidsvoordelen verbonden aan ontstekingsremmend eten, maar als je rosacea hebt, moet je op bepaalde voedingsmiddelen letten.

Van sommige voedingsmiddelen, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking, is ook bekend dat ze rosacea flare-ups veroorzaken.

Knoflook en gember, en vooral tomaten, die vaak als smaakmakers worden gebruikt, zijn ontstekingsremmend, maar bevatten andere stoffen die niet goed zijn voor rosacea.

In plaats van de huid te kalmeren, zorgen deze voedingsmiddelen ervoor dat uw gezicht rood wordt, opzwelt en geïrriteerd raakt.

Lees hieronder meer over welke ontstekingsremmende producten je moet vermijden, en waarom.

Rosacea en alkalisch voedsel

Een alkalisch dieet helpt ontstekingen in het lichaam te bestrijden, en maakt daarom deel uit van het aanbevolen dieet voor de behandeling van rosacea.

Alkalische voeding en ontstekingsremmende diëten lijken erg op elkaar.

Bij een alkalisch dieet kunt u vooral de nadruk leggen op sterk alkaliserende voedingsmiddelen zoals komkommer, spinazie en broccoli, terwijl veel onderzoek erop wijst dat u bepaalde alkalische voedingsmiddelen die ook rosacea verergeren, beter kunt vermijden.

Zoals uien, bonen en citroen.

Welke voeding je NIET moet eten als je last hebt van Rosacea (ontstekingsbevorderende voeding)

Dierlijke en verwerkte producten:

 • Suiker, cakes, gebak en chips
 • Witte koolhydraten
 • Rundvlees met transvetzuren
 • Zuivelproducten met inbegrip van kaas
 • Eieren
 • Azijn
 • Chocolade
 • Koffie

Groenten

 • Citroenen, sinaasappelen en andere citrusvruchten
 • Tomaat
 • Groene bonen
 • Uien
 • Sommige wortelgroenten zoals aardappelen en rode bieten.
 • Peulvruchten

Sterke specerijen zoals;

 • Chili
 • Komijn
 • Ginger
 • Zwarte peper.
 • Geen gekruid eten, warme dranken of alcohol

Wanneer u warme dranken drinkt, of het nu thee of koffie is, zet u de bloedvaten in uw gezicht open en schept u goede voorwaarden voor een flare-up.

Hetzelfde geldt wanneer u alcohol drinkt en gekruid voedsel eet, waardoor u gaat zweten en ontstekingen in de huid veroorzaakt.

Anti-inflammatoire voeding om te vermijden bij rosacea!

Bepaalde voedingsmiddelen staan vooral bekend om hun ontstekingsremmende werking, maar als je last hebt van rosacea, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je sowieso beter kunt mijden.

Veel mensen zien dit feit van het ontstekingsremmende voedingsadvies gemakkelijk over het hoofd en verergeren uiteindelijk de symptomen van de huid, in plaats van het tegenovergestelde.

Neem tomaten, die zijn zeer ontstekingsremmend. Tomaten, in hun rauwe vorm, bevatten ook histamine, waardoor je bloedvaten verwijden en een uitbraak kunnen veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor diverse peulvruchten zoals sperziebonen en erwten, maar ook voor chocolade en noten.

Voor sommige rosacea-patiënten hebben warmtebehandelde tomaten niet hetzelfde dramatische effect en daarom kunnen ze met mate in het dieet worden opgenomen.

Het beste dieet voor rosacea symptomen

Vette vis:

 • Haring
 • Zalm
 • Makreel
 • Sardines

Plantaardige oliën - dat zijn goede bronnen van omega 3:

 • Olijfolie
 • Lijnzaadolie
 • Amandelolie
 • Kokosolie
 •  

Groen:

 • Asperges
 • Wortelen
 • Rode pepers
 • Zoete aardappelen
 • Bloemkool

Fruit:

 • Meloen
 • Mango
 • Papaja

Bessen die roodheid kunnen verminderen:

 • Bosbes
 • Cherry
 • Blackberry

Kruiden die ontstekingen en ontstekingen kunnen verzachten;

 1. Koriander
 2. Kardemom
 3. Saffraan

Zorg ervoor dat je veel omega 3 en veel groenten binnenkrijgt

Een dieet dat rijk is aan omega 3 en veel ontstekingsremmende groenten zal niet alleen de ontsteking en dus de symptomen verlichten, maar zal u ook fris en gezond houden.

Het is niet alleen voor mensen met huidziekten dat het een heilzame werking heeft - het heeft een heilzame werking voor ons allemaal wanneer we ons lichaam vrij houden van ontstekingsziekten.

Omega 3 houdt ook uw hersenen scherp, en grote hoeveelheden groenten geven u een beter gevoel van welzijn, wat zal resulteren in een betere slaap en over het algemeen meer energie.

Kip en vis

Elk soort voedsel dat een verkoelend effect op het lichaam heeft, zal een ontstekingsaandoening verminderen.

Zo hebt u de basis om vele soorten huidziekten en ongemakken in het lichaam te verlichten.

Kip en vis zijn beide vetarm en helpen daardoor het lichaam in goede conditie te houden, waardoor ze het beste alternatief zijn voor rood vlees en gehaktballen.

Vezelrijke voeding is een goede remedie tegen rosacea

Vezels zijn nodig voor een goede spijsvertering en helpen op die manier afvalstoffen en toxines uit het lichaam te verwijderen. Vezelrijke voedingsmiddelen zijn onder meer zilvervliesrijst, quinoa, pasta en alle soorten volle granen

Zorg er daarom voor dat je veel bruine rijst en andere lekkernijen binnenkrijgt terwijl je je een weg eet om van je huidproblemen af te komen.

Rosacea en probiotica

De laatste jaren wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de bacteriën van het darmstelsel en hun invloed op diverse ziekten. Dit geldt zowel voor geestes- als voor lichamelijke ziekten, en voor ons welzijn in het algemeen.

Er wordt gezegd dat onze darmflora het hele lichaam bestuurt. De flora heeft een invloed op het immuunsysteem en hoe het reageert op verschillende aanvallen.

Probiotica staan erom bekend een bijzonder goed effect te hebben op onze darmflora en zijn daarom belangrijk om over te praten, ook in verband met rosacea.

Probiotica worden als supplement ingenomen gedurende een bepaalde periode - bijvoorbeeld 30 dagen, en moeten de twee bacteriestammen bevatten; Lactobacillus en Bifidobacterium of L Plantarum om Rosacea te behandelen en ontstekingen te verminderen.

Deze melkzuurbacteriën helpen uw huid te voorzien van vetten, vitaminen en mineralen die de basis vormen van de huideigen barrière.

Bovendien helpen ze, via uw darmstelsel, uw huid om bacteriën en schimmels te bestrijden.

Eet probiotica

Kool - vooral gefermenteerde kool - is een superbron van melkzuurbacteriën en andere goedheden.

Kool zit ook vol met vitamine B.

Vitamine B is belangrijk voor een gezonde huid, en levert u ook ontgiftende zwavelverbindingen die uw lichaam helpen bij het verwijderen van gifstoffen, en antioxidanten die uw huid kunnen beschermen tegen ontstekingen.

Veel Gestelde Vragen

Het is niet zeker wat de oorzaak is van rosacea, maar er is veel dat erop wijst dat grote hoeveelheden zonlicht en ontstekingsvoedsel de huidziekte kunnen verergeren.

Rosacea als zodanig kan niet verdwijnen, maar u kunt de symptomen verlichten door te leven volgens speciaal dieetadvies.