Reinigingskuur | HOE doe je dat goed! - 2023

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 03. apr 2023

In dit artikel kunt u alles lezen over reinigingskuren en hoe dit type kuur verschilt van het traditionele dieet. Je hoeft geen reinigingskuur te gebruiken om af te vallen. Het belangrijkste doel van detoxen is het lichaam te ontgiften, zodat het gezonder en veerkrachtiger wordt.

Wij wijzen u op verschillende detox kuren, de voordelen van detox, welke voedingsmiddelen weg te blijven tijdens een cleanse en nog veel meer.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is een cleanse / detox?

Een cleanse, ook wel detox genoemd, is een manier om het lichaam te reinigen van de elementen die het vervuilen. Het lichaam is heel goed in het reinigen van zichzelf, maar er is niets mis mee om het zo nu en dan een handje te helpen.

In het algemeen zorgt een reinigingskuur ervoor dat het lichaam betere omstandigheden heeft om zich te ontdoen van allerlei afvalstoffen en toxines. Deze hopen zich op in het lichaam als je steeds meer schadelijke stoffen toevoegt, maar het lichaam niet in staat stelt ze goed te bestrijden.

Het is uiterst moeilijk om deze verontreinigende stoffen in het dagelijks leven te vermijden. Dat komt omdat ze in de lucht en in de meeste voedingsmiddelen zitten. Er zitten bijvoorbeeld giftige stoffen in voedsel met kleurstoffen, pesticiden, conserveringsmiddelen enzovoort.

De meesten van ons merken misschien niet dat deze gifstoffen het lichaam binnendringen, omdat bijvoorbeeld de lever en de nieren goed zijn in het reinigen van het bloed van afvalstoffen, terwijl diverse enzymen en voedingsstoffen elders in het lichaam de strijd aanbinden met afvalstoffen.

5 voordelen van een reinigingskuur

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het regelmatig volgen van een detoxkuur. Ze zijn allemaal te danken aan het feit dat het lichaam wordt gereinigd van afvalstoffen die zich anders zouden ophopen totdat het lichaam ze zelf zou kunnen neutraliseren. Onder andere, een detox helpt je:

 • Krijg meer energie en bestrijd vermoeidheid: u zult snel merken dat u meer energie over hebt na het voltooien van een kuur. U kunt hierover meer lezen in een later hoofdstuk
 • Eenmooiere huid: afvalproducten kunnen ook een invloed hebben op uw uiterlijk, bijvoorbeeld in de vorm van een onzuivere huid of andere huideffecten. Een detox is dus de voor de hand liggende keuze als u uw huid een opkikker wilt geven
 • Verminder constipatie: reinigingen kunnen ook helpen bij verschillende darmproblemen. Dit komt omdat reinigen een positief effect heeft op je darmen, waardoor ze daarna makkelijker voedsel kunnen verwerken
 • Het is gemakkelijkerom van ongezonde snacks af te blijven: een detox is praktisch een suikerschoonmaak. Het lichaam heeft suiker als zodanig niet nodig, maar het kan moeilijk zijn om er van af te blijven als je gewend bent het te eten. Als je eenmaal een dieet van 3 of 7 dagen hebt gedaan, zul je merken dat het makkelijker is om helemaal van suiker en andere ongezonde snacks af te blijven als je weer "normaal" gaat eten. Een kuur is dus ook ideaal voor wie het moeilijk vindt om van zoetigheid af te blijven
 • Kick-start gewichtsverlies: een reinigingskuur is niet noodzakelijk een manier om gewicht te verliezen, maar als u wilt afvallen, kan het u helpen om een goede start te maken. Dat komt omdat je dan gemakkelijker van ongezond voedsel af kunt blijven, meer afvalstoffen in je lichaam hebt geneutraliseerd, en in dat geval in de eerste dagen van het afvallen minder calorieën zult verbruiken

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts enkele van de voordelen van een reinigingskuur. In het algemeen zult u zich beter in uw vel voelen, uw lichaam zal in evenwicht zijn en u zult zich meer tevreden voelen.

Een detox kan je meer energie en energie geven in je dagelijkse leven

Het klinkt misschien vreemd om te denken dat je door te detoxen meer energie krijgt, maar het is een goede zaak. U hoeft dit niet per se te ervaren tijdens de kuur - vooral als u een snelle detox doet in slechts een paar dagen. In feite zijn ze een beetje moeilijker te volbrengen omdat je je voedselinname volledig aan het beperken bent.

Maar in de loop van de kuur, als die lang duurt, of na afloop, als die kort duurt, zul je merken dat je meer energie hebt. Dit komt grotendeels doordat je je hebt ontdaan van een aantal gifstoffen die je lichaam zwaar hebben belast.

Wie heeft er een reiniging nodig?

In feite kunnen de meeste mensen baat hebben bij een reinigingskuur - juist omdat deze een positief effect heeft op het hele lichaam. Dus hou je niet in als je een kuur wilt proberen. U kunt altijd beginnen met een korte periode om te zien of het iets voor u is.

Als u een of meer van de onderstaande problemen ondervindt, is het bijzonder aan te bevelen dat u uw lichaam probeert te reinigen van afvalstoffen en toxines.

 • Overdreven vermoeidheid of weinig energie in het dagelijkse leven
 • Last van een opgeblazen gevoel
 • Constipatie of diarree
 • Hoofdpijn (geen migraine)
 • Verslaafd aan suiker en andere zoetigheden
 • Pijn in spieren en gewrichten - maar raadpleeg altijd uw arts, want dit kan ook aan andere factoren te wijten zijn
 • Witte aanslag op de tong
 • Zure reflux (d.w.z. maagzuurproblemen)

Heeft iedereen baat bij een kuur?

Reinigingen zijn niet schadelijk. In veel gevallen bestaan ze uitsluitend uit natuurlijke en gezonde ingrediënten. Maar niet iedereen heeft evenveel baat bij een kuur. Bijvoorbeeld, je moet wegblijven van kuren als je:

 • Een medische aandoening hebben, zoals diabetes, hartproblemen, enz.
 • Gebruik van medicijnen - overleg altijd met uw arts voordat u gaat afkicken als u medicijnen gebruikt
 • Onlangs een operatie hebben ondergaan of op het punt staan een operatie te ondergaan
 • Zwanger zijn of borstvoeding geven
 • Boven de 60 bent, omdat je lichaam het misschien niet aan kan
 • Ondergewicht, omdat uw lichaam er waarschijnlijk niet van zal profiteren
 • jonger zijn dan 18 jaar

Bovendien moet je altijd naar je lichaam luisteren als je gaat detoxen. Het is daarom belangrijk dat u een detox kiest die bij uw lichaam past, bijvoorbeeld qua duur. Als je dat niet doet, krijg je geen kuur die werkt.

Als u niet zeker weet wat uw lichaam aankan, raden wij u aan te beginnen met slechts een paar dagen. Dan kunt u altijd het aantal dagen verhogen als u eenmaal hebt ontdekt hoe u reageert.

Welke detox moet ik kiezen?

Er is een veelheid van detox kuren, dus je hebt tal van opties om degene te vinden die het beste past bij uw behoeften. Alle detoxen werken volgens hetzelfde principe: dat je lichaam alleen voedingsmiddelen mag eten die goed voor het lichaam zijn.

De kuren kunnen echter ook andere doeleinden hebben dan alleen het reinigen van het lichaam, bijvoorbeeld om gewichtsverlies op gang te brengen. Lees hieronder over 5 geweldige reinigingskuren:

 • 3 dagen reinigen: In het algemeen kunt u kiezen voor een algemene reiniging die drie dagen duurt. Met dit soort kuur, moet je drie dagen opletten wat je eet. Lees meer over welke voedingsmiddelen u kunt eten in een latere sectie
 • Detox 7 dagen: een driedaagse en een zevendaagse detox lijken erg op elkaar. We raden je echter aan veel meer te eten als je van plan bent een hele week (of langer) te blijven detoxen. Dit zal ervoor zorgen dat uw lichaam geen belangrijke voedingsstoffen mist
 • Leverreinigingsdieet: dit dieet duurt 8 weken. Dus het is geen snelle oplossing. Tijdens de 8 weken mag u alleen rauw fruit en rauwe groenten eten, en ook enkele eiwitrijke voedingsmiddelen. Het reinigingsdieet heeft een positieve invloed op uw lever
 • Sapdieet: het sapdieet is zeer populair, vooral omdat u het aan uw eigen behoeften kunt aanpassen. U kunt bijvoorbeeld kiezen hoe lang u het dieet wilt laten duren. Bovendien is het fruit- en groentegehalte gemakkelijk te schalen. En er zijn tal van heerlijke en natuurlijke recepten die precies de vitaminen en mineralen bevatten die uw lichaam nodig heeft
 • Appelciderazijn kuur: Dit type kuur is ideaal voor mensen die moe zijn en meer energie en energie nodig hebben, maar geen zin hebben om 7 dagen lang een kuur te volgen of een heleboel voedingsmiddelen voor een bepaalde periode te schrappen. In plaats daarvan, giet een theelepel. van appelciderazijn in een glas water, sap, enz. Drink daarnaast veel water en eet veel fruit en groenten.

Wat te eten tijdens een detox

In de meeste gevallen kun je alle groenten eten die je wilt als je aan het detoxen bent. Als u echter een specifiek dieet volgt, zorg er dan voor dat u de aanbevelingen daarvan opvolgt. Het is aan te bevelen biologische groenten te eten, zodat deze zo min mogelijk gifstoffen bevatten.

Daarnaast is het voor sommige reinigingsdiëten aanvaardbaar om een flinke hoeveelheid fruit te eten, deze moeten ook biologisch zijn, en enkele volkorenproducten.

Vergeet vooral niet om de hele dag door veel water te drinken wanneer u een detoxkuur volgt. Aanbevolen wordt om minimaal 2 liter water te drinken. Dit geldt ongeacht het type dat u kiest. U kunt ervoor kiezen om enkele glazen water te vervangen door koffie of groene thee. Zij moeten echter bij voorkeur zonder melk of suiker worden bereid.

Het is ook aan te bevelen de dag te beginnen met een kop gekookt water met citroen.

Wat te vermijden bij het detoxen?

Van de volgende voedingsmiddelen moet je afblijven als je wilt detoxen:

 • Alcohol
 • Suiker
 • Transvetten
 • Alle soorten fast food
 • Te veel cafeïne - een beetje is oké
 • Te veel koolhydraten

Geen van de bovenstaande voedingsmiddelen is ideaal wanneer u uw lichaam aan het reinigen bent. Dit geldt echter vooral voor alcohol, dat zowel veel calorieën bevat als je echt dronken kan maken als je geen goede voorraad voedsel in je maag hebt om het mee te compenseren.

U moet ook niet roken tijdens deze periode. Sigaretten voegen ook veel afval en gifstoffen toe aan je lichaam. Misschien wil je de kuur zien als een manier om helemaal met roken te stoppen.

Eet superfoods gedurende de dag

Het is bijzonder aan te bevelen om verschillende soorten superfoods te eten wanneer je een kuur wilt voltooien. Superfoods zijn voedingsmiddelen die extra vitaminen en mineralen bevatten. Dit soort voedsel helpt dus uw gezondheid te bevorderen door uw lichaam van goede voeding te voorzien.

Je kunt baat hebben bij de volgende gezonde superfoods als je de organen van je lichaam wilt reinigen.

Groenten en planten

Een brede waaier van groenten en planten gelden als superfoods. Deze omvatten broccoli, waterkers, rode biet, diverse soorten kool, spinazie, bonen en andere. Deze kunnen worden gegeten om het lichaam te versterken en te reinigen.

Fruit en bessen

Wees voorzichtig met de hoeveelheid fruit en bessen die je eet, want de meeste bevatten veel fruitsuikers. Verschillende vruchten en bessen, zoals aardbeien, bosbessen, ananas, avocado, appels, diverse citrusvruchten, enz. zijn echter ideaal om te reinigen.

Noten, zaden en specerijen

Amandelen, pistachenoten, chiazaad, walnoten, enz. tellen ook mee als superfoods. Daarnaast zijn verschillende soorten specerijen, waaronder chilipeper, gember en knoflook, ook uitstekend voor het stimuleren van de stofwisseling. Deze ingrediënten kunnen worden toegevoegd aan uw smoothies, sappen, enz. wanneer u wilt afvallen tijdens uw detox.

Detox kuur maaltijd plan

Heb je moeite om je detox af te maken? In dat geval raden wij u aan een maaltijdplan/dieetplan op te stellen, zodat u weet wat u bij de verschillende maaltijden moet eten. Het kan ook raadzaam zijn een detox-dieetrecept te volgen, althans in het begin. Zo went u langzaam aan welke recepten goed zijn voor een cleanse - en eventueel gewichtsverlies.

Hoe je lichaam reageert op een kuur

Zoals we al eerder zeiden, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren als je een kuur doet. Dat komt omdat we allemaal verschillend reageren. Sommige mensen vinden het geen probleem om enkele weken op dieet te zijn of een kuur te volgen, terwijl anderen zich al na enkele dagen beter voelen.

In de meeste gevallen zult u een reactie van uw lichaam ervaren omdat het onder "druk" wordt gezet wanneer de organen van het lichaam, waaronder de lever, de darmen, de nieren enzovoort, moeten worden gereinigd van gifstoffen.

De volgende bijwerkingen kunnen optreden tijdens de reinigingsbehandeling:

 • Stemmingswisselingen zijn een bijzonder lastige ervaring voor velen. Daarom is het een goed idee om uw reiniging te plannen in een periode waarin u niet al gestrest bent, onder druk staat of plannen heeft. Het kan ook een goed idee zijn om uw dierbaren te waarschuwen
 • Een sterkere lichaamsgeur kan zich voordoen in het dagelijkse leven en tijdens het sporten. Zorg ervoor dat je elke dag doucht en gebruik een goede deodorant om van het "probleem" af te komen
 • Een slechte adem wordt grotendeels veroorzaakt door niet zo vaak te eten. U kunt altijd proberen wat meer kauwgom te eten tijdens deze periode - maar het moet suikervrij zijn
 • Uitslag of een onzuivere huid is de reactie van de huid op het feit dat afvalstoffen het lichaam nu verlaten. Na de behandeling heb je vaak een mooiere, frissere huid, dus hou vol!
 • Constipatie of diarree lijkt misschien een vreemde bijwerking, terwijl het juist een van de dingen is waar de kuur zich van moet ontdoen. Maar aan het begin van de kuur zul je niet zoveel voedsel consumeren, dus het kan invloed hebben op je darmstelsel
 • Hoofdpijn is een natuurlijk neveneffect van een kuur. U zult vooral hoofdpijn krijgen als u niet genoeg water drinkt

Het ongemak ontstaat vooral omdat het lichaam wordt blootgesteld aan iets waaraan het niet gewend is - en als onderdeel van het afvoeren van gifstoffen. Wees dus niet ongerust als je bovenstaande symptomen ervaart. Ze zouden vanzelf weg moeten gaan als het lichaam gereinigd is.

Hoe lang moet je met een kuur bezig zijn om resultaat te zien?

Hoe lang u de kuur volhoudt, hangt af van de resultaten die u wilt zien. Als u wilt afvallen, is het duidelijk dat u het dieet langer moet volhouden - of op zijn minst een calorietekort moet hebben voor de tijd nadat de kuur is voltooid.

De meeste mensen boeken goede resultaten als ze twee tot drie dagen bij een kuur blijven. Als u gewend bent uw lichaam regelmatig te reinigen, kunt u dit gemakkelijk vijf tot zeven dagen doen. We zouden echter niet aanraden om langer dan 10 dagen te ontgiften, tenzij je weet wat je doet - en ervoor zorgt dat je onderweg voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als u langer wilt afkicken, kunt u beter professioneel advies inwinnen.

Veel Gestelde Vragen

Een detox kan de organen van het lichaam helpen verschillende afvalstoffen en toxines te bestrijden. Dit houdt het lichaam gezond en zorgt ervoor dat het volledig functioneel is. Hier vindt u meer informatie over reiniging.

Je hoeft je lichaam niet steeds te reinigen, want het doet het meeste werk zelf. Toch kan het goed zijn om regelmatig aan reiniging te denken als u uw gezondheid wilt verbeteren. Lees meer in het artikel.

Nee, integendeel, het is gezond om het lichaam te zuiveren. Maar je moet het goed doen, zodat je lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt. Vermijd reiniging als u ziek bent, bejaard bent, enz.

Wanneer u uw lichaam wilt reinigen, moet u met name groenten, fruit en veel water consumeren. Vermijd suiker, vet, alcohol, ongezond voedsel, enz. Eiwit kan gaan als je over een langere periode reinigt.