Kurkuma → Betere gezondheid met kurkuma en curcumine

Geschreven door Anne Christensen
Diëtist 10. mrt 2022
Kurkuma lijkt op een gember, maar heeft een oranje binnenkant. Kan ook als specerij worden gebruikt.

Kurkuma is een gezonde specerij die de gele stof curcumine bevat. Curcumine helpt de lichaamseigen afweer tegen infecties, ziekte, enz. in stand te houden.

In dit artikel maken we u wegwijs in de voordelen van kurkuma en waarom het een specerij is die u meer zou moeten gebruiken.

Je kunt ook meer lezen over kurkuma als voedingssupplement en hoe je het in je eigen recepten kunt verwerken - zelfs als je niet gek bent op de smaak.

Gemakkelijk afvallen
Op maat gemaakt dieetplan

Wil je een paar kilo afvallen? Met Arono krijgt u de meest effectieve gids voor gewichtsverlies. Een dieetplan wordt op jou afgestemd en 1000+ gezonde recepten zorgen ervoor dat je elke dag binnen je caloriedoel blijft.

Wat is kurkuma?

Kurkuma (Latijn: Curcuma Longa, Engels: Turmeric) is een plant die vooral in India en Aziatische landen wordt gebruikt. In het Westen wordt het echter steeds populairder, omdat de wortelplant veel goede eigenschappen heeft.

Kurkuma wordt al honderden jaren gebruikt als voedingsmiddel, medicijn en in make-up. Het is dus een wortel en een kruid dat verschillende doeleinden heeft.

U herkent kurkumawortel aan het feit dat hij in het midden oranje is. Kurkuma is verwant aan gember, dus de plant en de wortel lijken ook qua uiterlijk op gember. Kurkuma is echter niet zo scherp van smaak als gember.

Kurkuma wortel bevat curcumine

Kurkuma is vooral bekend om zijn gele kleur, omdat deze zeer indringend is. Daarom worden gerechten met kurkuma vaak gelig. Kurkuma wordt ook gebruikt in curry's.

De gele kleur is afkomstig van het kleurpigment curcumine. Van curcumine wordt aangenomen dat het verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft.

Sommigen noemen kurkumawortel Indiase saffraan. Dit is grotendeels te danken aan de gele kleur, die afkomstig is van curcumine. Kurkuma is echter een stuk goedkoper dan saffraan.

Waar is kurkuma goed voor: 9 feiten over kurkuma en uw gezondheid

Wil je weten wat kurkuma voor je gezondheid kan doen? Zo ja, lees dan verder in de secties hieronder, waar we enkele van de grootste voordelen van kurkuma belichten.

Alle voordelen van kurkuma zijn te danken aan het curcuminegehalte van de plant.

Men kan stellen dat er nog veel onderzoek ontbreekt naar de effecten van kurkuma-consumptie. Het is daarom niet zeker dat alle mensen dezelfde voordelen zullen ondervinden van de consumptie van kurkuma in het dagelijks leven. Toch kan men er niet omheen dat kurkuma een gezondheidsbevorderend effect kan hebben.

1) Kurkuma is goed voor je immuunsysteem

Laten we een beetje algemeen beginnen door te zeggen dat curcumine een antioxidant is en ontstekingsremmende eigenschappen bezit. Het zijn vooral deze twee eigenschappen die leiden tot de vele voordelen van kurkuma.

De antioxiderende en ontstekingsremmende werking van curcumine versterkt uw immuunsysteem, zodat u beter weerstand kunt bieden tegen allerlei ziekten. Het helpt ook bij de bestrijding van meer eenvoudige ziekten, zoals verkoudheid, hoest, enz., omdat curcumine juist ontstekingen in het lichaam aanpakt.

2) Kurkuma kan uw hersenactiviteit verbeteren

Verschillende studies tonen aan dat curcumine ook kan helpen de hersenactiviteit te verhogen en zo het risico of de ernst van verschillende hersenziekten te verminderen.

Curcumine is bijvoorbeeld bestudeerd om depressie en de ziekte van Alzheimer te verminderen. Dit komt doordat curcumine het BDNF-niveau in de hersenen verhoogt, een type neurotrofine dat de neurogenese stimuleert en controleert.

Er wordt ook gezegd dat curcumine in het algemeen het geheugen kan verbeteren bij mensen van verschillende leeftijdsgroepen.

3) Kurkuma kan het risico op hartaandoeningen verminderen

Een optimale inname van kurkuma kan het risico op verschillende hartziekten, waaronder bloedstolsels, helpen verminderen. Dit komt omdat curcumine een bepaald bloedverdunnend effect heeft, waarbij het bloed niet "stopt".

Bovendien zullen de antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen vrije radicalen en ontstekingen (inflammatie) in het lichaam bestrijden.

4) Kurkuma kan (misschien) de hoeveelheid kankercellen verminderen

Verschillende laboratoriumstudies hebben aangetoond dat de inname van curcumine de hoeveelheid kankercellen in het lichaam kan verminderen. Er is nog steeds meer bewijs nodig voor deze bewering, maar recente studies suggereren dat men een beetje optimistisch mag zijn.

Het schijnt dat curcumine de groei van kankercellen remt, en ook bestaande kankercellen afbreekt.

5) Kurkuma kan gewichtsverlies stimuleren

We hebben al eerder gezegd dat kurkuma een beetje lijkt op gember. En daarom is het geen verrassing dat het hetzelfde effect heeft op het lichaam als het gaat om gewichtsverlies.

In feite is kurkuma een krachtige specerij die de stofwisseling kan stimuleren, net als chili en gember. U kunt dus kurkuma in uw dieet opnemen als u probeert af te vallen.

6) Kurkuma kan helpen bij de bestrijding van diabetes

Sommige studies suggereren dat curcumine ook een positief effect kan hebben op diabetes, omdat het de ontsteking vermindert die optreedt in verband met hoge bloedsuikerspiegel.

U kunt dus een positieve verandering in de bloedsuikerspiegel ervaren als u goed eet met curcumine.

Sommige onderzoekers geloven ook dat curcumine een invloed heeft op bepaalde complicaties van diabetes.

7) Kurkuma kan een positief effect hebben op artritis

Kurkuma is geen goedgekeurd middel voor gebruik tegen artritis, maar u kunt een verbetering van de artritis ervaren door het consumeren van curcumine.

Nogmaals, dit effect van kurkuma is te danken aan het gehalte aan antioxidanten en het vermogen van curcumine om ontstekingen in het lichaam te bestrijden.

8) Kurkuma kan huidaandoeningen verminderen

Als je last hebt van acne, eczeem, enz., kan kurkuma ook voor jou de oplossing zijn. In het algemeen zal curcumine u ook helpen bij het bestrijden van verschillende huidaandoeningen.

Nogmaals, we moeten de voordelen van een antioxidant benadrukken. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen, die een negatief effect op de huid kunnen hebben. Zij beschermen dus uw huidcellen.

Bovendien helpt de antibacteriële werking van curcumine bij de bestrijding van een onzuivere huid.

In feite kunt u kurkuma zowel preventief gebruiken als wanneer u al huidproblemen heeft.

9) Kurkuma kan werken als een anti-verouderingsmiddel

Net als het bovenstaande punt over het bestrijden van huidaandoeningen, kan kurkuma ook de tekenen van veroudering verminderen. Je hoeft kurkuma/curcumine alleen maar te consumeren om dit effect te bereiken - het is dus niet zo dat je het in je gezicht hoeft te wrijven om tekenen van veroudering te verminderen.

Hoeveel kurkuma moet je per dag nemen?

De meningen zijn verdeeld over hoeveel kurkuma je eigenlijk per dag moet nemen om het meeste uit de specerij te halen. In de meeste studies wordt kurkuma-extract gebruikt, dat een hoger geconcentreerd gehalte aan curcumine heeft dan kurkumakruid.

U kunt een betere gezondheid ervaren door tussen 500 en 2.000 mg kurkuma te consumeren.

Wees u ervan bewust dat slechts een zeer klein deel van de curcumine uit kurkuma in het bloed wordt opgenomen. U kunt uw inname echter opvoeren door er zwarte peper bij te eten. De peper bevat piperine, dat de absorptie van curcumine door het lichaam met wel 2000 procent verhoogt .

Hoe kurkuma te gebruiken

Jij bepaalt echt de grenzen van hoe je kurkuma wilt gebruiken. Als je van de smaak van kurkuma houdt, zijn de mogelijkheden praktisch eindeloos. Als je daarentegen de smaak een beetje wilt maskeren, moet je goed nadenken over met welke ingrediënten je kurkuma gooit.

Hieronder leest u wat meer over hoe u curcumine het beste in het dagelijks leven kunt opnemen.

Kurkuma in de keuken

Hoewel de concentratie curcumine in kurkuma als specerij of wortel niet erg hoog is, kunt u er toch baat bij hebben om het in uw keuken te gebruiken.

Zo geef je je eten een frisse adem met een andere smaak, en maak je het net dat beetje gezonder dan het zonder kurkuma zou zijn geweest.

Recepten met kurkuma

Verschillende traditionele gerechten kunnen gemakkelijk worden gekruid met kurkuma. Of probeer wat recepten uit de oosterse keuken - je vindt er bijna gegarandeerd kurkuma in je eten.

Kurkuma en curcumine komen ook voor in gerechten die kerrie bevatten. Dus een currystoofpotje, currysoep, knoedels/kipcurry enz. kunnen ook een voor de hand liggende keuze zijn.

Inspiratie nodig voor gezonde recepten met kurkuma? Zo ja, download dan onze Arono app. Hier kunt u specifieke recepten met het kruid kurkuma selecteren als u het meer in uw keuken wilt gebruiken.

Dranken met kurkuma

Je hoeft niet alleen kurkuma in je eten te doen. U kunt kurkuma ook als specerij of verse kurkumawortel aan diverse dranken toevoegen.

Dit kan bijvoorbeeld in sappen of smoothies. In dat geval wordt de kurkuma-smaak beter gemaskeerd door de andere smaken (afhankelijk van de hoeveelheid die je erin doet). Dit is dus vooral een oplossing voor mensen die niet gek zijn op de smaak van kurkuma.

Als je de smaak niet erg vindt, kun je een ander kopje thee zetten. Alles wat je nodig hebt zijn je vingers in wat kokend water, een beetje gemalen kurkuma en iets zoets om het mee op smaak te brengen, zoals siroop of honing. Het is een goed idee om ook een beetje gember aan de thee toe te voegen, om hem extra gezond te maken.

Kurkuma als voedingssupplement

Als u geen zin hebt om verse kurkumawortel of -kruiden aan allerlei recepten toe te voegen, kunt u het ook als voedingssupplement innemen. Op die manier krijgt u ook een grotere hoeveelheid curcumine binnen, aangezien supplementen vaak met extract worden gemaakt.

Voordat we beschrijven in welke supplementen je kurkuma kunt kopen, vermelden we dat je nog meer uit het supplement haalt door er peper bij te eten (zoals eerder vermeld). Dus als u nog geen peper (piperine) in uw voedingssupplement hebt, kunt u misschien beter een paar peperkorrels tegelijk slikken.

Kurkuma poeder

Kurkuma poeder is misschien niet de meest voor de hand liggende optie als je niet van de smaak van kurkuma houdt. Het poeder wordt gewoonlijk gedronken, bijvoorbeeld in thee, smoothies, sappen, enz.

Kurkuma pillen

De gemakkelijkste optie is te kiezen voor kurkuma pillen/tabletten. Ze zijn gemakkelijk door te slikken en je hoeft je geen zorgen te maken over de smaak.

Dit is echter alleen een goede optie als u de pillen ook echt kunt slikken. Als u dat niet kunt, moet u waarschijnlijk een ander supplement met kurkuma kiezen.

Kurkuma shots

Gezonde shots beginnen echt populair te worden. Het is makkelijk om onderweg een foto te maken.

De meeste kurkuma shots bevatten ook gember en andere gezonde ingrediënten, waardoor het een voor de hand liggende optie is voor degenen die een soort alles-in-één oplossing willen.

Bijwerkingen van kurkuma

Wees niet bang voor bijwerkingen van kurkuma als je dagelijks maar een beetje in je keuken gebruikt. In feite moet je echt grote hoeveelheden kurkuma eten om bijwerkingen te ervaren.

De volgende zijn de meest voorkomende bijwerkingen van het consumeren van te veel kurkuma:

  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Diarree Diarree Maagzweren

U moet de hoeveelheid kurkuma die u inneemt verminderen als u regelmatig een of meer van de bovenstaande problemen ervaart - als u ernstig maagklachten ervaart, kan dit een teken zijn van maagzweren en moet u contact opnemen met uw arts.

Als u een kurkuma supplement gebruikt, houd u dan altijd aan de aanbevolen inname. Raadpleeg altijd uw arts.

Veel Gestelde Vragen

Kurkuma is een wortel die veel lijkt op gember. Het verschil zit hem echter in de kleur en hij is niet zo scherp van smaak. Kurkuma heeft verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. Lees hier alles over de voordelen.

De specerij kurkuma bevat niet zo'n grote hoeveelheid curcumine, zodat u er zonder problemen een deel van kunt consumeren. Als u supplementen gebruikt, eet dan niet meer dan op de verpakking wordt aanbevolen.

Kurkuma heeft verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen omdat het ontstekingsremmend en antioxidant werkt. Het versterkt bijvoorbeeld de gezondheid, de hersenactiviteit, de huidconditie, enz. Lees meer in het artikel.

Kurkuma en curcumine zijn geen wondermiddelen. Niettemin kan het in verschillende gevallen helpen ziekten in het lichaam te bestrijden. Ontdek hier meer over wat het kruid eigenlijk kan bestrijden.